نظر منتشر شده
۱۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 386215
فاجعه سلبریتیسم ؛میانبری به رادیکالیسم؛
فرهنگ سلبریتی‌ها و مدل‌ها چیست؟
رضا حقیقی، 8 شهريور 95
تاریخ انتشار : دوشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۱۴
اساساً سلبریتی‌ها و مدل‌ها چه آسیبی برای فرهنگ بشریت دارند؟ پدیده‌ی ستاره سازی و چهره‌های جذاب شناخته شده آیا همان فرهنگ اسطوره سازی شرقی‌ها است؟ اگر نه، که قطعاً چنین نیست، تفاوت اسطوره‌ها در سنت و سلبریتی‌ها در مدرنیته با یکدیگر چیست؟ اصلاً شهرت سلبریتی‌ها خود ساخته است یا دگر ساخته؟ آیا میتوان سلبریتی سازی را یک صنعت دانست؟ و ده ها پرسش دیگر که به حل بسیاری از مسائل نوپدید می‌تواند کمک شایانی کند. زاویه‌ای که در نوشتار حاضر مد نظر است، فاجعه‌ای است که فرهنگ غربی سلبریتی برای هر جامعه‌ای از جمله جوامع غربی به ارمغان می‌آورد.

به زعم نگارنده سلبریتی سازی یک پروسه‌ی اجتناب ناپذیر در صنعت رسانه‌ای جهان شده است. آنچه واضح است اینکه مهم‌ترین عرصه‌ی صنعت رسانه‌ای جهان، ساحت خبر و موضوع سرگرمی است. در واقع هژمونی ژئوکالچریک رسانه ،هدفی جز تسلط بر جهان خبر و دنیای سرگرمی ملت‌ها و دولت‌های گوناگون ندارد. قطعاً در دستیابی به این استیلای ژئوکالچریک رسانه در جهان ،اصلی‌ترین شاخصه ،راه اندازی صنعت سلبریتیسم است.

سلبریتی‌ها در عرصه‌ی بازی‌های مجازی و واقعی، رشته‌های مختلف ورزشی و سرگرمی و هنرهای سرگرم کننده چون موسیقی و سینما. در واقع سلبریتی‌ها که قرار بود تا ابزاری برای توسعه اقتصادی صنعت رسانه‌ای باشند، امروز گویی رسانه را در خدمت خود گرفته‌ ورسانه‌های نوین ابزاری برای شهرت سازی‌های مجازی سلبریتی‌ها شده‌اند.

اما فاجعه‌ی بنیان‌کن به هیچ روی در این مسئله محصور نمی‌شود. مسئله‌ی اصلی، رادیکالیسمی است که غیرمستقیم غرب و جهان را گرفتار خود ساخته است. رادیکالیسمی که فهم صحیح »فرهنگ سلبریتی‌ها» به موشکافی آن کمک می‌کند.
امروزه چه در غرب و چه در کشورهای غرب زده ،سکان هدایت جامعه به نحوی ناخواسته به رسانه و در امتداد آن به سلبریتی‌ها وانهاده شده است. این به معنای حذف یا تضعیف و به خواری کشاندن سکانداران حقیقی جوامع بشری است.

ناخدایان شایسته‌ی کشتی جوامع بشری ،کسانی نیستند جز دانشمندان و روشنفکران. با حذف دانشمندان و روشنفکران از مسند هدایت اجتماعی و واگذاردن آن به ستاره‌های جذاب سینمایی، هنری و ورزشی، آرام آرام فرهنگ جامعه به باتلاق ظاهرگرایی و ظاهرپرستی سقوط می‌کند.

تفوق ظاهرگرایی بر عقلانیت و ارزش‌های وجودی انسان ،یعنی حکومت حس و خرافه بر تفکر و اندیشه. جامعه‌ای که از درون چنین خودخواسته بسترهای حس‌گرایی و ظاهرپنداری و خرافه‌بینی را گسترش می‌دهد نتیجه‌ای جز رادیکالیسم چند بعدی به روی خود نخواهد دید. افراط‌ها در مقابل تفریط‌ها. جهانی این‌چنین، جهان متارکه‌ی بشر با عقلانیت و پیوند با رادیکالیسم است.

در سویی از ماجرا ،گویی سلبریتیسم و تروریسم هر دو دو روی یک سکه‌اند. رادیکالیسم چه با چهره‌ی جذاب سلبریتیسم و چه با چهره‌ی چندش‌آور تروریسم هر دو یعنی دور شدن بشر از خویشتن انسانی خویش.
 
