نظر منتشر شده
۳۵
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 481777
بررسی آسیبهای اجتماعی/« نابسامانی اخلاق جنسی»/2
دکتر عباسعلی ناصحی:اعتیاد ،خیانت و طلاق سه آسیب اجتماعی بزرگ در کشور است
گفتگو از:فرزانه زنگیان/22خرداد96
در سال های اخیر عبارت «آسیب های اجتماعی » را فراوان شنیده ایم و خوانده ایم. آسیب های اجتماعی مقوله ای است که هیچ کشوری در دنیای معاصر از گزند آن مصون نمانده و در جوامع مختلف مصادیق و تبعات خاص خود را داشته است. اما در کشور ما که دارای جمعیت بسیار جوان و ظرفیت تحول پذیری اجتماعی و فرهنگی فراوان است و معمولا ارزش های زندگی سنتی و معیارهای زیست مدرن و امروزی در تقابل با یکدیگر مطرح شده و محل بحث و مجادله می شود ؛ ریشه یابی آسیب های اجتماعی و پیامدهای آن از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. آسیب اجتماعی به هر نوع عمل فردی یا جمعی اطلاق می شود که در چارچوب اصول اخلاقی و معیارهای هنجاری جامعه محل فعالیت کنشگران قرار نمی گیرد و در نتیجه با منع قانونی و یا قبح اخلاقی و اجتماعی روبرومی شود. با این تعریف ، می توان گفت که همۀ ما به نوعی با آسیب های اخلاقی روبرو بوده و در این زمینه مشاهدات و تجربیاتی داشته ایم. پایگاه خبری و تحلیلی الف در نظر دارد سلسله مصاحبه هایی را که با کارشناسان مختلف در زمینۀ بررسی آسیب های اجتماعی مبتلابه جامعه با محوریت موضوع « نابسامانی اخلاق جنسی» انجام شده است به نظر مخاطبین محترم برساند. هدف ما انعکاس واقعیت ها در این زمینه و ریشه یابی و ارایۀ راهکارهای صحیح برای ایجاد مصونیت و ارتقای مقاومت جامعه در مقابل بروز و تشدید آسیب های اجتماعی است و در این مسیر از همفکری و تعامل و تحلیل های تک تک شما عزیزان که به شکل نظر دادن در ذیل مصاحبه ها و یا انعکاس یادداشت های مستقل شما خواهد بود استقبال می کنیم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۰۰
      اشاره :
آنچه در ادامه میخوانید پاسخهای  دکتر  عباسعلی ناصحی ، متخصص روانپزشکی ، مدیر کل سابق دفتر سلامت اجتماعی ، اعتیاد و روان وزارت بهداشت و عضو هیئت علمی موسسۀ آموزش عالی هلال ایران وابسته به جمعیت هلال  احمر،  است به پرسشهای الف در بارۀ آسیب های اجتماعی.



آقای دکتر، در یک نمای کلی ، نظرتان در بارۀ آسیب های اجتماعی مبتلابه جامعه امروز ایران چیست ؟

 براساس آمارهایی که بعضی از مراجع کشور از جمله پزشک قانونی و مراجع مربوط به قوه قضاییه و برخی از مراکز تحقیقاتی اعلام کرده اند ، متاسفانه به طور کلی اغلب آسیب‌های اجتماعی در کشور طی بیست، سی سال گذشته  افزایش پیدا کرده است که اغلب شامل تمام آسیب‌های اجتماعی می‌شود ؛ از جمله اعتیاد، کلاهبرداری، جرم و جنایت، ارتشاء، سرقت، طلاق، خشونت‌های جسمی، خشونت‌های کلامی، خشونت‌های جنسی، تجاوز به عنف، روسپی‌گری، فرار از منزل دختران، احتمالا خیانت همسران .

در مورد بعضی از این آسیب‌های اجتماعی آمار ارائه شده است ودر مورد بعضی از آنها هم کار تحقیقاتی انجام نشده و آمار دقیقی در دست نیست.  با توجه به شنیده‌ها و خبرهایی که می‌رسد احتمال می‌دهیم این آسیب ها افزایش پیدا کرده باشد  در مورد بعضی از اینها آمار دقیق نداریم و در مورد بعضی هم به دست آوردن آمار دقیق کار بسیار سختی است.

مثلا فرض کنید در مورد کلاهبرداری‌ها، توسط پرونده‌هایی که در قوه قضاییه تشکیل می‌شود می‌توان با دقت آماری به دست اورد ، ولی مثلا فرض بفرمایید در مورد روسپی‌گری به این راحتی نمی‌شود آمار پیدا کرد ،چون خیلی مخفیانه انجام می‌شود و خیلی از موارد را با هیچ روش تحقیقاتی نمی‌شود مشخص کرد .

یا فرض کنید مسئلۀ اعتیاد را هر چند آمارهایی داریم ، ولی آمار دقیق را نمی‌ توان به راحتی به دست آورد . درمورد خیلی از آسیب‌های اجتماعی هم  قضیه به همین صورت است . حالا در مورد بعضی از آسیب‌های اجتماعی آمار داریم و می‌شود آمار به دست آورد و قضاوت کرد که کمتر یا بیشتر شده‌اند ، ولی در مورد بعضی از آسیب‌های اجتماعی باید بگوییم احتمالا بیشتر شده است یا نه. یعنی با قطعیت نمی توانیم صحبت کنیم.
 
 شما از موضوعاتی چون تجاوز به عنف و  خیانت همسران یا روسپی‌گری صحبت کردید،   اگر این موارد را به عنوان زیرمجموعۀ  نابسامانی های اخلاق جنسی در جامعه در نظر بگیریم، نظر شما در این مورد چیست؟ الان اخلاق جنسی را در جامعه چه طور می‌بینید؟


در حال حاضر مشخص است که طی سال های گذشته، دو آسیب اجتماعی به طور قطعی  افزایش پیدا کرده‌ است. یکی بالا رفتن سن ازدواج و دیگری طلاق  . اگر علت این دو مسئله را بررسی کنیم ،  متوجه می شویم که یک سری مشکلات دیگر هم افزایش پیدا کرده است.
مثلا طلاق علت‌های بسیار زیادی دارد  که یکی از آن‌ها می‌تواند خیانت به همسر باشد.  اگرطلاق زیاد شده است می‌توانیم حدس بزنیم که علت‌های آن  بیشتر شده که یکی از این علت‌ها خیانت به همسر است .  یکی دیگر از علت‌های طلاق اعتیاد یکی از زوجین است، پس می‌شود حدس زد که در واقع اعتیاد هم زیاد شده است .

طلاق هایی که به قوۀ قضاییه مراجعه می شود ، می توان علت ها را بررسی کرده و آمار درآورد. تا آنجایی که من می‌دانم یکی از علت‌های درخواست طلاق، خیانت یکی از زوجین است.

 به عنوان روانپزشکی که کار بالینی و مشاوره هم می کند ، موضوع افزایش خیانت زوجین به یکدیگر را بیش از ده سال است که به شکل مشخص ، ملاحظه کرده ام .  این افزایش می‌تواند افزایش مطلق باشد و یا این که به این علت باشد که مردان و زنان بیشتر مراجعه می‌کنند و بیشتر این مشکل را با مشاور درمیان می‌گذارند و مطرح می‌کنند، ولی تا آنجایی که من اطلاع دارم براساس آمار قوه قضائیه طلاق قطعا زیاد شده است و یکی از علت‌های مهم آن هم خیانت همسر است.

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که متاسفانه آمار خیانت زوجین به یکدیگر بیشتر شده و تعداد زیادتری هم به مشاور مراجعه می کنند، شاید در گذشته هم خیانت همسران وجود داشته ، ولی  برای طلاق اقدام نمی‌کردند، به علت‌ مشکلات و محدودیت هایی که داشتند.  ولی الان راحت‌تر و بیشتر مراجعه می‌کنند و درخواست طلاق می‌دهند.

 بالا رفتن سن ازدواج هم علت‌های مختلفی دارد؛ یکی از علت‌ها می تواند زیاد شدن پدیدۀ روابط جنسی قبل از ازدواج باشد و این مسئله در مورد مردان و زنان جوان باعث می شود که کمتر برای ازدواج رغبت نشان دهند . در واقع آن رابطه جنسی قبل از ازدواج باعث می‌شود که فرد ، خودش را درگیر ازدواج نکند ؛ چون ازدواج  با یکسری از تعهدات همراه است و مسئولیت‌هایی را متوجه فرد می کند وجوانی که رابطه جنسی قبل از ازدواج دارد ، ممکن است زیر بار قبول مسئولیت  ازدواج نرود .

فرمودید معضل خیانت به همسر ظاهرا بیشتر از قبل شده است،  به نظرتان علت این مسئله چیست؟

خیانت به همسر، یک معضل چند عاملی و چند فاکتوری است و همه عوامل را باید با هم در نظر گرفت . شاید بتوان علت های شخصی را در نظر گرفت ، یعنی علت‌هایی که مربوط به خود افراد است . مثلا بعضی از افراد دچار  نوعی اختلال روانی هستند که در آن اختلال ، میل جنسی بیشتر می‌شود و با این مشکل که فرد حریم‌ها را رعایت نکند ، همراه می شود ؛ این فرد تمایل به برقراری روابط جنسی با افراد یا فردی به غیر از همسر خود دارد. پس  اختلالات روانی ، یک دلیل خیانت به همسر است.

 عامل دیگر هم عامل خانوادگی و تربیتی است . مثلا فردی که در خانواده‌ای رشد کرده که رابطه جنسی سخت گرفته نمی‌شود و در کودکی و نوجوانی مشاهده می‌کند که یکی از والدین یا هر دو، رابطه‌ جنسی غیر از رابطه خانوادگی دارد  ، بالطبع  این فرد در آینده احتمال بیشتری دارد که مرتکب این رفتار شود.

مسأله دیگر عوامل مذهبی است ؛ خوب می‌دانیم که در تمام مذاهب چه آسمانی و چه غیرآسمانی دلیل‌های منع قوی برای منع روابط جنسی خارج از چارچوب خانواده وجود دارد .  وقتی  پایبندی به عقاید وسنت های مذهبی کمتر بشود  ، این مشکل رواج بیشتری پیدا
بحث آسیب‌های اجتماعی مبحث خیلی پیچیده‌ای است و معمولا دلایل متعددی در بروز این آسیب ها دخالت دارند. آسیب ها را باید به شکل یک مجموعه در نظر بگیریم و علت ها هم باید با هم بررسی شود
می کند.شواهد نشان می‌دهد حداقل در افرادی از اجتماع ،  اگر نگوییم در کل جامعه ، پایبندی‌های مذهبی کمتر شده است و این هم یک عامل خیانت است.

