نظر منتشر شده
۳۹
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 325483
سیاست مناسب در قبالِ یارانه؛
"ادامه، خاتمه یا تصمیمی میانه؟"
حسین اسفندیار*، 28 دی 94
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۱۱
سر‌جهازی
با آغاز به‌کار دولت یازدهم، روز‌به‌روز گمانه‌زنی‌ها در مورد سرنوشت (بودن یا نبودن، کم‌و‌کیف و نحوه‌ی اجرای مراحل بعدی) طرح هدف‌مندی یارانه‌ها، متشتت‌تر می‌شد. نظرات مختلف، متفاوت و گاه متناقضِ دولت‌مردان یازدهم، سرانجام به این برآیند منتهی شد که یارانه‌ها (این سر‌جهازی دولتِ قبل)، به شکلِ (قبلی و به همان صورتِ) نقدی ادامه یابد با این تفاوت که متقاضیانِ دریافت یارانه در این فاز، با قبول وارسی‌شدن اطلاعات اقتصادی و میزان دارایی‌ها و درآمدهاشان توسط دولت، اجازه ثبت‌نام جهت دریافت یارانه را خواهند داشت و در صورت اثبات وجود اطلاعات خلافِ واقع، فرد و خانوار به پرداخت جریمه‌ی چند برابری (نسبت به یارانه دریافتی) محکوم خواهند شد. با مطرح‌شدن آن پیش‌شرط و این جریمه، دولت برای نیل به هدف خود (هدف‌مند‌تر‌کردن هدف‌مندی یارانه‌ها!)، چاره‌ای جز جمع‌آوری، وارسی و صحت‌سنجی انواع اطلاعات اقتصادی افراد نداشت، اما آن‌چه برای مردم و کارشناسان مسائل اقتصادی جای سؤال و ابهام داشت، نحوه‌ی ورود دولت در اطلاعات اقتصادی تک‌تک افراد جامعه بود.

ملتِ همیشه در صحنه

علی‌رغم درخواست متعدد دولت در رسانه‌های جمعی برای عدم اقدام ثروت‌مندان به ثبت‌نام، نزدیک به ۹۴% مردم خود را مُحق دریافت یارانه‌ی نقدی معرفی و ثبت‌نام کردند (فروردین ۹۳). پس از هجوم دور از انتظار مردم، حال نوبت دولت بود تا نیازمندان واقعی را از نیازمندنماها جدا ساخته و طبق پیش‌شرط (ی که متقاضیان، مختاراً، به آن گردن نهاده بودند)، ناسره را با وضع جریمه از لیست دریافت یارانه خارج کند. این انتظار روز‌به‌روز و هفته‌به‌هفته به‌تاخیر می‌افتاد تا این‌که وزیر اقتصاد خبر شوک‌آوری را رسانه‌ای کرد. آقای دکتر طیب‌نیا، حداکثر تعداد افراد غیر‌نیازمندی که وزارت متبوع‌اش توانایی شناساییِ قطعیشان را داشت ۲۰۰ هزار نفر معرفی نمود (به نقل از خبر‌گزاری ایسنا، مرداد ماه ۹۳). این عدد به این معنا بود که دولت با داده‌های در دسترس‌اش، بطور تقریبی، اطلاعات اقتصادی تنها ۰.۳ درصد از کل جمعیت کشور را (در سطح قابل‌قبول از نظر خود دولت) در اختیار دارد.

اشتباه راهبردی
جدای از این‌که اظهار‌نظر وزیر، پرده از فقرِ عمیقِ اطلاعات اقتصادی دولت بر‌می‌داشت (و ضرورت ایجاد بانک جامع داده‌ای و سامانه‌های اطلاعات اقتصادی را صد چندان می‌کرد)، مقاومت دولت و شخص ریاستِ جمهور در برابر ورود به اطلاعات اقتصادی مردم جهت صحت‌سنجی اطلاعات ثبت‌نام‌کنندگان تعجب‌آور بود (مهر ۹۳). با وجود وضع پیش شرط در فرآیند ثبت‌نام و نیز اعلام جریمه، دولت به بهانه‌ی عدم‌ورود به حریم خصوصی افراد، حفظ امنیت روانی جامعه، جلوگیری از فرار سرمایه و ... خود را مجاز به پایش اطلاعات اقتصادی مردم نمی‌دانست (و هم‌چنان، نمی‌داند). این ممانعت و خودداری دولت، علاوه بر این‌که موجبات بروز و ظهور تناقض در اهدافِ پیش از ثبت‌نام با عمل‌کردِ پس از ثبت‌نام در طرح هدف‌مندی را به‌دنبال داشت، دستا‌ویزی شد برای ثروت‌مندان که خود را در لوای حفظ حریم خصوصی اقتصادی، از دیده‌شدن و وارسی از سوی بازرسان پنهان دارند.

