نظر منتشر شده
۳۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 227852
هشدار آبی؛
مدیریت منابع آب کشور نگران کننده است
سهیل انوشفر*، 9 خرداد 93
تاریخ انتشار : جمعه ۹ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۶
این روزها اعداد و ارقام مربوط به استحصال و بهره برداری از آب چنان عجیب و غریب می نمایند که باورشان مشکل است. صحبت از ۳۰۰ میلیارد متر مکعب تبخیر سالانه است؛ یعنی ۷۰ درصد آبی که به کشور وارد می شود!! خوشبختانه مخاطب این سخن عوام نیستند که درد مرا نفهمند. داستان کماکان ادامه دارد و اثرات این سبک مدیریت منابع آب کشور به شکل های مختلف خود را نشان می دهد. از سرمای بهاره، تگرگ های درشت دانه و بادهای توفنده گرفته تا همه عواملی که سبب سخت تر شدن شرایط زیست محیطی کشور می شوند.

با توجه به گزارش سال آبی، حجم آب موجود در سدهای کشور تا ۱۶ فروردین ماه سال ۱۳۹۳ از مجموع ۱۵۲ سد کشور که برای تأمین آب شهرها ساخته شده اند، ۵۷ سد کمتر از ۴۰ درصد آب دارند که این میزان ۳۸ درصد از ظرفیت کل مخزن آب سدهای کشور را تشکیل می دهد. براین اساس ۱۹ سد کشور بین ۴۰ تا ۵۰ درصد آب، ۲۷ سد ۵۰ تا ۷۰ درصد، ۲۵ سد ۷۰ تا ۹۰ درصد و ۲۴ سد بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد آب دارند. همچنین مخازن آب سدهای کشور هم اکنون ۴۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب است که در مجموع ۲۵ میلیارد و ۱۹۰ میلیون مترمکعب آب دارند و این میزان ۵۳ درصد از ظرفیت کل را شامل می شود. حجم آب ورودی به سدها در سال جاری ۱۸ میلیارد و ۸۵۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۲۱ میلیارد و ۸۰ میلیون مترمکعب بوده، ۱۱ درصد کاهش نشان می دهد. میزان حجم آب خروجی از سدها در سال جاری ۱۲ میلیارد و ۵۱۰ میلیون مترمکعب بوده که این میزان نسبت به ۱۳ میلیارد و ۷۳۰ میلیون مترمکعب سال گذشته، ۹ درصد کاسته است. براساس این گزارش وضعیت آب سدهای تهران، ذخیره سد لار با ۲۶ میلیون لیتر کاهش در سال جاری نسبت به سال گذشته به ۱۹ میلیون مترمکعب و ذخیره سد طالقان نیز از ۳۰۱ میلیون مترمکعب سال گذشته با ۴۳ درصد کاهش به ۱۷۴ میلیون مترمکعب رسیده است.

ذخیره سد ماملو نیز با ۳۰ درصد کاهش از ۱۵۳ میلیون مترمکعب سال گذشته به ۱۲۳ میلیون مترمکعب، ذخیره سد کرج با ۴۰ درصد کاهش از ۱۴۶ میلیون مترمکعب سال گذشته به ۸۸ میلیون مترمکعب و ذخیره سد لتیان نیز با ۶۳ درصد کاهش از ۶۶ میلیون مترمکعب سال گذشته به ۲۵ میلیون مترمکعب در حال حاضر رسیده است. حجم ذخایر مخازن حوضه های کارون بزرگ، کرخه و مارون تا ۱۶ فروردین ماه سال جاری ۱۴ میلیارد و ۷۱۶ میلیون مترمکعب بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۲ درصدی نشان می دهد. ذخایر سدهای آذربایجان شرقی نیز با ۱۳ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل به یک میلیارد و ۴۵۳ میلیون مترمکعب و ذخیره مخازن سدهای آذربایجان غربی با ۱۶ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل به یک میلیارد و ۳۲۲ میلیون مترمکعب رسیده است. ذخایر مخازن سدهای استان اردبیل در حال حاضر ۲۰۶ میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب و سدهای استان اصفهان ۴۳۹ میلیون مترمکعب است که به ترتیب نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ و ۲۶ درصد کاهش نشان می دهند. براساس این گزارش ذخایر مخازن سدهای استان ایلام و بوشهر و چهارمحال و بختیاری نیز به ترتیب با ۱۰۰ و هشت درصد افزایش به ۴۳۰ میلیون مترمکعب و ۳۲ میلیون و ۷۰۰ هزار مترمکعب رسیده است.