عامل دیگر مربوط  به مسایل بین زن و شوهر است.  اگر زن و شوهر  از ابتدا ، ازدواج مناسبی نداشته باشند ومناسب یکدیگر نباشند ، یا اینکه زندگی زناشویی به هر طریقی تهدید و مورد خطر واقع شود ، یکی از عوارض آن می‌تواند روابط عاطفی جنسی خارج از حریم خانواده باشد .
 مثلا فرض کنید که شوهر اعتیاد پیدا کند و مسئولیت‌های زناشویی خودش را در حوزه های اقتصادی و عاطفی و جنسی به خوبی انجام ندهد ، این مشکل می‌تواند عاملی باشد برای اینکه همسر آن مرد ترغیب به برقراری روابط عاطفی یا رابطه جنسی خارج از حریم خانواده شود.   یا اینکه  به هر دلیل دیگری مشکلات داخل زندگی زناشویی ایجاد شود و حریم خانواده به خطر بیفتد . مسائل اقتصادی هم در این زمینه اهمیت دارند.

من ندیده ام که جایی ، نقش مسائل اقتصادی به عنوان یک عامل مستقل بررسی شده باشد .  ممکن است ارتباط به طور مستقیم نباشد ؛ این که بگوییم هر خانواده‌ای که وضعیت اقتصادی خراب داشته باشد لزوما منجر به روابط جنسی خارج از خانواده و یا منجر به خیانت می شود ،  این موضوع  صد در صد نیست.

 چون می‌بینیم که خانواده‌ هایی هستند که هیچ مشکل اقتصادی ندارند و مرفه هستند، ولی خیانت همسر اتفاق می‌افتد. از طرف دیگر می‌بینیم خانواده‌هایی هستند که مشکل اقتصادی شدید دارند ، ولی دچار خیانت نمی‌شوند.

بنابراین به عنوان یک فاکتور مستقیم  و اینکه عامل اقتصاد چه قدر نقش دارد ،نمی توان دقیقا چیزی را بیان کرد.ولی به هر حال می‌ توان گفت که عامل اقتصاد در خیانت های زناشویی نقش دارد و موثر است. فرض کنید خانمی که نیازهای مالی‌اش از طرف شوهر برآورده نمی‌شود ، ممکن است این عاملی باشد برای خیانت .

مسئلۀ دیگری که در تحقیقات اثر خودش را نشان داده است و می‌تواند دخالت داشته باشد ، اختلالات و بیماری‌های جنسی در یکی از همسران است .  اینکه زن یا مرد نتواند نیازهای جنسی و یا عاطفی همسرش را آن طور که لازم است ارضاء کند ، ممکن است عاملی باشد برای گرایش همسر به خارج از خانواده و منجر به خیانت شود .

طبق تحقیقات  ، یکی دیگر از عوامل مهم رشد خیانت زوجین به یکدیگر ، فیلم های ماهواره ای هستند. البته شبکه های اجتماعی اینترنتی و موبایلی هم تاثیر دارند ، چون باعث می شوند افراد خیلی راحت بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

خیلی اوقات ما شاهد هستیم که ابتدا یک رابطه خیلی ساده و احتمالا تصادفی در شبکه های مجازی  شروع می‌شود و به تدریج آن رابطه نزدیک‌تر و صمیمی‌تر می‌شود و در نهایت ممکن است به برقراری رابطه عاطفی و برقراری رابطه جنسی منجر شود.

خیلی از مراجعین من ، این پروسه را توضیح می دهند . مثلا خانمی می‌گوید به طور اتفاقی و ساده و تصادفی  با یک آقا، در شبکه های مجازی ، رابطه برقرار کردیم . کم کم رابطه صمیمی تر شد و بعد قراری گذاشتیم که همدیگر را ببینیم و نهایتا منجر به خیانت شد .  به هر حال این رسانه‌ها و این ارتباطات اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی و مجازی عاملی برای گسترش روابط نامشروع و افزایش خیانت شده است.
 
چرا در کشور ما که نظام جمهوری اسلامی وجود دارد و مردم به هر حال معتقد هستند،  شبکه های اجتماعی چنین کارکردی پیدا کرده است ؟

شبکه های اجتماعی به طور کلی پدیده های جذابی هستند . در این شبکه ها  افراد می توانند با هم ارتباط داشته باشند و این اتفاق خیلی وقت‌ها  بدون معرفی فرد و با هویت مجازی انجام می شود و برای فرد ، مسئولیتی به وجود نمی آورد.  این  موضوع به طور کلی جذاب است و باعث گسترش روزافزون استفاده از شبکه‌های مجازی و  ارتباطی شده است که هم جنبۀ مثبت دارد و هم جنبۀ منفی.

جنبه مثبت آن  اینکه افراد اخبار جدیدی را به دست می‌آورند ، اطلاعات علمی به دست می‌آورند ، روابط علمی برقرار می‌کنند و مشاوره‌هایی که اتفاق می‌افتد و خیلی از چیزهای مثبت هم در این ارتباطات انجام می‌شود .جنبۀ منفی‌اش هم این که که ممکن است عاملی  برای گسترش انحرافات اخلاقی و آسیب‌های اجتماعی باشد.
 
گفته می شود تعداد کاربرهای شبکه تلگرام در ایران  چشمگیر وچند ده میلیونی است . یک زمان در مورد فیس‌بوک این طور بود.  جامعه ما چه مشکلی داردکه  تعداد زیادی از  کاربرها به خاطر برقرار کردن ارتباط ، وارد شبکه تلگرام یا فیس‌بوک یا شبکه‌های اجتماعی دیگر می شوند ؟
این شبکه های مجازی برای بیشتر افراد جذاب هستند،  و همه  سعی می‌کنند به خاطر منافعی که دارد از آن ها استفاده کنند. مثلا فرض بفرمایید افرادی که فعالیت علمی دارند ، دانشجوها و استادان دانشگاه از این شبکه ها استفاده می کنند و ارتباطشان تسهیل می شود و خیلی راحت‌تر می‌توانند به منابع علمی دسترسی پیدا کنند و روابط علمی را گسترش بدهند و از آخرین اخبار علمی مطلع بشوند.اینها منافع شبکه های مجازی هستند.

   از طرف دیگر افرادی که در واقع گرایش به کارهای خلاف دارند و خلافکار هستند  هم می‌توانند  خیلی راحت از شبکه‌های اجتماعی به نفع خودشان استفاده کنند .

مثلا فرض بفرمایید افرادی که کلاهبردار هستند،  از طریق شبکه‌های مجازی و اینترنت خیلی راحت‌تر می‌توانند کلاهبرداری کنند بدون اینکه شناخته شوند  و ردپایی از خودشان بگذارند و می‌توانند مبالغ بیشتری را کلاهبرداری کنند.

 یا روسپی گری به وسیلۀ این شبکه ها انجام می شود.  قدیم روسپی‌ها افرادی بودند که کنار خیابان می‌ایستادند منتظر مشتری بودند ، تا اینکه مثلا یک نفر بیاید او را سوار کند و ببرد.  ولی حالا از طریق شبکه‌های مجازی خیلی راحت‌تر و بدون دردسرتر می‌توانند این کار را انجام بدهند .کمااینکه الان روسپی‌گری‌ از طریق اینترنت و شبکه‌های مجازی گسترش پیدا کرده است .

افرادی هم که به هر حال خلاف‌کار هستند ، خیلی راحت تر می توانند کارشان را انجام بدهند .  برای معتادان ، تهیه مواد از طریق شبکه‌های مجازی خیلی راحت‌تر و سریع تر شده است و افرادی که فروشنده مواد و قاچاقچی هستند ، خیلی راحت‌تر می‌توانند از طریق شبکه‌های مجازی موادشان را به فروش برسانند.
 
اما سوال من این است  کسانی که می خواهند ارتباط جنسی و ارتباط دوستی با جنس مخالف برقرار کنند که عده ای از آنها افراد تحصیل کرده هستند و عده ای ممکن است متاهل باشند،و لزوما همه خلافکار هم نیستند ، ولی برای برقراری ارتباط به فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی روی می آورند و از این طریق با جنس مخالف دوست می شوند. چرا این اتفاق زیاد دیده می شود ؟

تحصیلات بالا ، عاملی برای جلوگیری از برقراری روابط جنسی خلاف قانون و خیانت نیست. یعنی اینکه تحصیلات بالا عاملی برای جلوگیری از این مسئله نیست و  اصولا هیچ رابطه مستقیمی با سطح تحصیلات ندارد. این مسئله ، تخلف قانونی است و هر کسی
در کشورهای غربی طلاق یا خیانت به همسر بیشتر است. پس همه مشکلات جنسی ما ناشی از حجاب و محدودیت‌های مذهبی نیست ، عوامل دیگری هم دخالت دارد ، از جمله مسایل اقتصادی ، مسایل شخصیتی، مسایل تربیتی و بالا رفتن سن ازدواج.
می‌تواند مرتکب شود ، چه سطح تحصیلاتش پایین باشد چه بالا. مسئلۀ دیگر که برقراری این روابط در شبکه های مجازی خیلی راحت‌تر شده است .

فرض بفرمایید که فرد تحصیلکرده در سطح عالی اگر می‌خواست ارتباط جنسی خلاف قانون داشته باشد، خیلی مشکل داشت. چون این فرد سرشناس بود و نمی‌توانست در خیابان راه بیفتد و دنبال برقراری رابطه باشد یا از طریق واقعی خیلی برایش سخت‌تر بود ؛ چون همه این شخصیت را می شناختند. ولی الان با استفاده از این شبکه‌های مجازی خیلی راحت‌تر می‌تواند این کار را انجام بدهد ، بدون اینکه شناخته بشود و آن محدودیت‌ها را داشته باشد. بنابراین شبکه‌های مجازی باعث شده است  افرادی که تمایل به کارهای خلاف  در هر زمینه ای دارند ، خیلی راحت‌تر و سریع‌تر و کامل‌تر بتوانند این کار را انجام دهند.
 
آقای دکتر ،  این احساس به وجود آمده که جامعه فضا و  جو جنسی پیدا کرده است ،یعنی اینکه تنوع‌طلبی جنسی زیاد شده است. مثلا بعضی آقایان می گویند همسر من مشکلی ندارد ،اما به دلیل تنوع طلبی به دنبال  این کار می روند. یعنی اینکه مردی در کنار همسرش ، دوست دختر هم داشته باشد ، یا حتی خانم متاهلی ، دوست پسر داشته باشد ، ظاهرا دیگر مثل گذشته ضد ارزش به حساب نمی آید .


