کد مطلب: 282328
تب کریمه کنگو، همچنان می تازد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۹
رییس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه شهید بهشتی، با تاکید بر افزایش احتمال شیوع بیماری تب کریمه کنگو در فصول گرم سال گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون ۱۲ مورد ابتلا به این ویروس در کشور گزارش شده است و چندین مورد نیز مرگ ناشی از این ویروس وجود داشته است.
به گزارش شفقنا، بیماری تب کریمه یک بیماری شغلی است و از تماس با دام و ترشحات آلوده بروز پیدا می کند بنابراین جامعه شهری درصورتی که نیازهای گوشتی خود را از مراکز مجاز و تحت نظر مراکز نظارتی خریداری کنند نگران ابتلا به این ویروس نباشد ضمن اینکه اگر گوشتی نیز آلوده به این ویروس باشد در فرایند پخت و کباب کردن از بین می رود.
دکتر دکتر داود یادگاری به توضیحی از بیماری ویروسی تب کریمه اشاره کرد و افزود: تب کریمه یکي از بيماريهاي ويروسي مشترك بين انسان و حيوان است که به وسیله کنه و تماس با حیوان آلوده به انسان منتقل می شود و مرگ ومیر بالایی دارد همه گیری های داخل بیمارستان آن نیز شایع است .با وجودی که این بیماری بیشتر مخصوص حیوانات است ولی متاسفانه موارد تک گیر و ناگهانی آن در انسانها نیز اتفاق می افتد که بیشتر در مناطق صحرایی آفریقا، اروپای شرقی ، خاورمیانه عراق، هند، افغانستان، پاکستان، ایران و غرب چین مشاهده شده است.
وی در ادامه علایم ویروس تب کریمه به چهار مرحله نهفتگی، آنفولانزایی، خونریزی دهنده و بهبودی تقسیم بندی کرد و گفت: در مرحله اول که به مرحله نهفتگی معروف است ۳ تا ۱۰ روز پس از تماس بیمار با دام ، کنه و یا ترشحات آلوده به ویروس علائم بالینی دیده نمی شود، در فاز دوم .که بین ۳ تا ۱۶ روز ممکن است طول بکشد. در این دوره علایم به صورت آنفولانزا خودش را نشان می دهد و بیمار دچار سردرد شدی ، تب ، لرز ، درد عضلانی خصوصاً در ناحیه پشت و پاها، گیجی، دل درد، استفراغ، سردرد، اسهال و گلو درد می شود.
یادگاری ادامه داد: در مرحله خونریزی دهنده که مرحله کوتاهی است به سرعت ایجاد می شود بیمار در اکثر موارد دچار خونریز های نقطه ای و یا منتشر در سطح پوست به خصوص در قسمت های بالای بدن که ممکن است همراه اسهال خونی ، استفراغ خونی، خونریزی از دهان، چشم، گوش، رحم و یا خلط خونی باشد می شود. مرگ در این مرحله به دلیل ازدست دادن حجم زیادی از خون و مایعات بدن و خونریزی در اعضای حساس مثل مغز، کبد، کلیه و قلب اتفاق می افتد. مرگ معمولا در هفته دوم بیماری حادث می شود. مرگ و میر ناشی از تب کریمه در این مرحله معمولا تا ۳۰ درصد موارد ابتلا گزارش شده است.
به گفته وی مرحله نهایی یا بهبودی ویروس تب کریمه از هفته سوم بعد از بروز علائم بیماری معمولا شروع می شود. نقاط خونریزی کم کم جذب شده ولی آثار ضایعات حاصل از بیماری در دستگاه عصبی ، تنفس و ممکن است با تاخیر بهبودی یابند.
این فوق تخصص بیماری های عفونی همچنین در خصوص راههای انتقال ویروس تب کریمه اظهار کرد: تب کریمه یک بیماری شغلی محسوب می شود کسانی که با دام سرو کار دارند،بیشتر در معرض بیماری هستند. براساس تحقیقات انجام شده درسال های ۸۷ الی ۸۹ نشان می دهد که مشاغلی مثل کارگران کشتارگاه، قصابان، کشاورزان، چوپانان، دامداران، زنان خانه دار، دامپزشکان، پزشکان و مشاغل وابسته بیمارستانی، به ترتیب بیشتراز دیگر رده های شغلی جامعه در معرض خطر هستند.
بیش از نیمی از مبتلایان در رده های سنی ۲۰ تا ۴۰ سال قرار داشته اند. اما تماس مستقیم با دام آلوده و ترشحات آن، تماس مستقیم با انسان آلوده و ترشحات آن، تماس با کنه های گزنده ناقل ویروس بیماری، تماس با فراورده های خام حاصل از دام آلوده به خصوص گوشت قرمز، از عمده راه های انتقال این بیماری به انسان است .
به گفته وی بیشتر زنان خانه دار مبتلا به بیماری روستایی بوده که با کود و ترشحات دام آلوده زنده یا کشتاری در تماس بوده اند. انتقال بیماری از طریق گوشت های کشتار شده در کشتارگاه های تحت نظر دامپزشکی به دلیل نگهداری لاشه ها در دمای ۴ درجه غیرممکن است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه از ابتدای سال جاری تا کنون ۱۲ مورد ابتلا به این ویروس در کشور گزارش شده است و چندین مورد نیز مرگ ناشی از این ویروس وجود داشته خاطر نشان کرد: سال گذشته حدود ۳۹ مورد ابتلا به ویروس کریمه در کشور وجود داشته اما امسال ۱۲ مورد دیده شده است و خوشبختانه تا کنون در تهران هیچ موردی از ابتلا به این بیماری گزارش نشده است اما برخی شهرهای کشور نظیر اصفهان، ایلام، سیستان بلوچستان، گلستان و گیلان بیشتر در معرض ابتلا هستند، به طور کلی در فصول گرم سال یعنی ازمیانه بهار تا اواسط پاییز که بیشترین احتمال حضور کنه های ناقل در طبیعت وجود دارد، پرخطر ترین زمان سال برای ابتلا به ویروس تب کریمه است.
دکتر یادگاری در پایان با تاکید بر اینکه جامعه شهری نگرانی ابتلا به ویروس تب کریمه را نداشته باشند اظهار کرد: همانطور که گفته شده این ویروس یک بیماری شغلی است و از طریق تماس با دام و ترشحات دام آلوده قابل نتقال است بنابراین جامعه شهری در صورتی که نیازهای گوشتی خود را از قصابی های مطمئن خریداری کنند از ابتلا به این ویروس در امان خواهند بود ضمن اینکه اگر گوشتی آلوده به این ویروس باشد در فرایند پخت و کباب شدن از بین می رود و نگران کننده نیست.
کلمات کلیدی : تب کریمه کنگو