متأسفانه امروزه قبح طلاق در حال شکسته شدن است و زوجین بدون توجه به عواقب آن راحت تن به این مکروهترین حلال خدا میدهد.
به گزارش ایسنا، مقوله طلاق چنان نزد ائمه معصوم مهم و حائز اهمیت است که امام علی (ع)، میفرماید: «الطلاق یهتز منه العرش» طلاق عرش خدا را میلرزاند، «ازدواج کنید ولی طلاق ندهید زیرا عرش الهی از طلاق به لرزه درمیآید»
«علی مهر علیزاده» مدیرکل امور اجتماعی استانداری در این باره اظهار کرد: بر اساس بررسیهای انجامگرفته میانگین مدتزمان زندگی زناشویی قبل از واقعه طلاقهای ثبتشده در ایلام کمتر از میانگین کشوری است.
وی افزود: میانگین مدتزمان زندگی زناشویی قبل از طلاق در استان زیر 5 سال است درحالیکه این رقم در کشور زیر هشت سال است.
مهر علیزاده عدم شناخت کامل زوجها از هم قبل از ازدواج را از علل بروز این مسئله دانست و خاطرنشان کرد: بااینوجود ایلام جزء استانهای آخر کشور درزمینهٔ طلاق است.
وی به عدم توانایی حل اختلاف توسط زوجها در زندگی مشترک اشاره کرد و تصریح کرد: مهمترین عامل جدایی آنها نداشتن مهارت حل اختلاف در زندگی زناشویی اعلامشده است.
«عبدالوهاب بخشنده» یک قاضی دادگاه خانواده در این خصوص به ایسنا، گفت: ایلام یک جامعه سنتی در حال حرکت به سمت صنعتی شدن است که هجوم فرهنگ غرب و کمکاری دستگاههای فرهنگی موجب به وجود آمدن آسیبهای اجتماعی و بخصوص طلاق در آن شده است.
وی هجوم فضای مجازی را موجب شکلگیری پدیده طلاق عنوان کرد و افزود: هنوز تأثیر منفی برخی برنامههای شبکههای ماهوارهای بهخوبی برای جامعه تبیین نشده است.
بخشنده ادامه داد: متأسفانه دوستدختر و پسر در بین جوانان عرف شده و اغلب آنها عشقهای صوری بوده که مبنا و اصول خاصی ندارند و این مهم موجب شکلگیری ازدواجهایی بر پایه دروغ می شود که طلاق نتیجه طبیعی آن است.
وی با تأکید بر اینکه استان ایلام نیازمند کار فرهنگی منسجم، مستمر و آگاهسازی جوانان در حوزه آسیبهای اجتماعی است تصریح کرد: در بعضی مواقع خانمها به دلیل فرار از طلاق ثبتی به دلایل مختلف شوهر خود را تحمل میکنند اما در اصل طلاق عاطفی گرفتهاند.
بخشنده عدم تناسب فرهنگی خانوادهها و نوع نشستوبرخاستها در شکلگیری طلاق در استان را بسیار تأثیرگذار دانست.
وی اولین اقدام در طلاق را به اجرا گذاشتن مهریه عنوان و تصریح کرد: بسیاری از مهریهها نامتعارف و بی اصول بوده و خانوادهها فکر میکنند که با مهریه سنگین میتوانند خوشبختی برای فرزند خود به ارمغان بیاورند که این فکر اشتباه و غلط است.
این قاضی دادگاه خانواده بابیان اینکه امروزه فقر نقش بسیار تأثیرگذاری در امر طلاق ایفا میکند بیان کرد: بعضی از زوجین طلاق صوری میگیرند تا تحت پوشش و حمایت دستگاههای مانند بهزیستی و کمیته امداد درآیند و پروندههای بسیار زیاد پرونده داشتهایم که قبل از رسیدگی کامل به پرونده مراجعهکنندگان برگه موردحمایت قرار گرفتن آنها توسط دستگاههای حمایتی صادر کردیم که بعدازآن دیگر بهسوی طلاق نیامدهاند و پرونده بدون جدایی زوج مختومه شده است.