 اگر بپذیریم که این مشکلات زیاد شده است که بعید هم نیست ، هر چند که آمار دقیقی نداریم ، باز هم علت‌هایش همان علت‌هایی که گفتیم . علت‌های فردی و خانوادگی ، کم‌رنگ شدن مسایل مذهبی و گسترش رسانه‌های مجازی و شبکه‌های مجازی که اینها همه در واقع می‌تواند تسهیل کننده و افزایش دهنده این مسائل باشد. این گسترش روابط  و تنوع طلبی جنسی هم علت‌هایش همان علت‌ها است . می‌تواند علت فردی یا علت خانوادگی و تربیتی داشته باشد  . کم‌رنگ شدن مسایل مذهبی  و گسترش فضای مجازی و ارتباطی هم از علت ها هستند.

در بارۀ علت فردی باید بگویم فردی که تنوع طلب است ، اختلال اعتیاد جنسی دارد که ما در روانپزشکی با آن مواجه هستیم .  اعتیاد جنسی به همین صورت است که فرد  روابط جنسی مکرر با افراد مختلف دارد  و اگر  فردی که این بیماری را دارد ، روابط جنسی برقرار نکند دچار احساس ناراحتی، احساس اضطراب و احساس بی‌قراری می‌شود و برای اینکه این احساس اضطراب را در خود از بین ببرد اقدام به برقراری روابط جنسی مکرر می‌کند؛ مثل اعتیادی که در مورد مواد یا اعتیادهای دیگر است.

بنابراین یکی از علت‌های می‌تواند این باشد و علت‌های دیگر هم دخالت دارد ، علت‌های خانوادگی، تربیتی، مسایل فرهنگی، کم‌رنگ شدن مسایل مذهبی و  همه این چیزها که قبلاگفتیم.
 
اخیرا  پدیده هایی مثل سکس خشن و .... رایج شده  و انواع خاصی از سکس که الان بعضی آقایان از خانم‌هایشان درخواست دارند و خانم‌ها واکنش منفی دارند و همین‌ها از دلایلی است که در زندگی منجر به طلاق می‌شود، اصلا خود این پدیده ها چرا به وجود آمده است؟

  بعضی  افراد دچار بیماری هستند ، مثلا سادیسم یکی از این بیماری‌ها است .  سادیسم جنسی بیماری‌ است که فرد به این صورت به ارضای جنسی می‌رسد که زوجش یا آن شریک جنسی‌اش را اذیت و آزار دهد. یعنی از طریق آزار و اذیت جنسی و شکنجه جسمی و جنسی در واقع ارتباط جنسی برقرار می کند و ارضای جنسی می شود و این یک نوع بیماری است.

بعضی از افراد ممکن است این بیماری را داشته باشند که این درخواست را از خانم خود دارند در گذشته هم این مسئله بوده است . ولی در گذشته کمتر شناخته شده بودو همسرانشان کمتر مراجعه می‌کردند .اما حالا  این افراد بیشتر شناخته می‌شوند و همسرانشان برای مشاوره و درمان بیشتر مراجعه می‌کنند و این باعث می شود  که بیشتر شناسایی شوند .از نظر اجتماعی هم برخی از افراد واقعا این بیماری را ندارند ،  ولی از طریق رسانه‌های مجازی با این روش ها آشنا می‌شوند و تمایل پیدا می‌کنند که آن ها را آزمایش وتجربه کنند.
  
عامل قابل توجه دیگر هم  آشنایی افراد با روش های برقراری روابط جنسی  از طریق رسانه‌های مجازی و شبکه‌های اینترنتی است . با این روش ها آشنا و ترغیب می شوند آن ها را امتحان کنند و از همسرشان می‌خواهند که این شیوه‌ها  امتحان شود و ممکن هست همسرشان قبول نکند و بعد دچار مشکل می‌شوند.

یعنی در واقع منظور شما این است که  شبکه‌های اجتماعی  و فضای مجازی  یا شبکه‌های ماهواره‌ای توانسته اند ذائقه سازی کنند ؟

قطعا همین‌طور است و تاثیر داشته اند.  فرض کنید شما فیلم‌هایی را ببینید که مرتب در بارۀ یک غذای خاص تبلیغ می‌کند و در آن فیلم افراد با اشتهای زیاد آن غذا را می‌خورند و ظاهرا از آن غذا خیلی لذت می‌برند.

 این صحنه ها کاملا روی بیننده اثر می‌گذارد . بیننده‌ دنبال آن غذا می‌رود و می‌خواهد آن را تهیه و مصرف کند. حتی شاید قبلا آن غذا را دوست نداشته و با ذائقه اش سازگار نبوده است و اگر کسی پیشنهاد می کرد ، آن را نمی پذیرفت .

 ولی حالا با تبلیغاتی که  در بارۀ آن غذا می شود ، علاقه به امتحان کردن به وجود می آید که آیا واقعا خوشمزه هست یا نه ؟ بعضی از ما میل و علاقه به آن غذا پیدا می کنیم و دوست داریمغذا را به دفعات استفاده کنیم.

 این مسئله در رابطه با مسایل جنسی کاملا صادق است .  وقتی یک شیوه‌ی جنسی یا انحرافات جنسی را مکرر تماشا کنیم ، حتما روی میل و گرایش ما تأثیر می‌گذارد .

 مقدار این تاثیر در افراد مختلف متفاوت است . ممکن روی افرادی تأثیر کمی بگذارد و روی افراد دیگر تاثیر زیادی بگذارد و به قول شما ذائقه‌سازی می‌کند . البته هر چقدر تماشای این فیلم‌ها و مشاهده‌‌ی این صحنه‌ها بیشتر باشد ، مسلما تاثیر آن هم بیشتر است.

 بنابر این تنوع‌طلبی جنسی یک بیماری است؟

عرض کردم دو مسئله می‌تواند باشد. یکی به عنوان بیماری که ما تحت عنوان اعتیاد جنسی از آن نام می‌بریم . مثل بقیۀ اعتیادها  و بقیۀ بیماری‌هایی که فرد بیمار است و نیاز به درمان دارد. دوم اینکه می‌توانیم به عنوان ضعف اخلاقی در نظر بگیریم که عمدتاً  به خاطر تاثیر رسانه‌های مجازی و فیلم‌های پورنو و فیلم‌های سکسی ایجاد  می شود.
 
لطفا در بارۀ روش های درمان بیماری تنوع طلبی جنسی هم توضیح بدهید.

 همیشه در مورد بیماری‌ها و آسیب‌ها چه چیزی گفته می‌شود ؟ کار مهم‌تر و مؤثرتر از درمان چیست ؟پیشگیری است. این نکته در مورد بیماری‌های جنسی ، اختلالات روانی و آسیب‌های اجتماعی کاملا صادق است . یعنی ما تا آنجایی که مقدور است باید پیشگیری کنیم تا این مشکل به وجود نیاید ، ولی وقتی پیش آمد درمانش سخت می شود.

چگونه می توان از بروز بیماری ها و اختلالات جنسی پیشگیری کرد ؟

پیشگیری بحث خیلی مفصلی است .  درمورد همه  علت‌ها و احتمالات باید کارهای گسترده انجام شود. پیشگیری مهم‌ترازدرمان است و برای بیمارپیشگیری ساده‌تر از درمان است .

 به هر حال در مورد این نوع ازآسیب‌ها هم پیشگیری خیلی مهم‌تر از درمان است . ولی وقتی ایجاد شد ،درمانش سخت‌تر است . مهم‌ترین مسئله دردرمان یک فرد این است
گسترش روابط و تنوع طلبی جنسی می‌تواند علت فردی یا علت خانوادگی و تربیتی داشته باشد . کم‌رنگ شدن مسایل مذهبی و گسترش فضای مجازی و ارتباطی هم از علت ها هستند.
که در او انگیزۀ درمان شدن ایجاد شده باشد.

 تا زمانی که خود فرد انگیزه برای بهبود و اصلاح نداشته باشد ، درمانی هم اتفاق نمی‌افتد. مثل همه بیماری‌ها و مشکلات و آسیب‌های دیگری که با آن ها روبرو می شویم.

بنابراین اولین قدم این است که در فرد باید انگیزۀ تغییر وجود داشته باشد که در این صورت درمان کار خیلی سختی نیست . ولی اگر این انگیزه وجود نداشته باشد ، کار بسیار سخت می شود. البته عامل انگیزه در موارد فردی باعث می شود که درمان به درستی انجام شود ولی درمان آسیب‌های اجتماعی خیلی مشکل‌تر است.
 
یعنی می فرمایید در بارۀ اختلالات جنسی ، پیشگیری و درمان هردو مشکل هستند ؟

پیشگیری مشکل است ،ولی مهم‌تر است و باید انجام شود . اما شرط اول در درمان ، وجود  انگیزۀ درمان شدن در فرد بیمار است.

در حال حاضر با پدیدۀ نسبتا نامتعارفی در جامعه روبرو هستیم که شاید قبلا به این شکل وجود نداشته است و آن علاقۀ جوانان به برقراری دوستی و رابطۀ جنسی با خانم های میانسال است. علت به وجود آمدن این مسئله چیست ؟
 
این مسئله  نیاز به یک بررسی خیلی کامل دارد .  من اطلاع ندارم که در این مورد چه  بررسی هایی انجام شده است  ، چون  این اتفاق ، علت‌های مختلفی می‌تواند داشته باشد . شاید یکی از مهم‌ترین دلایل اش ،مسائل اقتصادی باشد که این را البته باید بررسی کرد .

باید بررسی شود که نقش مسائل اقتصادی در ازدواج مردان جوان با زنان میانسال چقدر است . مثلا تحقیق شود  که خانم های طرف چنین ازدواج هایی در چه سطح اقتصادی قرار دارند . اگرسطح اقتصادی اغلب این خانم‌ها پایین باشد فرضیه ما رد می‌شود.

ولی به نظر می‌رسد که این فرضیه وجود دارد و در واقع قابل اثبات است که وقتی مردان جوان با خانم‌های مسن‌‌تر ازدواج می‌کنند ، اغلب این خانم‌ها شرایط اقتصادی بالاتری دارند ؛ بنابراین می‌شود در نظر گرفت که شرایط اقتصادی به عنوان یک فرضیه ، مهم است.

علت دیگر مربوط به عوامل شخصیتی وروانی آن پسر جوان  است . افرادی هستند که از نظر روانی وابستگی زیادی به مادرشان دارند . اینها در ازدواج به دنبال فردی می‌گردند که نقش مادر را برایشان ایفا کند و بالطبع خانمی که میانسال باشد و از خودشان بزرگتر باشد این نقش را بهتر می‌تواند ایفا کند .

 این مسأله می‌تواند ناخودآگاه باشد و فرد اصلا متوجه نشود؛  ولی عملا دنبال ازدواج با زنی است که از خودش بزرگتر بوده و می‌تواند نقش مادرش را ایفا کند.