کلمات کلیدی : سلبریتی‌
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۰۹:۳۹:۲۱
چرا الگوی خود را بر روی بازیگران و شخصیت های هنری مثبت قرار ندیم ، هنرمندان و شخصیت هایی هستند که دارای چهره های مثبت و قابل الگو گیری مثبت هستند و ما نیز باید سرمایه خود را بر روی این چنین شخصیت هایی قرار دهیم و این واقعه را نمیتوان از بین برد مگر اینکه بر روی شخصیت های مثبت سرمایه کذاری بیشتر کرد. (3909354) (alef-11)
 
saeed
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۱۹:۳۶
مقاله جالب و خوبی هست دست نویسنده درد نکنه آفرین . (3909407) (alef-11)
 
عدالت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۳۳:۳۵
واقعا فرهنگ جامعه و به خصوص جوانها و نوجوانان، به علت استفاده نادرست از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، سقوط وحشتناکی کرده.
مطمئن باشید این ولنگاری شدید مجازی ممکن است در نهایت به فیلترینگ شبکه های اجتماعی بیانجامد و اگر این اتفاق بیافتد مقصر اصلی، آنهایی هستند که هر فساد و فحشایی را در این شبکه ها دامن زدند و حمایت کردند !!!!!!!!!!!!!
به راستی جای تاسف دارد که نسل جدید به دنبال هجویاتی به نام سلبریتیهای مجازی هستند و اینگونه مسخ شده اند.
اینجاست که باید گفت که خیلیها جنبه آزادی و دموکراسی را ندارند و اگر ولشان کنند، از آن طرف بام خواهند افتاد.
متاسفانه جامعه ایرانی همیشه درگیر افراط و تفریط بوده و همیشه هم به دنبال هر افراطی، تفریطی بوده و به دنبال هر تفریطی، افراطی وجود دارد و یکی از دلایل عدم پیشرفت فرهنگی هم همین موضوع است. (3909424) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۵:۲۲:۰۹
هر عصری انسانها و فر هنگ خودش را دارد. شما زیاد دلواپس نباشید و دم از فیلتر نزنید. (3909866) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۳۶:۰۳
کلا فرهنگ سلبریتی پرستی مخصوص اقشاری میباشد که از نظر فرهنگی یا عقب مانده هستند یا عقده ها و کمبودهایشان را در سلبریتی مورد نظر جستجو میکنند.
معمولا جوامعی که از مقدسات و ادیان و اخلاق دور میشوند به این سمت سلبریتی پرستی، گرایش پیدا میکنند. (3909430) (alef-11)
 
آریابان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۳:۴۶:۱۳
دنباله روی و گرته-برداری از "فرهنگ سلبریتی" را درواقع باید نمادی امروزین از سرشت و خصیصۀ "هم-ذات-پنداری" بشر تلقی کرد که در دوران گذشته های دور در قالب اسطوره ها و قهرمانان افسانه ای تبلور می یافت ، در دوران کودکی سالیان پیش به شکل قصه های مادر بزرگ رخ می نمود و امروزه نیز در قالب پویا-نمائی و کارتن ها کودکان را شیفتۀ خود میسازد تا بعدا در سنین نوجوانی سمت-گیری آنان را به نماد سازی و الگو-گیری از منش و روش زندگی چهره های مشهور و نامدار در گستره های گوناگون بویژه سینمائی ، موزیک ، ورزشی و..... سوق دهد ؛
وای به روزی که نماد این دنباله روی و همسان-سازی ، خودش رهرویی باشد در بیراهه و کژراهه !!!! ؛ (3909713) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۴۰:۳۸
سلبریتی ها یک صدم سیاسیون بلوف زن و ظاهر فریب هم به نسل جوان ضربه نزده اند!!!! (3909435) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۴:۵۱:۱۸
یک هزارم درست تره ! (3909817) (alef-3)
 