تبخیر اندازه گیری شده از تشت کلاس A در ایستگاه سینوپتیک فرودگاه مهرآباد در سال ۱۳۹۲ معادل ۲۵۰۰ میلی متر بوده است و در همین بازه زمانی پتانسیل تبخیر سالانه یزد ۳۲۰۰ میلی متر ثبت گردیده است! یعنی پتانسیل تبخیر این دو نقطه تنها ۷۰۰ میلی متر تفاوت دارد!! به این می گویند عدد و رقم قابل برنامه ریزی و درست و حسابی.

وزارت نیرو بر آن است تا امسال را نیز هر طور هست سپری کند و به امید واهی بهتر شدن بارش در سال های آتی بنشیند. غافل از اینکه اگر امسال حدود ۴۰ درصد حجم مخزن سدها خالی است، سال آینده حجم خالی سدها بیش از این خواهد بود و به شکلی تصاعدی، خیلی زود به حجم خالی خواهیم رسید. احتمالاً پس از آن تصمیم گرفته خواهد شد با فروش نفت خام از قطب جنوب کوه یخ خریداری و آب مورد نیاز کشور فراهم گردد!! از یاد نبریم؛ هنوز برای مدیریت، زمان هست و خیلی کارها می شود کرد. صحبت از تهدید آبی ۳۷ میلیون نفر در ده شهر بزرگ کشور در میان است.

روی دیگر سکه حکایت از امکان آموزش و فرهنگ سازی از پائین ترین تا بالاترین سطح مصرف کننده آب است. برنامه ریزی استراتژیک هم نمی خواهد. چه شد سر انجام پروژه انتقال آب با لوله؟ آبیاری تحت فشار را کجا گسترش دهیم؟ جایی که آب وجود ندارد؟! بیایید از خواب بیدار شویم، تکانی به خود بدهیم و علم را بفهمیم. باور کنید هنوز می شود گرایش منابع طبیعی کشور را با مدیریت صحیح تغییر جهت داد و به جای نشستن در انتظار فاجعه، به تعادل بین استحصال و مصرف آب رسید. پس از آن نیز به روش های معمول جهانی نگهداری آب به دور از تابش خورشید که با کمال تأسف هنوز برای ما «نوین» محسوب می شوند پرداخت. از این راه می توان میراث قابل قبولی برای نسل های آینده بر جای گذاشت. امید به افزایش بارش بدون مدیریت پوشش گیاهی که خود تابعی از مدیریت منابع آب است عبث می نماید.

* سردبیر مجله دهاتی/ بازنشر از شماره اردیبهشت ۹۳
 
نادر
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۲:۱۸:۵۰
به نظر بنده ایران اصلا مشکل کم ابی ندارد .اگر کم آبی بود نمی گفتند جمعیت را زیاد کنیم مصرف هر ایرانی 150لیتر در روز است مصرف هر سومالیایی در افریقا یک لیتر .بیایید در مصرف اب صرفه جویی کنیم (2172420) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۰:۰۵:۱۴
فقط مصرف خوراك و استحمام 200 ليتر است اما مصرف كل هر نفر حدود 1200 متر مكعب در سال است (2173717) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۰:۱۱:۱۶
يكي از تصميم هاي استراتژيك غلط خود كفايي كشاورزي بود با اين شعار منابع آب ايران نابود شد ايران بايد با صنعت و گردشگري تحصيل ارز نمايد و مواد غذايي وارد كند (2173719) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۲ ۱۷:۲۲:۱۴
ایران جغرافیای نیمه خشکی دارد و دچار کم بوده و اخیرا بدتر هم شده.

