نظر منتشر شده
۱۳۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 11336
و بالاخره سهمیه بندی
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ تير ۱۳۸۶ ساعت ۱۲:۱۳
پس از مدتها بحث بررسی و اظهارنظرهای ضد و نقیض و اخبار گیج کننده، بالاخره شب گذشته وزارت نفت سهمیه بندی بنزین را اعلام و اجرا کرد . در این باره ، یادآوری و ذکر چند نکته ضروری است:  
 
1. اولاً باید به همه مسوولان و مجریان طراحی و اجرای پروژه ملی کارت هوشمند سوخت صمیمانه خسته نباشید و خدا قوت گفت.
 می توان چشم ها را بست و با بزرگنمایی نواقص احتمالی در گوشه و کنار این پروژه فقط انتقاد کرد، اما اگر به ابعاد و کارکردهای این پروژه عظیم ملی منصفانه نگاه کنیم، حقیقتاً باید از مجریان آن قدردانی کرد، البته در اطلاع رسانی درباره سهمیه بندی بنزین ناهنجاری هایی نيزوجود داشت که در بند بعدی این مطلب به آن اشاره می شود.
 
برای یادآوری عظمت کار انجام شده درباره کارت هوشمند سوخت کافی است به یاد آوریم کل شبکه بانکی کشور طی 6 سال گذشته فقط دو میلیون کارت بانکی صادر و اجرایی کرده اما در این پروژه طی چند ماه 10 میلیون کارت هوشمند خودرو شخصی ، موتور سیکلت و خودروهای عمومی صادر، توزیع و کاربردی شده است.
 
اهمیت این کار بزرگ وقتی روشن می شود که بیاد آوریم تقریباً در هیچ حوزه اقتصاد ایران، هیچ وقت آمار سراسری و هوشمند وجود نداشته است و به همین دلیل اصولاً تصمیم گیری در ایران بر اساس حدس و گمان انجام می شود نه اطلاعات دقیق و صحیح.
 
توزیع سراسری کارت هوشمند سوخت می تواند الگویی باشد برای توزیع و اجرای سراسری «کارت هوشمند سلامت» و با تشکیل بانک های اطلاعات پایه، درد های کهنه و ظاهراً غیر قابل درمان اقتصاد ایران نظیر هدفمند کردن یارانه ها، جلوگیری از فرار مالیاتی، ساماندهی همپوشانی بیمه های درمانی و گستردن چتر بیمه برای همه ایرانیان و ... را حل کرد.
 
2. شب گذشته با اعلام سهمیه بندی در ساعت 21 شب، ناگهان پمپ بنزین ها به شکل بی سابقه ای شلوغ شد و برخی از هموطنان ترجیح دادند ساعات پایانی روز گذشته را در صف های طویل و اعصاب خرد كن بنزین بگذرانند و ...

شب گذشته بوق زدن های متد خودروها و اعتراض و دعوا و تشنج هم در پمپ بنزین های گزارش شده است.
 
هر چند اطلاع رسانی درباره سهمیه بندی بنزين و عملکرد برخی مسوولان و رسانه ها در اعلام سهمیه ها كاملا افتضاح بود، اما حرص و ولع دیشب برخی از هموطنان برای گرفتن 30-40 لیتر بنزین بدون سهمیه هم، در نوع خود به عنوان یک پدیده اجتماعی قابل توجه بود.
 
3.    درباره قمیت آزاد بنزین و توزیع آن خارج از سهمیه بندی، در روزهای آینده حرف و حدیث زیادی گفته خواهد شد. در این باره هر چند مجلس در تبصره 13 دست دولت را بازگذاشته تا به اقتضای شرایط بتواند بهترین تصمیم را بگیرد، اما نباید فراموش کرد اعلام و اجرای قمیت دوم برای بنزین در شرایطی که ناوگان حمل و نقل عمومی هنوز کامل و کارآمد نشده ، یعنی دور شدن از هدف مهار مصرف بنزین، چرا که در فقدان سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد، تقاضا برای بنزین بي کشش است يعني مصرف کنندگان به قیمت آن حساس نیستند چون براي سفرهاي درون و برون شهري اغلب چاره ای بجزاستفاده از خودروي شخصي و مصرف بنزین ندارند.

به همین دلیل هم بود که مجلس هفتم تصمیم گرفت برای مهار مصرف بنزین به جای افزایش قیمت ناگهانی آن، مصرف بنزین را به تدریج و بار ابزارهای دیگر محدود کند ...
 خوشبختانه مسوولان ارشد دولت، با درک این موضوع، عرضه بنزین خارج از سهمیه بندی و به قیمت آزاد را منتفی دانسته اند. در این شرایط دولت باید کاری کند که بازار سیاه بنزین، عملاً شکل نگیرد و خرید و فروش بنزین به قیمت آزاد، رایج نشود.   4.  برای جلوگیری از شکل گرفتن بازار سیاه بنزین، اکنون دولت و به ویژه و شرکت پالایش و پخش وظیفه ای بسیار حساس به عهده دارند. آمادگی برای صدور فوری کارت های هوشمند المثنی یا تعویض کارت های معیوب، انعطاف در سهمیه ها برای افرادی که نیاز غیر قابل اجتناب به مسافرت با خودروی شخصی دارند و بسیج همه جانبه حمل و نقل عمومی برای انتقال تقاضای سفر از خودروی شخصی به خودروهای عمومی از جمله کارهایی است که جلوی تشکیل و انسجام بازار سیاه بنزین را خواهد گرفت.
 
5. برخی کارشناسان معتقدند اگر قمیت آزاد و خارج از سهمیه بنزین اعلام و اجرایی نشود، بازار سیاه بنزین قطعاً تشکیل خواهد شد.
 به این دسته از کارشناسان باید یادآوری کرد که اگر میزان سهمیه ها انعطاف لازم را نداشته باشد، حمل و نقل عمومی ناکارآمد بماند و سیستم تعویض کارت های مفقودی و معیوب با تعلل کار کند، طبیعی است که بازار سیاه بنزین شکل می گیرد؛ اما نباید فراموش کرد که هدف همه این پروژه محدود کردن مصرف بنزین است و برای تحقق این هدف، تشکیل بازار سیاه بنزین اصلاً اتفاق خوبی نیست. پس همه باید تلاش کنیم بازار سیاه بنزین شکل نگیرد، مردم بايد به اشكال مختلف تشويق و هدايت شوند تا مصرف بنزین خود را مدیریت کنند و کاهش دهند و آنهایی هم که به تردد زیاد با خودروهای شخصی عادت دارند، به تدریج بخشی از مسافرتهای خود را با استفاده از حمل و نقل عمومی انجام دهند .

 
6. رسانه ها برای فرهنگ سازی در جهت استفاده کمتر از خودروی شخصی و انجام کارهایی برای تقلیل مصرف بنزین خودروها، وظیفه ای کلیدی بر عهده دارند.
 متاسفانه در هفته های اخیر و به دلیل تعلل دولت در اطلاع رسانی صحیح درباره سهمیه بندی، برخی رسانه ها بجای آرامش بخشی به مردم، بیشتر افکار عمومی را درباره بنزین نگران، مضطرب و هیجان زده کردند ... برخی افراد بی مسوولیت و پریشان فکر هم با مصاحبه های پی در پی و متناقض و اعلام اخبار نادرست، به این تشویش افكار عمومی دامن زدند. رسانه هایی که در هفته های گذشته با انتشار اخبار متناقض بدون توجه به قانون مصوب درباره سهمیه بندی بنزین (تبصره 13 بودجه سال 86) جو روانی و تشویش عمومی درباره بنزین را خلق کرده اند، بهتر است در رفتار خود بازنگری کنند و ببینند در ایجاد التهاب عمومی درباره بنزین، با رادیو ها و رسانه های ضد انقلاب همراهی می کرده اند.

عملکرد برخی خبرگزاری ها و روزنامه ها كه عرصه بنزين را براي تسويه حساب جناحي با دولت انتخاب كرده بودند، در این زمینه تاسف بار است. در این میان رسانه ملی هم امتحان بدی پس داد و عملاً و البته ناخواسته با خط خبری رادیو فردا و بی بی سی هم آواز شد ...
 
رسانه ملی و دیگر رسانه ها برای جبران این غفلت يا سهو، امروز وظیفه ای خطیر بر عهده دارند ، چرا که سیاست قطعی دولت و مجلس برای مهار مصرف سوخت، ابزار فرهنگی می طلبد و این رسانه های عمومی هستند که باید فرهنگ صرفه جویی در مصرف سوخت، استفاده بیشتر از حمل و نقل عمومی، مدیریت سفرهای درون و برون شهری و روش های فنی صرفه جویی در مصرف سوخت را تبلیغ و ترویج کنند.
 
«مهار مصرف سوخت»، یک نیاز و ضرورت ملی است، بجای نق زدن و آیه یاس خواندن، همه باید کمک کنیم تا این هدف مهم هر چه بهتر و کارآمدتر محقق شود.  
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۲۴:۰۴
بدبختانه همه چیز در این مملکت سیاسی است و گروه های سیاسی از هر ابزاری برای زمین زدن دولت استفاده می کنند و توجه نمی کنند که کنترل مصرف سوخت بزرگترین خدمتی است که یک دولت در یک دهه اخیر حداقل می توانست به این کشور بکند. دریغ که کسی جلوتر از جلوی پای خود را نمی بینیم. (31208)
 
یک ایرانی
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۸:۰۲:۵۰
به نام خدا
اولا که نطفه این طرح در مجلس بسته شد.
ثانیا، ایجاد نارضایتی عمومی در مردم تنها نشان از حماقت، جهالت و یا خیانت طراحان نادان این طرح دارد. راستی طراحان... هیچ فکر کرده اند از ترس تب به مرگ راضی شده اند؟ فرض کنیم ما تحریم نفتی و سوختی می شدیم، آنوقت مگر بدتر از این طرح سهمیه بندی بر سر مردم می آمد. منتها آن موقع همه این بدبختی و فشارها را از چشم غرب می دیدیم اما اینک این همه بلا و نادانی از سوی مجلس و دولت بر سرمردم آمده است. بنده که فکر می کنم این طرحی بود برای با پنبه سر بریدن دولتی که می رفت شکاف 16 ساله دولت و ملت را به نحوی پر کند، اما امان از سیاسیون سیاس و ...
بنده به نوبه خویش هیچ از طراحان مقصر این طرح را حلال نمی کنم که این چنین جاهلانه یا خائنانه، موجبات نارضایتی جمع کثیری از مردم را از نظام و انقلابی که با خون و زحمت هزاران شهید و مجاهد فی سبیل الله و خون دل خوردن های امام امت و مقام معظم رهبری تاسیس شده است، فراهم کردند. خداوند در روزی که هر کس از اعمالش رسوا خواهد شد، رسوایشان کند و آنچه با مردم و انقلاب کردند، بر سرشان آورد. (31390)
 
احد اسدی
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۰:۰۴:۰۱
دوست عزیز تفکر شما عزیز ار قبول دارم که جناح ها و گروه ها سعی می کنند دولت را تعضیف کنند.
بزرگترین مشکل در کشورما کستاخی احزاب و گروه های سیاسی ایست.
احزاب در همه کشورها وقتی در حاکمیت نیستند برنامه های خود را تبلیغ می کنند.
و در مورد برنامه های دولت در حاکمیت با دلایل و اسناد انتقاد می کنند.
ولی در کشور ما هشت سال دوره خاتمی اوضاه را طوری رقم زد که بانگ جهانی دستور داده بود. انکار عده ای درصددند دولت را تکه تکه کنند
البته رفتن به جنگ مافیای نفتی و دزدهای کلان کارساده ای نیست.
رقبا از ترس از دست دادن منافع در مورد بنزین هم خشمگین شده اند.
به نظر من تا تحول اساسی در قوه قضائیه و مجمع اتفاق نیافتد دیگر دیر شده است دوره هشت ساله خاتمی تخم های کستاخی را در میان جناح ها کاشته است و از دست رفتن ابرو دیگر این افراد ترسی به دل راه نمی دهند.
باید اشکارا بگویم گروه های سیاسی د احزاب در داخل دارند از نکات قرمز رد می شوند و این خلاف منافع ملی ماست.