می‌تواند هم کاملا خودآگاه باشد، فرد می‌داند به خاطر وابستگی زیادی که به مادرش داشته است ،  الان هم علاقه دارد با فردی که جایگزین مادرش باشد ازدواج کند. این علت هم قابل توجه است ، ولی به نظر می‌رسد که علل اقتصادی مهم تر است.

 خیلی از این جوان‌ها می‌گویند که خانمی که سنش بالاتر است ، او را بهتر می فهمد و دیگر اینکه محدودیت ندارد و توقع ازدواج   ندارد ،  یا اینکه فهمیده‌تر است و راحت‌تر می‌شود رابطه روحی هم با او برقرار کرد . به نظر شما این موارد صحیح است ؟

ببینید در سوال قبل آن توضیحی که من دادم در رابطه با ازدواج مرد جوان با زن میانسال یا زن مسن‌تر از خودش بود.

ولی در مسئلۀ ارتباط جنسی مردان جوان با خانم‌های میانسال،  آن دو تا علتی که گفتم  اینجا هم می تواند صدق کند .  یعنی  وابستگی روحی و عاطفی که مرد جوان به مادرش دارد  ، منجر به برقرار شدن رابطه عاطفی و بعد جنسی با فردی بشود که جایگزین مادرش می شود. البته مسائل اقتصادی  هم ممکن است نقش داشته باشد.

موضوع دیگری هم که شما اشاره کردید که رابطه با زن میانسال عواقب کمتری برای مرد جوان دارد و آن زن سکس را بهتر می داند و ازدواج نمی خواهد ،صرف این که خانم میانسال از نظر جنسی فعال‌تر است یا تجربه بیشتری دارد و رابطه جنسی بهتری برقرار می کند ،  این فکر می‌کنم نقش کمتری داشته باشد . چون علاقه به روابط جنسی بیشتر سرشتی است و شاید سن در آن نقش زیادی نداشته باشد. افراد هم از نظر میل جنسی متفاوت هستند و این میل در آن ها می تواند کم ، متوسط یا زیاد باشد.
 
یکی دیگر از مسائلی که این روزها بیشتر شنیده می شود، مسئلۀ زنای با محارم است ، در این مورد شما چه نظری دارید؟

در مورد زنای با محارم من اطلاعی ندارم ،  به هیچ وجه جایی نخوانده‌ و نشنیده‌ام که وقوعش بیشتر شده باشدو نسبت به سابق  در مراجعه‌کنندگان‌ خودم من ندیدم که بخواهم نتیجه گیری کنم که زیاد شده است .

 به هرحال این موضوع از قدیم وجود داشته و الان هم هست ،  در واقع ما به این مسئله در روانشناسی سوء رفتار جنسی با محارم می‌گوییم که گاهی گزارش می‌شود . نمی‌توان نتیجه گرفت که زیاد شده است ؛  البته می دانید که زنای با محارم و سوء رفتار جنسی با افراد درجه اول خانواده خیلی کم گزارش می‌شود  وخیلی مخفیانه است و آن چیزی که ما می‌بینیم و آنهایی که خودشان مراجعه می‌کنند از مقدار واقعی حتما خیلی کمتر است . اما با توجه به  اطلاعاتی که من دارم ، نمی‌توانم نتیجه بگیرم که زیاد شده است.

آیا محدودیت می تواند علت ایجاد سوء رفتار جنسی یا زنای با محارم باشد ؟

نه معمولا زنای با محارم بیشتر علت روانی و شخصیتی دارد ؛ چون این مسئله در همه فرهنگ‌ها و مذاهب و در همه کشورها، قبح و زشتی زیادی دارد و وقتی که اتفاق می‌افتد احتمال اینکه بیماری روانی و اختلالات شخصیتی وجود داشته باشد خیلی زیاد است ،  چه  فردی که این کار را انجام می‌دهد و چه فردی که پذیرندۀ این کار است ، غالباً هر دو مشکلات اساسی دارند.

 یکی دیگر از موارد مبتلابه  ، مسئلۀ همجنس گرایی است . به نظر شما همجنس گرایی یک اختلال است یا نه و کلا چرا به وجود می آید ؟

 مبحث همجنس‌گرایی و اختلال یا عدم اختلال بودن آن ، یک مبحث کاملا تخصصی و علمی است.
 
یعنی حالا اگر در جامعه اتفاق بیفتد ،به عنوان یک آسیب اجتماعی باید بررسی شود یا  یک نوع بیماری است؟

اگر بخواهیم از نگاه تخصصی روانپزشکی بحث کنیم ،  روانپزشک‌ها و روانپزشکان در این زمینه دوگروه هستند. یک گروه می گوید این مسئله کاملا اختلال و بیماری است . عده دیگر معتقدند که هم جنس گرایی یک ترجیح جنسی است و اختلال و بیماری نیست.

 هر کدام هم دلایل خودشان را در منابع روانپزشکی غربی دارند . یکی از مراجع مهم روانپزشکی و روانشناسی، انجمن روانپزشکی آمریکا است که هم جنس گرایی را از حوزه اختلالات خارج کردند و معتقدند که اختلال نیست .

 در خود آن مجموعۀ انجمن روانپزشکی امریکا  هم که این تصمیم را گرفتند ، دو گروه افراد بودند.افرادی که معتقد بودند هم جنس گرایی اختلال است و گروهی دیگر که معتقد بودند اختلال نیست. نهایتا رای گیری شده است و تعدادی که گفتند اختلال نیست با اختلاف کمی رای‌شان بیشتر بوده و با این رای‌گیری هم جنس گرایی را از طبقه‌بندی اختلالات روانپزشکی خارج کردند
خانمی می‌گوید به طور اتفاقی و ساده و تصادفی با یک آقا، در شبکه های مجازی ، رابطه برقرار کردیم . کم کم رابطه صمیمی تر شد و بعد قراری گذاشتیم که همدیگر را ببینیم و نهایتا منجر به خیانت شد . به هر حال این رسانه‌ها و این ارتباطات اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی و مجازی عاملی برای گسترش روابط نامشروع و افزایش خیانت شده است
؛ ولی کماکان افراد زیادی معتقدند جزو اختلالات روانپزشکی است و باید با این افراد به عنوان بیمار برخورد کرد.

در کشور ما هم تا آنجایی که من اطلاع دارم عمده صاحب‌نظران، روانپزشکان و روانشناسان معتقد هستند که این مسئله  به عنوان یک بیماری باید در نظر گرفته شود، چه در مردان و چه در زنان.
 
در بارۀ دو جنسیتی ها نظرتان چیست ؟

 دوجنسیتی دو معنی دارد ،  یک معنی پزشکی و یک معنی عامیانه، معنی پزشکی این است که فرد از نظر جنسی ابهام دارد ،  بعضی از خصوصیات زنانگی و بعضی از خصوصیات مردانگی را با هم دارد.

از نظر پزشکی، این موضوع عمدتا به علت بیماری و ژنتیکی از بدو تولدشان است . ولی از نظر عامه مردم  به افرادی دوجنسیتی گفته می‌شود که ما در روانپزشکی به عنوان ملال جنسیتی از آن اسم می‌بریم . یا افرادی که از نظر فیزیولوژی و فیزیک جنسیت مشخص دارند ،  مثلازن هستند یا مرد هستند ،  ولی از نظر روانی خودشان را متعلق به جنس مقابل می‌دانند .

مثلا فرض بفرمایید که فردی  از نظر جسمی زن است ،  ولی ازنظر روانی خصوصیات مردانه دارد ،تمایلات مردگرایی دارد ، تمایل به رفتارهای مردانه دارد و خودش هم معتقد است من اشتباه زن شده‌ام . از نظر خصوصیات روانی‌ام مرد هستم  .  این از نظر روانپزشکی به عنوان یک اختلال محسوب می‌شود و شیوه‌های درمانی مخصوص به خودش را دارد.
 
 در حال حاضر نظری هم مطرح است مبنی بر این که محدودیت‌هایی که در جامعه وجود دارد ، مثل حجاب و یا بعضی از محدودیت‌های دیگر و فشارهای دیگر باعث شده است که این نابسامانی‌های مسایل جنسی و اخلاقی جنسی به وجود بیاید ، همان طور که هر فشاری می‌تواند نابسامانی ایجاد کند ، نظر شما چیست ؟

 در مورد حجاب و محدودیت رابطه با نامحرم که در دین ما مطرح است ، دو دیدگاه کاملا متفاوت و متضاد وجود دارد.  نظریه غالب در کشورهای غربی این است که این محدودیت‌ها باعث می‌شود که افراد دچار بیماری‌ها و عقده‌های روانی، شخصیتی و جنسی شوند.

 به این خاطر از چندین دهه قبل ،  شاید هم از یکی دو قرن قبل محدودیت رابطه جنسی را برداشتند و معتقدند که رابطه جنسی نباید محدودیتی داشته باشد . البته آنها هم کاملا نامحدود نکردند ؛  مثلا در یکی از کشورهای غربی رابطه جنسی آزادانه با جنس مخالف را محدوده سنی قایل شدند و در بعضی از کشورهای محدوده سنی از سن 16 سالگی و در بعضی دیگر از کشورهای غربی از سن 18 سالگی ، یا 20 سالگی است و بعد از آن سن آزاد می‌دانند و معتقدند که نباید محدودیتی باشد .

ولی  بعضی از کشورهای شرقی به خصوص در کشورهای مسلمان براساس اعتقادات مذهبی عقیده دارند که باید محدودیت وجود داشته باشد و معتقدند  اگر این محدودیت وجود نداشته باشد ، فسادش از فوایدش خیلی بیشتر است و دلایلی هم عنوان می‌شود .کما اینکه در کشورهای غربی فساد جنسی خیلی بیشتر از کشورهای مسلمان است .

چه آماری وجود دارد که در کشورهای غربی قساد جنسی بیشتر است ؟

 اگر یک معیار را  بیماری  ایدز در نظر بگیریم ، تعداد مبتلایان در کشورهای غربی خیلی بیشتر از کشورهای مسلمان است . مثلا در کشور ما آمار ایدز  بیشتر به خاطر اعتیاد است تا رابطه جنسی، یا فرض بفرمایید اگر طلاق را در نظر بگیریم ، در کشورهای غربی طلاق بیشتر است.

یا خیانت به همسر که در کشورهای غربی خیلی بیشتر است . پس همه مشکلات جنسی ما ناشی از حجاب و محدودیت‌های مذهبی نیست ، عوامل دیگری هم دخالت دارد ،  از جمله مسایل اقتصادی ، مسایل شخصیتی، مسایل تربیتی  و بالا رفتن سن ازدواج.

 اگر سن ازدواج پایین باشد ، محدودیت رابطه با جنس مخالف قاعدتا نمی‌تواند خیلی مشکل‌ساز باشد ، ولی وقتی سن ازدواج بالا می‌رود  محدودیت‌ ارتباط با جنس مخالف می تواند باعث اختلال شود . پس  بالارفتن سن ازدواج در این زمینه  مشکلاتی ایجاد می کند.
 