مگه قراره مثل سومالیاییها زندگی کنیم؟ (2180087) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۲:۲۹:۲۱
نتیجه این همه سدسازی وتغییر مسیل رودخانه ها به صورت غیر اصولی همین است که می بینید:
دریاچه ها در حال خشک شدن هستند. رودخانه ها در حال خشک شدن هستند.کشاورزی هم رو به نابودی است.
فقط سرمایه های کشور صرف تخریب طبیعت، بتون ریزی و دادن حقوق به پیمانکار و .... شده است.
30-40 سال قبل که این همه سد ساخته نشده بود، هم رودها و دریاچه ها پر از آب بود و هم کشاورزی روبراه بود. (2172436) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۱۱:۵۹:۱۳
با آموزش و ترغیب و کمک کشاورزان به اصلاح روشهای نابهینه آبیاری و کشاورزی می توان مشکل کم آبی را حل کرد. (بیش از 90% مصرف آب کشور در کشاورزی است.) (2174303) (alef-13)
 
samira
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۲:۳۰:۲۸
ای وااااای....چه ساده لوحانه به آینده می نگریم (2172438) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۳:۲۹:۴۱
قیمت برق و گاز را کاهش دهید و قیمت آب را بالا ببرید. (2172514) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۶:۴۳:۴۱
به به
عجب طرحی دادن
سوال بنده اینه که چند ساعت فکر کردید برای رسیدن به این طرح بزرگ؟ (2172727) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۲۱:۱۳:۲۴
رابطه گاز و آب دقيقا چي است ؟ (2173383) (alef-10)
 
مهران توسلی
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۳:۴۳:۴۸
اینجانب کارشناس عمران میباشم که تخصصم در رابطه با سازهای آبی است . مدتها در اداره برنامه ریزی کارکرده ام و اکنون نیز با مشترکین آب سرو کار دارم
چند نکته را به عرض میرسانم
ابتدا مشکلات
- بزودی خسارات ناشی از محیط زیست و کمبود آب بیش از جنگ تحمیلی به ما خسارت وارد خواهد کرد.
- انتقال آب تحت شرایطی درست است اما اگر قرار باشد آب از مناطق خشک عبور کند تا جایی آبرسانی شود مشکلات اجتماعی مانند مشکل یزد پیش می آید
- انتقال آب نه تنها سرمایه گذاری فوق العاد زیادی میخواهد ، هزینه های نگهداری و تعمیر آن نیز خسارات زیادی خواهد داشت ضمن آنکه انتقال آب راهکار 25 ساله است و دائمی نیست و خسارات محیط زیستی نیز دارد
- مشکلات زیست محیطی خلیج فارس که هر 200 سال یکبار آب آن عوض میشود و مشکل چاههای نفت نیز دارد ، به وسیله سدهایی که در ترکیه ، عراق ، سوریه و ایران زده شده بشدت تهدید میشود
-مشکلات زیست محیطی دریاچه ها و تالابهای داخلی نیز به مراتب بدتر از خلیج فارس است که همگان از آن اطلاع دارند و علت اصلی غبار در بیش از 14 استان خشک شدنه این تالاب ها میباشد.
- مجلس با وضع قوانین خصوصا در رابطه با قیمت آب سبب افزایش مصرف گردیده است . وقتی کالایی کمیاب است قیمت آن قاعدتا باید افزایش یابد که در کشور ما چه در رابطه با آب کشاورزی و چه مصارف دیگر آب بسیار ارزان شده است. مهندسان که طبق استانداردها شبکه ها را طراحی میکنند بعلت مصرف بی رویه آب در شبکه کاهش میبابد و پس از ده سال تاسیسات آب با تمام توانش کار میکند و جوابگو نیاز نیست. به عبارت دیگر عمر مفید تاسیسات آبرسانی از 30 سال به 10 کاهش پیدا کرده است.
- شکایت به دادگاه بعلت مصرف غیر مجاز مشترکین نیز کارساز نیست چون قیمت آب پایین است هزینه چندانی به مصرف کننده غیر مجاز وارد نخواهد شد(اگر دادگاه وقت داشته باشد به تعداد زیاد شکایات رسیدگی کند)
چه باید کرد؟
- بجای انتقال آب ، شهرهایی کنار خلیج فارس و دریای عمان بسازیم . آنجا هم آب است و هم ایجاد کار هزینه کمتری دارد ضمن آنکه امنیت کشور در مرزها بالاتر میرود. هزینه های شهر سازی در طولاتی مدت به مراتب کمتر از هزینه های انتقال آب است ضمن آنکه مردم نیز سرمایه گذاری میکنند.
- قوانین آب به نفع کاهش مصرف تغییر یابد.خوب است بدانید قیمت آب لوله کشی روستایی هر لیتر برابر 1.2 ریال است. که تقریبا برابر یک ده هزارم قیمت یک نوشابه یا دوغ میشود
- پساب ها نیز منابع آب هستند که میتوان پس از تصفیه برای مواردی از مصرف بکار گرفته شوند
-دادگاهها یک "وحدت رویه" در رسیدگی به شکایات آب داشته باشند تا سرعت رسیدگی چند برابر شود. (2172527) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۵:۰۷:۵۷
از اول تا آخر هي آیه ی یاس خوندی و آخرشم یه راه حل نشدنی میدی ؟؟؟ زکي !!! تو از زبون کي حرف می زنی ؟؟؟!!! (2172620) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۶:۴۲:۳۴
دوست عزیز فرمول دادن خیلی راحته شما بیشتر تخیل کرده اید این ها اصلا عملی نیست
ضمنا اب لوله کشی روستاها هم در خیلی جاها چشمه است و خود روستاییان لوله را کشیده اند و ضمنا از اقشار ضعیف جامعه هستند دلیلی نداره اب براشون گرون باشه مصرف روستاییان بسیار کمه نه استخر دارند نه مصرف بیش از حد دارند
به نظر من حرفهای شما بیشتر مغالطه بود. (2172723) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۷:۲۶:۴۵
اگر همان گونه که در مورد سوخت فکر میکنیم در مورد آب هم فکر می شد برای انتقال آن و زدن پالایشگاه های آب و ارسال به مناطق نیازمند سرمایه گذاری صورت میگرفت. در ضمن دریای عمان هم در سواحل ایران است. (2172822) (alef-10)
 
