نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 230849
آنچه در فرودگاه گذشت
بخش تعاملی الف - محمود صباغی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۶
ساعت از ۴ بامداد گذشته که مادر جوان در حالیکه یک ساک سفری در دست وکودک شش ماهه خود را که سخت خواب الود است،در اغوش دارد با چشمانی اشکبار از پدر و مادر خود خدا حافظی میکند و بسمت گیت خروجی براه میافتد. مامور کنترل ورودی گیت میگوید: "نمیتوانی بروی. باید بروی توی صف". و صف هم بسیار طولانی است،مادر جوان به ارامی میگوید: "من در صف بودم. چمدانهایم را هم تحویل داده ام و اینهم کارت پروازم است" و کارت پروازش را نشان میدهد. مامورپافشاری میکند و اجازه ورود مسافر جوان را نمیدهد. مادر مسافر نزدیک می شود و دخالت می کند: "آقا این چه حرفیه؟ دختر من این مراحل را پشت سر گذاشته و آمده بود بچه اش را از من بگیرد وخدا حافظی کند و برود. چطور نمیتواند وارد شود؟"

مامور همچنان اصرار دارد. دو سه نفر دیگردخالت می کنند اما مامور همچنان اجازه نمی دهد. مادر جوان بالاخره با اصرار وارد می شود و از گیت کنترل اولیّه عبور می کند و داخل می شود. با چشمانی اشکبار از راه دور با پدر و مادر خود دست تکان می دهد و می رود در صف می ایستد تا نوبتش برسد. به سر صف وبخش کنترل خروجی که می رسد مطابق روال جاری پاسپورتش را جلوی مامورمربوطه می گذارد. مامور با لحنی تحکم آمیزمی گوید: "برو، برو اول عوارض بده". مادر با آرامش و بر اساس روال جاری می گوید: "ولی اقا من بارها آمده و رفته ام. من نباید عوارض بدهم"(*).

مامور دوباره با همان لحن توهین آمیز ولی اینبار بلندتر می گوید : "قانون عوض شده" مادر جوان می گوید:" من که نمی دانستم. حالا چرا اینطور پرخاش می کنید؟ آرامتر بگویید، حالا باید چکار کنم؟"مامورباز پرخاشگر می گوید:" برو بانک،اوناهاش برو اونجا". و با انگشت شعبه بانک را نشان می دهد. مادر نگران می شود. با ساک در دست و کودک در آغوش دوان دوان به سمت بانک می رود. تنها ۲۰ دقیقه به پرواز مانده. از استرس به لرزه میافتد و دستانش توان پر کردن فرم مربوطه را ندارد. یکی از کارمندان بانک متوجه می شود. آرامش می کند و برای پر کردن فرم کمکش می کند. کودک همچنان در اغوش مادر خواب است و خبرندارد که دور و برش چه می گذرد. بالاخره فرم پر می شود و مبلغ خروجی – بر اساس قانون جدید ! – پرداخت می شود. مادر باز هن وهن کنان به نزد مامور اولیه باز می گردد و فیش پرداختی را جلوی گیشه می گذارد. مامور با همان لحن توهین آمیز می گوید: "برو اوّل صف". مادر چشمانش پر از اشک می شود. با درماندگی می گوید: "ولی من توی صف بودم، پروازم را هم ازدست می دهم". و می زند زیر گریه. یکی از مسؤلان حاضر در محل متوجه شده و نزدیک می شود و مادر جوان را آرام می کند و کمکش میکند تا مراحل قانونی را پشت سر بگذارد.

آنچه در بالا آمد تراوشات ذهنی نیست بلکه اتفاقی است که در فرودگاه امام در بامداد شنبه سوم خرداد روی داد. بحثی در انجام مقررات قانونی – آنهم مقررات خروج از کشور- نیست که بایستی مو به مو مورد اجرا گذاشته شود. سخن این است که:

اولآ - آیا تغییر قوانین خروج از کشور نباید بصورت کامل اطلاع رسانی شود تا کسی در آخرین لحظه با چنین مشکلاتی مواجه نشود؟ اگر مسافری در این لحظات هزینه پرداخت عوارض را همراه نداشته باشد، تکلیف چیست؟ مساله در عين سادگي مي تواند مشكلات متعددي براي مسافران ايجاد كند و به تبع به افزايش نارضايتي ها دامن زند. کم نیستند مسافران عازم خارج از کشور که پول رایج را در اختیار ندارند. با چنین روش برخورد ماموران اداره گذرنامه تکلیف این مسافران چه خواهد بود؟ خدا می داند که ضرر و زیان از دست دادن پرواز درسفرهای خارجی – که این روزها مبالغ سنگینی است – را چه کسی جبران خواهد کرد.

