نظر منتشر شده
۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 462491
ادامه سريال «نظارت و بازرسي»، اين بار سوريه
بخش تعاملی الف - ميرزا سعدين داورپناه
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۳۴


كشف حقيقت آنچه در «خان شيخون» سوريه گذشته ديگر تاثير اساسي ندارد. هر چه بود بهانه اي شد براي گشودن پرونده ديگري از راه حل هاي بحران سوريه. حال ديگر قطار ايستگاه را ترك كرده است! از بدو حمله پر سر و صداي آمريكا به پايگاه هوايي «الشعيرات» آشكار بود وارد دوره اي جديد از نقش آفريني غرب شده ايم. خلاف برخي توصيفات رايج، موضع دولت جديد آمريكا در قبال سوريه منسجم، شفاف، قاطع و البته مطابق معمول بلند پروازانه است.

١) نمايش موشك پراني امريكا به سوريه، حمله شيميايي خان شيخون را بمثابه يك نقطه عطف تثبيت كرد. امريكا و متحدين ابتدا گفتند در برابر حمله شيميايي سكوت نمي توان كرد، اكنون مي گويند بايد جلوي تكرار آن را گرفت. اين سر آغاز فصلي نو در امتداد سياست ترسيم «خط قرمز حمله شيميايي» اوباماست. آن هياهو و جمع آوري مواد شيميايي با ميانجيگري مسكو، مصالح صحنه آرايي كنوني شده است.

طي مراحل بنيادين، درجه محكوميت بشار اسد در تبليغات غربيان تا جايي بالا رفته كه سخنگوي كاخ سفيد او را با هيتلر مقايسه مي كند و ترامپ مي گويد بشار اسد اهريمن و حيوان است!

٢) طي سياست تبليغاتي هدفمند غربي، علاوه بر طرح احتمال همدستي روس ها با بشار اسد در حمله شيميايي، روسيه را بر سر دو راهي انتخاب ميان جبهه اسد و ايران يا ائتلاف با امريكا قرار داده اند هر چند كه خود خوب ميدانند روسيه به تجديد نظر تن در نمي دهد. اكنون غربي ها آگاهانه در پي اين هستند كه با زدن برچسب «رفتار جانبدارانه» به مسكو، موضع روس ها بعنوان تضمين كننده خلع سلاح شيميايي ارتش اسد را تضعيف كرده و با زير سوال بردن صلاحيت روسيه، تعهد مسكو را غير صادقانه و ناكافي بخوانند.
 
در روزهاي اخير واشنگتن و متحدين موثر امريكا به اين همصدايي رسيدند كه بگويند روسيه حامي متعصب اسد است و مقامات مسكو در برابر اقدامات دولت سوريه يا «نمي خواهد» و يا «نمي تواند» كاري كند. در مقابل لاوروف در حضور تيلرسون گفت اينجا بحث «جانبداري» موضوعيت ندارد، اولويت براي روسيه پاسداري از حرمت محكمات حقوق بين الملل است!

٣) پس از موشك پراني، آنچنان كه انتظار مي رفت و نشانه هاي آن ظاهر شده، غربي ها بصورت نظامي و سياسي فشار هاي خود را بر مطالبه «نظارت و بازرسي» متمركز كرده اند تا با گسترانيدن سلطه اطلاعاتي، بضاعت ارتش سوريه در برابر "معارضين مسلح تحت حمايت غرب" برايشان قابل پيش بيني و كنترل شود. بدين واسطه متحدين خارجي اسد از جمله نيروهاي حزب الله نيز تحت فشار و خطرات امنيتي قرار خواهند گرفت تا طبق آنچه غربيان صراحتا درخواست كرده اند، زمينه اخراج نيروهاي نظامي ايران و حزب الله از سوريه فراهم آيد.

يك نمونه بارز از فشارهاي نظام مند غرب، پيشنهاد قطعنامه چهارشنبه از سوي امريكا، بريتانيا و فرانسه است كه شوراي امنيت سازمان ملل طي آن از دمشق مي خواست با اشتراك اطلاعات پايگاه هاي هوايي، امكان دسترسي به همه مراكز نظامي دولت سوريه را نيز فراهم كند.  

روسيه علي رغم ميزباني از تيلرسون در مسكو، قطعنامه پيشنهادي را وتو كرد! (پيشنهاد جايگزين، آنچنان كه در نشست سه جانبه اخير وزراي خارجه روسيه، ايران و سوريه بر آن تاكيد شد، تشكيل يك كميته حقيقت ياب بين المللي است كه دامنه تحقيقاتش محدود به «حادثه خان شيخون» باشد.)

٤) اكنون آشكار است كه رويكرد راهبردي "ميان مدت" غرب، فعال كردن الگوي «بازرسي و نظارت» است. پس از آن كه امريكا، سوريه را عامل حملات شيميايي نماياند و به تهاجم موشكي پرداخت، پوتين برآشفت و با تيزبيني گفت اين اتفاقات ياداور حوادث سال ٢٠٠٣ مي باشد كه ضمن جنجال بازرسي، بهانه حمله به عراق جستجو مي شد.