مهران توسلی
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۸:۰۷:۰۷
مقدار مصرف سوخت نسبت به مصرف آب بسیار کمتر است در نتیجه نیاز به سرمایه گذاری بسیار بیشتری هست. ضمن اینکه شما باید اول آب دریای عمان را شیرین کنید و سپس انتقال دهید و این سرمایه گذاری مضاعف می طلبد.
ضمنا چند شهر را میخواهید به این شکل آب بدهید؟ یز وسمنان را آب دادید.کرمان ، خراسان جنوبی و مرکزی ، سیستان ، هرمزگان و .... را میخواهید چگونه آب بدهید؟ آیا تمام استان یزد و سمنان را میتوانید به این شیوه آب بدهید؟ با این مصرف مشکلات رفع نخواهد شد (2173846) (alef-10)
 
حمید صحرایی
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۳:۵۰:۳۸
ظاهرا سو مدیریت طی سی سال گذشته، در همه زمینه ها ، کشور را در وضعیت وخیم قرار داده است. اقتصاد ورشگسته، فساد گسترده، خود کفایی که فقط کارمندانش باقیست، سو مدیریت در حوزه منابع اب، وضعیت خطرناک الودگی هوا در بیشتر کلان شهر ها، مشکلات از کنترل خارج شده محیط زیست، خشک شدن دریاچه های کشور، حمایت احمقانه از تولید اجناس درجه سه، بیکاری، وضع اسفبار معیشت، فقر فرهنگی و اشاعه بی حجابی،همگی نشانه پوچ بودن شعار ما میتوانیم است. احتمالا جوانان مستعد و تحصیلکرده میتوانند ولی ظرف سی سال گذشته ثابت شد که این مسئولین نمیتوانند. حالا مشخص میشود که چرا در نظام قبل صحبت از کنترل جمعیت و جلوگیری از مهاجرت به تهران و عدم صدور پروانه حفر چاه بود. بعضی از حضرات فکر کردند اداره کشور هم مانند مجلس ترحیم است یک ساعت سخنرانی میکنند و در انتها همه فاتحه میخوانند و به منزل میروند. البته همین هم شد. سی سال سخنرانی کردند و در انتها فاتحه کشور را بخوانیم و به کشور دیگری مهاجرت کنیم. نتیجه فراخوان اقوام از روستا و شهرستان و سپردن پستهای مدیریتی به اشخاصی که تا ان زمان بیشتر از هزار نفر را ندیده بودند بهتر از این نمیشود. (2172543) (alef-10)
 
