به نظر میرسد که طی روزهای آینده، عربستان و سه کشور همراه آن علیه قطر موارد ذکر شده از سوی شبکه العربیه را در سطح منطقه و بینالمللی دنبال خواهند کرد.
به گزارش تسنیم، شبکه خبری العربیه عربستان که وابسته به آل سعود است در گزارشی به واکنش احتمالی عربستان و 3 همپیمان این کشور علیه قطر بعد از رد خواستههای آنها از دوحه اشاره و پیش بینی کرد که این موارد در روزهای آینده اجرایی شود.
این رسانه اقدامات آینده سعودی را در قالب"گمانه زنی" آورده که در حوزه سیاسی و اقتصادی به قرار زیر است:
شدت بخشیدن به تحریمهای اقتصادی و درخواست از شرکتهای بینالمللی فعال در خلیج(فارس) برای توقف مراودات خود با قطر و لغو مجوزهایی که در این زمینه صادر کردهاند.
توقف کامل معامله با واحد پول قطر در خلیج(فارس)، درخواست از بانکها برای پیروی از این اقدام و توقف تعامل تجاری بانکها با دوحه، از دیگر اقدامهای احتمالی است.
احتمالاً چهار کشور پولها و ودیعههای بانکی افراد و موسسات مرتبط با قطر را بلوکه کنند.
انتظار میرود تحریمها منع حواله پولهای مشکوک قطری به طرفهای مظنون به دست داشتن در فعالیتهای تروریستی و زیر نظر قرار دادن افراد و نهادهای قطری مرتبط با تروریسم را شامل شود.
در زمینه سیاسی نیز چهار کشور میتوانند پرونده قطر را به اتهام پشتیبانی از تروریسم، به شورای امنیت سازمان ملل متحد احاله داده و درخواست تسلیم قطریهای مرتبط با حمایت مالی از تروریسم را به دادگاه بینالمللی کیفری مطرح کنند. از جمله این افراد میتوان از صالح المری، عبدالرحمن النعیمی و عبدالله بن خالد بن حمد آل ثانی وزیر پیشین مشاور در امور خارجه قطر نام برد.
سعودی، بحرین و امارات میتوانند قطر را در شورای همکاری خلیج هم منزوی کرده و این کشور را به هیچکدام از فعالیتهای شورا دعوت نکنند. آنها همچنین میتوانند معاهدههای پیشین با قطر را اجرا نکرده و تعلیق عضویت آن را در اتحادیه عرب، به بحث بگذارند.
ماه گذشته روابط قطر و سعودی به بهانه انتشار سخنان منتسب به امیر قطر که در آن بر حمایت این کشور از حماس و رابطه خوب با حزب الله و ایران تاکید کرده بود، تیره شد. این تیرگی روابط به سرعت وارد مرحله قطع روابط تشکیل جبههای علیه قطر شد که کشورهای بحرین، امارات و مصر را نیز در بر میگرفت.
این کشورها بعد از چند روز درخواستی 13 بندی را به قطر ارائه داده و برای اجرای این خواستهها ضربالاجلی 10 روزه تعیین کردند که روز 3 ژوئیه پایان یافت و طی این مدت، قطر پاسخهای خود به فهرست درخواستها را تسلیم کویت کرد.
مهمترین بندهای این خواستهها را میتوان بستن شبکه الجزیره، قطع روابط دوحه با تهران، بستن پایگاه نظامی ترکیه در این کشور و پرداخت غرامت قطر به سعودی خواند که قطر بعد از مدت زمان تعیین شده گفت که حاضر نیست بر سر حاکمیت خود با کسی مذاکره کند و درباره قطع روابط با ایران و بستن شبکه الجزیره به شرط اقدام متقابل همین کشورها حاضر به چنین اقدامی است.
سامح شکری وزیر امور خارجه مصر نیز روز چهارشنبه، با قرائت بیانیه چهار کشور عربی محور مبارزه با تروریسم، تاکید کرد که موضع چهار کشور، برپایه قوانین و میثاقنامههای بینالمللی است و پاسخ قطر به خواستههای مطرح شده، منفی و بی محتوا بود.
به نظر میرسد که 4 کشور موارد ذکر شده از سوی العربیه را دنبال خواهند کرد.