چراها
سؤالات و ابهامات قابل طرح این اقدام؛

- مگر از وظایف دولت، نظارت و وارسی روابط و جریانات اقتصادی افراد جامعه، برای نیل به اهدافی چون عدالت و جهت‌دهی اقتصاد به سوی کار و تولید و ممانعت از انباشتگی ثروتِ غیر‌مولد و نا‌مشروع در دستان عده‌ای قلیل نیست؟
- اگر دولت برای صحت‌سنجی و راستی‌آزمایی نا‌محرم است، چه کسی می‌تواند (و باید) مَحرم اطلاعات اقتصادی مردم در چارچوب قاعده و قانون باشد؟
- آیا دولت‌مردان برای عدم‌ورود در وارسی اطلاعات اقتصادی آحاد جامعه، ادله‌ی شرعی یا اخلاقی و یا شواهد تاریخی و تجربیات موفق بین‌المللی دارند که بدان استناد کنند؟
- آیا این حالتِ کرختی دولت در ورود به پایش اطلاعات اقتصادی که به بهانه‌ی اعتقاد به خصوصی‌بودن اطلاعات اقتصادی مردم و محرم نبودن حکومت در دسترسی به آن اطلاعات است، جز به بهای حفظ و برملا نشدن اطلاعاتِ سیاهِ اقتصادی متمولان و زالو‌صفتانِ با‌نفوذ است؟

خود‌آچمزی
دولت با رفتار دوگانه‌اش در مقوله‌ی نظارت بر اطلاعات اقتصادی مردم (ذیل طرح هدف‌مندی یارانه‌ها)، علاوه بر کم‌اعتبار جلوه‌دادن تصمیمات و نظراتش، خود را به نوعی در وضعیت آچمز قرار داده است، بدین معنا که؛ دولت از طرفی نه می‌تواند و نه مقدور است که (با این اوضاعِ سیاهِ درآمد نفتی) به پرداخت یارانه‌ی نقدی (به روال سابق و با حجم کنونی) ادامه دهد و نه می‌تواند و نه شایسته می‌داند که از مواضع خود در قبال عدم ورود به اطلاعات اقتصادی افراد (که چندین بار از سوی رئیسِ دولت از رسانه‌ی ملی منعکس شد) عدول کند و چرخش سریعی در این موضوع و موضع داشته باشد.

ذکر این نکته نیز با اهمیت است که (تا این لحظه) بیش‌تر اصلاح و حذف صورت‌گرفته در تعداد یارانه‌بگیران، یا ناشی از تصحیح اشتباهات فاحشِ آمار‌ی بوده (مثلاً حذف امواتی که هم‌چنان به حسابشان یارانه واریز می‌شد!) و یا حذف گُتره‌ای خارج‌نشینان. به‌عبارت رسا‌تر، (تقریباً) هیچ یک از این حذفیات بر مبنای تقاطع اطلاعات اقتصادی افراد و خانوار و به‌طور دقیق صورت نگرفته و همین حذفیات نیز با اشتباهات فاحش و اعتراضات بسیاری از محذوفان همراه بوده است (و این بیش‌از‌پیش بر اعترافِ تلخ وزیر اقتصاد در زمینه نبود اطلاعات اقتصادی افراد جامعه، صحه می‌گذارد).

