کد مطلب: 255292
آنچه در تکثیر ماهی قزلآلا باید دانست
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۵۳
یک کارشناس آبزیپروری گفت: کیفیت تخم و بچهماهی بستگی به غذای مولدین دارد.
مهندس مهرداد مرادی در گفتوگو با ایسنا، بیان کرد: برای تکثیر ماهی قزلآلا و تولید بچه ماهی باید شرایط و امکانات لازم جهت پرورش و تأمین ماهی مولد تکثیر و رشد و نمو لاروها را تا مرحله بچه ماهی انگشت قد به وزن ۳ تا ۴ گرم فراهم کرد.
وی اضافه کرد: عوامل مختلف فیزیکو شیمیایی آب مانند درجه حرارت، میزان شفافیت، املاح، اکسیژن محلول، گاز کربنیک، آمونیاک، PH و همچنین سایر عوامل از قبیل عدمآلودگی آب، نور، تغذیه و رعایت مسائل بهداشتی همانگونه که در پرورش ماهی نقش دارند، در تکثیر نیز مؤثرند. مرادی ادامهداد: ماهی قزلآلا بومی آمریکای شمالی است و در قرن هجدهم دانشمند آلمانی بنام یاکوبی، تکثیر مصنوعی ماهی قزلآلا را انجام داد.
این کارشناس آبزیپروری تصریح کرد: تکثیر و پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان در سال ۱۳۳۹ در ماهی سرای کرج که توسط دکتر معتمد با کمک کارشناسان خارجی مبادرت به احداث اولین مرکز تکثیر و پرورش ماهی قزلآلا روی رودخانه کرج کرد.
مرادی اظهارکرد: ماهی قزلآلای رنگین کمان باید حداقل ۶ ماه قبل از تخمریزی در آبی که دارای دمای حدود ۱۲ درجه سانتیگراد است زیست کند چراکه برای تولید تخم، مناسب است. وی با بیان اینکه دمای مناسب برای نگهداری مولدین ۱۲-۸ سانتیگراد است، ادامه داد: اکسیژن مناسب برای تکثیر ماهی قزلآلا ۹-۱۰ میلیگرم در لیتر بوده و PH مناسب برای تکثیر حدود هفت است.
این محقق آبزیپروری خاطرنشان کرد: دمای مناسب برای نگهداری تخم چشم زده ۱۲-۱۴ درجه سانتیگراد است، دمای مناسب برای نگهداری تخم لقاح شده ۸-۱۱ درجه سانتیگراد است.
مرادی با بیان اینکه کیفیت تخم و بچهماهی بستگی به غذای مولدین دارد، افزود: مقدار پروتئین مورد نیاز مولدین ۴۵ درصد جیره غذا را در بر میگیرد. برای انجام عملیات تکثیر ابتدا ماهی مولد نر و ماده را با مواد بیهوشی نظیر MS۲۲۲ به مقدار یک گرم در ۱۰ لیتر آب یا با استفاده از پودر گل میخک به مقدار ۳ تا ۵ گرم در ۱۰ لیتر آب بیهوش میکنند.
وی یادآور شد: با سه روش لقاحتر، مرطوب و خشک به روش مصنوعی کار تکثیر این ماهیان صورت میگیرد.