توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 388962
راهنمای کتاب/ «رهزنان دین»؛ مصطفی دلشاد تهرانی؛ دریا
آفات دین و دینداری
هادی حق‌پرست*؛ 28 شهریور 1393
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۸ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۲۲:۱۳
«رهزنان دین»
نویسنده: مصطفی دلشاد تهرانی
ناشر: دریا، چاپ سوم ۱۳۸۲
۳۵۱ صفحه، ۴۵۰۰ تومان

شما می‌توانید کتاب «رهزنان دین» را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب آنلاین خرید کنید.

***

همواره در طول تاریخ آنچه بد بود، هموار بوده و کسی به فکر خوب استفاده کردن آن نبود، اما معمولا از آنچه که خوب بوده بسیاری استفاده خوب می‌کردند و بعضی هم خوب سوءاستفاده یا شاید استفاده بد می‌کردند، از جمله دین. دین و دینداری از آن دسته چیزهایی است که بعضی به نیت سوءاستفاده از آن لباس آن را به تن می‌کنند و در عین سوءاستفاده خود، خواسته یا ناخواسته بزرگترین ضربه‌ها را به دین وارد کردند.

دین زیباترین جلوه رحمانیت و حق برای هدایت نوع بشر است و دینداری رویکرد به این رحمانیت و سیر در مسیر هدایت است. در این مسیر رهزنانی به صورت آفات دین و دینداری ظهور کرده است که شناخت آن‌ها و پرداختن به بهداشت دینداری از آداب مهم در چنین سیری است.

انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی نیز از آنجا که بر اساس دین بنا گذاشته است، از این بابت مبرا نیست و نخواهد بود و همواره در معرض نفاق و سوءتفاهم به نام دین قرار داد که جدا از آسیب رسیدن به جمهوریت و اسلامیت خود، آنچه که ۱۴۰۰ سال آبرو داشته است، خدشه وارد می کند. گویی هنوز آن لطایف‌الحیلی که در صفین کاغذپاره‌هایی را با نام قرآن بالا برد و بر فرق امیرالمومنان فرود آورد، ادامه دارد.

لذا بحث آسیب‌شناسی دین و دینداری بسیار مبرم و ضروری در جمهوری اسلامی ایران به نظر می‌رسد. آسیب و آفات در این مباحث به مفهوم عیب و نقص، خارج شدن از وضع طبیعی و پیدایش تباهی است. چرا که فهم نادرست از زهد در دین، موجب خارج شدن انسان از وضع طبیعی زندگی و فرو افتادن در دام افراط یا تفریح در زندگی می‌شود. یعنی همان که گروه‌های زیادی از مسلمانان جهان متاسفانه در دام آن افتاده‌اند و به نام اسلام حرکت‌های افراطی انجام داد و موجب بدبینی و گریز بسیاری دیگر از اسلام می‌شوند. آنچه که امروز در جهان به نام داعش یا طالبان و گروه‌هایی از این دست می‌شناسیم حاصل همین فهم نادرست از دین هستند و البته در کنار این حماقت نسبت به دین، کمی خیانت نیز وجود دارد.

و در منابع دینی چه اثری ارزشمندتر و نزدیک از نهج البلاغه برای این مهم وجود دارد که علی(ع) بیشترین آسیب ها به دین را در زمان خود درک کرد.

استاد مصطفی دلشاد تهرانی، در اثر دیگر خود پیرامون نهج‌البلاغه به آسیب‌شناسی دین و دینداری در نهج‌البلاغه پرداخته‌است که کتابی بسیار دقیق. و بر همه مسلمین و شیعیان مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود. جناب دلشاد در این اثر ارزشمند خود به نام «رهزنان دین» به مباحثی چون رویکرد قشرگرایانه به دین، تلقی و فهمی متحجرانه از قرآن، اکراه و اجبار در دین، بد فهمیدن دین، نارسایی مفاهیم دینی، عدم تدرج و تمکن در هدایت و تربیت، به تکلف کشاندن دینداری و آسیب‌های این چنین در دین می‌پردازند. در مجموع آنچه که در این کتاب آمده است، گزیده‌ای از مباحث آسیب‌شناسی دین و دینداری در نهج البلاغه و نه تمام آنچه در آن آمده است. با مطالعه این کتاب می‌توان به تحلیلی درست درباره گروه‌های افراطی که در جهان امروز به نام اسلام فعالیت و موجب بدنامی اسلام و مسلمانان می‌شوند رسید و مسیر انحراف افتاده اند.

* کارشناس علوم سیاسی و روابط بین‌الملل
۱۳۹۵/۱۱/۰۶ ۰۹:۰۰
 
۱۳۹۵/۰۷/۱۲ ۱۳:۵۹
 
۱۳۹۵/۰۷/۰۷ ۱۲:۳۰
 
۱۳۹۵/۰۶/۱۱ ۱۵:۳۶
 
۱۳۹۵/۰۶/۰۹ ۱۷:۳۴
 
۱۳۹۵/۰۴/۱۹ ۲۲:۴۵
 
 
کلمات کلیدی : انتشارات دریا
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
آفات دین و دینداری