صدام حسين حاكم وقت عراق نيز «متهم» بود اما به زياده خواهي بازرسان مبني بر مطالبه گسترش دامنه تحقيق به همه اماكن حساس تن نداد، غربيان حمله كردند و ساختار حكومتي عراق نابود شد و پس آمد آن غرور تا هنوز كشور عراق را محل تاخت و تاز تروريست ها و سوداگران سلاح كرده است.

البته اينبار غرب از تجارب گذشته از جمله ليبي درس ها آموخته و با تحميل بازرسي و نظارت در پي اشراف اطلاعاتي بر ارتش و ساختار دولتي سوريه به هدف «حفظ» آن است تا در فرداي موفقيت محتمل كنار رفتن بشار اسد، روسيه و ايران تنها بازيگردانان آشنا با سيستم دولتي سوريه نباشند و تبعات فروپاشي ساختار حكومتي نيز گريبان سوريه ويران را نگيرد.

٥) تيتر شدن ادعاي «نگهداري سلاح كشتار جمعي»، اعلام آغاز عمليات فشار است! الگوي «بازرسي و نظارت» به بهانه مهار خطر سلاح كشتار جمعي در پروژه عراق آنچنان كه اشاره شد به سرنگوني دولت انجاميد، در ليبي دولت را لرزاند، در كره شمالي جزئي از پرونده گشوده بحران است و در ايران به «برجام» رسيد.

آنچه با رصد وقايع جاري جهان بر ما آشكار مي شود، جايگاه و وسعت اثر راهبرد «بازرسي و نظارت» در سياست هاي غرب مي باشد. نبايد به دام خوشبيني كاذب افتاد و از واقعبيني فارغ شد، بازي با ايران تمام نشده بلكه هنوز در مراحل مقدماتي است! برجام آبستن بحران زايي عظيمي براي كشور مي باشد و همچون ديگر نمونه هاي تحميل «بازرسي و نظارت» بر كشورهاي متعدد، ظرفيت حقوقي مطالبه بازرسي از مراكز حساس در آن گنجانده شده است. آيت الله خامنه اي نيز  - در نامه به آقاي روحاني درباره كيفيت اجراي برجام - ضمن انكه تاكيد كرد برجام «نه با نيت حل و فصل عادلانه كه با غرض پيشبرد هدف هاي خصمانه» صورت گرفته، تذكر داد:
«برجام داراي نقاط ابهام و ضعف هاي ساختاري و موارد متعددي است كه در صورت فقدان مراقبت دقيق و لحظه به لحظه مي تواند به "خسارت هاي بزرگي براي حال و آينده كشور" منتهي شود. »

در تجربه پيشين (در زمانيكه هياهوي «بازرسي و نظارت» عراق هنوز بحثي داغ بود)، بر اساس توافقات سعدآباد، تعهداتي متوجه ايران شد. آن تعهدات غير قابل اجرا زمينه ساز هياهويي شدند و به همان بهانه ها كشور به چاه تحريم هاي كمرشكن غلطيد...

از آنجا كه حتي در بيانيه پاياني اجلاس اخير وزراي خارجه گروه هفت بدون تمركز بر مشكلات بين المللي حاد (از جمله مبارزه با تروريسم) به اجراي كامل برجام و قطعنامه ٢٢٣١ تاكيد شده، بايد به روشني دانست كه اين معناي روشن تهديد به فعالسازي اهرم بازرسي عليه اماكن حساس ايران مي باشد. تهديدي كه در كلام مقامات ايالات متحده واضح تر به گوش مي رسد و اهرمي براي فشار به ايران شده است.  

در اين جهان پر غوغا چاره اي نيست جز آنكه همواره نگران فرداي وطن باشيم و اكنون ضرورت دارد كه سنگر سوريه با دقت ديده باني شود. تقويت مقاومت در آن سنگر علاوه بر پيشبرد اهداف راهبردي، يكي از ابزارهاي تعويق زياده خواهي هاي برجامي عليه ايران است.
 
کلمات کلیدی : ميرزا سعدين داورپناه
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۱-۲۶ ۱۷:۴۹:۰۷
بر اساس توافقات سعدآباد، تعهداتي متوجه ايران شد. آن تعهدات غير قابل اجرا زمينه ساز هياهويي شدند و به همان بهانه ها كشور به چاه تحريم هاي كمرشكن غلطيد.. (4258301) (alef-11)
 
Bulgaria
۱۳۹۶-۰۱-۲۷ ۰۰:۲۷:۴۶
از طرف ایران در توافق سعد اباد هم همین دیپلماتهای برجامی حاضر شده بودند. چرا دوباره بهشون اجازه داده شد.چند بار باید یک اشتباه را تکرار کنیم (4259424) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۶-۰۱-۲۶ ۲۱:۵۴:۱۹
امریکا برای این حمله کرده که ایران را بترساند. ایران را هم می خواهند بازرسی کنند.سوریه را هم بارسی می کنند (4259108) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.