چاره؛ صیغه‌ی محرمیت
دولت ناچار است تا (دیر یا زود) دست به انتخابی سخت و حیاتی بزند، اما این انتخاب می‌تواند به گونه‌ای باشد که هم مقبولیت مردمیِ مواضع و تصمیماتش (بیش از این) از اعتبار نیافتد و هم علاجی بر دردِ دخل خالی خزانه‌اش باشد. پیش‌نهاد نگارنده برای عبور ایمن از این ورطه (ی تا حدود زیادی خود‌ساخته و خود‌خواسته) دو اقدام است؛
- حل شبهات شرعی و رفع موانع حقوقیِ جهت نظارت (قاعده‌مند و در چارچوب مقررات) حاکمیت بر اطلاعات اقتصادی آحاد جامعه با حفظ حریم شخصی و آزادی‌های فردی. (محرم‌شدن حاکمیت بر اطلاعات اقتصادی مردم)
- ایجاد پایگاه جمع‌آوری، ذخیره‌سازی، پالایش و پایش مستمر داده‌های اقتصادی و تقاطع اطلاعات اقتصادی افراد (حقیقی و حقوقی) و اتصال مراکز اخذ داده‌های موجود (نظیر بانک‌مرکزی، سازمان امور مالیاتی، اداره گمرک، مرکز آمار، وزارت‌خانه‌ها و ...) جهت ارزیابی و صحت‌سنجی اطلاعات در موارد قانونی و مورد نیاز حاکمیت و مصالح جمعی (البته با رعایت حریم خصوصی).

تصمیم کبری
دولت می‌تواند با اتخاذ این دو سیاست (در عرض یک‌دیگر)، هم با کوتاه‌کردن دست ثروت‌مندان از یارانه‌های نقدی (البته با تداوم واریز یارانه به حساب نیازمندان واقعی) بودجه‌ی نحیف و آب‌رفته‌ی خود را بهتر مدیریت کند و هم جلوی بسیاری از مفاسد اقتصادی را از طریق سیستماتیک نمودن و تقاطع اطلاعات بگیرد و از این طریق یک قدم به کاهش فساد و برقراری عدالت نزدیک شود. حال این کابینه‌ی دولت است و تصمیم خطیر پیشِ‌رو و قضاوت تاریخ ... .
* (دانش‌جوی دکتری اقتصاد علامه و پژوهش‌گر پژوهش‌کده حکمت)
 
کلمات کلیدی : یارانه نقدی
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۵:۱۵:۲۰
قطعا" سیاست پرداخت یارانه تا زمان انتخابات مجلس ادامه خواهد داشت. بعد از انتخابات ، یارانه ها با شیب تند قطع می شوند. (3477497) (alef-3)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۶:۲۱:۲۳
بعد انتخابات و سال اینده خدا به داد مردم برسه اینقدر این طیف کارگزاران که عاشق افزایش قیمت هستند دست در جیب مردم خواهند کرد که حد نداره
از بهار سال اینده میان میگن یارانه ها باید حذف بشه یارانه ها رو حذف می کنن بعد افزایش قیمت هم میدن و عرصه رو بر مردم تنگ تر میکنن حالا نگاه کنید. (3477763) (alef-11)
 