همانطوریکه می دانید چند روز پیش سیا سازمان جاسوسی امریکا اسنادی را انتشار داد و در ان اسناد اعتراف رسمی شده است که دولت امریکا در سال های گذشته به ترویسم دولتی مشغول بوده است.
با در نظر گرفتن تفکر ابرقدرت نظامی امریکا و اهداف شوم وی در منطقه و مخصوصا حمایت از تروریست ها برای سرنگونی نرم یا گرم علیه کشورما ملت ما باید کمی تدبیر کند که دشمن را بشناسیم راه کارها را بسنجیم و الا قانونی در مجلس تصویب شده و دولت هم ان را به اجرا گذاشته است عده ای هم از فرصت استفاده کردند تا اتش افروزی را ه بیاندازند البته من به این عده شگ دارم زیرا می دانم که این عده احتمال دارد سازماندهی شده بوده تا ..... (31407)
 
ساکت
۱۳۸۶-۰۴-۱۱ ۱۰:۰۱:۱۴
این مطالبی شماگفتید اصلا ارتباطی به بحث نداردوذهن خواننده را ازمسیر اصلی منحرف میکند .کلی گویی هم دردی دوانمیکند \"هشت سال ..تخم های گستاخی رادردرون جناح هاکاشته است..\"بنده خدایایادنداری که دراین هشت سال لااقل برخود خاتمی چه گذشت وازروزانتخابات چه گستاخی بیشرمانه ای باکارناوال عصر عاشورابرا ه انداختندوادامه دادند تاروزاخرویادران زمان سن وسالت اقتضانمیکرده .پس اوتخم گستاخی نکاشت .تاریخ رامرورکنیم وعبرت بگیریم. (31699)
 
آیت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۲۴:۴۷
این کار جای تقدیر دارد اما اطلاع رسانی همانگونه که نویسنده محترم مقاله آورده است شرم آور بود. (31209)
 
مهدي
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۳۰:۲۲
اگر زودتر اطلاع رساني مي‌شد مشكل ذخيره و انفجار بنزين بيشتر بود.
مشكل مهمتر از اطلاع رساني تخريب اين پروژه و ايجاد التهاب توسط رسانه‌ها و حتي مجريان بي‌سواد, پرگو و مظلوم نماي تلويزيون بود
رسانه‌هايي كه حاميانشان جرات و توان اين كار را نداشتند ... . (31281)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۲۴:۴۷
کارت هوشمند سوخت می تواند الگویی باشد برای توزیع سراسری سوخت در همه کشورهای جهان ، مخصوصا جهان غرب که چشم به پیشرفتهای ما دوخته. (31210)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۲۷:۴۴
بد بخت کردند این ملتا اگه مخواهند کار بکنند حداقل درست بکنند اخه ماهی 450لیتر شد برای ما بنزین تازه سهمیش بیه طرف کارتش کو اگه یک بار خودشون دنبال کارت می گشتند دیگه از این کارا نمی کردن (31213)
 
ناصر
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۳۲:۴۵
اما حرص برخی از هموطنان برای گرفتن 30-40 لیتر بنزین بدون سهمیه هم دیشب در نوع خود به عنوان یک پدیده اجتماعی قابل توجه بود.
از کل مقاله همین نکته اش جالب بود. بقیه تکراری بود. (31214)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۱۵:۴۱
ما در خيابان بوديم و خبر را نشنيده .... ناگهان فكر كرديم روز حشر است كه ماشين‌ها با اين سرآسيمگي به سمتي مي روند ... واقعا دقايقي تا زماني كه بپرسيم چه خبر است در حيرت مانده بوديم ... و پس از آن جهت حيرت عوض شد ... كه واقعا ما در چه جامعه اي زندگي مي كنيم ... اين دله‌گي و حرص يعني چه ؟! (31275)
 
سياووش در آتش
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۳۵:۰۴
منكه كارت سوخت گرفتم ولي يكي از دوستانم هركاري ميكنه نميتونه كارتشو بگيره و اقعا نميدونم تكليف اين بيچاره ها چيه. يكي ديگه از دوستانم هم كارت سوختشو ازش دزديدن. حالا تا المثني صادر بشه زندگيش مختل ميشه.
سهميه بندي طرح خوبيه اما خيلي بد اعلام و اجرا شد. (31216)
 
مجید
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۳۸:۱۳
قیاس دو کارت هوشمند یکی کارت اعتباری بانکها و دیگیری کارت هوشمند سوخت اصلا قیاس صحیحی نیست... شما برای این منظور میتونید کارت هوشمند سوخت رو با کارت تلفن مخابرات قیاس کنید... پیاده سازی بستر اطلاعاتی و ارتباطی با حفظ امنیت بسیار در جهت جذب مشتری و ایجاد پول الکترونیک با تولید کوپن الکترونیکی تفاوت فاحش و غیر قابل انکار دارد... خواهشمند است هنگامی که وارد مباحث تخصصی بخصوص در حوزه آی تی می شوید حداقل نظر چند کارشناس خبره و نه فقط درس خوانده را نیز جویا شده و قبل از نوشتن و گردآوری مطالب از بعد فنی بررسی دقیق فرمایید...
خرید 10 میلیون کارت سوخت + تعدادی دستگاه کارت خوان کار زیاد سختی نیست... من نمیدونم چرا پروژه به این کوچیکی رو وقتی با اسم بنزین تلفیق میکنند به اندازه قدرت انفجار بنزین بزرگش میکنند... کل جایگاههای بنزین کشور بیش از 3000 جایگاه نیست... اگر بطور میانگین هر جایگاه 10 دستگاه پمپ داشته باشد کلاً 30 هزار دستگاه کارت خوان نیاز است... باور کنید در بحث آی تی 30 هزار دستگاه کارت سختی نیست اونم برای وزارتخانه ای که میلارد دلار درآمد داره... (31217)
 
کریم
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۴۶:۴۳
اگر به این راحتیا بود که صدبار دولت های قبلی این کار رو کرده بودند و زمین و آسمان را گذاشته بودند رو سرشون. نه عزیز دل برادر بنده خودم ارشد خواجه نصیرم. کامپیوتر هم می خونم. فکر نمی کنم اطلاعاتم در این زمینه از شما کمتر باشد. با غرض تحلیل نکنید. (31222)
 
مجید
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۲۸:۰۲
هنگامی که وارد مباحث تخصصی بخصوص در حوزه آی تی می شوید حداقل نظر چند کارشناس خبره و نه فقط درس خوانده را نیز جویا شده و قبل از نوشتن و گردآوری مطالب از بعد فنی بررسی دقیق فرمایید...

ممکنه اطلاعاتتون کمتر نباشه اما بیشتر نیست... من سالها رو این پروژه ها کار کردم... دولتهای قبلی چنین حماقتهایی رو قبول نمی کردند... بیچاره قشر پایین جامعه که از همه جا باید چوب بخوره...
بد نیست این لینک رو نگاهی بیندازید تا ببینید یک طرفه به محکمه رفتید...
\"معاون فنی اجرای طرح سوخت اعلام کرد: همه اطلاعات در چیپ روی کارت ذخیره می شود\"



وای که چه فاجعه ای...
دوستان تکنسین اینجانب 2 هفته ای هست که دارند رو تولید انبوه این کارت برای فروش در بازار سیاه کار میکنند... کار خیلی سختی هم نیست...
به زودی در پشت شهرداری شاهد فروش انواع کار هوشمند سوخت خواهیم بود...
یا حق (31248)
 
کریم
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۵۰:۰۶
من مسئول چندین شبکه ون و متروپول تو تهران و شیراز بوده ام. خوشحال می شوم از تجارب شما که ادعای خبره بودن دارید را مطلع شوم. (31268)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۱۸:۰۶
يك حرفي روي هوا مي‌زند .. زياد تحويل نگيريد !‌:) وقتي به همين دليل كوچك معتقد است اين كارت هك شدني است معلوم است در دانشگاه بيشتر سراغ كار ديگري رفته تا درس خواندن ! (31276)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۴۳:۳۷
احمدی نژاد برو جلو قربونت اگه بخوای به حرفای اینا توجه کنی که ول معطلی. آره قربونش (31220)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۴۷:۵۵
سهمیه بندی مفید نیست چون اساسا در مملکت ما هر گونه سهمیه بندی و جیره بندی به رونق بازار دلالها و ایجاد بازار سیاه منجر خوهد شد . افزایش ناگهانی قیمت بنزین هم پیامدهای بسیار منفی برای کل اقتصاد کشور خواهد داشت . باید به روال سابق بتدریج منتهی با شتاب بیشتری قیمت بنزین را افزایش می دادند . راه دیگری ندارد . نه اقتصاد ما اقتصاد درست و درمانی است که بتوان طرحهای اصولی در ان اجرا کرد نه فرهنگ ما متاسفانه پذیرش چنین طرحهایی دارد . (31223)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۵۶:۰۸
روشن است که منتقدان این طرح استدلال منطقی درستی ندارند و سعی می کنند با هوچی گری و به کمک فشار رسانه ای آنرا مختل یا ناکارا جلوه دهند. خدا می داند اگر این طرح در زمان دیگری غیر از دولت فعلی انجام می شد چه تمجید ها از آن صورت می گرفت. (31226)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۵۸:۲۳
انصافا عرضه دولت در اجرایی کردن این طرح عظیم ( که مصوب مجلس ششم بود و دولت قبلی به هر علتی اجزای آن شانه خالی کرد ) قابل تقدیر است . واقعا هم دو نکته مقاله بسیار قابل توجه است :
1-حرص برخی از هموطنان برای گرفتن 30-40 لیتر بنزین بدون سهمیه هم دیشب در نوع خود به عنوان یک پدیده اجتماعی قابل توجه بود.
2-عملکرد برخی مسوولان و رسانه ها در اعلام سهمیه ای سیار افتضاح گونه بود، ( البته صحیح تر آن است که بگوییم بسیار خجالت آور بود ، حتی جایگاه ها و نیروی انتظامی هم در جریان نبودند ) (31227)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۵۸:۳۴
بحث سهميه بندي هدفش كاهش مصرف بنزين نيست بلكه كاهش يارانه دولتي اختصاص شده به اين فرآورده نفتي است و لذا با در اختيار گذاشتن بنزين با قيمت آزاد نبايد مخالفتي شود. (31228)
 
حریری
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۰:۵۹:۰۷
جای تعجب فراوان دارد که خبرگزاری . برای رادیو اسرائیل و آمریکا خوراک تهیه می کند. من نمی دانم تو این مملکت هیچ مسئول آگاهی نیست که جلوی مصرف بیت المال بر علیه دولت و نظام را بگیرد. البته شک دارم که نمی بینند بلکه می بینند اما به دلایل سیاسی چشمان خود را بسته اند. (31230)
 
رضا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۰۳:۱۷
\" برخی کارشناسان معتقدند اگر قمیت آزاد و خارج از سهمیه بنزین اعلام و اجرایی نشود، بازار سیاه بنزین قطعاً تشکیل خواهد شد. ... اما نباید فراموش کرد که هدف همه این پروژه محدود کردن مصرف بنزین است و برای تحقق این هدف، تشکیل بازار سیاه بنزین اصلاً اتفاق خوبی نیست. پس همه باید تلاش کنیم بازار سیاه بنزین شکل نگیرد، همه مصرف بنزین خود را مدیریت کنند و کاهش دهند و ...\"

این قسمت متن واقعا عجیب بود. یک جوری نوشته اید انگار کارشناسانی که در مورد به بازار سیاه هشدار می دهند راجع به مصرف شخصی شان حرف می زنند که دارید نصیحتشان می کنید. این کارشناسان یک حرف خیلی ساده می زنند. می گویند وقتی برای مصرف شخصی در بسیاری از حوزه ها جایگزین وجود ندارد بازار سیاه شکل خواهد گرفت. چه ما و شما بخواهیم و چه نخواهیم. با کار فرهنگی و نصحیت هم نمی شود کسی را که \"مجبور\" است برای نان زن و بچه اش از ماشینش استفاده کند به کاهش مصرف تشویق کرد. او باید بنزین را به هر قیمتی تهیه کند. آن ها فقط ناظر رفتار مصرف کننده هستند و آن چیزی را که در بیرون اتفاق خواهد افتاد را پیشاپیش هشدار می دهند.

حالا زمان زیادی لازم نیست. یک هفته صبر کنیم و ببینیم وضعیت بازار سیاه چه طور خواهد شد. (31231)
 
یاهو
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۰:۳۰
حقیقتا معلوم نیست منتقدان این طرح با این بهانه های بنی اسرائیلی دنبال چه هستند. آقا منیت را بگذارید کنار. حالادولت یک کار خوب کرد شما چرا چوب لای چرخ می گذارید. این کشور مال همه است . اصلا از فردا واردات بنزین آزاد. چه شود که شما در بوق کنید که دولت در این طرح شکست خورد. (31232)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۲:۰۲
مسئله بنزین یک جراحی عمیق می خواست که خدا را شکر دولت از عهده آن برآمد. (31235)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۴:۰۲
همه چیزمان بهم میاید
آن از اعلام انفجاری سهمیه بندی که واقعا خجالت آور و تحریک کننده است و نشان از عدم اعتماد و احترام دولت به ملت است ( خدایی آدم باید چه جوری به مردم نگاه کنه که به نظرش بیاد باید اونها رو غافلگیر و ضربه فنی کنه )
آنهم از رفتار مردم که برای 20 لیتر خودشان را به آب و آتش میزنند ، البته وقتی این قضیه را با حوادث ماه پیش ورزشگاه آزادی مقایسه کنیم به این نتیجه میرسیم که اینها فشارهایی است که منتظر یک بهانه است تا به بیرون بزند (31236)
 
صامت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۴:۰۷
نویسنده محترم که این همه ا زطرح ملی کارت هوشمند سوخت تعریف کرد ه اید اولاحتمامیدانید که این کارازسه چهارسال قبل شروع شدهبود .ثانیاچراهرانتقادی که میشودفورابه ضدانقلاب وبیگانگان وصلش میکنید تاهمه خفه شوندوهیچ نگویند ؟تاکی میخواهیداین شیوه کثیف وننگین راادامه دهید؟ثالثادرکجای دنیا حتی درعقب مانده ترین کشورهابنزین سهمیه بندی شده ؟حتی کشورهایی که نفت مجانی برای تهیه بنزین به پالایشگاه هاندارندکه بدهندوحتی پالایشگاه ندارند.رابعاچرابه جای پرداختن به زیرساختها وضرورت اجتناب ناپذیرطرحهاوبرنامه های اصولی فقط به کارهای مقطعی ازایندست میپردازیم؟چرابه جای روانکردن ناوگان عمومی ترابری وبهینه کردن سوخت انهاازیکطرف مرتب خوروهای بااستانداردپایین درخیابانها میریزیم وازطرف دیگربنزین راسهمیه بندی میکنیم وهی بیمحاباازحرکت غلط تعریف میکنم ؟خامسامگردراین دولت برای هیچ مطلبی اتفاق نظروجودنداردومگراعلام نکردند تامردادسهمیه بندی اعلام نمیشود؟اینهمه بی تدبیری رادرکجای سیاست وحکومت های دنیاسراغ دارید؟ازچه تعریف می کنید؟واقعاشرم اوراست.... (31237)
 