ثانیآ - رفتار ماموران مستقر در مرزها و مبادی ورودی و خروجی کشور بایستی دقیقآ مبتنی بر آموزه های دینی و فرهنگی ما باشد. در اینجا کاری به این نداریم که در همه جای دنیا و از جمله در کشور خودمان، کودکان و مادران آنها، به شکلی ویژه از کمک قانون و افراد جامعه برخوردارند، امّا اهانت، تحکم، تحقیر و رفتارهای اینچنینی از سوی ماموران پلیس، تحت هیچ بهانه و انگیزه و دلیلی توجیه ندارد. در حالیکه معمولآ فرودگاه ها ویترین کشورها و نماد فرهنگی ملل محسوب شده و رفتار ماموران زیر ذره بین مسافران داخلی و خارجی قرار می گیرد، روش برخورد این مامور گذرنامه با یک مادرجوان ساک به دست و کودک در آغوش، با چشمانی اشک آلود، با کدام آموزه دینی و فرهنگی ما منطبق است؟

شک نداریم که اگر این صحنه یک شاهد خارجی داشته باشد، تصویر زیبائی از کشورمان درمخّیله اش نقش نخواهد بست. تصویری که بی تردید با واقعیاّت فاصله زیادی خواهد داشت.

این ماجرا فی نفسه با ماهیت مشاغل خدماتی و ماموران دولتی که در ارتباط مستقیم با شهروندان و مسافرانند در تناقض است. همانطور که اشاره شد چنین رفتارهایی زیر ذره بین افکار عمومی قرار دارد، بهمین دلیل بشدت معتقدم که در انتخاب متولیان و مجریان قانون حساسّیت ویژه ای بایستی لحاظ شود والبته که اهمیت این انتخاب در مبادی ورودی و خروجی کشور، دوچندان حواهد بود. انتظار رعایت قانون و برخورد محترمانه، آیا انتظار بیجایی است؟

پاسخ فرماندهان پلیس و مسؤلان اداره گذرنامه چه خواهد بود؟

* - پی نویس: بر اساس قانون کسانیکه دارای دو ملیّت و دو گذرنامه هستند ملزم به پرداخت عوارض خروج نبوده اند.
 
کلمات کلیدی : محمود صباغی
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۴:۵۳:۴۱
بعد میگویند چرا توریست خارجی نمی آید و مردم ما را ثروتمند نمی کند!!!! اگر بیاید تعجب دارد. برای چه باید به ایران بیاید وقتی میتواند در همین نزدیکی و در دبی استراحت و تفریح کند و این دردسر ها را نداشته باشد؟ (2206037) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۵:۲۱:۱۳
من اگر آنجا بودم هر چه از دهنم درمي‌اومد نثار آن مامور مي‌كردم. (2206102) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۶:۰۰:۳۷
پاسخ فرماندهان پلیس و مسؤلان اداره گذرنامه طلب کاری شاید (2206217) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۶:۱۱:۱۴
اگر آن مسئول یا مدیر مربوطه را به دلیل عدم توجیه مناسب کارکنان و یا سوء مدیریت تیرباران کنند هم درس عبرتی برای سایرین می شود و هم مسائل اینچنین از جامعه ما رخت بر میبندد. (2206238) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۶:۲۰:۵۳
"رفتار ماموران مستقر در مرزها و مبادی ورودی و خروجی کشور بایستی دقیقآ مبتنی بر آموزه های دینی و فرهنگی ما باشد." مشکل این است که از کل آموزه های دینی و فرهنگی ما، همه متولیان تنها چسبیده اند به حجاب انگار یک مسابقه بین مقام ها و تریبون ها راه افتاده و آنقدر این مسابقه مهم است که چشم خود را بر همه کجی ها، دروغ گویی ها، غیبت ها، تهمت ها، دزدی ها، بدهنی ها و فحاشی ها بسته، گویی اگر حجاب جامعه ای درست شد عوامل فوق نیز حذف خواهد شد! (2206256) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۱۸:۱۶:۵۲
حرف شما در مورد برخورد نادرست عوامل نيروي انتظامي در فرودگاه به ويژه در زمان پروازهاي بين المللي (حتي در شهرستان) كاملا صحيح است. به گونه اي برخورد ميكنند كه احساس عقده اي بودن را به ذهن متبادر ميكند. اما اگر دوستان تحريريه الف اجازه انتشار ابن مطلب را بدهند قصد دارم تا سخني كوتاه در اين خصوص خدمت شما بزرگوار و ساير مسافراني كه احتمالا (و شايد حتما) با چنين مشكلي مواجه خواهند شد، عرض نمايم:
در مورد همراه نداشتن پول رايج بايد عرض كنم مسافرين ميتوانند از ارز همراه خود نيز براي پرداخت عوارض استفاده نمايند و بانك مشكلي با اين موضوع ندارد (تجربه شخصي از فرودگاه امام)
با تاييد مجدد رفتار دور از انتظار ماموران محترم كنترل خروجي فرودگاه، آيا بهتر نيست منِ مسافر با در نظر گرفتن هزينه بالاي از دست دادن سفر خارجي و براي جلوگيري از خسارت احتمالي، كمي زودتر در فرودگاه حاضر شوم تا از هرگونه استرس و فشار مضاعف ناشي از احتمال از دست دادن پرواز دور گردم؟
اما از كساني كه اطلاع دارند يك سوال دارم، مگر طبق قانون تابعيت دوگانه مورد پذيرش ايران قرار دارد كه داشتن گذرنامه دوم موجب نپرداختن عوارض خروج گردد!؟ در اينصورت اين عزيزان هنگام ورود بايستي هزينه ويزا را طبق قانون پرداخت نموده باشند تا هنگام خروج مانند شهروندان غير ايراني از هزينه عوارض خروج معاف گردند. لازم به يادآوري است بنده خارج از كشور سكونت دارم و از گذرنامه غير ايراني تنها براي نشان دادن ويزاي كشور مقصد (جهت رويت مامور كنترل گيت خروجي) استفاده مي نمايم. (يعني براي ويزاي ورود هزينه اي نمي دهم، اما هنگام خروج عوارض را پرداخت مي نمايم.)