 
یکی از دلایل بالا رفتن سن ازدواج هم  مسائل اقتصادی است ؟

 بله وقتی فرد به خاطر محدودیت‌های اقتصادی نمی‌تواند ازدواج کند، جامعه بیشتر دچار نابسامانی می شود.
 
اما خیلی ها معتقدند که ازدواج در سن پایین هم خودش عاملی است که مشکل به وجود می آورد بخصوص برای آقایان ؟

ما اگر از نظر مذهبی بحث کنیم ، در دین بیان شده است که زن باید حجاب داشته باشد و رابطه با نامحرم حرام است و نباید وجود داشته باشد . از طرف دیگر هم گفته می شود ازدواج را باید تسهیل کرد . از نظر اقتصادی همه افراد باید در رفاه باشند و خانواده‌ها باید پایبند باشند و وفادار باشند و مسایل اخلاقی و تربیتی را رعایت کنند.

یک موضوع مهم این است که همه افراد باید شغل و منبع درآمد داشته باشند. در واقع وقتی از مذهب صحبت می‌کنیم ، مذهب همه این ها را با هم در نظر می گیرد.  ما نمی‌توانیم بگوییم که مذهب می گوید حجاب داشته باشید و از طرف دیگر مسایل دیگر مذهبی رعایت نشود و انتظار هم داشته باشیم که فساد  کمتر شده و بعد به اشتباه فساد را ارتباط بدهیم با محدودیت‌هایی که در مذهب است.
 
 سوال این بود که بعضی‌ها  ازدواج در سن کم، مخصوصا در مورد آقایان را مشکل‌ساز می‌دانند چون می‌گویند وقتی سن‌ آقایان بالاتر می‌رود ،  سلیقه‌هایشان هم تغییر می‌کند ،علی الخصوص در قشر مذهبی که در سنین پایین ازدواج می‌کنند و بعد وقتی که سن‌‌شان بالا می‌رود  فکر می‌کنند که این خانم ،  همسر ایده‌ال آنها نیست . بعد در حالت شرعی‌اش ازدواج موقت می‌کنند و به دنبال تنوع طلبی جنسی می روند.

 از نظر مذهبی توصیه می‌شود که ازدواج در سن پایین اتفاق بیفتد ،  ولی این تنها شرط و مسئله نیست که تحت هر شرایطی انجام شود و به مسایل دیگر هم باید توجه کرد. مثلا فرد به بلوغ جسمی رسیده باشد . توصیه نمی شود دختر و پسر قبل از اینکه به بلوغ جسمی رسیده باشند ، ازدواج کنند.  و البته  این تنها مسئله نیست .

 یکی از مسایلی که خیلی مهم است ،  بلوغ عاطفی دختر و پسری است  که می‌خواهند ازدواج کنند.  موضوع  دیگر بلوغ عقلانی است .یعنی باید بلوغ عقلانی هم ایجاد شده باشد . ما نمی‌توانیم دختر و پسری که صرفا از نظر جسمی به بلوغ رسیده‌اند ،  ولی از نظر درک و منطق وعقل بلوغ کافی ندارند را برای ازدواج با یکدیگر مناسب بدانیم.

 مسئلۀ دیگر بلوغ اقتصادی است .مثلا پسری که می‌خواهد ازدواج کند،حتما باید توان اقتصادی  داشته باشد و از نظر اجتماعی هم باید به توانی رسیده باشد که بتواند وارد زندگی زناشویی و ازدواج شود.

همه این ها شرط‌های ازدواج است و باید این شرایط آماده باشد تا پسری در سن پایین ازدواج کند . روانشناسان در مجموع با در نظر گرفتن تمام شرایط ، سن مناسبی را برای ازدواج در نظر گرفته‌ و پیشنهاد داده‌اند . البته نه اینکه قانون کلی باشد ، اما گفته اند که این سن مناسب تر است.
از نظر روانشناسان در کشور ما ، سن مناسب ازدواج برای دخترها 20 تا 24 سالگی  و برای پسرها 24 تا 28 سالگی است . البته تاکید می کنم این بدان معنا نیست  که فقط این سن‌هایی که گفتیم حتما برای ازدواج مناسب هستند و هر کس در این سن نیست نمی‌تواند ازدواج مناسبی داشته باشد.

 شاید یک پسر 20 ساله هم بتواند  ازدواج مناسبی داشته باشد،  ولی به طور میانگین ، برای دخترها 20  تا 24 سالگی و برای پسرها 24 تا 28 سالگی سن مناسبی است.
 
به عنوان روانپزشکی که در مشاغل دولتی هم بوده اید و طبیعتا ، اشراف بیشتری بر مشکلات اجتماعی دارید ، برای پیشگیری از مشکلات جنسی چه پیشنهاداتی دارید ؟

گروهی از راه های پیشگیری فردی و خانوادگی است و دسته ای دیگر از آن ها جنبۀ اجتماعی دارد. مثلا ممکن
در مورد بعضی از این آسیب‌های اجتماعی آمار ارائه شده است ودر مورد بعضی از آنها هم کار تحقیقاتی انجام نشده و آمار دقیقی در دست نیست. با توجه به شنیده‌ها و خبرهایی که می‌رسد احتمال می‌دهیم این آسیب ها افزایش پیدا کرده باشد
است بعضی افراد بیماری هایی داشته باشند که منجر به اختلالات و مشکلات جنسی می شود ، این ها باید زودتر شناسایی و درمان شوند.   این یک موضوع سهل و ممتنع است. اگر فرد، بیماری خود را نشناسند و یا نداند که بیمار است و مراجعه نکند، کار سخت می شود و از طرفی سهل است ، چون بسیاری از این بیمار یها درمان می شود.

مسئلۀ دیگر مسایل خانوادگی و تربیتی است که هرچقدر خانواده‌ها خودشان رفتارهای مناسب داشته باشند ، بالطبع فرزندانشان هم مشکلات کمتر داشته و دچار آسیب های کمتری می شوند. موضوع عمده رفتار خود والدین است، گفتار والدین تاثیرش خیلی کم است که  مثلا بخواهند بچه‌هایشان را نصیحت کنند که این کار را بکن و این کار را نکن.

رفتار والدین بیشترین تاثیر تربیتی را دارد . اگر ما می‌خواهیم در هر زمینه‌ای فرزندانمان آینده بهتری داشته باشند و بهتر رفتار کنند شرط اولش این است که خودمان  رفتارمناسب داشته باشیم ،  این نکته در بارۀ روابط جنسی هم صدق می کند.

اگر پدری خودش روابط جنسی خارج از خانواده دارد ،  مسلما نمی‌تواند  به فرزندش نصیحت کرده و او را از این کار منع کند. درست مثل پدری که سیگار می کشد یا معتاد است.بنابراین خود پدر و مادر در درجه اول باید عامل و عمل کننده به مسائل اخلاقی باشند و بعد نصیحت کنند.
 
اما نکته در این جاست که خود این پدر و مادرها آموزش خاصی ندیده و در خیلی موارد اطلاع کافی ندارند.

درست است.  مسئلۀ  بعدی آموزش‌های لازم است . عمده آموزشی که در کشورماانجام می‌شود،  یکی در مدارس است . در مدارس می توان به خانواده ها و دانش آموزان آموزش داد. اما در مورد دانش آموزان این آموزش باید متناسب با سن آن ها باشد ، چون در هر سنی نمی توان هر آموزشی را ارائه داد.

مثلا گفته می‌شود در ارتباط با سلامت جنسی باید آموزش از سن کودکی شروع شود ، معنی‌اش این نیست که مثلا فرض بفرمایید یک کودک را آموزش جنسی بدهیم . باید مسایل ایمنی جنسی با توجه به سن کودک از همان ابتدا  آموزش داده شود و هر چقدر بزرگ‌تر می شود ، آموزش ها متناسب با سن تغییر کند.

بعد از مدرسه ، آموزش از طریق رسانه های گروهی مهم است.رسانه ها مثل همه موارد می‌توانند نقش مثبت و منفی داشته باشند ، که هم نقش مثبت و هم نقش منفی می تواند برجسته باشد.  این جا موضوعی که مطرح می شود، سواد رسانه‌ای است.

ما به شدت در معرض اطلاعات  متفاوت و درست و نادرست هستیم. نقش رسانه ها در زندگی ما بسیار بارز است و اگر سواد رسانه‌ای ما پایین باشد،  به احتمال زیاد، خیلی زود تحت تاثیر جنبه‌های منفی رسانه‌ای قرار می‌گیریم.

ولی اگرسواد رسانه‌ای ماکافی و خوب باشد، کمتر تحت تاثیر جنبه‌های منفی و بیشتر تحت تاثیر جنبه‌های مثبت رسانه‌ای قرار می‌گیریم. پس باید سواد رسانه‌ای کافی باید داشته باشیم که اینها می‌تواند از مدرسه و خانواده شروع شود و انجام شود .

بنابراین آموزش که شما اشاره کردید و نقش مهمی دارد، باید توسط مدرسه ها، و رسانه های گروهی انجام شود و نقش مهمی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد. باید آموزش‌های کافی وجود داشته باشد برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، آموزش در سطح خانواده در سطح مدرسه در سطح جامعه و رسانه‌ای که باز خود این را هم می‌توانیم از جنبه  رسانه‌ای به سامان برسانیم .
 
یکی از مشکلات جامعه ما وجود قشر نسبتا زیادی از خانم های بیوه است و بخصوص بیوه های جوان که شاید 16 یا 17 سال داشته باشند. آیا لازم است که به این خانم ها آموزش خاصی داده شود و حمایت هایی انجام شود که آسیب پذیری شان کمتر شود ؟

طلاق یک آسیب اجتماعی و در عین حال روانی است.  قابل پیش‌بینی است که افرادی که طلاق می‌گیرند از نظر روانشناختی دچار مشکلات عمده‌ای می‌شوند، افسردگی، اضطراب، احساس سرخوردگی و کاهش اطمینان به نفس از جمله مشکلاتی هست که به وجود می آید. زنان بیوه ممکن است دچار مشکلات اقتصادی شوند و تمکن مالی نداشته باشند.  از نظر اجتماعی هم دچار مشکل می شوند . غالبا ممکن است خیلی از آنها پدر و مادرشان فوت کرده باشند و جایی برای برگشت نداشته باشند.

خیلی از آنها با اینکه پدرو مادر هم دارند راضی نیستند نزد خانواده برگردند و می خواهند تنها زندگی کنند . این تنهایی آنها را در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار می‌دهد. بعضی‌ها ممکن است کار مناسب نداشته باشند یا به خاطر طلاقشان شغلشان را از دست بدهند و این باز هم آسیب‌هایی را برایشان به وجود می‌آورد و بعد اینکه از نظر جنسی و تهاجم توسط جنس مخالف در معرض خطر قرار می‌گیرند .