بازنشسته تامین اجتماعی
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۹:۰۴:۴۹
یارانه بخوره تو این سرمون
حقوقه ما بازنشسته های تامین اجتماعی رو سرموقع بدین
تو الف چرا اعتراضاته مارو به گوش مسیولا نمیرسونی
اقای توکلی چرا مشکلات مارو مطرح نمیکنه
مگه نماینده مانیست
حقوق مارو ازپنجم رسوندن به ۱۴ ۱۵ ماه
خدارو خوش میاد
منه بازنشسته حقوقمو دیربدن اونوقت به هرچی پولدارو مایه دارو ایرونیهای خارج ازکشوریارانه تعلق بگیره
مدیرای شهرداری وبانکها و خودروسازی پاداشای میلیونی بگیرن
انصافه ؟ (3478203) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۰:۴۸:۲۰
همینطوره
یارانه را طوری طراحی کرده اند که انگار به مردم هدیه می دهند
درحالیکه وقتی وزیر اقتصاد شعار ازاد سازی قیمتها به فوب خلیج فارس می دهد باید و باید که حقوق و دستمزد مردم را به نسبت آن افزایش دهد. این هدیه نیست بلکه حق است.
حالا اینکه یارانه را تعدادی مرفه هم می گیرند نشان از ضعف وزارت اقتصاد دارد که مجموعه های تحت کنترلش پر از رانت شده و فرصت رسیدگی به بیت المال را ندارند. (3478371) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۰:۵۴:۲۴
تامین اجتماعی احتمالا با این طرح سلامتی که وزیر وزارتخانه پزشکان اجرا کرد با مشکلات نقدی مواجه شده تغییر قیمتها به نفع پزشکان زیر میزی بگیر 300 تا 400 درصد بوده لذا به نظر من شما باید خدمت پزشکان عزیز برید از اونها حقوقتون رو طلب کنید ضمن اینکه احتمال ورشکسنگی کامل تامین اجتماعی هم وجود داره (3478386) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۲:۵۳:۵۷
به پزشکا چه ربطی داره ؟ دولت دیوار کوتاهترازبازنشسته ومستمری بگیرتامین اجتماعی پیدا نکرده .پولشونو چندروز بیشترتوبانک میذاره بمونه سود بگیره پول یارانه شماها رو بده دیگه . هرماه قراره سه چهارروز دیرتراز ماه قبلی حقوقشونو بده . (3478564) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۱۲:۴۲:۰۳
ربطش اینه که پزشکان زیر میزی میگرفتن بخاطر اونها قیمتها رو بالا برد داینو که قبول داری؟ حرف خود وزیر پزشکانه بعد که قیمتها بالا رفت هزینه ای که به تامین اجتماعی تحمیل میشد هم چند برابر شد اینم که قبول داری؟ خب چه نتیجه ای میشه گرفت؟ نتیجه اینه که وزارت پزشکان باعث تضعیف تامین اجتماعی و از بین رفتن حقوق بازنشستگان شد خب حالا حقوق این بازنشسته در جیب چه کسی است؟ در جیب پزشکان است ایشون باید به نزدیکترین مطب مراجعه کرده حقوق 500 هزار تومنی خود را مطالبه کنند. اثباتش کردم برات که حرفی توش نباشه (3479961) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۲:۴۹:۴۴
هرماه قراره حقوق های مستمری بگیراو بازنشستگان تامین اجتماعی رو سه چهارروز دیرتراز ماه قبلی بدن یعنی پنجم هرماه شما تابرسه به ماه اسفند میشه اخر ین روزای اسفند ! (3478561) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۰۸:۰۸:۳۸
با قطع به ناحق یارانه زندگیمون قفل شده. (3479005) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۰۸:۳۴:۰۹
بازنشسته ی عزیز ، انتخابات خرج داره ، سفرهای برجام پول می خواد ، می فهمی باریکلا بفهم ! (3479100) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۹:۳۹:۳۰
دولت باید بعد انتخابات اعلام کند اسامی تمام یارانه بگیرن را ماه بعد اعلام می کند تا شاید میلیارد هایی که از حق نیازمندان جامعه همه نمی گذرند حداقل خجالت بکشند و قبل از اعلام عمومی انصراف دهند ، یارانه فقط باید محدود به مستمندان واقعی جامعه که حدود 20 درصد هم نمی شوند محدود شود (3478257) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۰۱:۴۲:۳۹
برادر کجای کاری یارانه میلیونها نفر با در آمد زیر یه میلیون رو هم قطع کردن شما هنوز نگرانی که یارانه به میلیاردر میدن یا نه . همون موقع که گفتید یارانه پولدارها رو قطع کنید. دولت گروه گروه یارانه ها رو قطع کرد . من با اینکه بیکار شدم یارانم قطع شد ولی هرگز ارزو نمی کنم یارانه کسی دیگر هم قطع شود. نخستین شرط زندگی اجتماعی اولویت دادن جمع به فرد است و اولویت دادن فرد به جمع است. زمان دبستان قدیم به ما یاد دادن یکی برای همه ,همه برای یکی شاد باشی (3478767) (alef-11)
 
بازنشسته فرهنگی
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۶:۴۵:۰۶
طبق برنامه ششم توسعه ارائه شده به مجلس، پرداخت یارانه ها تا سال 99 ادامه خواهد یافت. جهت اطلاع عرض شد. (3477842) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۸:۰۷:۲۴
دوست عزیز پرداخت داریم تا پرداخت شما ممکنه بیای به 500 هزار نفر یارانه بدی بعد بگی دارم طبق قانون پرداخت می کنم (3478077) (alef-11)
 