ن
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۴:۲۰
دوست داشتم این امکان بوجود می آمد که ماشین زمانی به وجود می آمد و این طرح در دولت خاتمی اجرا می شد و عکس العمل همین دوستان را هم می دیدیم و می دیدیم که نفاق و ناخالص بودن نیات چه ها می تواند بکند. (31238)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۵۸:۴۹
آقاي خاتمي فكرش بازتر از اينها بود كه اكثريت مردم را نديد بگيرد (31342)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۶:۱۳:۰۸
نوبت که به احمدی نژاد که می رسد همین رفتار می شود عوام فریبی اما برای دیگران می شود فکر باز. ای روزگار ای روزگار اییییی (31345)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۶:۴۵
خداوند به خدمتگزاران واقعی مردم توان بدهد که در مقابل فرصت طلبان کوتاه نیایند. (31239)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۷:۳۱
آقایان اصول گرا. این طرح میراث دوران خاتمی است. به اسم خود مصادره نکنید. (31240)
 
مهدی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۹:۱۳:۰۵
ما همه بلدیم حرفهای قشنگ بزنیم. ولی هیچ کدام به آن عمل نمی کنیم. یکی هم که می خواهد کار کند او را تضعیف می کنیم. آقای خاتمی هم اگر در خودش توان این کار را می دید آن را انجام میداد. ولی خودش هم فهمید که کار او نیست. (31368)
 
سياووش در آتش
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۷:۳۳
بابا اينقدر نگيد اين كار اگر در دولت فلان انجام ميشد خوب بود يا بد بود.
من شخصا طرفدار دولت فعلي هستم. ولي وضعيتي كه اين روش از ديشب تا حالا ايجاد كرده واقعا افتضاحه. نشون به اين نشون كه صبح مجلس كه طراح اين طرح بود طرح سه فوريتي لغو سهميه بندي رو ارائه كرد-از سايت مجلس-
وزير نفت امروز به مجلس فراخوانده شد
مسافرت قطعي و صد در صد اينجانب و حتما بسياري ديگر از هموطنان كه براي اين دو روز تعطيلات برنامه ريزي داشتند لغو شد
حتي الان يك آژانس هم نميتونيد پيدا كنيد كه شمارو به مقصد برسونه!
اگه تونستيد يه پيك بگيريد تا جنسي رو از شرق به غرب تهران برسونه!
و تازه هنوز كلي مساله ديگه باقي مونده.
در مجموع اينكار نياز به بستر سازي داره همينجوري كه نميشه يه دفعه گفت بنزين اينقدر بزن! (31241)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۲۱:۰۷
البته معلوم است چه کسانی در صدد این امضا جمع کردن هستند. همان هایی که هر روز را به امید تیتر روز بعد روزنامه ها سپری می کنند. خدا همه را هدایت کند. سابقه ماه های اخیر جنجال سازی های این چند نماینده فراکسیون کاملا گویاست. (31244)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۱۹:۵۵
کنترل مصرف سوخت یک مقوله اقتصادی است وبرای انجام ان نیز باید راهکارهای اقتصادی را همراه با در نظر گرفتن مسائل فرهنگی و اجتمایئ بکار بست و هرگونه کنترل مصرف بدون افزایش قیمت بی معناست و موجبات نارزایتی را فراحم خواهد کرد پس بجای جنجال افرینی در کنار سهمیه بندی یک قیمت 200 یا 300 تومانی نیز علام کنند تا اینقدر استرس ایجاد نشود (31242)
 
رضا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۲۰:۴۳
نمی دانم سایت الف چرا کاسه داغ تر از آش شده و وقتی خود وزیر نفت بر عرضه مازاد بر سهمیه صحه می گذارد شما آن را نفی می کنید؟ اینم بخش آخر مصاحبه وزیر در سایت ایسنا.


\"... وي با اعلام اينكه براي سپردن واردات بنزين آزاد به بخش خصوصي براساس اصل 44 قانون اساسي برنامه‌ريزي خواهيم كرد، توضيح داد: در پي آن هستيم كه با تحليل اطلاعات سوخت‌گيري مردم در دو ماه آينده و همچنين با ايجاد سايتي كه افراد مي‌توانند علاوه بر نظرات خود درباره كارت هوشمند ميزان سوخت مازاد بر سهميه موردنياز خود را اعلام كنند ميانگيني از بنزين آزاد موردنياز برآورد كنيم كه تلاش مي‌كنيم طبق اصل 44 قانون اساسي واردات را به بخش خصوصي بسپاريم ...\" (31243)
 
احسان
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۲۳:۵۲
دقت کرده اید خیابان ها چقدر خلوت شده. (31245)
 
تمدن
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۲۶:۱۱
سلام
بنده به سهم خود از دولت عزیز و مجلس محترم تشکر می کنم اما عزیزان من شما که این کار را به این خوبی کرده اید چرا مردم را در بی خبری نگه می دارید و اعصاب جامعه را به هم می ریزید. (31246)
 
حمید
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۱:۱۳
بنده به نوبه خودم تشکر می کنم از دولتمردانی که این طرح عظیم را اجرا کردند . واقعاً امروز صبح لذت بردم وقتی داشتم به سر کار می آمدم، خیابانها خلوت و بدون هیچگونه آلودگی صوتی (31250)
 
ساکت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۴۳:۲۷
لااقل چندعلامت تعجب وتحیرهم جلونوشته ات می گذاشتی تاباورکنیم.یادتان باشد که ماهمیشه جزئ مناردزدانی عمل کرده ایم که حالاحالاها بایددنبال چاه بگردیم البته اگرمناره ازپا درمان نیاورد. (31291)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۱:۲۸
مسئولان كشور كه فكر نمي كنند بعداز اعلام سهميه بندي افتضاح گونه چه اتفاقاتي مي افتد كاشكي مردم حداقل با فهم بالاي خود اينگونه رفتار نمي كردند به اميد روزي كه مسئولان قبل از انجام هر كاري فكر كنند (31251)
 
رضا جار
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۲:۰۶
من فکر کردم پنجشنبه است!
شک کردم (31252)
 
وحید
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۷:۵۸
در زمینه اطلاع رسانی اظهارات و سخنرانی افراد غیر مسئول بسیار لطمه زد. شاید دلیل دولت برای عدم اطلاع رسانیمیزان سهمیه بندی تا لحظات آخر فشار روانی بود که این موضوع می توانست ایجاد کند . یعنی بجای اینکه این فشار چند روز یا چند هفته در جامعه باشد چند ساعت بوجود آمد ضمن اینکه فرصت برای کسانی که قصد ذخیره سازی برای مصرف یا فروش آزاد را داشتند گرفت. (31254)
 
محمدی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۸:۰۵
آقا تا چیزی حساب و کتاب نداشته باشد و روی برنامه پیش نرود بازدهی ندارد. طرحی خوبی است به شرطی که بعداً دستکاری نشود یعنی تبصره ای به آن اضافه نشود که به نفع بعضی ها تمام شود. (31256)
 
اصلاحات پوپولیستی!!
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۳۹:۰۴
جالب است که آقایانی که خود از پوپولیسم و عوام گرایی به بدی یاد می کنند اینک تمام تلاش خود را برای تشدید مطالبات پوپولیستی مردم به کار برده اند. این واضح است که وقتی بنزین مفت را محدود کنی من هم ناراضی شوم اما تقوای سیاسی کو (31257)
 
سياووش در آتش
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۹:۳۵
عزيز برادر اگه روي بنزين سوبسيد ميدهيد در عوض روي يك اتوموبيل به اندازه قيمتش و گاهي هم بيشتر گمرك ميگيريد. ميشه بپرسم اينهمه اتومبيل هاي تويوتا و هيونداي بالاي سي چهل ميليون كه نصف مبلغ هزينه ماليات گمرك آنها بوده كجا رفته كه حالا دم از بنزين مفت ميزنيد؟
قيمت بنزين بين المللي بشود قبول
حداقل قيمت خودرو و حقوق و دستمزد را هم بين المللي كنيد.
سراغ تقوي سياسي را هم از كساني بگيريد كه با يك سفارش ماهي 500 ليتر كارت خودشان و دوستانشان را شارژ ميكنند. (31267)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۱:۳۰
آیا وقتی هفته ی گذشته روزنامه ها مینوشتند عدم اطلاع رسانی دولت کار صحیحی نیست و موجب کلافگی مردم شده و شما مطالبشان را سیاسی و غرض ورزانه دانستید را به خاطر دارید؟ آیا سهمیه ی اعلام شده به صورت کارشناسی بوده ؟ایا میزان مصرف بنزین در کلانشهر تهران با آن وسعت و تعداد بالای اتومبیل و جحم ترافیکی بالا با مناطق کم جمعیت باید یکسان باشد؟هدف تعیین میزان واقعی مصرف بنزین باید باشد. روزی که طرح تثبیت قیمتها را به مجلس میدادید و صدا و سیما آن را در بوق و کرنا میکرد تا دولت خاتمی را موافق افزایش قیمتها و گرانی و مجلس را مخالف آن نشان بدهد، به نظرتان طرح خوبی بود اما حالا که چند نماینده در پی طرح توقف سهمیه بندی هستند کار بدی است. (31260)
 
علی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۳:۵۱
اینگونه می توان که برآورد کرد که هر طرحی نقاط مثبت و منفی دارد که هم به نفع مردم است و هم به ضرر مردم.
اما به نظر من این پروژه نقاط مثبت بیشتری را دارد که یکی از مهمترین آن ثبات بخشیدن به سیستم سوختی کشور است. (31253)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۴:۲۸
این طرح فقط یک اشکال کوچک دارد؛ کار دولت و مجلس فعلی است. پس با خیال راحت بکوبید. (31262)
 
غریب
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۵:۲۱
حتمان باید به دولت خسته نباشید گفت.هییچ دولت بی عرضه ی دیگری نمیتونست اینقدر بی برنامه سهمیه بندی بنزینو انجام بده.در عصر ارتباطات واینترنت و تکنولوزی چند ملیون کارت سوخت صادر کرده.هنوز شبکه ی حمل و نقل شهری رو سامان نداده .مترو به امان خدا رها شده. سهمیه بندی انجام میشه.نتیجه اش این میشه که ارامش از چهره ی کشور رخت بر میبنده.شما هم دولت فخیمه رو با بانکهای اسلامی و در عین حال ربا گیر مقایسه نکنین لطفان.ببینید فقط نتیجه گماردن افراد کوچک بر سر کارهای بزرگ رو.سهمیه بندی بنزین جزو الزامات برای ادامه ی حیات اقتصادی کشور است ولی ایا به این صورت ؟ (31263)
 
محمد.چ
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۱:۴۶:۰۵
در متن اشاره شده كه مسوولين ارشد دولت، به مضرات بنزين آزاد در شرايط فعلي واقفند و اين كار را منتفي دانسته اند. ولي ديشب در گفتگوي ويژه خبري، آقاي مهندس باهنر گفتند كه به نظر من اعلام نرخ آزاد بنزين طي ماه هاي آينده تقريباً قطعي است و آقاي وزيري هامانه نيز گفتند كه در صدد تحليل آمار و تخمين ميزان نياز به بنزين آزاد هستند كه تا قبل از 4 ماه آينده آن را اعلام كنند.
گويا هنوز نه مديران دولتي و نه حتي نمايندگان مجلس كه طراح اصلي طرح هستند، نسبت به نرخ آزاد هم نظر نيستند.
من نميدانم چطور بايد اين موضوع را توضيح داد كه نرخ آزاد در شرايط فعلي كل طرح را با شكست واجه مي كند. چراكه مردم خواهند ديد كه مصرف و به تبع آن ترافيك و ... هيچ تغييري نكرد و تازه دردسرهاي سهميه بندي را نيز بايد تحمل كنند.
ديشب آقاي باهنر گفتند كه تلاش ما اينست كه هيچ خودرويي در كشور بي بنزين نماند. سوال من اين است كه اگر قرار است كما في السابق همه ماشين ها هميشه بنزين داشته باشند، پس كنترل مصرف يعني چه؟ چرا اينقدر برخي (از جمله و بخصوص آقاي حيدري مجري گفتگوي ويژه) نگران در مضيقه قرار رگفتن مردم هستند؟ مگر چنين معضل بزرگ ملي را مي شود بدون هزينه و صبر و تحمل فشارها حل كرد. معلوم است كه مردم بايد قدري سختي بكشند تا اولاً اين عادت غلط مصرف اصلاح شود و ثانياً ناوگان حمل و نقل عمومي، از محل كاهش يارانه بنزين ترميم شود.
همانطور كه قبلاً هم نوشتم، از سايت الف انتظار دارم در اين رابطه روشنگري بيشتر داشته باشد. (31264)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۰۰:۳۷
ظاهرا سایت شما وظیفه مداحی دولت را به عهده دارد. پول نفت که قرار بود بر سر سفره مردم بیایید به سهمیه بندی بنزین که به نفع سرمایه دار است، ختم شد. (31271)
 