من
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۴۱:۱۶
با سلام
به نظرم:
1- سلبریتیسم وجه جدید هژمونی نظام سرمایه داری بر جوامع هست و هیچ تفاوتی هم بین جوامع باز و جوامع توده ای وجود نداره کما اینکه در خود غرب هم سلبریتیسم افراد رو به سمت یک لمپنیسم خاص سوق می ده.
2- اساطیر نماد ایده آلیسم و کمال گرایی هستند که قابلیت دسترسی در بعد زمان و مکان بررسی چند و چون شاخص کیفیت و کمیت صفات اخلاقی نسبت داده شده رو ندارند اما سلبیریتی ها به صورت ... عوام فریبانه از دور ایده آل به نظر میان اما به دلیل امکان بررسی صفات اخلاقی در بعد زمان و مکان واقعیتشون و دور بودنشون از الگو های ایده آل مشخص می شه.
3- با توجه به منطق سرمایه داری امکان بهره برداری فرهنگی و اقتصادی و الگو سازی از طریق این گروه مرجع توسط نظام سرمایه داری به نفع خود وجودا داره و در جریانه.
4- رادیکالیسم، کاریزماتیسم و افزایش خواسته و یا ناخواسته ، قابل کنترل و غیر قابل کنترل قدرت سیاسی و اجتماعی سلبیریتی ها که از خصایص لازم برای مدیریت اجتماعی و سیاسی معمولا به دور هستند باعث نوعی بروز خشونت ...در جامعه می شه.
الف جان لطفا منتشر کن (3909438) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۴۳:۲۱
دانشمندان ! من با اینهمه درس خواندن اندازه قصاب حیوانات در جامعه ارزش ندارم کدام ارزش علم ؟ (3909440) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۰:۴۳:۳۸
متاسفانه خیلی از این سلبریتیهای مجازی با صورتهای عمل کرده و بدنهای خالکوبی شده و هیکلهای ساخته شده با انواع پودر و آمبول، باعث انحراف شدید نسل جوان شده اند.
نسلی که به نظر میرسد هدفی ندارد جز افزایش فالوورهایشان در اینستاگرام و به قول خودشان بیشتر مخ زدن!!!!!!!!!!!!
در نتیجه آمار ازدواج پایین میاید و آمار طلاق بالا میرود به دلیل اینکه خیلی از پسران و دختران با مراجعه به صفحات مجازی شبه سلبریتیهای مجازی و دیدن عکسها و قیافه و چهره آنها و زندگیهایشان، دچار سرخوردگی عاطفی و حتی جنسی میشوند و از همسر خود سرخورده میشوند و به دنبال دوستی با یکی از همان سلبریتیها یا مانند آنها هستند که اکثرا هم در این بین از آنها سو استفاده هم میشود.
شبکه های اجتماعی، فساد و فحشا را در جامعه زیاد کرده است. (3909441) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۳:۳۴:۰۷
اصن اين شبكه اجتماعي نبود كشور گل و بلبل بود. (3909699) (alef-3)
 
dayani
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۱:۳۶:۲۰
نوه هشت ساله من با تماشای تلویزیون ایران ، اسامی و شکل و شمایل بسیاری از فوتبالیستهای برجسته دنیا را می داند و می شناسد، اما همین کودک نام و یا شکل بزرگان علمی، دینی و هنری ایران زمین را نمی شناسد. هرمطلبی که رسانه ها بیشتر مورد توجه قرار دهند، بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. در عمل رسانه ها سازنده خوراک برای ذهن مردم هستند . آشکار است که رسانه ها برای هر برنامه ای هدفی را دنبال می کنند و برآن اهدافی که مورد قبولشان است ، بیشتر تاکید دارند. این است که نوه های امروزی مرتبا باکارتهای ساخته شده از فوتبالیستها بازی می کند، اما به جلد هیچیک از کتابهایی که پدرانشان یا بابا بزرگانشان نوشته اند ، نگاهی نمی اندازد. باور دارم که رسانه های ما نیز در آنچه در حال وقوع است تاثیر اساسی دارند. پرسش این است که آیا میتوانند غیر از این باشند و دوام بیاورند یا بییننده داشته باشند ؟ یاجبر زمانه است و محتمل است که رقیق ترش کرد؟ (3909521) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۲:۱۱:۱۱
عجب جمله ای کولاک بود:
ناخدایان شایسته‌ی کشتی جوامع بشری ،کسانی نیستند جز دانشمندان و روشنفکران. با حذف دانشمندان و روشنفکران از مسند هدایت اجتماعی و واگذاردن آن به ستاره‌های جذاب سینمایی، هنری و ورزشی، آرام آرام فرهنگ جامعه به باتلاق ظاهرگرایی و ظاهرپرستی سقوط می‌کند.
سپاس نویسنده محترم. (3909567) (alef-11)
 
Germany
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۲:۳۵:۴۲
دستگاههای امنیتی و قضایی بایدبا هوشیاری با این جریان مشکوک برخرد کنند نفوذ فرهنگی به شبکه سلبریتی سازی رسیده (3909613) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۱۳:۳۳:۴۱
وقتى نماينده مجلس فحش ميدهد كتك ميزند از بقيه واقعا انتظار دارين؟ (3909697) (alef-11)
 
علی توکل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۰۶-۰۸ ۲۱:۱۹:۴۳
مردم دوست دارند ادمهای زیبا و خوشتیپ رو بیشتر ببینند (3910309) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.