بازنشسته فرهنگی
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۱۰:۱۴
عزیزم مطلب بنده در پاسخ به نظر نادرست " بعد از انتخابات ، یارانه ها با شیب تند قطع می شوند. " اولین کامنت گذار عزیز بود و هیچ اشاره ای به نحوه پرداخت یارانه ها نکرده بودم. عزت زیاد. (3478586) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۰۸:۰۱:۴۷
چهار ماه است یارانه من را به ناحق قطع کردن و به اعتراض و خواهش وتمنا هم جواب ندادن می خوام شکایت کنم لطفا چگونه باید شکایت کنم. (3478982) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۵:۲۴:۴۸
خاتمه نداریم خاتمه چیه؟ قرار ما این بود که دولت قیمتها را بالا برده و عوض انرا یارانه بدهد اگر که از طریق افزایش قیمتها دولت هیچ درامدی ندارد پس قیمتها را به قیمتهای قبل برگرداند اگر از افزایش قیمتها درامد دارد و کفاف می کند پول یارانه را بدهد اگر کفاف نمی کند ما راضی به ضرر دولت نیستیم قیمتها را به قیمنتهای قبل برگرداند از دو حال(در شرایط منطقی) خارج نیست:
1-افزایش قیمتها پول یارانه را تامین می کند: در این صورت پس مشکل دولت چیه؟
2-افزایش قیمت ها نان و نفت و بنزین و برق و...پول یارانه را تامین نمی کند : در این صورت چرا اصلا افزایش قیمت داده شده ؟ قیمتها به قیمت قبل برگردانده شده یارانه حذف شود
اما حالت سومی هم هست که حالت واقعی است و جالبترین حالت ممکنه:
3- افزایش قیمتها نه تنها پول یارانه را تامین می کند بله مازاد هم دارد و طمع دولت این است که یارانه را حذف و پول بیشتری ...
حالت سوم حالت اصلی این ماجرا است. سوال من اینه فرض کنیم اصلا یارانه رو هم حذف کردید یک درصد هم احتمال ندارد که از رکود خارج بشوید همه درامد مردم عادی صرف هزینه ها میشه شک اگر داری حساب کن
در کل به نظر من به جای خوبی نخواهید رسید چون کارهاتون پشتش تعقل ... نبوده (3477534) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۵:۲۷:۵۶
دولت میتونه رقم مشخصی که بعنوان یارانه نقدی پرداخت میکنه رو با اعلام اینکه میتواند این مبلغ مشخص را در یک جای بسیار مفید هزینه کنه که ناظرِ اینکار هم به طور مشخص که مورد قبول ملت باشد تعیین میشه و گذاشتن آن به رای مردم تکلیف این قضیه رو به طوری که به نفع منافع ملی باشه مشخص کنه..مثلا این مبلغ کاملا صرف ساخت مترو و خریدن اتوبوسهای درجه یک برای کشور بشه...یا اینکه این مبلغ هنگفت صرف ساخت نیروگاههای خورشیدی بشه...یا اینکه صرف هزینه بورسیه نخبگان کشور با تضمین بازگشت آنها به کشور وخدمت به کشور بشه...یا اینکه صرف خرید تجهیزات آبیاری قطره ای برای تمام نقاط کشاورزی کشور که مشکل آب را برای همیشه در کشور حل میکنه شود..دهها ایده یا کارِ بسیار مفید دیگر با این پول زیاد میشه کرد البته به شرط اینکه یک ستاد قوی ومشخص وپاسخگو.برای این امر مشخص شود...حیفه این پول اینجور هزینه بشه ضمن اینکه مشکل خاصی هم برای،گیرندگانش حل نمیکنه (3477551) (alef-11)
 
مرتضي
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۶:۰۴:۰۶
دولت خودش و كارمندانش مشكل دارند!!!!!