آ سد صادق از انگلیس
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۰۲:۲۶
با سلام
شنیدم دیشب تهران روز عادی نداشت. همیشه کارهای بزرگ و طرحهای عظیم در ابتدای اجرا با مشکلاتی همراه است.معروف است که می گویند اجرای بعضی از طرح های اجتماعی مثل ایجاد یه موج است که کنترل آن کار ساده ای نسیت و باید صبر کرد تا موج بخوابه. البته همچنان که همه دیدیم ضعف در اعلام واطلاع رسانی و گاهی اجرا مشکل را مضاعف کرد. اما نکته ای که باید به اون توجه بشه اینه که نبای اجازه بدهیم عده ای سود جو از این شرائط سوء استفاده کنند. سهمیه کردن مصرف بنزین به عنوان یکی از افتخارات دولت نهم ثبت خواهد شد و همه ما ثمرات مثبت آن را بعد از خوابیدن موج ایجاد شده خواهیم دید. من به عنوان یک ایرانی واقعا افسوس خوردم وقتی شنیدم عد ه ای کم ظرفیت و مسئولیت نشناس کار هایی خلاف اخلاق انجام دادند. عده ای بی ادب به بعضی از خبرنگاران از جمله خبر نگار الجزیره حمله کرده و دوربین او را از بین بردند و به اهانت کردند. آیا این رسم ما ایرانیان بود؟ آیا این اخلاق مرکز علمی اسلام است؟ آیا این برخوردها در شان مردم کشور ما که بار تمدن عظیم ایرانی - اسلامی را به دوش دارند می باشد. از همه گروه های سیاسی و مدم خوب و با صفا خواهش می کنم در کنترل کردن عده ای سود جوی فرصت طلب کمک کنند. ایران مال همه ماست فرقی نمی کنه اصلاح طلب باشیم یا اصو ل گرا. نباید اجازه دهیم تصویر نا مناسبی از ایران نشان داده بشه. ما مردم روزهای سخت هستیم. صبوری باید (31273)
 
ساکت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۵۲:۵۵
این اقای اسیدصادق که شاید برای ایزگم کردن می نویسد///ازانگلیس /// البته ماچکارداریم ازکجا می نویسد شایدهم بنده خدا ماموراست که باهزینه ملت درانگلیس کارحمایتی اش رااانجام بدهد ایا واقعا معنی افتخاررا با معنی افتضاح اشتباه نگرفته ؟یک کم فکرکن... (31294)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۸ ۱۴:۳۲:۴۴
اسد صادق دیدم گاهی مینویسی .از انگلیس نگو لنگش کن .تو خودت انجا نشستی دم از صبوری میزنی ؟اقا اسید صادق الان هزینه تحصیل در انگلیس چقدر است .من درس خونده اونجام .قیمت ها دستم است .ولی خودت بگو .البته از نحوه نوشتنت معلومه چقدر در عذابی .بابا جون اینقدر غصه نخور .البته بعضی از این کارها مورد تایید هیچ کس نیست ولی حجم زیادی از مشکلات وجود دارد که برای تو قایل درک نیست .پس بیخود نصیحت نکن (31465)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۲۵:۴۰
bazy ha sedashoon az juye garm boland mishe ke migan benizn geroon shod ke shood baraye ma lazeme mardomy mesle man ke hogheshon bala nemire va ye zendegiye anchenany nadaran ba in vaziyat bayad edame bedan akhe yeky 2 ta nist bebinid goosth chande gheymatesh

hala bade in sahmiye bandiam 6 mahe bad bebinid gheymata chejorye vaziyate mardomam bebinid chejory in tarh mozakhraftarin tarhy bood ke tahla to in mamlekat ejra shode

mohem nist nazaramo mizarid ya na
valy aghaye ahmady nejad shoma vadeye nafto to sofreye mardomo dadid ma fekr mikardim in jomle yany pole bishtrary be khonevadeha mirese fekr mikonam kheilyha mesle man eshtebah fekr kardand

fagaht omidemon khodast
ahmad (31279)
 
۱۳۸۶-۰۴-۱۰ ۱۰:۳۲:۳۹
احمد جون بی زحمت یک نرم افزار فارسی بزار تو کامپیوترت .پدر چشممان درامد تا تونستیم نظرت رو بخونیم (31644)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۳۱:۲۲
بالاخره جلوی هر کار بزرگی دو تا آدم هم پیدا می شود که برای منافع خود یا برای ضربه زدن خودش را این وسط بیاندازد. ایرانی جماعت همین است. اختصاص به این زمان هم ندارد. (31283)
 
بنده خدا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۳۲:۱۶
دست مسئولان درد نکنه. با این کارشون این یک دلخوشی مردم نقاط گرمسیر را که دل به یک مسافرت چند روزه دوخته بودن که چند روزی از دست گرمای طاقت فرسا فرار کنن از اونا گرفتن. واقعا دست شما درد نکنه (31284)
 
حاج رضا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۳۸:۵۴
هوالمحبوب این طرح در زمانی خوب بود که همه جوانب کار سنجیده می شد اما جوانب کار سنجیده نشده است مجلس بجای حل مشکل تلاش کرده است صورت مسئله را پاک کند دهها کار می بایست قبل از سهیمه بندی انجام می گرفت مانند گاز سوز کردن خودروها عرضه خودروهای کم مصرف خروج خودروهای پر مصرف تامین سیستم حمل و نقل عمومی افزایش حقوق کارمندان دولت به سطح منطقه ای و...... اما دولت و مجلس بدون توجه به صدها اگر فقط مشکل خودشان را حل کردند و صدهها مشکل برای مردم ایجاد کردند هر چند بنده معتقدم این طرح یک سناریو برای زمین زدن دولت اصولگرا بوده استو در وبلاگم بدان پرداخته ام (31288)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۴۹:۰۸
شهامت دولت در 1- قطع دست دلالان و قاچاق چی های بنزین 2- جلوگیری از هدر دادن حجم عظیمی از سرمایه ملی قابل تقدیر است. مشخص نیست مدافعان هدر ندادن سرمایه های ملی ساکت شده اند. احتمالا شاید بدلیل اینکه با منافع جناحی نمی سازد. نفت سرمایه ملی است نه منبع درآمد. من سراغ ندارم کسی را بگوید که بیایید خونه مان و سرمایه مان را بفروشیم پولش درآمد است بعد با آن زندگی کنیم. (31293)
 
بی کارت سوخت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۵۶:۲۶
مخصوصا دست مسئولین محترم درد نکنه که هنوز برای عده ای کارت سوخت صادر نشده ولی به بهانه صحیح نبودن بانک اطلاعات نیروی انتظامی از ادامه صدور کارت برای افراد بدون کارت خودداری می کنند. و اعلام می کنند باید هزینه صدور المثنی برای کسی که هنوز کارتی برایش صادر نشده پرداخت شود. (31296)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۲:۵۶:۴۶
آقا مشکل ما رو چه کسی باید حل کنه؛ قبل از عید از ایران خودرو ماشین دوگانه سوز گرفتیم ولی مخزن و کیت گاز نداره مراجعه هم که می کنیم میکن باید از خارج وارد بشه باید منتظر بمانید حال می گوییم تاکی می گویند نمی دانیم . سوخت ما رو هم چون دوگانه سوز هست ماهی تنها 30 لیتر در نظر گرفته اند . حال چه کنیم آش نخورده و دهن سوخته! (31297)
 
درس عبرت
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۱۲:۰۵
اتفاقات محدود تهران در چند پمپ بنزین نشان داد که جهش قیمتی مورد نظر مدافعان آزاد سازی در دو سه سال پیش به چه حرکتی می توانست تبد یل شود. آشوب هایی که البته در بسیاری از کشورها تجربه شده و مطمئنا در ایران فرصت طلبان منتظر سوء استفاده از چنین آشوب هایی هستند. فرصت هایی که فرصت سازان به خوبی می دانند تحت عناوین مختلف و به زور رسانه برای آنها ایجاد کنند. (31300)
 
ک.الف
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۱۵:۴۴
قبلا هم گفتم اگر میخواهند معتادی را ترک بدهند ،معمولا نیاز مواد مخدر ش را بمرور کم میکنند تا با وضعیت عادت کند
در خصوص مصرف بنزین هم ما یک اعتیاد داریم که قطعا باید آن را ترک کنیم که راه های ان تعیین سهمیه منصفانه و افزایش وسایط نقلیه عمومی ودر دسترس بودن آنها ، نه اینکه برای سوار شدن اتوبوس باید چقدر ؟ راه برویم . انشالله قبل از پیش امدهای ناگوار که دیشب اتفاق افتاد مسئولین محترم ودلسوز وزحمت کش تدبیر لازم را اتخاذ نمایند ، نه نوشدارو بعد از مرگ سهراب باشد . به امید موفقیت همه کسانی که دلشان برای این مرز وبوم می تپد (31302)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۱۶:۵۵
بااين كار ضربه جبران ناپذير ديگري به قشر ضعيف وارد ميايد و همچون هميشه ثروتمندان غني تر ميشوند . ديگر خيالشان راحت شود كه به خواسته اشان رسيدند و از همين چند روز آينده قيمت زمين و ملك و اجناس انبارهايشان چند برابر خواهد شد . بيچاره فقرا و درماندگان (31303)
 
Malek From Sweden
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۲۶:۵۳
Very nice, a planned action from the government. I think i was necessary to do so, BC it will help to reduce the consumption of fule and pollution. We use to much oil and fule in Iran . Iranians are known as people who go to the WC with his/her car.. (31305)
 
دوستدار بزرگی ایران
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۲۷:۳۷
آنچه کاشتیم دیگران ( یعنی خودیها ) غارت کردند و خوردند . حال ملت باید هزینه کند و نتیجه کاشته خود را بخورد ! ؟

آنچه که در مقاله بالا آمده است توجیه کاری است . اتفاقا و تصادفی نویسنده در رابطه با نیاز آمار و اطلاعات همین طوری و شانسی درست گفته . اما کو گوش شنوا . کدام دولت و مسئولی را در طی این نزدیک به 30 سال سراغ دارید که به \" ابزار \" مدیریت معتقد باشد - اصلا کجاست \" مدیریت \" . این دولت آخری هم که در رابطه با مدیریت حجت را بر همه تمام کرد . و بقای مدیریت بجا مانده را \" ماله \" کشید . حال کی و چه زمانی این ملت بیچاره تقاضا این ماله کشی را پس دهد خدا داناست .
اما این ماله کشی خاطره ای را که سالها در دلم بغض شده بود درمن زنده کرد .

یادم میاید اوائل جنگ عراق با ایران و یا ایران با عراق . مگر فرقی هم دارد ؟ جنگ ، جنگ است . چه علی خواجه ، چه خواجه علی . روزنامه کیهان از قول فرماندار اسلامی و مسلما میهن پرست ! آبادان با افتخار و تیتر درشت نوشت :
\" با بمب باران پالایشگاه آبادان . بقایای آثار استعمار انگیس از بین رفت و نابود شد ! \" خب نتیجه چه شد ؟ چه کسی تقاض آن را پس داد ؟ حالا این فرماندار کجاست ؟ خیلی دلم میخواهد بدانم . انشاءالله که \" شهید \" نشده باشد .

عرض کردم همه مطالب راجع به آمار و اطلاعات و فواید کارت هوشمند و... که اتفاقی و شانسی از طرف نویسنده عنوان شد درست است . اما تحقق آن فوائدی که گفته شد یک شرط اساسی دارد . آنهم
بلا استثنا ء همدلی و اعتماد جمیع و آحاد \" ملت بزرگ و نجیب ایران \" به نظام و دولت است .

این \" مهم \" هزگز تحقق نخواهد یافت مگر آنکه دولت ها و دولت مردان و خصوصا دولت مهرورز که بیشترین \" مهرورزی\" را در حق دوستان و یاران جبهه و جنگ داشته . دست از منافع جناحی و عملکردهای به \" ظن \" خود درست دست برداشته و ملت را مطمئن سازند که هر قدمی برمیدارند در جهت رفاه و آسایش و بزرگی شان است . نه در جهت تحقیر و تنگنا و باز پس گیری آنچه که دارند .

بزرگان مملکت ، دولت مردان ، آقای احمدی نژاد . نمایندگان مجلس و همه کسانیکه از موضع بالا بمردم می نگرید و بر صندلی های استیل و صندلی های باصطلاح گردان \" مدیریتی \" تکیه زده اید و از مدیریت همین را میدانید . کمی هم بفکر مردم باشید . انقدر این ملت را بخاطر جبران اشتباهات گدشته و حال خود \" تحقیر \" نکنید . از خشم ملت نگران نیستید ؟

آیا این ملت شایسته چنین رفتارهای حقارت آمیز است ؟
جایگاه این ملت با این همه \" ثروت ملی و معنوی خدادادی \" در این جهان هستی جایگاه رفیعی است که متاسفانه ... بگذریم .

