نظر منتشر شده
۱۰
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 449441
4 گرفتاری اساسی در مدیریت ریزگردها
محسن مهدیان، 9 اسفند 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۹ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۲۱
هفته گذشته همراه با کاروان مدیران رسانه ای در سفر به اهواز، فرصتی فراهم شد تا از نزدیک با معضل ریزگردها در خوزستان آشنا شویم. با امام جمعه محترم اهواز و معاون استاندار و شهردار شهر و جمعی از فعالان محیط زیست استان دیدار داشتیم و در حاشیه بازدید مختصری از شهر و گپ و گفتی کوتاه با مردم، جمعبندی اجمالی از معضل کهنه شده ریزگردها داشتیم که به نظر می رسد حل وفصل آن، زنجیره ای از مشکلات را مرتفع می سازد.

مجموعه دریافت های تحلیلی از مدیریت ریزگردها در 4 سرفصل قابل ارائه است؛

یکم. حقیقت ماجرا
اولین و اساسی ترین مساله، حقیقت زیست محیطی ریزگردها است. مساله این است که بر خلاف تصور رایج، عمده حجم ریزگردها در استان خوزستان منشا داخلی دارد تا خارجی. این که ترکیب سهم به چه نحوی است، کارشناسی بیشتری می طلبد اما اجمالا بی اعتنایی به منشا داخلی ریزگردها از جمله نکاتی است که به اتفاق مورد انتقاد مردم و کارشناسان بود. همین کتمان حقیقت منجر به ارائه آدرس غلط مسئولین فرا محلی از منشا ریزگردها و در نهایت دلخوری مردم شده است.

دوم. مدیریت بحران
مساله دومی که در نتیجه دیدار با برخی مسئولین و گفت وگو ها روشن شد، ضعف نهادی مدیریت بحران است. متاسفانه هیچ یک از مسئولین شهری، مسئولیت مدیریت این معضل را برعهده ندارند و مشخصا هیچ مسوولی حاضر نبود مسئولیت کل ماجرا را بپذیرد و البته این ضعف مدیریتی بیش از هرچیز معطوف به اشکالات قانونی و نهادی در این میان بود. به عنوان مثال نوع تعارض برنامه ریزی بین نهادهای ملی با نهادهای استانی، باعث بخشی از بهم ریختگی مدیریتی شده است. شهرداری معتقد بود وظایف خودش را در مساله ریزگردها انجام داده است و کارهای باقی مانده ضعف دیگر نهادهاست و بالعکس.

خلاصه اینکه مهمترین ضعف در این حوزه عدم یک مدیریت واحد و کارامد با تصمیم گیری منسجم و استانی و دارای اختیارات کافی است که همین سبب می شود افزایش بودجه بتنهایی نتواند مشکل مردم را حل و فصل کند.

سوم. تصمیمات رانتی
یکی از مهمترین نتایج این سفر، مشاهده محسوس سیاست هایی است که متاسفانه در بهترین گمانه زنی، ناشی از چانه زنی های قومی و بخشی است. بسیاری از تصمیمات در بهم زدن های طبیعت خوزستان طی سالهای گذشته، آسیب های جبران ناپذیری داشته که گریبان مردم و مسئولین شهر را گرفته است. تصمیماتی شبیه سدسازی های بی رویه و غیرکارشناسی و بدون توجه به ملاحظات و پیوست های بومی و منطقه ای باعث شده است تخریب های پی در پی در طبیعت ایجاد شود که کمترین اش گرد و غبار شهر و قطعی برق و آب است. هنوز برآورد دقیقی از ضرر و زیان های اجتماعی و اقتصادی ریزگردها و از همه مهمتر اثرش بر سلامت مردم وجود ندارد؛ لذا تعلل در اصلاح برخی تصمیمات غلط گذشته، می تواند مشکلات موجود را استمرار و فزونی بخشد.

علت این تصمیمات غلط نیز در دو سر فصل قابل جمع بندی است.

یکم. برخی تصمیمات بخشی و بدون پیوست های کارشناسی است که اغلب نیز ناشی از چانه زنی های سیاسی و قومی اتخاذ شده است.

دوم برخی تعارض های تصمیم گیری و مدیریتی بین نهادهای ملی مثل شرکت نفت با برنامه ریزی و مدیریت محلی است.

چهارم. بی اعتمادی مردم
یکی از عناصر موثر بر مدیریت بحران، القای این واقعیت در جامعه است که مسئولین در پی تلاش و اصلاح وضعیت و بهبود شرایط هستند.

کتمان حقیقت و ارجاع آن به خارج از مرزها، همراه با حواله مشکلات به گذشته و دولت های سابق نوعی بی اعتمادی به مسوولین را فراهم کرده است که اجازه نمی دهد حتا تلاش های مشفقانه هم دیده شود.  

از سویی دیگر برخی کم توجهی ها به ساماندهی مشکلات شهری باعث شده است سرمایه اعتمادی مردم شکست شود. گشت و گذار ساده ای در شهر اهواز نشان می دهد که مسئولین شهری به هر دلیل، همت لازم را برای نگهداری و مدیریت شهری در اندازه یک مرکز استان نداشتند. از وضعیت فاضلاب شهری گرفته تا آلوده شدن آب کارون با پساب ها و پسماندهای بهداشتی و کمبود فضای سبز و کسری در حمل و نقل عمومی و غیره که همه و همه نشان دهنده نوعی کم اعتنایی به مدیریت کارآمد شهری است.