هادی
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۹:۵۲:۱۹
صد آفرین بر این کامنت. (2173996) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۴:۱۲:۰۹
جناب آقای توکلی ، نماینده ی محترم مجلس
افکار عمومی ، ملت ایران
سال 84 درخواست پروانه ی حفر چاه کردم تا چهار خانواده مان امرار معاش کنیم . بعد از چندماه جواب دادند : « به علت فقر پتانسیل آب ، پروانه ارائه نمی شود » چهار سال بعد درخواست دادم اصلاً جواب ندادند . سال گذشته از طریق نماینده محترم مجلس در خواست دادم باز هم جوابی ندادند.
طی این مدت صدها چاه غیر مجاز و فاقد پروانه حفر شده و سال هاست بهره برداری می کنند. امثال بنده که از طریق قانون درخواست کردم ارزش پاسخگویی هم نداشتم . علت واضح هست : عدم بهره مندی از پول و پارتی
اگر مشکل آب هست چرا توزیع آب کشاورزی را مدیریت نمی کنند ؟
چرا سطح زیر کشت را کاهش نمی دهند ؟
چرا نوع محصول را متناسب با میزان آب منطقه تنظیم نمی کنند ؟
روزانه شاهد حفاری ده ها چاه غیر مجاز هستم که غالب آن ها شناسایی شده اما یک مورد هم تخریب نشده . چرا ؟؟
رودخانه ی مند کنار ما در فصل زمستان میلیاردها متر مکعب آب را واریز دریا می کند. خلیج فارس با بسیاری از منازل ما تنها چند متر فاصله دارد . هر روز شاهد سیل و ویرانی نقطه ای از این مملکت هستیم . اینها آب نیست ؟
چرا باید یک نفر چندین حلقه چاه داشته باشد و امثال من 10 سال منتظر یک حلقه چاه باشیم و تا راه و کانالش پیدا نکنم تا ابد محروم باشم ؟
آنچه تو این مملکت نیست مدیریت هست و عدالت و انصاف .

یک مثنوی حرف دارم اما چه کسی به حرف امثال من گوش می کند ؟ (2172566) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۱۱:۲۱:۳۰
دولت باید به همه حتی پارتیمندان سخت بگیرد تا وضع موجود حداقل حفظ شود. (2174189) (alef-13)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۴:۲۱:۰۶
بی خیال فعلا خوش باشید بعدا یه فکری می کنیم!!!!!!! (2172573) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۴:۳۶:۱۴
یه زمان تند تند سد افتتاح می کردیم و به افتتاح کننده اش لقب سردار سازندگی می دادیم! الان داریم تو سر خودمون می زنیم که چه بلایی بر سر آب و منابع طبیعی کشور آورده ایم...

خشکسالی های سال های اخیر حاصل سو مدیریت های یک ساله و دو ساله نیستند. حاصل سومدیریت های بیست و چهار ساله اخیرند. (2172592) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۴:۵۶:۲۲
ضمن اذعان به ضرورت اقدام سریع و علمی به تامین آب مورد نیاز مردم در شرایط بحرانی تنها راه حل همیشگی بحرانهای آب در کشور این است که با انجام سریع بررسیهای لازم و بهره گیری از تجربیات کشورهای جهان و با استفاده از روشهای علمی مفید و مناسب شرایط مختلف جغرافیایی دولت با توکل به خداوند توانا به تاسیس شبکه ی آب سراسری اقدام نماید و این شبکه را به سرانجام مطلوب برساند. (2172604) (alef-10)
 
abbas
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۸:۱۰:۰۸
چه شعاری دادی
"تایسیس شبکه آب سراسری"
این دیگه نوبره (2173850) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۵:۲۹:۱۱
جای ۳۶ سال پول بیت مال را خرج کردن تا کارهایی که مردم مهم نمی دانند انجام دهید، می آمدید گشت و برنامه "فرهنگ سازی" برای مدیریت، برنامه ریزی، و کارهای مهم دیگر همانند صرفه جویی و نگرفتن رشوه کار می کردید. جاش هم آن زمان هم کنون، همش به فکر کارهای خصوصی مردم هستید که دردی را از اشکالات مملکت دوا نمی کند. من شمرده ام که در صدا و سیما، بیشترین بحث اختصاص به حجاب دارد! واقعا که با عث خنده یا گریه دارد. (2172642) (alef-10)
 