از قدیم گفته اند :

\" حرمت امامزاده را متولی نگه میدارد . \"

و دست آخر :

\" توچون خود کنی اختر خویش را بد ... مدار از فلک چشم نیک اختری را . \"

حالا تو هی سرود \" ای ایران \" پخش کن و هی از \" ملیت \" بگو . خدا شاهد است و باور کن که \" ملت باور \" ندارد . (31306)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۹ ۰۲:۳۴:۰۴
اقا بسیار نیکو گفتید و حق مطلب را ادا کردید (31490)
 
علی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۳۰:۰۳
هر طرح خوب اگر بد اجرا شودنتیجه عکس نیز ممکن است بدهد.این طرح در زمان اجرا و نحوه اطلاع رسانی تاسف بار بود.مشکلات پیش امده را به حساب مردم نگذارید.به عهده مسئولینی است که استاد بی تدبیری هستند. (31307)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۴۰:۰۸
سلام عرض شد.
بزرگی کار یک طرف، ایستادن در مقابل این موج سنگین جنجال و هوچی گری هم یک طرف. خدا کمک حال مسئولان این پروژه باشد. (31310)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۳:۵۶:۳۱
دست مسئولان درد نکنه. با این کارشون این یک دلخوشی مردم نقاط گرمسیر را که دل به یک مسافرت چند روزه دوخته بودن که چند روزی از دست گرمای طاقت فرسا فرار کنن از اونا گرفتن. واقعا دست شما درد نکنه

خیلی جالبه که مردم شهرستانها ناراحت بشن ..
دوست عزیز شما در شهرستان نه ترافیک تهران رو داری و نه جمعیت تهران که تاکسی و اتوبوس گیرت نیاد بنابر این حرص نزن قطعا با همون مقدار بنزین مسافرت هم می تونی بری ..

مطلب دوم در خصوص کسانی که از اطلاع رسانی بنزین ناراحتند .. همه دیدین که وضعیت اجتماعی ما پس از اعلام سهمیه بندی ماشینهای دولتی به چه روزی افتاد و پمپ بنزینها چه خبر شد .. فکر کنید اگر یک هفته قبل اعلام می کردن قطعا منی که اهل حرص برای بنزین ماشینم نیستم تو این یه هفته تو صف بنزین هیچی برای نیاز روزانه هم نمی تونستم تهیه کنم .. به نظرم دولت اشتباه کرد که ساعت 9 اعلام کرد و باید ساعت 12 اعلام می کرد که سهمیه بندی شد تا این بساط پیش نیاد (31315)
 
نعمت شفیعی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۰۳:۱۳
به حمدالله دولت گام اصلی در جراحی مساله بنزین را برداشت. بهتر است در ادامه راه کنترل بیشتری اعمال کنند و به هوچی گری باند . توجه نکند تا کار از دست شان در نرود. خسته نباشید. (31317)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۰۵:۱۶
باید منتظر بود و آثار بعدی را رصد کرد. اما به احتمال زیاد تغییر عادات مصرف بنزین مردم به مرور زمان جالب ترین اثر خواهد بود. افزایش قیمت خودروهای کم مصرف و کاهش قیمت خودروهای پرمصرف از اثرات بعدی است. (31318)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۰۹:۰۲
اقاي توكلي كجان كه فرياد بنزين 35 تومان ميزدن؟ چنان گفتين دولتي ها ازاد مي خرن كه دلمون سوخت لابد ارث باباشونو پول بنزين ميدن حالا 300 ليتر ميگيرن بقيشم پول ملت رو ميدن بي خيال . به خارجي ها 600 ليتر بنزين ميدن (31316)
 
Bamdad
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۱۴:۴۰
اتفاقات محدود تهران در چند پمپ بنزین نشان داد که جهش قیمتی مورد نظر مدافعان آزاد سازی در دو سه سال پیش به چه حرکتی می توانست تبد یل شود. آشوب هایی که البته در بسیاری از کشورها تجربه شده و مطمئنا در ایران فرصت طلبان منتظر سوء استفاده از چنین آشوب هایی هستند. فرصت هایی که فرصت سازان به خوبی می دانند تحت عناوین مختلف و به زور رسانه برای آنها ایجاد کنند.
اشاره خوبی کرده اید. این مساله باید هر چه زودتر به سامان می رسید اما هزینه کمتر. چه بهتر بود در اعلام و نحوه مدیریت انتشار اخبار سهمیه بندی بنزین دقت کافی صورت می گرفت که همین تنش های محدود هم به وجود نمی آمد. (31321)
 
شكر گزار
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۲۰:۰۱
آقايان اين بحث ها براي چيست؟ برويد خدار را شاكر باشيد كه همين سهميه بندي هم به مردم عطا شد و مجبور نشديم مانند دوران پرفراز و نشيب تاريخيمان با اسب و شتر تردد كنيم. خلايق هر چه لايق (31323)
 
محمد رضا شوق الشعراء
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۳۷:۰۴
تکرار یک پیشنهاد!
راه رسیدن به عدالت دور نیست
آب و برق را ارزان و بنزین را گران کنید!
دولت نهم، که عدالت را شعار خود قرار داده، آب و برق و گاز، که قاچاق نمی شود و مورد استفاده اکثریت مردم است را ارزان و مجانی کند، و بنزین و گازوئیلی که مورد استفاده اقلیت است و قاچاق می شود را گران نماید، و بسادگی و بدون هیاهو و جنجال، گامی در راستای عدالت بردارد!
محمد رضا شوق الشعراء 21/3/86 یزد
http://www.iranemaan.blogfa.com/ (31326)
 
پولاد
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۳۹:۲۵
ماشینی که حداکثر 5000دلار ارزش داره بخر 15000تا (یا بیشتر)، بعد برو تو ایستگاه اتوبوس اینقدر منتظر وایسا تا زیر پات علف و یونجه در بیاد. سپس پیاده برو ایستگاه مترو با زور و فشار حولت بدن تو واگن،‌ بعد بیا بالا سوار تاکسی شو تا لباست گیر کنه به فنر صندلی پاره بشه. اگه دوست داشتی میتونی موتور مسافرکش هم بگیری، اونجا مسئولیت جونت با خودته. اونوقت شب بیا خونه، به ماشیت تو پارکینگ نگاه کن بهش چشمک برن، بعد بیا تو اتاق پات رو بنداز رو اون‌یکی پات اخبار ساعت 21 رو نگاه کن. عین خیالت هم نباشه چی میگه.... می‌دونی... هر بلایی سرت بیاد حقته! (31327)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۴۵:۵۶
سلام
يكي بگه رابطه بين توليد و واردات زياد خودرو
با انواع قالب كردن اين خودروها به مردم ....
و درامد شيرين دولت هاي كاسب بعد از
انقلاب از قبل ان با تلاش براي كم كردن
مصرف سوخت چيست؟
بسه عوام فريبي بسه. (31324)
 
شیرازی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۴۶:۳۰
باید توجه داشت اگر دولت نتواند ظرف چند روز آینده دلنگرانی های مردم را جوابگو باشد قطعا این پروژه ملی ومهم به شکست می خورد.برخی از ایراداتی که باید سریعتر رفع شود
1- وضعیت کارت سوخت خودرو های مسافر کش اعم از تاکسی آژانس مسافر بر شخصی مشخص شود.
2- بنزین آزاد و مازاد بر سهمیه بندی سریعا ارائه شود.
3-سهمیه اضافه به هیچ شخص نهاد یا گروه خاص داده نشود تا رعایت عدالت در توزیع یارانه سوخت شده باشد. (31329)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۴۹:۳۳
حرکت دولت در این زمینه با وجود تمام شانتاژهایی که می شود قابل تقدیر و ستدونی است و در تاریخ ایران خواهد ماند. (31330)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۵۷:۲۳
ستودنی صحیح است (31332)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۴:۵۶:۱۸
این کار دیر یا زود باید انجام می شد اما نه با این وضع فجیع اطلاع رسانی. از قرار معلوم پلیس هم در جریان نبوده است و همزمان با ملت از خبر 21 شنیده اند. (31331)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۰۶:۴۴
نفستون از جاي گرم بلند مي شه. شما بدبختي مردم رو نمي فهميد. به جاي مسخره كردن حرص و ولع مردم در گرفتن بنزين طي شب گذشته، به ريشه يابي فقر اقتصادي و عدم امنيت رواني كه چنين صحنه هايي رو بوجود مي آره توجه كنيد.
نحوه اجراي اين طرح به تمام معنا يك افتضاح ملي بود. (31334)
 
رمضاني
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۱۶:۰۵
1-درصورتيكه يكعده ماشينهايشان رابخوابانند وبنزين خودرابفروشند بازارسياه راه ميافتد خب بيفتد هدف كاهش مصرف وترافيك است كه اتفاق مي افتد. 2-نبايداسم جراحي راآدمكشي گذاشت. 3-سايت الف يك سايت تحليلي خوب است لطفآباتوهين بهم آنراخراب نكنيم سعي كنيم نظرات يكديگررابشنويم وبه آن احترام بگذاريم. (31335)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۳۳:۲۹
خدا آدمو گير جراح ناشي نندازه آقاي رمضاني عزيز. اين جراحي كه ما ديديم مريضشو بدون بي هوشي برد زير تيغو آخرش هم .....
شب دراز است و قلندر بيدار
يا حق (31337)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۲۸:۱۵
آقاي توكلي.شما كه روزي دم از بنزين ليتري 30 توماني در برابر نظر خاتمي براي بنزين 100 توماني مي زديدو دم از چاه هاي نفت ومنابع خداداد اثر رواني 20 تومان افزايش قيمت را مي زديد تا به قول حداد به مردم عيدي دهيد يا گدايي راي براي آقاي احمدي نژاد كنيد. دست امثال شما بر ما معلوم است .كاش ديشب سري به جايگاه ها زده باشيد.بلكه معني اثر رواني را درك كنيد.ان شا الله در انتخابات آتي جواب خواهيد گرفت. (31336)
 
آشنا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۶:۴۸:۰۲
كي اين بنده خدا گفت بنزين 30 تومان است ، من خوب بياد دارم ايشان وآقاي سبحاني وبعضي از يگر نمايندگان گفتند هزينه پالايش نفت 34 تومان است (بدون قيمت نفت خام )متاسفانه بعضي از ماها آنطور كه دلمان ميخواهد ميشنويم نه انطور كه گفته ميشود وچون ممكن است به گوينده هم گرايش منفي داشته باشيم اين باور غلط خودرا به حسابش ميگذاريم (31348)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۵۰:۵۷
سلام
خواستم به مجریان این طرح بگویم که روزهای اول است. زیاد دل نگران نباشید و کارتان را سفت و سخت بگیرید که بزرگترین خدمت را در حق این آب و خاک می کنید. (31339)
 
نا شناس
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۵:۵۷:۳۳
آقاياني كه نمي دانيد خيلي از مردم بدخت فلك زده بيچاره از طريق مسافركشي خرج زن و بچه بيچارهشان را در مي آورند
رفتار ديشب مردم از سر گرسنگي بود آقايان از همه جا بي خبر
با اين طرح فقط مردم بدبخت بدبخت تر مي شوند وگرنه پولدار ها خوب بلدند بنزين از كجا گير بياورتد مردم بيچاره تر شدند رفت پي كارش
در انتخابات بعدي مشخص مي شود كه چه تاثيري بر زندگي مردم داشته است (31341)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۶:۱۱:۰۰
به عنوان یک دانشجوی اقتصاد از شهامت مسئولین در اقدامات منطقی و کارشناسانه و بدور از هیاهو تشکر می کنم. نکته ای به ذهنم رسید و آن اینکه احساس می شود مجموعه رسانه ای دولت از قدرت کافی اقناعی برخوردار نیست که امیدوارم توجه کافی مبذول شد. (31343)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۶:۵۵:۴۳
سلام عرض شد.
بزرگی کار یک طرف، ایستادن در مقابل این موج سنگین جنجال و هوچی گری هم یک طرف. خدا کمک حال مسئولان این پروژه باشد.این آقایون در کجا زندگی میکنند حتما با اسب به سر کار میروند (31350)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۷:۱۴:۴۵
خدا وكيلي مقامات دولت و مجلس صادقانه به مردم اعلام كنند كه چقدر از سهميه بندي بنزين دچار زحمت مي شوند
جرا فشار اين قانون بايد بر گرده مردم باشد
ايا آقايان مسئول حاضرند بجاي ماشين هاي كولر دار و شيك با اتوبوس شركت واحد و مترو به سر كار بروند (31353)
 
مهدي
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۹:۱۴:۲۹
تو را خدا پاي اين دولت نهم را وسط نكشيد اميدوارم فرق طرح و لايحه را بدانيد ؛ سهميه بندي بنزين طرح بوده از مجلسي ها نه لايحه كه از دولت باشه (31369)
 
استاد
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۸:۰۴:۵۲
مولی علی , ع فرمودند :
مردم لایق حکمرانان خود هستند .
به امید ظهور آقا که انشالله نزدیک است (31355)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۸:۰۶:۰۰
آقایانون پروژه بنزین. می دانم این روزها زیاد فحش می خورین. اما تحمل می کنین که خدمات شما ماندگار خواهد شد. حق یارتان (31358)
 
ااا
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۸:۰۷:۳۸
به نفع سایپا شد. (31359)
 
یاشار
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۸:۲۳:۳۷
سلام
من یک سوالی داشتم و اون اینه که
_ با چه شرایطی افرادی که مسافربر شخصی هستند شناخته می شوند؟
اینطوری همه میان می گن ما مسافربریم

_ افرادی که خودروی بنزین سوز دارن و می خوان برن گاز سوز بکنند، بعد از گازسوز کردنشون؟

_ افرادی که دوگانه سوزن و نمی خوان از گازسوزی خودرو به هر دلیلی استفاده کنند؟

_ افرادی که چندین وسیله ی نقلیه دارن از جمله موتور و ماشین با هم.