به هر حال بعضی از مردها ممکن است در مواجه با زن بیوه یا مطلقه‌ای  حساس می‌شوند یا به آنها آسیب برسانند و بخواهند رابطۀ جنسی برقرار کنند و مشکلاتی برای آن خانم  ایجاد کنند و این مشکلات ممکن است برای فرد مطلقه اتفاق بیفتد.

بنابراین وظیفه سیستم‌‌های حمایتی خانوادگی و اجتماعی این است که زنان بیوه یا مطلقه را حتما مورد حمایت قرار بدهند تا مشکلاتشان کمتر بشود.

می‌شود توضیح بیشتری در بارۀ سیستم های حمایت از زنان بیوه بدهید ؟

این زنان باید شغل مناسب داشته باشند و از نظر مسکن و مسائل اقتصادی تامین بوده و در شرایطی باشند که مشکلی پیدا نکنند.
در واقع فعلا سیستم های حمایتی از زنان سرپرست خانوار یا خودسرپرست ضعیف است  و حمایت خاصی انجام نمی شود ، بخصوص اگر این خانم ها فرزند هم داشته باشند که مشکل بیشتر می شود.

نسبت به گذشته خوشبختانه این حمایت‌ها بیشتر شده است . ولی این طور هم نیست که بگوییم کافی است و همه تحت پوشش هستند .
خوب سازمان بهزیستی و وزارت کار (تامین اجتماعی) بودجه‌ها و اعتباراتی دارند که زنان سرپرست خانواده را تحت پوشش قرار می‌دهد  و سال به سال هم خدمات گسترده تر می‌شود . ولی از آن طرف هم می‌دانید کهاین اقدامات کافی نیست و همه را تحت پوشش قرار نمی دهد  و یا همان‌هایی که تحت پوشش هستند برایشان هم کافی نیست که امیدوارم بیشتر شود.

آقای دکتر در کشوری مثل فرانسه قانونی وجود دارد که اگر خانمی از همسرش جدا شود، و کار دولتی داشته باشد ، حقوق او را بیشتر می کنند تا بتواند فرزندانش را بزرگ کند. ولی ما این قوانین را نداریم.

بله ، اینجا قانونی نداریم  که اگر خانمی  بیوه یا مطلقه شود ، حقوق او را بیشتر کنند . با اضافه کردن حقوق این خانم ها ، خیلی از آسیب های اجتماعی کم می شود.
 
بعضی هم می گویند دادن این امتیازات ممکن است زنان را تشویق به طلاق کند.

 این طور نیست که بگوییم زیاد کردن حقوق زنان مطلقه و بچه دار ، زنان دیگر را تشویق به طلاق می کند.

از آن طرف هم ما تمام کارهایی که لازم است انجام می دهیم و تلاش می کنیم که طلاق کمتر اتفاق بیفتد . ولی وقتی طلاق اتفاق افتاد و خانمی بیوه شد ،باید حمایت‌های لازم از او بشود.

در انتها اگر صحبتی دارید بفرمایید.
بحث آسیب‌های اجتماعی مبحث خیلی پیچیده‌ای است  و معمولا دلایل متعددی در بروز این آسیب ها دخالت دارند. آسیب ها را باید به شکل یک مجموعه در نظر بگیریم و علت ها هم باید با هم بررسی شود ، یعنی مجموعه علت ها را ببینیم و همه جوانب را بررسی کنیم تا بهترین نتیجه به دست آید.

از این که وقت تان را به ما دادید سپاسگزارم.

 
 
 
 
 
۱۳۹۶/۰۶/۰۶ ۰۹:۰۹
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۹ ۰۷:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۱۷ ۲۱:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۴/۰۳ ۲۲:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۳/۰۷ ۰۶:۰۰
 
۱۳۹۶/۰۲/۰۱ ۱۲:۴۲
 
۱۳۹۶/۰۱/۲۳ ۲۰:۱۰
 
۱۳۹۵/۱۰/۲۵ ۱۹:۳۱
 
۱۳۹۵/۰۴/۲۴ ۲۳:۰۵
 
۱۳۹۵/۰۲/۰۵ ۲۳:۳۲
 
 
کلمات کلیدی : اخلاق جنسی+آسیبهای اجتماعی+دکترنوربخش+
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۶:۵۵:۲۱
ایشون تلاش کردن که نقش اقتصاد کشور را در اسیب ها کمرنگ کنند . (4422810) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۳:۲۱:۵۸
اعتیاد => خیانت => طلاق= اقتصاد و کار (4423317) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۶:۵۸:۳۶
این قضایایی که مساله و مشکلات اول کشور هستند کار این دولت و آن دولت نیست باید همه قوا با هم برای رفع مشکلات عزم جدی داشته باشند (4423621) (alef-2)
 
ناشناس
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۱۸:۳۸:۲۲
بارها گفته ام انتشار ندادند بازم میگم انتشار نکنید
60 %-70 % در صد ریشه ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی بیکاری و عدم امنیت شغلی خلاص

خودتان هم می دانید ولی نمی خواهید اعتراف کنید چون به عدم مدیریت خودتان
مربوط می شود . چون من این را در طول 60 سال زندگیم با گوشت و پوست خودم
لمس کرده ام و با بررسی و تحقیقات به این رسیده ام (4424973) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۷:۰۸:۵۸
با تشکر از کارشناس محترم

سوالات تکراری و پاسخ ها هم تکراری .
کارشناس محترم اغلب در بررسی علل مذهبی، ضمن طفره رفتن از دادن پاسخ، علل اقتصادی را دخیل دانسته یا جوابهای بی ربط ارائه کرده است.
نداشتن آمار دقیق، نداشتن طرح بحث، نداشتن فصل بندی در خصوص موضوع و چالشها و راه کارها منجر به بحثی مبهم گردید که به کلی گویی گذشت.
شیوه درمان هم مبهم و بی پاسخ ماند بالاخره معلوم نشد چطور باید پیشگیری کرد و درمان گرفتاری نیز بلاتکلیف ماند.
در مجموع به کلی گویی و ارائه گزاره های از پیش مشخص گذشت.

اما از طرفی این به اصطلاح تحقیق یک حسن هم داشت شجاعت در طرح مباحث این چنینی.
آفرین و البته از شما سپاسگزارم. (4422817) (alef-2)
 
Canada
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۷:۳۵:۱۵
واقعا از سایت الف ممنون که بالاخره با شجاعت مساله همجنسگرایی رو مطرح کردند ولی متاسفانه مصاحبه شونده ها به دلیل برخی محدودیت های عرفی با شجاعت در این مورد صحبت نمیکنند.
در نظر بگیرید که وقتی جناب دکتر می فرمایند خیلی از روانشناسان در داخل کشور معتقدند همجنسگرایی نوعی بیماری و اختلاله مسائل عرفی و قانونی جامعه باعث میشه همچین حرفی بزنند وگرنه در دنیا یک گرایش به حساب میاد که به خودی خود مشکلی برای فرد ایجاد نمیکنه. برای همین طبیعی محسوبش میکنن. بیماری یعنی چیزی که به خودی خود برای فرد مشکل ایجاد کنه و نیاز به درمان داشته باشه اما مطالعات گسترده در کشورهای غربی که اونها هم با این مساله مشکل داشتند نشون داد نه تنها چیزی به عنوان درمان همجنسگرایی وجود نداره بلکه این شیوه های درمانی فقط باعث آسیب های روحی و جسمی به همجنسگراها میشه و به همین دلیل با رای گیری از رده اختلالات خارج شد. اگر قراره همجنسگراها در این کشور بیمار به حساب بیان باید چیزی هم به عنوان درمان براشون پیدا کنند و اگر جامعه از پیدا کردن درمان برای این گرایش عاجزه پس چرا همجنسگراها رو شکنجه روحی میدن یا اونقدر اطلاع رسانی در این مورد ضعیفه که اکثر افراد فکر میکنند همجنسگرا یعنی همجنسباز؟ درمانی اگر وجود داره فقط برای همجنسبازها و دوجنسگراهاست که درصدهای بالایی از دگرجنسگرایی دارند. همجنسباز یعنی آدم منحرفی که خودش دگرجنسگراست ولی برای تنوع طلبی و تفنن و دسترسی راحت به جنس موافق شهوترانی میکنه تا نیاز جنسی و جسمیش تامین بشه ولی همجنسگراها از بچگی همینطوری هستند و نه فقط از نظر جنسی بلکه از نظر عاطفی هم عاشق جنس موافق میشند. ببینید من خودم آدم مذهبی هستم و خیلی از همجنسگراها هم همینطوری هستند و حتی در کشورهای خارجی هم بیشتر همجنسگراها از بروز گرایش خودشون خودداری می کنند و تنها زندگی میکنند و حتی خانواده شون هم از گرایش اونها بی خبرند چه در ایران و چه در غرب. این به خاطر ترس از منفی شدن دید بقیه نسبت به اونهاست. یعنی حتی حمایت قانون از همجنسگرایان هم نتونسته دید خیلی از اقشار مذهبی این کشورها رو عوض کنه ولی در عوض یک فشار روحی بزرگی رو از دوش اونها برداشته. دلیل دید منفی بقیه اینه که حتی در این کشورها هم فرق همجنسگرا و همجنسباز برای مردم توضیح داده نشده و اکثریت فکر میکنند همجنسگرایی یک "ترجیح جنسی" و بحث سلیقه ایه. وقتی ده درصد افراد جامعه چپ دست به دنیا میان اگه جامعه بگه به من مربوط نیست چه اتفاقی برای اونها میافته؟ در عوض جامعه اومده برای چپ دست ها صندلی مخصوص و تجهیزات کامپیوتری مخصوص درست کرده تا اونها هم در زندگی به مشکل برنخورند یا برای مبتلایان به اوتیسم مدارس و سینماهای مخصوص تدارک دیدند. حالا کاری که کشورهای غربی برای همجنسگراها کردند دقیقا همینه. اونها گفتند وقتی همجنسگرایی دست خود فرد نیست و سرکوبش هم باعث بروز مشکلات روانی و افسردگی و به تبعش مشکلات جسمی و بیماری های سایکوسوماتیک میشه چرا ما باید از اونها انتظار داشته باشیم تغییر کنند وقتی خودمون هم میدونیم چنین چیزی ممکن نیست پس بیایم قوانین رو طوری تعریف کنیم که اونها هم بتونند زندگی که برای خودشون طبیعیه داشته باشند.