خسروسلجوقی
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۶:۰۵:۴۰
برای آب باید نگاه نظام مند داشته باشیم
کم مصرف کردن با فرهنگ سازی و الزام قیمتی و استفاده از فناوری های نو همانند کاشت گلخانه
استفاده از کود و سوپر جاذب برای نگهداری اب همچون کود ورمی کمپوست
بازچرخانی فاضلاب در مبدا با باکتری با سامانه ایمهاف تانک و الزامی کردن آن و منوط کردن صدور پایاتکار به نصب و بکارگیری از این سامانه
استفاده از عدسک آبی برای تصفیه فاضلاب
تولید انرژی از خورشید و کاهش نیروگاه های حرارتی
خوشه زمین سالم
www.hecc.ir (2172678) (alef-10)
 
محمد
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۶:۳۱:۳۵
به نظر شما کدام مدیریت در ایران نگران کننده نیست! (2172707) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۶:۴۳:۴۲
شما بفرمایید مدیریت کجا نگران کننده نیست ما خیالمان از اون یک جا راحت باشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (2172728) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۷:۱۷:۵۸
سال گذشته ناسا در مورد کاهش بارش بخصوص برف در منطقه هشدار داده بود ولی مسئولین اجرایی بی توجه به این هشدار در فضای ذهنی خودشان بودند که اگر جدی به این مسئله نگاه می کردند با بکار گیری تکنولوژی روز به مقوله افزایش راندمان بارش حداقل در ارتفاعات کشور که کم هم نیستند تا حدود زیادی از ضریب بحران آب کاسته می شد .
مشکل عمده کمبود بارش در سطح وسیعی از کشور ما نبود رطوبت کافی در فصل بارش در فلات مرکزی ایران است و زدن سد ها در اطراف این منطقه (فلات مرکزی ) مقوله چرخه آب را از بین برده مسئولین بیایند برای این فکر کنند و به جایگاه دریای عمان و خزر در رفع این چرخه در فلات مرکزی در فصل بارش بیشتر فکر کنند و کارشناسان نظر بدهند که اگر دریاچه های شور فلات مرکزی ایران در فصل بارش آب داشته باشند تا چه میزان تاثیر مثبت بر افزایش بارش در محدوده خود بخصوص ارتفاعات اطراف خود دارند و آیا چرخه آب در محدوده ناحیه ای تاثیری بر میزان بارش دارد و چندین سئوال دیگر که میتواند نگرش را در مورد فلات مرکزی ایران را عوض کند و منطقه وسیعی را تغییر وضعیت دهد. (2172799) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۱۷:۴۲:۱۴
پس چرا مثل قارچ درشهرهاي بزرگ و بخصوص تهران برجهاي چندين طبقه براي ساخت از دولت مجوز ميگيرند و ساخته ميشوند. ازطرف ديگر ساخت کارخانه هائي نظير ذوب آهن و فولاد مبارکه و تأسيسات اتمي نطنز دراصفهان حجم زياد آب را براي خنک کردن دستگاهها نياز دارند وازآب زاينده رود استفاده ميکنند وموجب خشکشدن رودخانه ونارسائي براي کشاورزي شده اشتباه است. (2172857) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۰۹ ۲۳:۱۶:۰۳
توی کوچه یه لوله ترک خورده
2 3 ماهه داره آب میده
زنگ زدم اداره ی آب , میگه به ما مربوط نیست! (2173612) (alef-10)
 
یوزارسیف
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۷:۰۸:۵۶
سال 72 من سازمان آب منطقه ای اصفهان چندماهی کارمیکردم.و به اتفاق همکاران سری به تونل سوم کوهرنگ زدیم.اونروز میگفتند.حدود 8ساله دیگه پروژه تموم میشه.و هنوز 23کیلومتر تونل داره تموم میشه.
خیلی از پروژه های دیگه همین شکله.
سیستمهای کشاورزی باید متحول بشه.در استان اصفهان با این کم آبی نباید برنج کاشته بشه.
و....

شاید با راهکارهای خیلی ساده بشه حجم زیادی ازمصرف صرفه جوئی کرد.