_افرادی که به قول شما مجبورن دائم به سفر بروند، چجوری شناسایی می شوند؟

_ و در آخر اینکه آیا عدالت بین افرادی که خودرو دارند و از یارانه ی سوخت استفاده می کنند و افراد عادی که خودرو ندارن، وجود دارد؟
با تشکر (31360)
 
حميد
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۸:۴۹:۱۹
در مملكتي كه سالهاست از عدم مديريت و تخصص ر نج برده و هر كس ساز خود را مي نوازد بايد شاهد نتايج فاجعه بار و پيامدهاي تصميمات غير كارشناسانه بود . به جاي هزينه هاي سنگين كارت هوشمند چگونه است كه مسئولين ابتدا به فكر تجهيز ناوگان حمل و نقل شهري ( مترو - قطار شهري - اتوبوس - سيستم هوشمند تاكسي و ..... نيستند (31364)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۱۹:۰۸:۴۰
-دست گلشون درد نکنه؟ دارند دو دستی مملکت را به فنا میدند.عروس رقص بلد نیست میگه زمین کجه.
بابا بلد نیستید مدیریت کنید بگذارید کارشناسان دخالت کنند.
تازه اولش.
افزایش نرخ سرویس مدارس.
افزایش نرخ اژانس های کرایه.
افزایش نرخ کرایه ها.
افزایش بیماران روانی.
افزایش حوادث مرتبط.
افزایش نرخ کالاها.
افزایش درگیریها.
افزایش تقلبات و فسادهای اقتصادی مرتبط.
و البته افزایش محبوبیت یک سری و کاهش محبوبیت افراد دیگر. (31367)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۸:۵۸:۵۴
می تونم بپرسم افزایش قیمت بنزین به 800 تومن که آقایون دوم خرداد در مقابل این طرح پیشنهادشو می دادن همه این مسائلی رو که گفتین چند برابر می کرد. متوجه هستین که قیمت بنزین هنوز تکون نخورده. چشمامون رو بستیم و . (31403)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۲۰:۲۳:۴۵
خب بنزین هم رفت تو سهمیه بندی دیگه از فردا :
1-توی وزارت نفت تخم وترکه ی مافیامعروف رو ملخ خورده بدون!
2-بنزین که بره توسهمیه، نفت مستقیم میره به اسکله وبعد ییهو میره سر سفره ی مردم!
3-زبونم لال اونائی که قبلاًبهشون میگفتن مستکبر دیگه اصلاً نمیتونن از تاکسی چی ها بنزین گیر بیارن چون کارت های هوشمند طوری طراحی شده که معاملات بازار سیاه را هم کنترل دقیق میکنه! ونمیزارهدست از پا خطا کنن!
4-اصلاًبقول آ کریم وآ مجید اینا ،مو لا درز تقلبش هم نمیره خیلی هم بکر بکره! میگن خود طراح سیستم وبرنامه ریزشم بعد از طراحی پسورد یادشون رفته! هک مکم اینشالا نمیزاریم بشه!اگه لازم شد برنامه ریزاشو زندونی میکنیم که به هیچ کس نتونن پسورد بدن!
5-میمونه حرص(!) وولع (!)هموطنان! که این یکی تو کت ما نمیره .چون دیروز بعد از اعلام تنها چیزی که تو چهره مردم دیده می شد اضطراب، تشویش،تردید ویه مقدار لازم خشم بود.چون حرفائی که می زدن توش مطلب دال بر انعکاس حرص و...نداشت.
خلاصه کاری کردند که بعضی ها خیلی کیف کردن.اشتباه نکنید بروبچ خودمونو میگم!
(31371)
 
معصومی
۱۳۸۶-۰۴-۰۶ ۲۰:۲۵:۲۱
آقایانون پروژه بنزین. می دانم این روزها زیاد فحش می خورین. اما تحمل می کنین که خدمات شما ماندگار خواهد شد. حق یارتانموافقم. خسته نباشید. (31373)
 
محسن
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۰:۳۴:۵۷
اين وسط، مشکلاتی که به وجود آمده تقصير دولت نيست. بلکه تقصير مجلسه. مجلسی که ۳ سال قيمت انرژی رو ثابت نگه داشته، بعد امسال يکهو می‌خواهد ۶ ميليارد دلار واردات رو بکنه ۲.۵ ميليارد دلار. تقصير آقای توکلی و رفقاشونه. در ضمن، بايد يادمون باشه که دولت هاشمی و خاتمی هم می‌خواستن بنزين و انرژی رو گرون کنن، و اتفاقا خوب هم گرون کردن (ليتری ۵ تومن رو يادتونه؟) و فحشش رو هم خوردن. حالا شما نمی‌خواد اينقدر نگران باشيد که يکوقت دولت احمدی‌نژاد تضعيف بشه. بله. اگر نمی‌خوايد، شهامت داشته باشيد. آقای توکلی تشريف بيارن توی تلويزيون، بگن اين اشتباه بزرگ رو من کردم. حالا هم چوبش رو مردم بايد بخورن. فقط شهامت می‌خواد آقای توکلی! (31382)
 
اشکان
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۲:۴۸:۵۳
چی شد دولت کریمه و فخیمتون!؟اینم از پول نفت که سر سفرتونه!بیچاره خاتمی حداقل انقدر عقلش می رسید که بنزینو که آخرین چیز ارزان تو مملکت بود و مستقیمآ با کار مردم ارتباط داشت کاری به کارش نداشته باشه!حاله برید با دولتتون حال کنید! (31386)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۸:۵۵:۴۷
آره خاتمی و بقیه اصلاح طلبا و عمالشون. یادشونه رفته که این جور رفتار رو نشانه عوام فریبی می دونستن. آره بخورین ثروت ملی رو حاااال کنین نوش جون. (31402)
 
نوربخش
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۰۸:۲۴:۰۲
دیروز صبح طبق روال چند روز گذشته با مرکز صدر کارت سوخت تماس گرفتم که اعلام داشتند هنوز کارت خودروی بنده بارکد نخورده و طی 10 روز آینده تماس بگیرم! با این امید که کماکان میتوانم از کارت دیگر آشنایان و همسایگان! و یا با التماس از همشهریان حاضر د پمپ بنزین مشکل خود را حل کنم، به همراه مهمان آلمانی خود بدنبال کارهای روزمره رفته و تهیه بنزین باقیمانده را به انتهای شب موکول کردم. ساعت 9.30 شب غافل از اخبار منتشره با ترافیکی سنگین و حوادث عجیب روبرو شدیم با باکی فاقد سوخت! آثار این حوادث آنچنان در افکار شریک خارجی ام تاثیر منفی گذاشت که هر آنچه طی چند روز گذشته در تعریف و تمجید از کشور و ملتم بافته بودم رشته شد.
نگارنده محترم! کار سیاسی و سیاسی کاری کاملا متفاوت است. ارائه کارهای غیر کارشناسانه و تنها اقدام به اجرای برنامه هائی که جنبه تبلیغی دارد هیچ اثاری بجز تخریب منابع ملی و توقف در حرکت را به همراه نخواهد داشت. امور کارشناسانه تنها به بررسی امور فنی یک طرح و یا حتی حواشی مالی و اقتصادی آن نخواهد بود . آنچه سرمایه بزرگ ملی ما محسوب میشود همین مردم 70 میلیونی هستند. آیا در خصوص شرایط فرهنگی و بازخوردهای روانی اینگونه برنامه های ضعیف را در فرهنگ و رفتار عمومی مردم بررسی کرده ایم؟ اگر شب گذشته به هجوم مردم به جایگاههای سوخت مواجه میشویم، محصول بی خردی طراحان و مسئولین ذیربط است و نه مربوط به این مردم. همین مردم در زمان جنگ آنچه داشته و نداشتند نثار دفاع کردند .پس آنان را متهم نکنیم. این بازتاب ضعف مدیریت از شناخت فرهنگی و اقتصادی واقعی این کشور است. آیا تا بحال مدیران و مسئولین فکر کرده اند که چرا اینگونه رفتار در جامعه ما پدید می آید؟ آیا این ناشی از عدم اعتماد به آینده و برنامه مدیران نیست؟ آیا شما به هنگام خرید البسه برای فرزندانتان بدون دانستن سایز آنان اقدام به خرید مینمائید ؟ و زمانی که فرزند شما به هنگام راه رفتن با کفشی که شما انتخاب کرده اید و چندین شماره بزرگتر از سایز اوست به طرز غیر عادی گام برمیدارد او را شماتت نموده و تنبیهش مینمائید. ؟ چرا مسئولین ما عادت کرده اند هم منت بر سر مردم گذارند و هم تمامی معظلات را به مردم نسبت دهند؟ اگر کار کارشناسانه صورت میپذیرفت بطور قطع با شناختی که از رفتار مردم است، با تصمیمی غر عقلائی و ناشی از احساس روان جامعه را دچار آیب نمینمودند. فکر و انرژی که میبایست صرف رشد و ترقی کشور شود ، مصروف بحث و جدل و استرس و تشویش نمیشد. پدر و یا مادر خانواده اگر غذائی برای خوردن فرزندانشان نداشته باشند، با بی درایتی امید را در آنان نمیکشند و موجب بروز بزه در فرزندان خویش نمیشوند . را حل این معضل پاک کردن صورت مسئله نیست. سهمیه یندی آن هم پس از گذشت قریب به بیست سال از جنگ جز یاد آوری مشکلات و کمبودها و تدبیر برای از قافله عقب نماندن آثار دیگری دارد؟ بنده در همین سایت در پاسخ به مهمخالفان سهمیه بندی \" نظرات خود را پیرامون مقاله مذکور داده ام.بدون در نظر گرفتن عواملی از قبیل قاچاق و.. اگر به مورد مصرف بالا و بی رویه بخواهیم بپردازیم، آیا با ملتی که همواره مسئولین به سطح فرهنگی و مذهبی و تاریخی آنان میبالند اینگونه باید رفتار کرد؟ ایا این مردم قابلیت تغییر فرهنگ مصرف را ندارند که میبایست این امر با جبر و توهین به شعور و شخصیت آنان به انجام رسد؟ عوارض روانی ناشی از اینگونه طرحها بررسی شده؟ آیا آثار منفی فرهنگی اینگونه سیاستهای غلط دیده شده است؟
حضور بیش از حد نیروهای پلیس در معابر و جایگاهای سوخت آیا نشانه عدم اعتماد به این مردم نیست؟ به جای تخریب ملت و توجیه در جلوگیری از بروز حوادث به طریق پلیسی، محیط را برای رشد میکروب فراهم نسازیم.
با بیان و درج مطالبی از قبیل:رسانه هایی که در هفته های گذشته با انتشار اخبار متناقض بدون توجه به قانون مصوب درباره سهمیه بندی بنزین (تبصره 13 بودجه سال 86) جو روانی و تشویش عمومی درباره بنزین را خلق کرده اند، بهتر است در رفتار خود بازنگری کنند و ببینند در ایجاد التهاب عمومی درباره بنزین، با رادیو ها و رسانه های ضد انقلاب همراهی می کرده اند\"
جرات بیان مطالب و و انتقاد را از مردم نگیریم.
خود را قیم مردم ندانیم. بیائیم مردم را باور کنیم که از آنانیم. مردم را به کمک بطلبیم نه رو ی در روی آنان بایستیم (31397)
 
مسعود
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۱:۰۶:۳۴
وزیر محترم نفت در گفتگوی ویژه خبری گفت:سهمیه بندی و کارت هوشمند سوخت مشابه خارجی ندارد و برای اولین بار در کشور ما انجام میگیرد.
نکته بسیارقابل تاملی است.امروزه بیش از 200کشور دردنیا وجود دارد درهمه کشورها هم بنزین و پمپ بنزین وجود دارد حال چطور شده است که سهمیه بندی و استفاده از کارت هوشمند سوخت به فکر هیچکدام از مسئولین آن کشورها خطور نکرده است!این طرح اگرخوب است چرا مشابه خارجی ندارد.مثل این میماند که به مردم بگوییم چون آب کم است حق ندارید همراه غذا بیش از نصف لیوان اب بخورید.به نظر من دولت در مورد مسئله بنزین باید با دقت و کارشناسی بسیاری وارد میشد.فکر کنم سهمیه بندی بنزین تا مدتها اسباب سرگرمی و خنده مردمان کشورهای دیگر خواهد شد.واقعا که بینظیرند این مسئولین خدوم جمهوری اسلامی! (31410)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۳:۰۱:۱۰
سهمیه بندی بنزین به هیچ وجه کار درستی نیست و باعث ایجاد بازار سیاه و بوجود آمدن شغلهای کاذب خواهد شد.تجربه اش را هم کم نداریم.یقین بدانید اگر سهمیه بندی کار درستی بود سایر کشورهای دیگر که تازه مانند ما دارای منابع غنی انرژی هم نیستند مبادرت به استفاده از این روش کرده بودند.بلکه بر عکس در آن کشورها با عرضه بنزین به قیمت واقعی و گرفتن مالیات مصرف آنرا کنترل کرده و در عوض درآمد حاصله را صرف آموزش, بهداشت, توسعه حمل و نقل عمومی می کنند.متاسفانه در کشور ما عادت کرده اند از طریق ایجاد محدودیت مردم را دچار مشکل کنند.مثلا در همین تهران با آنکه سالهاست میگویند ناوگان حمل و نقل عمومی ضعیف است اما به جای گسترش آن محدودیت ترافیکی را گسترش دادند. حتی در سایر اقلام انرژی و خوراکی نیز میبایستی با قیمت واقعی به مردم عرضه شود.برای مثال گاز برق نان و غیره واقعا برای چی باید سوبسید داشته باشند.این اجحاف در حق ملت است.باید سطح درآمد مردم را تا حدی بالا برد و قیمت این اقلام را نیز واقعی کرد.مردم باید یاد بگیرند درست مصرف کنند.جای دوری نمیروم. در کشورهایی که خیلی از ما در داشتن منابع انرژی غنی ترند قیمتها همه واقعی است و برای همین مردم قدر آنها را میدانند.باید با مدیریت درست بین مصرف این کالاها و درآمد مردم به تدریج تعادل برقرار کرد.به خدا حیفه.کشوری مثل ما که به طور خدادادی همه چیز داره هنوز قشر وسیعی از مردمش با فقر دست و پنجه نرم کنند و چشم حسرت به کشورهایی مثل ترکیه یا امارات بدوزند.اگر این دولت یا هر دولت دیگری هرچه سریعتر منابع را مدیریت نکند به شما قول میدم تا دو سه سال دیگر آنچان مشکلات اقتصادی بر کشورمان حکمفرما خواهد شد که موضوع بنزین در مقابل آن هیچ است.یادمون باشه ایران کشور عزیز مونه و باید درست ساخته بشه.الان سایر کشورها حسرت داشتن چنین منابعی را که خدا همه رو یکجا به ما داده میخورند و از اینکه با چه مدیریت بدی داریم همه آنها رو به باد فنا میدیم.به هر حال این مسائل باید حل بشه و ربط به این دولت یا قبلی و یا بعدی نداره .اصل ماجرا باید درست بشه. (31414)
 