اگر واقعا حكومت بخواهد كاري كند براحتي ميتواند با تصويب قانون ماليات بر مجموع ثروت
مشابه خيلي از كشورها به صورت صحيح عمل كند و بسياري از مشكلات موجود هم حل خواهد شد


تصور كنيد كه هر فرد بالاي ١٨ سال كه داراي كد ملي ميباشد موظف باشد كه اظهارنامه ماليات بر مجموع ثروت پر كند
و افراد زير ١٨ سال هم منوط به داشتن دارايي بايد اظهارنامه توسط قيم قانوني إظهار گردد



بسياري از مشكلات حل خواهد شد



اما چه كنيم كه.... (3477699) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۹:۱۱:۰۴
یک مثل داریم ما ایرانیها که همسایه تنگ نظر میگه خدایا دوتا چشم منو کور کن ولی یک چشم همسایه ام را هم کور کن...این کامنت رو خوندم نمیدونم چرا این مثل ناخوآگاه به ذهنم رسید..خداوند به همه ما شرح صدر عطا کند. (3478218) (alef-11)
 
اصغر مرادى
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۶:۱۱:۴۲
من كه بازنشسته هستم و با چهار سر عائله دو سال پيش انصراف دادم ولى كلى از افراد فاميل كه كارخانه و فروشگاه هاى آنچنانى دارند و هر سال دو سه تا سفر خارج كشور و پنت هاوس در ولنجك يارانه ميگيرند ، چون دولت .... گفت كه يارانه ثروتمندان را قطع ميكنيم (3477721) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۱۳:۴۵
آقای مرادی لطفاً اطلاعاتتان را به سازمان هدفمندی یارانه ها ارائه کنید. (3478595) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۶:۲۲:۴۶
ابدا به مصلحت کشور نیست که قطع شود بهترین راه افزایش ترخ فقط و فقط بنزین تا پوشش کامل هزینه پرداخت یارانه است.
بنزین بشود 2500 تومان .عادلانه هم هست از اینهمه الودگی خفه کننده هم کمی کاسته خواهد شد. (3477770) (alef-11)
 
مجید
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۷:۰۸:۳۰
البته بیاد داریم که در ابتدای طرح هدفمندی اعلام شد برای اینکه هرکس که بیشتر مصرف میکند یارانه بیشتری به او تعلق نگیرد یارانه ها به مردم بصورت نقدی پرداخت میشود هرکس که کمتر مصرف کرد پس انداز میکند و هرکس که بیشتر مصرف کرد از جیب خود مابه التفاوت را میپردازد ولی این تنها وعده ای درجهت حذف یارانه های مختلف و ازاد سازی قیمتها بود و امروز هیچ صحبتی در این خصوص نمیشود ,اگر بنا به پرداخت یارانه تنها به مددجویان کمیته امداد و بهزیستی بود که دولت از روز اول اطلاعات انها را داشت و نیازی به این کارها نبود (3477924) (alef-11)
 
ایرانی
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۲:۲۱:۱۸
قیمت بنزین اکنون یک سوم قیمت متوسط جهانی و معادل آبمعدنی است، کدام افزایش قیمت ، بآی انقدر گران شود که همه سمت ناوگان عمومی بروند، بنزین اضافه صادر شود و آلودگی هوا و بیماریها و ترافیک ه، حل شود (3478509) (alef-11)
 
یکنفر از مردم
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۱۸:۰۰
ابتدا باید وسعت و ساختار ناوگان عمومی را اصلاح و بعد از تز شما استفاده نمود و گرنه فشردگی افراد در صف وسائط نقلیه عمومی مانند مترو ، کشتار به راه خواهد انداخت. (3478605) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۷:۴۹:۵۷
خودت رو خسته نکن ، مردم یارانه را حق خود میدانند (3478035) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۸:۵۰:۴۵
یاراته من و خانواده ام را به ناحق قطع کردن و تمام درهای اعتراض را هم بسته اند. من از وزارت کار ورفاه شکایت دارم. در حضور همه ملت سوگند می خورم که من غیر مرفه هستم .تعهد می دهم اگه مرفه باشم تمام یارانه سالهای اخیر را به دولت بر گردانم . درضمن از وکلای محترم خواهش میکنم در خصوص نحوه و تنظیم شکایت از وزاارت متبوع مرا راهنمایی فرمایند. (3478185) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۹:۱۵:۵۰
خاتمه یابد بهتر است به طوری که مردم تغییرش را احساس کنند
نه مانند همه چیزهای دیگر که حذف شد و منابعش هم معلوم نشد کجا رفت
مثلا 2000 دلار ارز مسافرتی را به 300 دلار تقلیل دادند و در حال حاضر 1700 دلار مازاد ان تفاوتی بیش از یک میلیون تومان در بازار ازاد دارد مسولین لطف بفرمایند و بگویند کجا را با ان ما به التفاوت اباد کردند تا ما هم از حذف ان خوشحال باشیم
قرار نیست درهای کشور را بنندیند و بگویید ارز به هیچ وجه خارج نشود
شما وقتی مجاز به چاپ پول داخلی هستید که معادل ان ارز به بازار داده باشید و این ارز هم قاعدتا باید خارج شود پس نمیشود هم پول چاپ کنید و هم جلوی خروج ارز را بگیرید (3478225) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۱۹:۱۸:۴۴
با 36 هزاز میلیارد تومان یارانه در سال به راحتی می توان سه میلیون جوان را با حقوق ماهی یک میلیون استخدام کرد. چرا اینکار را نمی کنید؟ (3478228) (alef-11)
 