هرچند هيچكدام از اين موارد تاييد كننده رفتار ناشايست ماموران نخواهد بود، اما بهتر است با اقدام منطقي لااقل از وادر شدن فشار و استرس مضاعف به خودمان جلوگيري كنيم.
شاد باشيد (2206554) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۲۲:۲۸:۰۹
با شما موافقم. (2206912) (alef-10)
 
محمود
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۲۳:۰۰:۲۴
برادر ارجمند ، این سخن شما قیاس مع الفارق است. مانند این است که بگوییم ، چرا دادگاهی حکم زندان برای یک سرقت صادر کرده است. خب آقای سارق اگر ناراحت است خب دزدی نکند تا حکم زندان برایش صادر نشود. یا چرا آقای راننده خلاف میکند و از جریمه ناراحت است؟ خب خلاف نکند و جریمه هم نشود.این که نشد حالا چون این مسافر بهر دلیل - منطقی یا غیر منطقی - بقول شما دیر رسیده پس جناب مامور اداره گذرنامه میتواند رفتاری چنین ناهنجار داشته باشد. بدانید که مسافر مربوطه سر ساعت به فرودگاه رفته. سر ساعت لوازمش را تحویل داده و سر ساعت هم اقدام به سوار شدن کرده است (براساس یک روال جاری در اکثر فرودگاههای جهان) شما که میگویید در خارج زندگانی میکنید این رفتار در کدام مبادی خروجی و یا ورودی کشور محل سکونت شما دیده شده؟ حتی اگر عمدآ و بدلیل سهل انگاری دیر به فرودگاه رسیده باشد. شما بهتر میدانید که مدیران بالا دستی چنین مامورانی چه رفتاری با او خواهند کرد. نه عزیز ، چنین نیست. هیچ دلیل، هیچ انگیزه، هیچ کنش و یا واکنشی این رفتار جناب پلیس فرودگاه را توجیه نمیکند. انتظار نداریم ماموران ما مانند سرزمین کفار با مسافران برخورد کنند . احترام هم نمیخواهیم اما توقع اهانت را نمیپذیریم. سخن بی منطقی است؟ (2206959) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۲۶ ۲۳:۲۲:۳۹
شما اگر یکبار دیگر - با دقت - مطلب بالا را مرور کنید متوجه خواهید شد مادر جوان ، دیر به فرودگاه نرفته ، هیچ بلکه سر موقع در فرودگاه بوده و تمام کارهایش را انجام داده و برای خدا حافظی با پدر و مادرش به سالن بازگشته و بچه اش را از مادرش گرفته و بازگشته است. این کجایش به دیر آمدن میخوره که شما توجیه گر رفتار نادرست مامور اداره گذرنامه شده اید؟ (2206997) (alef-10)
 
f
۱۳۹۳-۰۳-۲۷ ۱۶:۱۴:۰۷
موضوع این است که وقتی میخواهی از ارز غیر از ریالی استفاده کنی بانک ان را به قیمت بانک مرکزی قبول میکند در حالیکه سخص از بازار اراد به قیمت بالاتر خریده است . این موضوع برای من در پرواز خارجی فرودگاه تبریز رخ داد. (2208436) (alef-10)