محمد رضا شوق الشعراء
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۳:۵۰:۳۸
بنام حق
چرا مردم به پمپ بنزین ها هجوم آوردند؟!
مگر ظرفیت یک باک، چند لیتر بنزین است؟!
مهمتر از سهمیه بندی و نرخ بنزین و میزان سهمیه و زمان اعلام سهمیه بندی بنزین، صف طویل اتومبیل ها و هجوم «مردم» برای خرید بنزین و پر کردن باک وسایل نقلیه بود، و این حضور شبانه طولانی مدت و صرف وقت در صف بنزین، اثبات کرد، که مشکل اصلی ایران امروز، بنزین و عدالت نیست، که فرهنگ و قانون، و بعبارتی «مدیریت» و «ترافیک» است!
ایران امروزی که رئیس جمهور «منتخب» آن «احمدی نژاد» است و در آستانه هسته ای شدن قرار گرفته، و «پالایشگاه» کافی برای تبدیل نفت خام به بنزین ندارد و جدا از میلیاردها دلار واردات بی رویه مواد غذایی و مصرفی! میلیاردها دلار برای واردات بنزین مورد نیاز و مصرف «اقلیت» هزینه می کند، برای رسیدن به «توسعه» و «فردای بهتر»، هنوز راه بسیار درازی در پیش دارد، چرا که هنوز نیز بجای منطق، احساس، در جامعه، غالب و حاکم است، و ساده ترین کار، حکومت کردن بر این مردم می باشد!

چندی قبل « قرائتی» با طنز و شوخی، در همایشی، تمام آسیب های موجود را در دو سوراخ «شهوت» و «غفلت» یافته و عنوان کرده بود، و اما با این حقیقت تلخ و دردآور، که مشکل بزرگ اکثریت جامعه امروز، همچون گذشته، هنوز «از» و «در» دو سوراخ است، چه باید کرد؟!
محمد رضا شوق الشعراء 7/4/86 یزد (31416)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۴:۴۹:۳۷
سلام
يک نکته
کاري به اصل موضوع سهميه بندي ندارم
از نظر اجرا بهترين کار همين بود
البته يه کم ايراد داشت و اون اينکه بايد ساعت 12 اعلام ميشد که سهميه بندي شد
تا اين وضعيت هم پيش نمي آمد
چرا بعضي ميگويند افتضاح است اين اعلام
اگر از يک ماه قبلش يا يک هفته يا يک روز قبلش ميگفتند که ملت از همون زمان ميرفتن توي صف و کلي باک پر ميکردند
شايد هم تانکر
خب اين عدالت بود يا اين عقلانيت بود؟
يکي از اونهايي که به نوع اعلامش (اگه نظر به زودتر اعلام کردن دارند) اعتراض داره پيشنهاد جايگزين روش اعلام رو بگه (31418)
 
عبدالله
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۶:۳۹:۲۰
با سلام
با تشکر از دوستان و اظهار نظرهای مختلفی که ارائه کرده اند در مورد این قضیه باید بدون در نظر گرفتن دیگاه سیاسی اظهار نظر کرد.
در این ارتباط دانستن اطلاعات زیر مفید می باشد
1 ) مصرف بنزین در کشور ما بسیار بی رویه و خارج از عرف می باشد .
2 ) میزان تولید بنزین در کشور ما به هیچوجه جوابگوی مصرف ما نیست . یعنی ظرفیت فعلی پالایشگاههای ما در شرایط فعلی پاسخگو نخواهد بود.
3 ) سرمایه گذاری در امر احداث پالایشگاهها نیز در دراز مدت جوابگو نخواهد بود زیرا منابع نفتی ما در حال کاهش می باشد.
با توجه به موارد فوق آنچه مسلم است اینکه باید و فقط باید مصرف بنزین منطقی شود تا مانند سایر کشورها این قضیه نیز حل گردد.
برای منطقی کردن مصرف بنزین راههای زیر
مورد تاکید تمام کارشناسان می باشد
- گسترش امکانات حمل و نقل عمومی و کاهش هزینه های استفاده از آنها
- تشویق مردم به استفاده از وسائل نقلیه عمومی و ایجاد فرهنگ استفاده از آن
- استفاده از سوخت CNG به عنوان جانشین بنزین
- استفاده از فناوریهای نوین از جمله کارت هوشمند سوخت به منظور جمع آوری اطلاعات دقیق به منظور مدیریت و برنامه ریزی اصولی
- رساندن قیمت بنزین به مقدار واقعی و تمام شده

البته راهکارهای فوق غیر از مورد آخر باید انجام شود تا مورد آخر امکان اجرا داشته باشد
به نظر می رسد که مسئولین ذیربط از تجربیات اوایل انقلاب و سهمیه بندی اجناس
درس کافی نیاموخته اند زیرا این روش علاوه بر مشکلات عدیده ای که دارد تغییر عمده ای در میزان مصرف ایجاد نخواهد کرد زیرا
1 - قطعا بازار کارت های هوشمند تقلبی رونق خواهد گرفت و امکانات ایمنی این کارت مانند کارت های بانکها نیست
2- خرید و فروش بنزین که قبلا فقط به خارج از کشور قاچاق می شد در داخل کشور و به قیمت های گزاف انجام می شود
و تبعات زیادی بروز خواهد داد.
3 - هزینه های حمل و نقل عمومی مانند تاکسی ها و آژانس ها افزایش خواهد یافت
به اعتقاد بنده تنها راه ممکن برای حل این قضیه واقعی کردن قیمت بنزین است . و ای کاش دولت محترم این اقدام شجاعانه را برای واقعی کردن قیمت بنزین می پرداخت زیرا عملا هزینه های آن را پرداخت کرد و درحال حاضر نیز بهتریت راه حل این است که :
تا سقف سهمیه تعیین شده برای هر خودرو با قیمت 100 تومان و با کارت سوخت و بیش از آن هم به هر میزان آزاد و با قیمت واقعی بنزین در اختیار مردم قرار گیرد و سال آینده نیز سهمیه ها حذف و میزان مصرف آزاد و با قیمت واقعی و کارت سوخت در اختیار مردم قرار گیرد (31421)
 
ساکت
۱۳۸۶-۰۴-۱۰ ۱۱:۴۲:۰۹
قیمت واقعی چنداست ؟اگر همان قیمت تمام شده 35تومان به علاوه دوبرابر ان به عنوان کلیه هزینه های بالا سری را ملاک بگیریم چیزی حدود صدتومان میشود چرا هی برمردم منت میگذاریم ومال خودشتان راکه قراربودسرسفره هایشان بیاید قصدداریم به انها باادعای یارانه واین قبیل عناوین به چندبرابرقیمت قالب کنیم؟سیاسیون ماملت را خوب....فرض کرده اند ماهم خوب تحمل میکنیم وخوب هم ازماهرجالازم باشد مایه میگذارند (31648)
 
مهرداد
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۷:۵۹:۴۳
آیا دسترسی به بنزین و جیره بندی نشدن آن در کشوری با منابع نفتی حق مسلم مردم نیست؟ این تسویه حساب احمدی نژاد با مافیای نفتی کاملاً به هزینه ی آحاد ملت ایران صورت می گیرد. (31424)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۱۸:۱۸:۵۱
ریشه اصلی مشکلات به عدم کارشناسی مناسب در زمان دولت آقای خاتمی برای توسعه قابلیت پالایشی کشور بر میگردد.در آن زمان امکان انعقاد بهترین قراردادها برای بازسازی پالایشگاهها و احداث تاسیسات جدید وجود داشت و من دقیقا خاطرم هست همه شرکتهی مشهور از خداشان بود تا در این امر مشارکت کنند ولی بدنه کارشناسی دولت سرمایه گذاری در این زمینه را غیر اقتصادی تشخیص داد. (31426)
 
sina
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۲۱:۴۹:۴۷
vaghan baraye dolat motasefam ke in tarho ejra kard
va vaghan entezar nadashtam ke majles ba bodane adamhy mesle aghaye tavakoli ke ye roozy migoftan benzin geroon be daste mardom mirese in tarh ejra beshe ishala majlese bady in tarho lagh mikone hameye kasany ke mesle man ba in tarh mokhalefan bayad be kasany ray bedan ke hazer bashan in tarho lagh konan
pirooz bashid (31428)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۷ ۲۳:۵۳:۰۳
به نظر من باید به مسولان اجرایی بخاطر شهامت و شجاعتشان تبریک گفت. اینکه اگر روال قبل ادامه می یافت نا رضایتی ایجاد نمی شد کاملا واضح است. اما از طرفی واضح است که روال قبلی درست نبود و به زیان کشور و نسلهای آینده بود. اینکه دولت راه صحیح را به بهای ریسک کاهش محبوبیت بر گزید جای تقدیر دارد. هرچند باید توجه داشت شاید این روش برخورد با مساله بنزین بهترین راه ممکن نباشد و اقدامات دیگری مثل عرضه آزاد بنزین به کاهش التهابات و رفع مشکل گروه قابل توجهی از مردم کمک کند. (31433)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۸ ۰۰:۴۱:۱۰
حالا دیگر بخوبی مغلوم شد که آنهایی که اغتقاد به لزوم اغلام قیمت آزاد بنزین داشتند، خائن نبودند بلکه عاقبت اندیش بودند و آنهایی که از اعلام قیمت آزاد جلوگیری کردند، چوب و پیاز را باهم به خورد نظام دادند.
کاش مدعیانی که در این سه سال هر چه کرده اند، جز رشتن بافته ها نبوده است، لختی با خود خلوت کنند و به خود اجازه ندهند بیش از این به کشور خسارت وارد آید. (31435)
 
رضا
۱۳۸۶-۰۴-۰۸ ۰۰:۵۴:۳۹
متاسفانه خیلی هاتون فکر نمی کنید....اگه فکر می کردید می فهمیدید این طرح چقدر به درد آینده می خوره...من مطمئنم همتون نظرتون عوض می شه وبه احمدی نژاد ای ول می گید.....کسی که فداکاری کرد،فکر می کنید کار آسونیه که یه دولت از محبوبیت خودش کم کنه و یک کاریو بکنه که مطمئنه به نفع ملنه....کاری که خاتمی و هاشمی هیچ وقت عرضشو نداشتند انجامش بدند.....خوشم میاد احمدی نژاد کاری به این حرفا نداره و داره کارشو می کنه.... خدا رو شکر (31438)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۹ ۰۲:۳۹:۲۶
اقا ای ول ای ول کردن ،شعاری و احساسی و بدون پشتوانه علمی حرف زدن یعنی کاری که یک عمر کردیم و فایده نکرد
کمتر شعار بده و بیشتر فکرکن (31491)
 