مجموعه عوامل این تلقی را بین مردم ایجاد کرده است که مسئولین شهری و استانی دست روی دست گذاشتند و هیچ اقدام موثری برای رفع مشکلات انجام نمی دهند؛ چه بسا این تلقی عمومی از خود ریزگردها پرهزینه تر است.

خلاصه آنچه این روزها شاهدیم بیش از آنکه مشکل فرامرزی و کمبود بودجه و اشکال دولت های سابق باشد، ضعف های مدیریتی و اشکالات در تصمیم گیری ها است.

در نهایت اینکه آنچه امروز در خوزستان می گذرد، از هیچ منظری متناسب با حرمت این مردم و حریم تاریخی این استان نیست.
 
کلمات کلیدی : استان خوزستان + قطعی آب و برق + گرد و غبار
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۹:۱۶:۲۶
اینکه در این مقاله اشاره مستقیم به منشا ریزگزها شده بسیار عالیست و انشالله مسئولین بشنوند وبرای شانه خالی کردن از زیر مسئولیت خود مشکل را به خارج از مرزها ربط ندهند (4178277) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۹:۱۹:۰۴
البته مسئولین این دولت قبلا راهکار خود را اعلام نموده اند!!!!!


نصف مردم ایران باید کشور را ترک کنند!!!!!!!!!!!!!

خانم ابتکار و آقای جهانگیری فرمودند (4178279) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۹:۳۳:۵۹
خب وقتی که نفت 140 دلار بود این 4 مورد رو راحت میشد حل کرد کلی هم بودجه داشتیم با نفت 200 دلاری چرا در اون سالها حل نشده؟ 8 سال هم که دوستان فرصت داشتن؟ غجیبه برا من چرا اصلا باید این مشکل به این دولت حواله و واگذار بشه؟ قبل 92 چرا حل نشده؟ کار راحتی هم بوده با بودجه نفت 200 دلاری علت پیگیری نشدنش چه بوده؟ (4178295) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۰:۳۷:۳۸
به نظرم امثال کرباسچی و قالیباف را باید بفرستند به این شهرها تا تجربیات اجراییشون را به این شهرها منقل کنند. (4178370) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۲:۰۸:۵۳
حقیقت ماجرا بحث نا امنی منطقه هست و دست ایران برای کنترل ریزگرد ها باز نیست
حقیقت ماجرا این هست که این ریزگرد ها از سال 84 شروع شد و 8 سال احمدی نژاد کاری براش نشد و این قضیه مزمن شد
حقیقت ماجرا این هست که دلواپس ها حتی از بلایای طبیعی برای اهداف سیاسی خود بهره میگیرند

کمی خدا رو در کارهامون در نظر بگیریم..ارزش نداره انصاف رو این قدر زیر پا بزارید
مملکت سال 92 در تورم شدید بود و خیلی از دارو ها در داروخانه نبود...هر روز کالا ها چند برابر میشد ... (4178486) (alef-13)
 
هادی
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۲:۲۳:۰۴
فقط باید معصومه ابتکار, بیژن زنگنه را مجبور کرد به همراه خانواده برای مدت دو سال در اهواز ساکن شوند. (4178506) (alef-13)
 
ahmad
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۳:۴۷:۰۳
وقتی هموطنان عزیزمان در هنگام انتخابات شورای شهر یا در انتخابات شرکت نمی کنند یا فقط به قومیت و خویشاوندی کاندیداها رای می دهند نتیجه اش همین اوضاع شهر های بزرگ از جمله اهواز می شود.
شهردار توسط شورای شهر انتخاب می شود و مسول ساماندهی اوضاع شهر است. زمانی که شهروندان عزیز حاضر نیستند به یک گزینه متخصص ولی غیر بومی رای بدهند نتیجه اش انتخاب شهردار غیر متخصص است. در بعضی از شهر ها و استانها یک رویکرد تهاجمی نسبت به افراد غیر بومی وجود دارد. مثلاً اگر استاندار یا فرماندار غیر بومی برای جایی انتخاب شود واویلاست؛ از نمایندگان مجلس گرفته تا مردم عادی سعی در عوض کردن آنها می کنند. این رویکرد متاسفانه مختص خوزستان نیست و در بسیاری از مناطق دیده می شود. ما باید به این سطح از آگاهی برسیم که افراد را بر اساس تخصص و کارایی آنها مقایسه کنیم نه بر اساس حزب و فامیل و نژاد و زبان و محل تولد. در آمریکا اوبامای سیاه پوست از مادری مسلمان و اندونزیایی و پدری کنیایی 8 سال رییس جمهور می شود. این یعنی آگاهی (4178693) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۴:۲۲:۲۳
در 38 سال گذشته ، حداقل 30 سالش استاندار و اکثر مدیران ارشد خوزستان از استان اصفهان بوده اند و پسرفت این استان در تمام جوانب کاملا محسوس است. (4178761) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۰ ۰۷:۰۵:۳۲
پیشنهاد میگردد که یک کمیته رفع مشکل توسط مردم منطقه تشکیل گردد و کل بودجه در اختیار آنها قرار گیرد تا راسا مشکل را خودشان حل نمایند . (4179520) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۱۰ ۰۹:۲۶:۵۹
جلوگیری از ازانتقال بی رویه اب راهکار است (4179702) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.