یک یارانه بگیر
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۲۰:۳۸
استخدام از جیب مردم؟! چرا فراموش میکنیم که پول مورد نظر را دولت از جیب ما برمیدارد و بعد کسر مقداری از آن بقیه را به خودمان عودت میده. (3478608) (alef-11)
 
پرتو
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۳۱:۲۳
کجا استخدام کند همه کارخانه و کار گاه یکی یکی تعطیل شدند. (3478627) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۱۰:۴۶:۰۱
گیریم که به حرف شما جوانان را استخدام کنند ، چی تولید کنیم ؟ الان در این اوضاع و احوال آفتابه لگن استاندارد هم نمی توانیم تولید کنیم ! (3479527) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۰:۰۳:۳۰
تردیدی نیست که باید قطع شود اما تدریجی. (3478303) (alef-11)
 
حامد
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۲:۱۷:۳۷
یارانه حق همه ملت ایران است ، فقیر و غنی ندارد.

دولت اگه میخواد به داد فقرا برسه ، یارانه اونا رو زیاد کنه ، چرا از این ور میزنه.

مگه اغنیا تو این مملکت پول آب و برق و گاز و نون و هزار تا چیز دیگه رو نمیدن.

این بود دست گیری از مستضعفین ، به چه قیمتی به پایمال کردن حقوق دیگران.

وای بر ما که از مسلمانی اسمش و از علی فقط حدیث هایش بر زبانمان جاری است ولی در عمل؟ کو مسلمان ، کو علی (3478491) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۹ ۰۷:۰۶:۰۳
جناب حامد خان کلمخ یارانه از یاری میاید یعنی کمک کردن پس کسی که نیازی به کمک ندارد نباید به او کمک کرد باید به کسی کمک کرد که احتیاج دارد و این یارانه حق فقرا است نه اغنیا که اغنیا باید نه تنها یارانه نگیرند باید یارانه را بدهند. (3478854) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۱۵:۳۳
هیچکدام!
طرح یارانه برای همه باید با طرح مستمری برای ناتوانها و بی سرپرستان جایگزین شود. الان نه یارانه ساز و کار درستی دارد و نه مشخص است که معلولین، خانوارهای محروم تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد و غیره چگونه و به چه مقدار مستمری دریافت می کنند. (3478600) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۲۸ ۲۳:۵۷:۵۹
قطعش کنید ودر عوض برا جوونا اشتغال ایجاد کنید . (3478658) (alef-11)
 
۱۳۹۴-۱۰-۳۰ ۰۰:۳۲:۴۰
سلام
در کشور مسائل زیر باید در نظر گرفته شود:
1.میزان حقوق و دستمزد مطابق استانداردهای جهانی پرداخت شود( در ایران حداقل حقوق تقریبا ساعتدار است!!! )
2.حاملهای انرژی را مطابق فو ب خلیج فارس به مردم بفروشند.
3.از هرگونه گدا پروری و پرداخت یارانه خود داری شود.
4.درآمد میلیون ها صندوق صدقه کمیته امداد، برای تحت پوشش قرار دادن نیازمندان واقعی کافی است (3481641) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.