رئیس جمهوری، مساله زیست محیطی را معضل فرا ملی و فرا منطقه ای دانست و تاکید کرد: تنها راه برای زندگی مسالمت آمیز در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه سیاست برد - برد در مساله محیط زیست است و باید به همدیگر کمک کنیم و در کنار هم باشیم.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز دوشنبه در کنفرانس بین المللی مقابله با گرد و غبار؛ چالش ها و راه حل های عملی که در سالن اجلاس سران با حضور نمایندگان سازمان ملل متحد و نمایندگان 34 کشور، وزرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دیگر کارشناسان برگزار شد، افزود: ما نمی توانیم بدون همکاری با کشورهای همسایه و دیگر کشورها در معضل محیط زیست پیروز شویم.
وی ادامه داد: پیش از این هم گفته ام بحث این که کدام کشور در منطقه قوی تر باشد باید کنار گذاشته شود، قوی ترین کشور در منطقه نباید به عنوان هدف اول دنبال شود بلکه باید منطقه قوی تر مدنظر باشد.
رئیس جمهوری اظهارکرد: این که یک کشوردر منطقه در رقابت های منطقه ای بخواهد در برابر دیگر کشورها قد علم کند و قدرت خود را به رخ بکشد و شکاف را بین کشورها بیشتر کند، اشتباه است، ما یک خانواده در منطقه هستیم و نمی توانیم از هم فاصله بگیریم.
روحانی همچنین گفت: خانواده قوی می تواند در یک جمع زندگی کند نه این که یک فرد در خانواده قوی باشد و مابقی ضعیف باشند، باید به فکر منطقه قوی و قوی تر باشیم و رقابت های مخرب و نابجا را کنار بگذاریم.
وی ادامه داد: جنگ های منطقه ای را خاموش کنیم چرا که شعله آن ها منجر به توفان گرد و غباری خواهد شد که نه تنها در دنیای سیاست که گردو غبار آن طبیعت را فرا خواهد گرفت.
رئیس جمهوری تصریح کرد اگر داعش و مابقی گروه های تروریستی در عراق، سوریه و مابقی منطقه به تخریب ساختمان ها، مزارع و کشتن انسان های بی گناه می پردازند همان کشاورزی آباد منطقه تبدیل به بیابانی خواهد شد که از گرد و غبار ـن مردم منطقه و دیگر کشورها در امان نخواهند بود.
روحانی افزود: اگر تروریسم به عنوان معضل منطقه ای و یک مسئله مسری است و هر آن کس که به هر کشوری و قدرتی فکر کرده از تروریسم به عنوان ابزاری برای پیشبرد سیاست هایش در منطقه و جهان استفاده کند، کاملا اشتباه کرده است.
وی ادامه داد تروریسم به عنوان یک معضل دامن همه را فرا خواهد گرفت مگر آن که دست در دست هم این معضل را در منطقه از بین ببریم.
رئیس دولت تدبیر و امید خاطرنشان کرد: هیچ سیاستی در منطقه موفق نخواهد بود مگر سیاست برد - برد و اگر کسی فکر کند که می تواند منافع خود را به قیمت از بین بردن منافع دیگران تامین کند، اشتباه می کند حتی اگر آمریکا باشد.
روحانی گفت: هر کشوری فکر کند در دنیای امروز می تواند به منافع دیگران صدمه بزند و خود را محفوظ بدارد در خطا است و اگر هر کشوری بخواهد با قدرتش زندگی کشوری را تهدید کند، زندگی خودش را تهدید کرده است.
وی افزود: امروز دوران دیوارکشی پایان یافته است و اگر رهبران برخی کشورهای تازه به دوران رسیده به فکر دیوار کشی افتاده اند این دوران سپری شده است و باید دست به دست هم بدهیم نه این که دست ها را قطع کنیم.
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: باید در کنار هم باشیم و با احترام به حقوق دیگران، حقوق ملت خود را حفظ کنیم و با تهدید نمی توانیم حقوق خود را حفظ کنیم.
روحانی یادآور شد: اگر عربستان در چنین فکری است، خطا می کند یا اگر آمریکا در چنین فکری است اشتباه می کند، از اسرائیل نام نمی برم که همه زندگی سیاسی آن خطا، غلط ، اشغال و تجاوز بوده است بنابراین تنها راه برای زندگی مسالمت آمیز در منطقه غرب آسیا و خاورمیانه سیاست برد - برد است.
روحانی افزود: باید به دنبال طرح هایی باشیم که ترکیه، عراق و ایران سود ببرد و نمی توان به گونه ای رفتار کرد که یک کشور منتفع شود و از سرچشمه های آب دیگران را محروم کند و فکر کند آینده مطمئن برای مردم خود خواهد داشت.
وی اضافه کرد: امروز راهی نداریم جز این که همدیگر را یاری کنیم و در ایران در طول دهه های گذشته هفت و نیم هکتار از بیابان های ما کنترل و مهار شده است اما همچنان بیش از دو میلیون هکتار از بیابان ها می تواند منشا گرد وغبار خطرناک باشد و بسیاری از سرزمین هایی که در کشورهای همسایه و حاشیه ما قرار گرفته اند نیز چنین شرایطی را دارند.
رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران هم اقدامات لازم در داخل سرزمین خود را ضروری می داند و ادامه خواهد داد، دریاچهها، تالاب ها و مهار بیابان ها و جلوگیری از بیابان زایی با اقدامات کشت و ماچ پاشی و دیگر اقدامات و حق آبه هایی که برای دریاچه ها قائل است به این مسئله کمک کند ولی کشورهای همسایه و منطقه هم باید به هم کمک کنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: اقداماتی با کشور عراق و افغانستان آغاز شده است و مذاکراتی را با ترکمنستان شروع کرده ایم و باید با همه کشورها در سایه گفت و گو و مفاهمه به طرح های مشترک برسیم که به نفع کل منطقه باشد.
وی همچنین گفت: همه باید حس کنیم همه اعضای یک خانواده هستیم و برای هم تلاش کنیم، اگر مردم عراق در رنج قرار گیرند ناچار به مهاجرت می شوند و شهرهایی که درنزدیکی مرزها قرار گرفته ویران خواهد شد و روابط مردم و تجارت آسیب می بیند و این همه جا این چنین خواهد بود، پس باید به فکر یکدیگر باشیم و بدانیم معضل زیست محیطی، معضل فرا ملی و فرا منطقه ای است.
رئیس جمهوری تصریح کرد راه حل این است تمامی کشورها در این زمینه همکاری های گسترده ای داشته باشند و سازمان ملل متحد بار سنگینی بر دوش خود احساس کند و همه توان خود را برای جلوگیری از این معضل به کار گیرد و قطعنامه های متعدد و با کمک های فنی و مالی در مقابله با این مسئله می توانیم پیروز شویم.