من وقتی تو یک جمع مردانه هستم حسم اینه که من اصلا مرد نیستم و هیچ وقت هم چنین حسی نداشتم. همیشه باید مواظب باشم دستام رو موقع صحبت کردن مثل زن ها تکون ندم. همیشه باید مواظب باشم تن صدام نازک و زنانه نشه ولی خیلی وقت ها از دستم در میره و تو جمع مردانه طوری باهام برخورد میشه انگار یه دخترم. برای همین خیلی خجالتی ام اعتماد به نفسم خیلی پایینه و سعی میکنم زیاد با بقیه صحبت نکنم. یعنی عملا منزوی شدم. بقیه از من خوششون میاد چون خیلی باهوش و بااستعدادم سطح تحصیلاتم بالاست اخلاقم خوبه و آدم درستی هستم. ولی همین یک تفاوتم باعث میشه اونها دائم به من متلک بندازند یا چون ازدواج نمیکنم فکر کنند مشکل جسمی دارم. در جمع زنانه هم حس زن بودن ندارم چون از دید اونها یک مردم. ترنس هم نیستم که بگم با جسمم ازتباط ندارم و عمل تغییر جنسیت کلا زندگیم رو نابود میکنه. خیلی وقت ها ارزو میکنم کاش کور و کر و معلول ذهنی بودم ولی دردی نداشتم که باعث تنهاییم بشه. بدترین درد دردیه که حتی نمیتونی به کسی بگی. همیشه باید مثل یک راز پیش خودت نگه داری. همیشه باید وقتی عاشق کسی میشی اون عشق رو درون خودت بکشی. وقتی کسی رو نداری که دوستش داشته باشی یا اون تو رو دوست داشته باشه دیگه انگیزه ات رو برای زندگی کلا از دست میدی. خیلی وقت ها فکر خودکشی به سرم میاد ولی اعتقاداتم به من اجازه همچین کاری رو نمیده. چرا جامعه با ما مثل یک موش آزمایشگاهی رفتار میکنه؟ حتی در کشورهای غربی هم حق داشتن زندگی شاد همجنسگراها رو به رای میذارند و این حق رو با صدقه سری به اونها میدند. یعنی برای ما احساسات انسانی قائل نیستند که تنهایی مطلق و افسردگی دائمی رو برای ما روا می دونند؟ متاسفانه خیلی ها فکر میکنند همجنسگراها مثل حیوانات فقط دنبال لواط و روابط جنسی اند در حالیکه اصلا اینطور نیست و این تصور فقط در مورد همجنسبازها درسته. خیلی از ما فقط میخوایم با کسی که مثل ماست و اون هم ما رو درک میکنه زندگی کنیم تا از نظر عاطفی و روحی حامی همدیگه باشیم. مشکلات زندگی رو با کمک هم حل کنیم. اصلا رابطه جنسی نقشش در اینجا اگر هم باشه خیلی کمه و من حاضرم حتی رابطه جنسی نداشته باشم اما بدون عشق و عاطفه و تنهایی چطور میشه زندگی کرد؟ من بعد از مطالعه زیاد در این رابطه فهمیدم ما موارد استثنایی هستیم و چیزی که دین اون رو نهی کرده همجنسبازیه. کلا وقتی بحث همجنسگراها میشه خیلی از قوانین دین در خصوص روابط صدق نمیکنه. فرض مثال الان برای من آیا دست دادن با یک زن گناه محسوب میشه ولی با یک مرد نه در حالیکه من هیچ حسی نسبت به زن ها ندارم؟ پس وقتی چنین حکمی در دین داده نشده این فقط نشون میده همجنسگرایی اصلا مورد بحث دین نیست و این فقط یک تفاوت ژنتیکی و حالت خاص و پیش بینی نشده است مثل صدها و هزاران مورد تفاوت ژنتیکی دیگه.
قائل نشدن حق برای همجنسگراها در نهایت باعث میشه شما به جای اینکه از پتانسیل و هوش و استعداد اونها استفاده کنید با چند میلیون ادم افسرده و منزوی در جامعه طرف بشید که گاها برای فرار از تنهایی یا به خاطر فشار اطرافیان با جنس مخالف ازدواج میکنند که ماحصلش چند میلیون طلاق و به جا گذاشتن هزاران هزار بچه طلاقه. اونهایی هم که روابط مخفیانه دارند چون این نوع روابط در کشور نمیتونه طولانی مدت باشه درگیر روابط موفقتی متعدد با افراد متعدد میشند که این دقیقا مثل پسر و دخترهایی هست که امکان ازدواج ندارند و با روابط متعدد دچار آسیب های روحی و یا مبتلا به بیماری هایی مثل ایدز میشند. پس خواهش من اینه که همجنسگرایی رو با همجنسبازی یکی نگیرید و فقط با دید علمی به اون نگاه کنید . خدا هم راضی نمیشه با بنده هاش طوری رفتار بشه که کل زندگیشون بشه ارزوی مرگ.

با تشکر از توجه شما. (4422843) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۴:۰۳:۳۲
ظاهرا تفاوتی که شما بین همجنسگرا و همجنسباز قایل شدید اینست که اولی فقط علاقه روحی و عاطفی به همجنس داره ولی دومی علاقه جسمی و فیزیکی به همجنس داره؟
آیا واقعا چنین تمایزی وجود دارد و این گروه بندی صحیح است؟
آیا برای یک همجنسگرا ممکنه که با یه همجنسگرای دیگه فقط رابطه عاطفی و نه جسمی داشته باشه؟
ممنون میشوم اگر نویسنده پست فوق و دیگر کسانی که اطلاع دارند پاسخ دهند. (4423391) (alef-2)
 
Australia
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۵:۱۴:۱۶
دوست گرامی
اگر بحث های فقهی و مذهبی را کنار بگذاریم، همجنسگرایی از نظر پزشکی یک عارضه است که حدود 3 تا 5 درصد افراد به آن دچارند و شخص با آن متولد میشود و خود نقشی در ایجاد و گشترش آن ندارد. یعنی نمیتوان کسی را بخاطر همجنسگرا بودن مواخذه کرد. (4423505) (alef-2)
 
United Kingdom
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۵:۲۴:۳۴
پاسخ دوست بالایی:
تفاوت همجنسگرایی با همجنسبازی:
در همجنسگرایی عوامل اصلی ژنتیکی یا هورمونی (تاثیر هورمون های درون رحم مادر روی مغز جنین) و تا حدودی هم تربیت جنسی دوران کودکیه مثل کمبود محبت به دلیل فقدان یکی از والدین. همجنسگرایی دلیلش مادینگی بیش از حد نرمال مغز در مردها و نرینگی بیش از حد نرمال مغز در زن هاست. در همه دگرجنسگراها حداقل ده درصد همجنسگرایی هست که در زیر دگرجنسگرایی خاموش میشه ولی در همجنسگراها این درصدها برعکسه. همجنسگرایی صرفا به گرایش جنسی فرد اشاره میکنه و فارغ از اینکه فرد با کسی رابطه داره یا نه همچنان همجنسگرا محسوب میشه به همین خاطر اغلب نزدیک ترین افراد فرد مثل خانواده اش هم از همجنسگرایی فرد بی اطلاع اند چون اکثر همجنسگراها با کسی رابطه ندارند. اما همجkسبازها همجنسگرا نیستند یعنی هیچ گرایش ذاتی یا علاقه عاطفی به همجنس ندارند و در واقع دگرجنسگرا هستند.
شخصیت های ضد اجتماعی و هنجارشکن دارند و به همین خاطر همجنسبازی در بین خلافکارها رایج تره.
همجنسبازها صرفا دنبال یک بدن می گردند که با ان رابطه جنسی داشته باشند و براشون مهم نیست این بدن بدن همجنس باشه یا جنس مخالف. در شرایط عادی جنس مخالف رو ترجیح میدند و هر وقت دسترسی به جنس مخالف نداشته باشند با همجنس رابطه دارند.
روابط همجنسبازها موقتی و صرفا برای ارضای نیاز جسمی در همون لحظه است. برای همجنسبازها اصلا مهم نیست طرف مقابل چه جنسیت یا قیافه ای داشته باشه و شخصیتش چطور باشه. هیچ وقت عاشق همجنس نمیشند و هیچ وقت هم نمیخوان با یک همجنس زندگی کنند. یعنی چیزی به اسم ازدواج همجنسبازان وجود نداره.

اما همجنسگراها عین دگرجنسگراها به طور ثابت جذب قیافه های مشخص با رده سنی مشخص (به غیر از بچه ها) و با تیپ شخصیتی مشخصی میشوند.
عشق همجنسگراها هم دقیقا مثل دگرجنسگراها در درجه اول از نوع عاطفی و در درجه دوم از نوع جنسیه.
همه نوع همجنسگرا داریم. از اونهایی که خیلی مذهبی اند و تا اخر عمر با کسی رابطه ندارند تا همجنسگراهایی که این گرایش رو نوعی تفاوت در خلقت می دونند و
هم با همجنس رابطه جنسی دارند یا بعضی هستند که با جنس موافق زندگی میکنند ولی اصلا با هم رابطه جنسی ندارند. بعضی از اونها هم رابطه جنسی دارند ولی رابطه شون به خاطر اعتقادات شخصی یا مضرات و زیان هاش شامل لواط نمیشه.
اما بیشتر همجنسگراها دچار تعارضات درونی میشند حتی اگر کسی مذهبی هم نباشه باز هم دوست نداره طوری باشه که در جامعه انگشت نما بشه.

همجنسبازها میتونند با جنس مخالف رابطه جنسی داشته باشند اما همجنسگراها در عمل و به طور فیزیکی نمی تونند با جنس مخالف رابطه داشته باشند مخصوصا اگر مرد باشند.
در مردهای همجنسگرا غالبا به اشتباه تصور میشه دچار ناتوانی جنسی هستند ولی در زن های همجنسگرا به اشتباه تصور میشه سردمزاج هستند.
همجنسبازی بیشتر در مورد مردها مطرحه ولی همجنسگرایی هم در مردها وجود داره هم در زن ها. حقیقت اینه که خیلی از همجنسگراها خودشون هم نمیدونند همجنسگرا هستند. به طور خلاصه همجنسگرایی یک امر ذاتیه ولی همجنسبازی یک انتخاب فردیه مثل همون ماجرای قوم لوط که با وجود داشتن زن و فرزند به شهوترانی و تجاوز به زنان و همجنسان نابالغ رو اوردند.