یه سری به ادارات دولتی و بیمارستانها و مدارس بزنید.در بیشتر اونها سرویسهای بهداشتی و شیرآلاتشون نشتی داره.هر چی هم تذکرمیدی.کسی گوشش بدهکار نیست.
خیلی از خونه ها رو میبینی صبحها..از ناودوناشون آب کولرها سرازیره.با یک تذکر ساده از طرف یه رفتگرشهرداری و جریمه کردن خونواده ها میشه جلوی این اصراف رو گرفت.
و.... (2173808) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۰۸:۲۰:۴۱
بهترین راه برای تامین اب درکشورماشیرین کردن ابهای ازاد وبطورمشخص اب دریای عمان (سواحل هرمزگان وسیستان )است .منتهی نیازبه انرژی جهت شیرین کردن وانتقال داریم .بایدازانرژی نفت وگاز خورشیدی وهسته ای استفاده کنیم . (2173860) (alef-10)
 
۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۵:۰۶:۱۴
البته نسبت به دهه هفتاد میلادی هزینه شیرین کردن اب دریا به شدت پایین امده و باتوجه به منابع انرژی موجود در کشور راهکاری عملی است (2177300) (alef-13)
 
عطا
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۱۰:۲۲:۰۰
مدیریت منابع آب ومصرف آب درایران متأسفانه متمرکز نیست وتصمیم سازان متعددی که هیچگاه باهم هماهنگی ندارند دران دخیل هستند. اشکال عمده دیگر عدم توجه به فرهنگ سازی عمومی است، مشهور است که درژاپن اولین آموزشهایی که به بچه ها میدهند آنست که ما چون آب نداریم فقیریم وباید بکوشیم درمصرف آب صرفه جویی کنیم ولی درکشورنفت خیز ما نتنها به بچه که به بزرگترها نیز آگاهی داده نمی شود که درآینده ای نچندان دور ارزش آب از نفت بیشتر میشود ، جای نفت را انرژی های جایگزین مثل انرژی بادی وخورشیدی و .... پر خواهند کرد ولی جای آب را جز آب هیچ چیز نمی تواند پر کند. لازم به توضیح است که درایران 90 درصد مصرف آب درکشاورزی با راندمان 35درصد(براساس گزارش سازمان FAO) مصرف میشود بعبارتی هر یک مترآب مصرفی درکشاورزی 65 درصدآن تلف وتبدیل به زهآبی پراز املاح نمکی،سموم، فلزات سنگین با خطرات بالای زیست میحطی میشود. سالهای سال است که این وضعیت ادامه دارد وکافی است که تصمیم سازان مملکتی اعم از وکیل، وزیر ومسئولین دیگرملی واستانی قوانینی را تصویب وبه اجرا گزارند که اولاً آب حجمی به کشاورزتحویل داده شود (مثل تحویل حجمی آب به منازل وبه صنایع) دوم اینکه با با قیمت واقعی داده شود وسوم اینکه آب خروجی از مزرعه که میخواهد وارد میحط زیست من وتو شود دارای کیفیت مطلوب زیست محیطی باشد وحتی اگر بلحاظ کیفی اگر درحد قابل مصرف مجدد باشد دولت معادل آب برگشتی را به کشاورز برگرداند. باورکنید اگر فقط این سه اقدام اساسی زمانی به واقعیت تبدیل شود بطور حتم نگرانی های بحران آبی نخواهیم داشت . والبته دواقدام اساسی دیگر یکی بهره گیری از انرژی خورشید (بمنظور کاربردآن جهت توسعه آبیاری تحت فشار و تأمین انرژی کشت های گلخانه ای) ودیگر توجه جدی به مسائل آموزش کشاورزان وتلاش درجهت ایجاد تشکل ها و آموزش دادن وتوانمند نمودن تشکلهای موجود بمنظور افزایش راندمان آب درکشاورزی . اگر راندمان مصرف کشاورزی را دوبرابرکنیم یقیناً بحران آب را پشت سر خواهیم گذاشت . فقط باید دعا کرد مسئولین وتصمیم سازان مملکتی دست ازدعواهای گروهی خود بردارند وبفکر این مردم باشند. امین رب العالمین. (2174045) (alef-13)
 
قاسم
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۱۸:۲۰:۲۱
خدا اجرتون بده! فعلا فکر نون مردم باشید!!! (2175554) (alef-13)
 