«مهدی مهری» وکیل پایهیک دادگستری اظهار کرد: متأسفانه بسیاری از زوجها این مجال و اجازه را به خانوادههایشان میدهند که از همان روزهای اول ازدواج، در زندگیشان مداخله کنند، دختر و پسر وقتی درصدد تشکیل زندگی مشترک هستند، باید وابستگی خود را از خانواده کم کرده و هرکدام از آنها برای پایداری زندگیشان به مدیریت خانواده خود بپردازند .
وی با اشاره به اینکه اختلافات فرهنگی در زندگی زوجین بسیار تأثیرگذار است بهنحویکه وقتی رفتار زوجین باهم همخوانی ندارد اختلافات آغاز میشود، خاطرنشان کرد: متأسفانه قبح طلاق شکسته شده و زوجین با کوچکترین مشکلی این واژه را بر زبان میآورند .
این وکیل دادگستری تصریح کرد: پسر و دختر باید بر اساس واقعیت تصمیم بگیرند نه هوس و احساس؛ چراکه نتیجه تصمیم نادرست، طلاق و آسیبهای بعدازآن است و شیرینی دادن زوج، پس از طلاق یک زنگ خطر است که باید در مورد آن اطلاعرسانی کرد .
وی با تأکید بر اینکه خوشبختی در تعیین مهریههای سنگین و تجملات نیست، گفت: ازدواج باید بر اساس واقعیت، عقل و منطق باشد و اگر این مهم رعایت شود قطعاً خوشبختی طرفین محقق میشود .
مهری با تأکید بر اینکه باید مهارتهای زندگی توسط دستگاههای فرهنگی و رسانهای به جامعه آموزش داده شود، گفت: اگر بتوانیم این مهارتها را بهخوبی در جامعه آموزش دهیم قطعاً در تصمیمگیریها، مشکلات زندگی و اجتماعی کاهش پیدا میکند .
وی با اشاره به اینکه طلاق، پیامدهای جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت، تصریح کرد: یکی از شیرینترین بخشهای زندگی، ازدواج است، اما متأسفانه برای بسیاری از جوانان، این شیرینی را به تلخی طلاق تبدیل میکنند که لازم است پسر و دختر بر اساس واقعیت زندگی تصمیم بگیرند نه هوس و احساس، چون نتیجه تصمیم نادرست طلاق و آسیبهای بعد این پدیده میشود .
این وکیل پایهیک دادگستری در امور خانواده بابیان اینکه افزایش طلاق در جامعه انگیزه بسیاری از جوانان را برای ازدواج گرفته است خاطرنشان کرد: با جدایی زن و شوهر بهنوعی زندگی هر دو نفر تباه میشود و اگر هم صاحب فرزند باشند اوضاع بدتر میشود و قطعاً این جدایی مشکلات زیادی برای فرزند حاصل طلاق به وجود میآورد .
وی بابیان اینکه درست است که طلاق منفورترین حلال خداست و خدا این راه را برای جدایی زن و شوهر که باهم سازگاری ندارند گذاشته است، اما اینکه جوانان امروزه با کوچکترین مشکل اقدام به طلاق کنند طبیعی نیست، افزود: افزایش آمار طلاق نگرانکننده است و اگر چارهاندیشی معقولی برای آن نشود تأثیر بسیار بدی بر روی جامعه میگذارد .
مهری ادامه داد: متأسفانه جوانان امروز با چند جمله عاشقانه بدون فکر و منطق ازدواج میکنند و پس از مدت کوتاهی هم پشیمان میشوند سریع نسبت به طلاق اقدام میکنند و این جداییها چون در سنین پائین است قطعاً خطری جدی برای ازهمپاشیدگی بنیان خانواده محسوب میشود .
این وکیل پایهیک دادگستری در امور خانواده با تأکید بر اینکه اخلاق حاکم بر جامعه نقش مهمی در کاهش یا افزایش آسیبهای اجتماعی دارد، خاطرنشان کرد: متأسفانه قبح طلاق در جامعه در حال از میان رفتن است و زوجینی که اقدام به این امر میکنند انگارنهانگار که زندگی آنها تباه میشود و هیچوقت نمیتوانند به گذشته قبل از ازدواج برگردند .
