توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 198944
مجوز مذاکره با آمریکا در دست روحانی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۷:۳۵
سیدحسین موسویان مذاکره‌کننده سابق هسته‌ای ایران در یادداشتی که در پروژکت سیندیکیت منتشر شده، به ۱۲ دلیل اشاره می‌کند که به موجب آنها اوباما باید از فرصت ناشی از ابتکار ایران - روسیه، استفاده کند.

به گزارش دیپلماسی ایرانی، این ۱۲ دلیل به شرح زیر است:

اول، شواهدی دال بر مجهز بودن معارضان به تسلیحات شیمیایی در دست است. در دسامبر ۲۰۱۲، ایران به طور رسمی آمریکا را در جریان این تسلیحات شیمیایی شامل گاز سارین قرار داد که در حال انتقال به سوریه بود اما آمریکا از همکاری با ایران سر باز زد.

دوم، حمله نظامی آمریکا به سوریه به احتمال بسیار زیاد کل منطقه و شاید آمریکا را درگیر جنگی بزرگ‌تر می‌کند. پس از تجربه‌های عراق و افغانستان در یک دهه اخیر، آمریکا به سختی می‌تواند هزینه گرفتار شدن در باتلاق سوریه را متحمل شود.

سوم، با ادامه درگیری‌های شیعه - سنی در منطقه، چشم‌انداز هزینه شدن ده‌ها میلیارد دلارهای نفتی، هم‌اکنون نیز خاورمیانه را بی‌ثبات کرده است. حمله آمریکا به سوریه تنها آتش تندروی‌ها را تندتر می‌کند. به این ترتیب جمعیت مسیحی و یهودی سوریه نیز به شدت در معرض تهدید قرار می‌گیرند.

چهارم، تصمیم آمریکا برای حمایت از تندروها در سوریه با عزم ایالات متحده در مبارزه با تروریسم در تضاد است و حمایت بین‌المللی از این صف‌آرایی را کاهش می‌دهد. از سوی دیگر احتمال همکاری ایران با آمریکا، برای ریشه‌کن کردن القاعده در صورت حمله ایالات متحده به سوریه، کاهش می‌یابد.

پنجم، این تصور اشتباه است که بدون بشار اسد در سوریه، ایران نفوذ خود را در جهان اسلام و حزب‌الله لبنان از دست می‌دهد. موضع منطقه‌ای آمریکا در منطقه رو به ضعف است و در مقابل، جایگاه ایران به دنبال حملات آمریکا به عراق و افغانستان، تقویت شده است. حمله آمریکا به سوریه این الگو را تقویت می‌کند.

ششم، حمله آمریکا به سوریه موجب ایزوله بین‌المللی ایالات متحده می‌شود و امید به راهکار دیپلماتیک را از بین می‌برد. هیچ تمایل داخلی یا بین‌المللی نسبت به یک ماجراجویی نظامی دیگر از سوی آمریکا وجود ندارد. ناتو، گروه بیست، اتحادیه اروپا، روسیه، چین و ۶۰ درصد آمریکایی‌ها مخالف اقدام یک‌جانبه واشنگتن علیه سوریه هستند.

هفتم، پیامدهای انسانی حمله آمریکا به سوریه بسیار زیاد است و در صورتی که آمریکا بخواهد به فاجعه بشری در سوریه پایان دهد، اقدام نظامی بیش از اینکه کمک‌کننده باشد، آسیب‌رسان خواهد بود.

هشتم، مداخله آمریکا در سوریه، آتش زیر خاکستر در روابط ایران و آمریکا را شعله‌ور می‌کند. عناصر القاعده نیز علیه منافع آمریکا دست به کار خواهند شد تا تقصیر را گردن ایران و گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی بیندازند و به این ترتیب زمینه برای مقابله نظامی آمریکا هموار می‌شود.

نهم، حمله نظامی آمریکا به سومین کشور مسلمان جهان، تلاش‌های اوباما برای بهبود وجهه آمریکا در جهان اسلام را مخدوش می‌کند. در واقع، این اقدام محور مقاومت ایران و حزب‌الله را تقویت می‌کند.

دهم، هر گونه اقدام نظامی یک‌جانبه آمریکا علیه سوریه تنش‌ها بین آمریکا و روسیه را تشدید می‌کند. در مقابل محور ایران و روسیه قوی‌تر خواهد شد.

یازدهم، مقام معظم رهبری مجوز ورود دولت حسن روحانی به مذاکرات مستقیم با آمریکا را صادر کرده‌اند. هیچ فرصتی بهتر از این برای پایان دادن به دهه‌ها خصومت بین ایران و آمریکا وجود ندارد. در چنین شرایطی، حمله آمریکا به سوریه هر گونه امید به از سرگیری روابط تهران - واشنگتن را برای سال‌ها از بین می‌برد.

دوازدهم، با روی کار آمدن چهره‌ای میانه‌رو به نام حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور ایران، حمله آمریکا به سوریه، فرصت طلایی دستیابی ایران و آمریکا به یک راهکار آبرومندانه برای حل مساله هسته‌ای را از بین می‌برد

هم ایران و هم آمریکا اعتقاد دارند که کاربرد تسلیحات کشتار جمعی یک جرم بزرگ است. در واقع ایران خود خسارت‌های فراوانی از کاربرد تسلیحات شیمیایی متحمل شده که در دوران جنگ ۸ ساله با عراق، صدام حسین از آن استفاده کرد. ایران می‌تواند بخشی از تلاش‌ها برای متوقف کردن اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در سوریه، خاورمیانه و فراتر از آن باشد. ایران بر این باور است که شورای امنیت تنها نهاد مشروع برای واکنش نشان دادن به موضوعاتی نظیر استفاده از تسلیحات کشتار جمعی است. یکی از راه‌ها برای همکاری ایران و آمریکا در مورد سوریه می‌تواند حمایت مشترک آنها از هیات حقیقت‌یاب شورای امنیت باشد تا ناقضان قانون در سوریه را کشف کند. اوباما خط قرمزهای خود را در مورد تسلیحات شیمیایی دارد و مقام معظم رهبری نیز خطوط قرمز خود را دارند.
 
کلمات کلیدی : مذاکره+ایران+آمریکا