احمق
۱۳۹۳-۰۳-۱۰ ۲۱:۲۴:۰۲
یا رب : با سلام نمی نویسم که نظراتم را ببینند می نویسم که با این همه که میدانم که میداند ولی خوب زورمان که به کسی نمیرسد با شما کمی درد دل کرده باشم آقا من از تشت کلاس A ودیگر تشتها را نمیدانم ولی با این همه احمقی که هستم این را میدانم که اگر از مس شدن طلا در فرودگاه یا چپلو شدن طلا در ترکیه ویا جناب جزایری زنجانی خاو ری و دیگران که شما میدانید و من نمیدانم جلو گیری میکردیم و با آن زیر ساختهای مجموعه آب را سر و سامان میدادیم شاید از حدر رفتن آب جلو گیری می شد و یا انقدر ضعیف نمیشدیم که قراردادی را که مابین افغانستان و ایران در ارتباط با آبی که از آنجا راهی ایران می شد و آنها با احداث سد جلو آن را بسته اند شاید دریاچه های ما خشک نمی شد و در نتیجه فضائی را که چه از نظر اقتصادی و چه از نظر محیط زیست به وجود امده بود از بین نمی رفت اقا خسته ایم از دروغ از چپاول خسته ایم از این که میبینیم و نمی توانیم بخریم و چلو زن و بچه شرمنده شویم آب را گران میکنیم ولی زیر ساختها مال دوران بوق است ببینیم چقدر از این آب در قسمت کشاورزی از بین می رود قبل از آنکه به کشتزار برسد بعد میخواهیم آب دریا را به کویر ببریم ای بابا شاید وقتی دیگر از خودمان که گذشت بچها هم سوء تغذیه گرفته اند فردا هم باید توی صف آب ایستاد اگر می شد برای نفس کشیدن هم پول دریافت می کردند شاید فردا هم مالیات برای نفس کشیدن روی قبوض آب و برق و گاز هم بیاید . وسلام (2175891) (alef-13)
 
کارمند سابق
۱۳۹۳-۰۳-۱۱ ۱۵:۲۴:۱۹
من فکر می گنم دلسوز تو کارمنداامون داریم ولی تا می خواهند روی تجربهایی که دارند اقای رییس به شون بر می خورد وبه ان کارمندی که ایده دلسوزانه دارد طوری باهاش بر خورد می کند که همکارش به او می گوید بیکاری حرف میزنیتو هم بشین فقط نگاه کن (2177350) (alef-13)
 
سلام
۱۳۹۳-۰۳-۱۳ ۱۳:۰۳:۱۴
با سلام خدمت هم میهنان و دلسوزان این مرز و بوم علی الخصوص آقای دکتر توکلی
اینجانب سالیان درازی است در رشته آب بکار مشغولم
بحران کم آبی چیزی نیست که یک روزه بوجود آمده باشد سالهاست در تمام دولنها بر روی آن صحبت شده و لی هیچ راه کار درست و اجرایی داده نشده و اگر داده شده اجرا نشده یکبار گفتند مدیریت مصرف کنید یک شبه انچنان کاروانی از شرکتهای پیمانکاری و مشاوره و اجرایی و فروشنده لوازم کاهش مصرف سبز شد که بحران کم پولی برای پرداخت به پیمانکار یش آمد و متاسفانه هیچ ممیزی از کار و نتیجه اجرای پروژه هاانجام نشد و فقط شرکتهای اب و فاضلاب مقروض کردند. اگر ما بحران کم آبی داریم لطفا شما یکسری به انتهای اتوان همت بزنید واقعا تبدیل شده به غر ب وحشی و بطور وحشیانه ساخت و ساز میشود دم خروس را قبول کنیم یا قسم حضرت عباس شان را.آب دریاچه با چه آبی پر میکنند از آقای شهردار اسبق و مدیر اب وفاضلاب و رئیس تعاونی های مسکن منطقه سئوال کنید.بازصد رحمت به شرف شهرداری که شهردار محترم قبلی را بنا به دلایلی عزل کردند.ولی متاسفانه هیچ مسئول آبی در این منطقه ظرف چهار سال قبل عوض نشده هیچ مسئول تعاونی مسکنی عوض نشده و همه خوش خرم زندگی میکنند.اقای وزیر نیرو در چه فکری هستید افرادی در این منطقه یک شبه ثروت های افسانه ای بدست آوردند.به راحتی میتوانید تحقیق کنید ثروت اقایان قبل و بعد از تصدی را بررسی فرمایید حالا که تمام مسئولین مملکتی به مسئله بررسی ثروت ورود کرده اند.اگر از استخدامهای فامیلی بگذریم انصافا شاید اقایان بحران اب را سپر بلای خود کرده اند. (2181771) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.