۱۳۸۶-۰۴-۰۸ ۱۰:۴۰:۴۰
من نمیدونم هدف واقعی از سهمیه بندی بنزین چیه.اگر واقعا میخواستند بدونند که چقدر بنزین در داخل مصرف میشود و جلوی قاچاق آنرا بگیرند نیازی نبود برای کل دارندگان خودرو و موتورسیکلت کارت صادر کنند.به گفته مسئولین شرکت پالایش 2500 تا 3000 پمپ بنزین در کشور وجود دارد.با همین سیستم IT که روی آن در اين پروژه تبلیغ زیادی صورت گرفت همین 3000 جایگاه را به هم مرتبط و به یک server مرکزی متصل میکردند وبعد میتوانستند میزان سوخت ارائه شده به این جایگاهها را با مقدار مصرف شده آنرا در طی روز به دست آورند.هم ساده تر بود هم به مردم کاری نداشت.در اکثر کشورهای دنیا این سیستم در پمپ بنزینها وجود دارد و همچنین مردم با کارت هم میتوانند بنزین بزنند اما نه کارت سوخت بلکه کارتهای اعتباری داخلی و بین المللی که نیاز به پرداخت پول نقد نیست .به هر حال این روش خیلی ساده تر بود و با زندگی عادی مردم هم سر وکار نداشت.اما اگر هدف فشار به مردم برای صرفه جویی در بنزین است که این امر هم میبایستی تدریجی صورت بگیرد که البته قبلا داشت انجام میشد ولی مجلس جلوی آنرا گرفت وگرنه تا به حال قیمت بنزین به 150 تومن رسیده بود.سهمیه بندی فقط باعث هرج و مرج در نوع تحویل بنزین به مشتری خواهد شد.زیاد دور هم نیست.از دو سه هفته آینده افرادی رو خواهید دید که به مانند کوپن فروشهای عزیز قدیمی خودمان نسبت به فروش بنزین آزاد به مشتری با قیمتهای 700تا800 تومن خواهند نمود.بازار سیاه خوشگل و زیبائی از این ماده حیاتی بوجود خواهد آمد.هنوز دیر نشده .با توجه به اینکه دولت نمیتونه از این پروژه که کلی هم هزینه در برداشته عقب نشینی کنه بهتره سریعتر اقدام به توزیع بنزین با قیمت آزاد کند.به هر حال تابستان هست و مردم آماده مسافرت.به هم خوردن برنامه های تابستانی مردم باعث نارضایتی شدید خواهد شد.اگر الان بنزین با قیمت آزاد اعلام کند همه خواهند پذیرفت.با تشکر (31455)
 
مجید
۱۳۸۶-۰۴-۰۹ ۱۴:۴۷:۰۷
من مدتی رو تبخیر بنیزین کار میکردم... میزان تبخیر بنزین در جایگاه روزانه رقمی معادل 800 تا 1000 لیتر میباشد که پول این تبخیر رو شرکت پخش و پالایش به جایگاه دار پرداخت میکنه... تو تابستون و تو بسیاری جایگاههای قدیمی این میزان به 2500 لیتر در روز هم می رسد... این تبخیر ناشی از دریچه های دام شفت و یا سیستم قدیمی و بخارات جمع شده در مخزن زیر زمینی است که در صورت عدم تخلیه گاز خطر انفجار به احداکثر در مخزن می رسد... از اختلاف رقم بارگیری و تخلیه در باک خودرو ها میزان تبخیر را محاسبه مینمایند... حال شما توجه داشته باشید... اگر مسئول جایگاه روزانه تنها 1000 لیتر را بصورت آزاد و به حساب تبخیر با قیمت بالاتر بفروش برساند یعنی تنها 2.5 برابر قیمت واقعی یعنی 250 هزارتومان سود بیشتر در طی یک روز... بعلاوه آنکه شرکت پخش میزان 1000 لیتر بنزین فروخته شده را تبخیر در نظر گرفته و 100 هزارتومان بیشتر پرداخت میکند.... یعنی 350 هزارتومان سود روزانه... تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل (31571)
 
۱۳۸۶-۰۴-۱۰ ۱۰:۳۹:۳۸
پس انمقداری که تبخیر میشود چه شد ؟ (31645)
 
مجید
۱۳۸۶-۰۴-۱۱ ۱۰:۳۲:۱۶
اونی که تبخیر میشه که هیچی سر جاش هست... یعنی روز 800 تا 2500 لیتر تبخیر که مثل قبل... اگر روزی 1000 لیتر بنزین رو جایگاه دارد بصورت آزاد بفروش برسونه و بگه میزان تبخیر مثلاً در طی روز شده 800+1000 ... میزان رقم تبخیر رو هم خود جایگاه دار ثبت می کنه...
1000 لیتر آزاد میفروشه میگه تبخیر شده...
هیچ جوری هم نمیشه اثبات کرد که تو فروختی و تبخیر نشده... (31700)
 
۱۳۸۶-۰۴-۱۰ ۱۰:۲۱:۰۲
Mr.Karim
Oh-How are you-ie shoma cheh toreh ?What is METROPOOL&WAN please! (31642)
 
محی الدین
۱۳۸۶-۰۴-۱۰ ۱۳:۳۱:۰۹
سلام .چندروزی است کشوردرگیر مساله بنزین به طور جدی است البته میدانیم که چندماهی است وهیچ کس هم هزینه صرف شده وانرژی ونیروی تلف شده برای انراحساب نکرده یانمی تواندمحاسبه کند .اماخدارابین خود واعمال ورفتاری که کرده ایم ناظر بگیریم مگر ما.نه نه شمامرتب ازمردم ازرفع مشکلات مردم حرف نمی زنید؟بلاخره مردم سهمی درموافقت یا مخالفت بااعمال شما دارند یاندارند .اگردارندوشماان را انکار نمی کنید پس به ان بها بدهیدمگرانکه قافیه برای اینمسایل تنگ بیاید وانهارافاقد علم وبی اطلاع بدانید.امااگربخواهیم مشت نمونه خرواربگیریم واگر کسی به نظر مردم احترام میگذارد بیاییم درهمین سایت وزین الف همین مطلب اخیرراکه به نظر خواهی گذاشته شده راملاک یکی ازارزیابیها دریک مسئله اجتماعی ببینیم .بی تردید :1-اینها که وقت گذاشته اند ازمردم هستند. 2-اینهاقطعا ازاقشارمختلف ودارای دیدگاههای متفاوت هستند 3-اینها افرادایرانی وشهروند ماهستندواگرمطلبی را ردیاقبول میکنند حتما نفع وضررخودوکشورشان را درنظرمیگیرند 4-نظرات ونوشتارنشان میدهداکثرقریب به اتفاق حتی اگر ازمنظر جناح خاصی حرف می زنندیایاد می کنند یاحتی دفاع میکنند غیرازمعدودی که باتهمت وتوهین وکم بهادادن به طرف مقابل عرض اندام می کنند همه افرادفهیم وتوانمندبوده ودغدغه دارند. مگرتصورشودکه همه فقطبه نفع شخصی توجه دارندکه دراین فرض جامعه بلازده ای داریم وبهتراست اصلادرباره اش حرفی نزنیم. وخلاصه به ده هادلیل که ضرورت طرح نداردنظر داده اند بیاییم جمع بندی کنیم وببینیم طرح چندنظرموافق وچندنظر مخالف داردوانراملاک بگیریم خیلیازمسایل برای مان روشن خواهدشد..ان چه ازظاهرکار برمیاید وبایک نگاه اجمالی می توان دیدمخالفین بسیاربیشتر ازموافقین هستندولی دولتمردان گویی برای این مخالفت ها ارزش قائل نیستند.اگرکاری هرچند درست امابی مطالعه انجام شودکه نتوان هزینه های ایجادشده ان رابراورد نمودایا اینکاردفاع دارد؟ایا قبو ل اشتباه راباید باتاکید براشتباه جبران نمود؟ایابه طراحی صحیح تر ومبتکرانه دیگری هم دولتمردان فکرمیکنند؟ایااقدام منحصر به فردما دردنیا پیشی گرفتن است یا عقب ماندگی؟وهیچ به این اندیشه کرده ایم؟ راه ابتکاری راهی است که باتفکر به ساده ترین مسیر منتهی شود .ایااین راهی که برگزیده شده اسان ترین راه است ؟ایاوسایل دیگررفاه عمومی تامین شده؟ایابه مردم تعلیم داده شده که فرهنگ مصرف منابع چگونه است ؟ایااموزش وپرورش مانقشی دراین زمینه بازی کرده است؟ایاالگوهای مردم که حاکمان برمردم هستندبه جای خادمان مردم درمصرف ذخایر ومنافع ان گونه صرفه رارعایت میکنندکه بتوان ان رابه مردم نشان داد؟شما نگاهی به حاشیه خیابان ها اتوبان ها ودرودیوارشهر بیندازید ببینیدبه حمداله درکشوری که مناسبت زااست وروزهای سال وهفته وماه کم امده چه تابلوهای گرانقیمتی که غیرازهزینه وغیرازکسب درامدبرای عده ایخاص اغلب هیچ پیامی نداردوکمترکسی توجهی به انهاداردمرتباهم نومی شودازعوارض ومالیات پرداختی مردم هزینه می شود وچه دست ودلبازی هایی میکنند اینهاراکدامدین کدام رسول کدام امام تاییدمی کند؟ایاعلی علیه السلام چنین مشیی داشته؟ایاعلیرغم شعارکوچک سازی دولت مادولت راکوچک کرده ووظایفشرا به مردم سپرده ایم؟مقایسه ای کنیم بین ساختمان های ایجادشده دولت چه ازنظرزیرساخت وچه ازنظرزرق وبرق باگذشته انوقت می فهمیم چرابجای ساختمان های ساده اجری اماپرازخاطره ی محبت والفت ومعرفت گذشته مردم به ساختمان های باظاهراراسته اماخالی ازلطف روکرده اند .اری نقش مادردارابودن فرهنگ عالی ومتعالی دراعمالمان جلوه می کند نه درشعارمان .وقتی جامعه در ناهنجاری غلتید بایدزعمای ان ازسردردوسوزوصداقت اول خود بسوزند بعد جامعه درمان میشودوالانسخه های خالی ازدواخواهند پیچید وباتکرارسعی وخطاراه به جایی نخواهیم برد. امروز می گذرد حتی اگرمردم ازسرناچاری ویاسرگرم شدن ودرگیر ساده ترین مشکلات بودن وبه پروپای شمانپیچیدن زندگی توام بااین همه نابسامانی راتحمل کننداماقضاوت فرداییان ومحاسبه روزاخرچه میشود؟ (31658)
 
۱۳۸۶-۰۴-۱۱ ۰۷:۳۱:۵۹
آقا كرايه تازيان تا بندر عباس از 4000 هزار تومان شده 11000 هزارتومان مسيري كه هيچ گونه امكانات ماندد مترو و خط واحد و ديگر امكانات آقايان خوش نشين تهران را ندارد با گرماي 50 درجه و رطوبت 100 درصد هرچه بگويند بايد سوار شد
دولت كجاست كه به داد ما برسد (31694)
 
بی خیال
۱۳۸۶-۰۴-۱۸ ۰۱:۲۸:۰۶
همه راست میگن چون هر کس مشکل خودشو داره (32477)
 
ابراهیم
۱۳۸۶-۰۴-۲۱ ۱۱:۴۷:۳۲
باسلام عرض ادب و احترام
همین اول عرض کنم که آدم سیاسی نیستم.
سوالاتی در خصوص سهمیه بندی بنزین دارم.
چرا در اجرای این طرح به حقوق انسانی ، الهی و مدنی مردم توجه نشده است.من بعنوان یک ایرانی ،حق دارم از انفال ، بیت المال و نعمات خدادادی این مرز و بوم استفاده کنم . نفت ومشتقات آن هم ازاین نعمات مستثنی نیست.
آیا بهتر نبود بجای سهمیه بندی ( سیاستی که در هیچ جای دنیا - حتی جاهایی که نفت ندارند-پیاده نشده است )نرخ بنزین را با درایت به نرخ جهانی می رساندیم.
منی که به اجبار دولت (به خاطر انحصاری بودن صنعت خودرو) پراید یک ونیم میلیونی را هشت میلیون میخرم چرا نباید بتوانم از آن (به اندازه دلخواهم ) استفاده کنم. آیا وظیفه دولتمردان چیزی غیر از تامین آسایش مردم است.پس وظیفه زمامداران چیست؟
سهمیه بندی بنزین مثل این می ماند که یک رفد گرسنه را به اجبار وارد یک رستوران (با تعرفه چند برابر نرخ عرف) کنند و جلوی او یک بشقاب خالی (نسبتا خالی) بگذارند وبگویند بخور .
حال تکلیف تو اگر سیر نشدی چیست ؟
این را دیگر دولت حل نمیکند.
میتوانی از بشقاب بغلی بدزدی و بخوری ...
می توانی .....
می توانی .....
در هرصورت این دیگر مشکل خودت است
.
.
.
جالب این است که در نهایت افراد گرسنه باید نیاز خود را با دغل بازی در حین تعامل و ارتباط با همدیگر ارضاکنندوگرنه توسط قلچماقی سرکوب می شوند.
حال سوال من این است:
آیا این نوع برخورد با مردم منطقی است؟
پس کرامت انسانی کجاست ؟
آیا این نوع برخورد ، تئوری تفرقه بینداز و حکومت کن را در اذهان تداعی نمی کند ؟
سوال آخر من از دولتمردان است:
.
.
.
آیا لحظه ای با خود اندیشیده اید :هممکن است این طرح (با این استراتزی در اجرا) توطیه نفوذی های قدرت های بزرگ دنیا (که همیشه ما را بازی داده اند) نباشد... و ما (یعنی شما دولتمردان) فقط آنرا تصویب و اجرا کرده باشید ؟ (32815)
 
اسماعیل
۱۳۸۶-۰۷-۳۰ ۱۷:۳۵:۱۸
با عرض سلام من راننده اژانس هستم که تا حالا کارت سوخت اژانسم به من نرسیده من می خوام بدونم که من باید چه کار کنم من هشت ماه پیش برای کارت سوخت اقدام کردم ولی تا حالا کارت من نیومده من باید چه کارکنم میشه یکی به من کمک کنه راهی جولوی پای من بزتره ممنون میشم (41869)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.