وی تصریح کرد: باید در جامعه قدرت ننگ دانستن طلاق در زوجین بالا باشد تا افراد بهراحتی تن به این اقدام ندهند و از طرف دیگر تقویت و نهادینه کردن فرهنگ درست ازدواج در میان افراد در سنین پائین در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی، تأثیر بسیار زیادی دارد .
مهری با اشاره به اینکه افزایش طلاق در جامعه موجب جلوگیری از انگیزه جوانان به ازدواج میشود، تصریح کرد: گاهی جوانان دمبخت میگویند فلانی و فلانی ازدواج کردند زندگی مشترک آنان یک سال دوام نیاورد پس من چرا بازندگی خودم بازی کنم .
این وکیل پایهیک دادگستری در امور خانواده بابیان اینکه والدین در شکلگیری ازدواج درست و منطقی تأثیر بسیار زیادی دارند، خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی خانوادهها خودشان موجب میشوند به علت برخی رفتارهای بیهوده مانند ریختوپاش غیراصولی بین زوجین اختلاف به وجود بیاید و درنتیجه کار به دادگاه بکشد و در آخر هم شناسنامهی دو نفر که هنوز طعم واقعی زندگی مشترک را نچشیدهاند مهمتر به مهر طلاق شود .
«زهرا همتی» معاون امور اجتماعی بهزیستی ایلام نیز گفت: احیا دوره نامزدی پیش از ثبت ازدواج رسمی بهعنوان ضرورتی برای پایداری بیشتر زندگی مشترک بوده و میزان واقعه طلاق را کاهش میدهد.
وی بابیان اینکه عمده طلاقهای این استان مربوط به پنج سال اول زندگی مشترک است گفت: 55درصد طلاقهای سال گذشته استان ایلام مربوط به پنج سال اول زندگی مشترک زوجها بوده است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی ایلام ادامه داد: در هر ازدواجی چهار مرحله باید موردتوجه قرار بگیرد که شامل دوره آشنایی، نامزدی، عقد و عروسی است و مدت هر دورهای حداقل سه ماه باید باشد.
وی بابیان اینکه دوره نامزدی به دوره آشنایی دختر و پسر تا قبل از عقد رسمی گفته میشود ادامه داد:بهطورمعمول و عمده دوره نامزدی بین خانوادههای ایلامی از زمان عقد رسمی تا عروسی مرسوم است درحالیکه در این دوره دختر و پسر زن و شوهر رسمی شدهاند.
وی بابیان اینکه نامزدی مدتزمان خواستگاری تا عقد محسوب میشود، اضافه کرد: این دوره فرصت بسیار مناسبی برای شناخت دختر و پسر از یکدیگر است و در این مدت باید با رعایت حریمها و معیارهای درست دختر و پسر به دنبال شناخت از یکدیگر باشند.
این روانشناس مهمترین مسائلی را که در دوره نامزدی باید رعایت کنند شامل حفظ حریمها بهویژه حریم جنسی، برقراری ارتباط عاطفی مدیریتشده بهدوراز ابراز علاقه و عواطف زیاد و تبادل اطلاعات شخصیتی و خانوادگی بهصورت دوطرفه برشمرد و گفت: این دوره باید بااطلاع از خانوادهها و نظارت آنها طی شود.
حجتالاسلاموالمسلمین «محمد نقی لطفی» امامجمعه ایلام در خطبههای نماز جمعه روز گذشته ایلام در مورد طلاق، اظهار کرد: متأسفانه پدید زشت طلاق روزبهروز در حال افزایش بوده و اینیک زنگ خطر است لذا دستگاهها و مسئولان باید فکری جدی برای مهار آن کنند.
وی بابیان اینکه طلاق آثار جبرانناپذیری بر جامعه میگذارد افزود: همه باید درزمینهٔ ازدواج آسان و جلوگیری از طلاق و بخصوص والدین تلاش جدی کنند.
لطفی خاطرنشان کرد: متأسفانه امروز ازدواج به یک چالش جدی تبدیلشده و سنت غلط بالا بودن مهریه و جهیزیه زیاد سبب شده دختران و پسران رغبتی به ازدواج پیدا نکنند.