یکی از تفاوت های مهم هم اینه که همجنسبازها اگر خیلی مستاصل بشند دست به تجاوز می زنند. خیلی وقت ها همجنسبازها با تظاهر به همجنسگرایی و با ابراز عشق و علاقه به همجنسگراهای واقعی نزدیک میشند و بعد از سو استفاده جنسی اونها رو رها می کنند.
دقیقا مثل پسرهایی که با دخترهای زیادی رابطه دارند و بعد از سو استفاده جنسی و ارضا شدن اونها رو ول می کنند و هیچ قانونی هم نیست که از همجنسگراها در مقابل همجنسبازها حمایت کنه.
همجنسبازی نوعی انحرافه که بعدا به وجود میاد و با انتخاب خود فرد یا با روان درمانی طولانی مدت در صورت ریشه دار شدن این انحراف قابل درمانه اما همجنسگرایی بخشی از وجود فرده و مثل دگرجنسگرایی که از اول در وجود فرده قابل تغییر نیست.
(4423526) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۱۶:۱۶:۳۵
توضیحات علمی ومفید بود (4424822) (alef-3)
 
رضل
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۲۱:۵۸:۱۳
دوست عزیز اگر قرار به آزادی شود مطمئن باش تمامی هوسبازان نیز به نام طبیعت و ذاتی بودن این قضیه بگود میآیند و هیچ چیز در امان نمیماند
ضمنا این آمار چند میلیونی هم که شما گفتید اصلا درست نیست متاسفانه پس از آزادی لواط در غرب و ریختن ترسها از آن معلوم شد بیشتر طرفداران اینکار هوسبازند و حتما دنبال هوسبازی و آزمایش تمام انحرافها میروند و آرام نمیگیرند ولی محققان این نتایج را اعلام نمیکنند (4425178) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۸:۰۴:۲۰
بخاطر اینکه بعضی از آقایون فکر میکنن مشکل فقط حجاب است .
البته چون راحت ترین موضوع برای جلب توجه و و رفع مسئو لیت همین است .
بعضی ها دائم از حجاب صحبت می کنند در صورتی که مشکل حجاب نسبت به سایر آسیبها عددی به حساب نمآید. (4422860) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۱:۵۶:۳۱
آقایان فکر می کنند اگر بزور حجاب را درست کنند مشکل حل می شود. بدحجابی فقط نوک کوه یخ است که از آب بیرون زده. وقتی زن و شوهر به مهمانی مختلط می روند، خوب مسلم است که برای آن مرد اهمیتی ندارد که همسرش با ساپورت، مانتوی تنگ یا جلوباز و نازک در خیابان باشد چون باز هم نسبت به مهمانی که دیشب رفته اند، باحجاب تر است!!!

متاسفانه مساله خیانت و بی بندو باری بسیار نگران کننده است. مسائلی حتی بین خانواده های مذهبی وارد شده که انسان می خواهد گریه کند. اگر قبلا مساله عدم وفاداری به زندگی مشترک امری مخصوص مردان بود، الان متاسفانه زنان هم وارد این عرصه شده اند. من در اطرافم تازه عروس هایی می شناسم که ارتباطاتی دارند.
من در این جامعه چگونه بچه دار شوم؟ کجا به مدرسه بفرستمش؟ با کی همبازی بشود؟ تازه اگر تا آن موقع زندگی خودم از هم نپاشیده باشد.

تو رو خدا فکری کنید. در عرصه فرهنگ نه اعمال زور اصول گرایان فایده ای داشته نه تساهل و تسامح اصلاح طلبان. وضعیت اقتصادی هم که دیگر به حال خود رها شد. (4423206) (alef-2)
 
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۸:۲۱:۱۸
بنده در دادگاه خانواده کار می کنم. مطالبی که آقای دکتر بیان کردن هر روز از مراجعه کنندگی می شنویم.
حدود 70 درصد طلاقها در زمان نامزدی عرفی است یعنی طرفها عقد کرده ولی عروسی نکرده اند.
علت بیشتر طلاقها عدم شناخت زوجین از یکدیگر است. باید طرفین قبل از عقد یکدیگر را کاملا بشناسند و باید مشاوره قبل از ازدواج انجام شود و دولت برای جلوگیری از رشد طلاق باید مشاوره های قبل ازدواج را تسهیل کند. (4422875) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۰:۳۷:۳۴
مشاوره و اینجور کارها لازمن و موثر ولی به نظر من موضوع ازدواج ایرانی ها با تحولات اجتماعی و تغییرات فرهنگی پیش نرفتن چون مسئولین اسرار دارن تصویری دلخواه خودشون از اجتماع ارائه بدن . در صورتیکه وضعیت طبق دستورالعمل اونها نیست .

مثلا دلشون میخواد مدام بگن همه چی گل و بلبله و همه مومنن و همه مردم طبق معیارهای دلخواه و درست رفتار میکنن بجز عده ای اندک در صورتیکه اینطور نیست .

تا زمانیکه مسئولین سرشونو از زیر برف درنیارن و همه چیز رو انجور که هست نبینن و براش راهکار علمی و درست انتخاب نکنن روز به روز وضع بدتر میشه .

به نظر من باید دولت در قدم اول و به عنوان یک اقدام کوتاه مدت تا پیدا کردن راهکارهای درست دستورالعملی ارائه بده و حد اقل ششماه زوجین قبل از عقد رسمی (با خواندن صیغه محرمیت ) با هم نامزد باشن تا خوب از همه جوانب شخصیتی هم آگاه بشن و جامعه رو هم برای این کار آموزش بدن . (4423057) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۲۲:۰۵:۴۹
صیغه‌ی محرمیت دیگه چه صیغه ایه؟! ما یه عقد دایم داریم و یک عقد موقت. شرایط و تفاوتشون هم کاملا روشن و مشخصه. (4423904) (alef-2)
 
Australia
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۲:۰۹:۱۷
درست میفرمایید
علت بیشتر طلاقها عدم شناخت زوجین از یکدیگر است.
وقتی سیاست رسمی، فقط ازدواج جوانها به هر قیمتی و در هر سنی و با هر سطح اخلاقی و اجتماعی است، نتیجه اش میشود میلیونها انسانی که بدون هیچ آمادگی به زیر یک سقف رفته اند و بسیاری از آنها جدا میشوند و آن بخش دیگر نیز به اصطلاح میسوزند و میسازند.

جالب است مسئولان این چیزها را میبینند اما باز هم دارند بر همان تصمیماتی که مارا به اینجا رسانده بیشتر اصرار میورزند. 40 سال است بر تصمیماتی همچون جداسازی جنسیتی، تابو سازی از ساده ترین مسائل، عدم آموزش صحیح اجتماعی در مدرسه و جنسی و روانشناسی در دانشگاه، و همینطور فشارهای اجتماعی دیگر که منجر به ناهنجاری هایی همچون ریا و دروغگویی و ظاهرگرایی شده است، بر خلاف تمام دنیا اصرار میکنیم و نتیجه اش را هم میتوان در جامعه مان دید که تقریبا از لحاظ تمام شاخص های اخلاقی و اجتماعی عقب است.

ما تا کی میخواهیم اشتباهات خودمان را بر گردن غرب و فلان و بهمان بیاندازیم؟؟؟ (4423220) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۸:۳۹:۱۴
خیلی مصاحبه خوبی بود.
ممنون (4422901) (alef-3)
 
سعید کریمی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۸:۵۰:۱۱
مرسی از شما. بسیار استفاده کردیم. (4422914) (alef-3)
 
یک مادر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۹:۲۸:۵۶
خوب است که سایت الف دست به جسارت زده و چنین مباحث و مصاحبه هایی منعکس میشود . این مطالب برای جوانان و خانواده ها راهگشاست و به جای اینکه جواب سوال هایشان را از شبکه های ماهواره ای بگیرند بهتر است که از روانپزشکان و جامعه شناسان و متخصصینی که در ایران زندگی می کنند پاسخ هایشان را دریافت کنند . چه بخواهیم و چه نخواهیم اینها مشکلاتی است که جامعه ما با آنها مواجه است و چه بهتر که بجای لاپوشانی به بررسی و درمان بپردازیم. مصاحبه بسیار خوبی بود . تشکر از الف (4422967) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۰۹:۵۶:۵۰
درمورد انحرافات جنسی شاید اصلی ترین دلیل آن کاهش ازدواج باشه... خب اینو همه میدونیم و البته میدونیم که مشکل ازدواج هم بیشتر بعلت مسائل اقتصادی هست که البته حالاحالاها حل نمیشن پس چیکار باید کرد؟؟؟

متاسفانه راه حل شرعی وجود داره اما خود ما اونو حذف کردیم.

و اون ازدواج موقت یا همون بحث صیغه هست که به لطف جریان روشن فکری ازدواج موقت به یک گناه کبیره تبدیل شده و اگر کسی بخواهد نیازجنسیش رو از طریق شرعی برطرف کن برچسب های زیادی روی اون میزنند ولی از طریق دوستی های خیابانی مثل اینکه مشکلی وجود نداره.

لازم به ذکره که در نگاه بنده هم همین طرز نگاه وجود داره و متأسفانه جامعه به کسی که به سمت صیغه میره نگاه خوبی نداره بر عکس کسانی که از دوستی خیابانی به همین منظور استفاده میکنند.

امیدوارم منتشر بشه (4422993) (alef-2)
 
شفاف
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۰:۳۲:۵۸
اموزش همگانی،اصلاح قوانین، بهبود شرایط اقتصادی، جمع کردن بساط نوکیسه ها ، تخته کردن دکان ریاکاران که در پس پرده همه کار میکنند، اینها راه چاره است (4423049) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۲:۱۳:۵۶
باند بازی، فامیل بازی، بیکاری جوانان مستعد و متخصص و شاغل بودن افراد با پارتی به جای شایستگی رو هم اضافه کن. (4423229) (alef-3)
 
حیات
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۱:۱۳:۴۲
مقاله مفیدی بود در قسمت مربوط به همجنسگرایی افرادی که در این زمینه اطلاعات کافی ندارند ممکن است از صحبت های ایشان اینگونه برداشت کنند که همجنسگرایی یا یک بیماری و اختلال است و یا اگربیماری و اختلال نیست حتما یک ترجیح و انتخاب شخصی است. می خواستم اشاره کنم که منظور از ترجیح در اینجا ارادی بودن نیست بلکه بحث گرایش غیرارادی است. مساله بعدی اینکه بسیاری از همجنسگرایان به درصدهای مختلف احساسات و رفتارهای شبیه به جنس مخالف دارند و بحث همجنسگرایی و دوجنسیتی ها با اینکه جداست با هم هم پوشانی هایی هم دارد یعنی در واقعیت بسیاری از همجنسگرایان به دلیل همان مداربندی متفاوت مغزشان احساسات و رفتارهای مربوط به جنس مخالف را از خود بروز می دهند و بحث فقط بر سر گرایش جنسی نیست و تنها فرق عمده آنها با دوجنسیتی ها این است که همجنسگرایان دچار اختلال هویت جنسی نیستند و این حس را ندارند که در جسم اشتباهی متولد شده اند. به عبارتی همجنسگرایان بسیار عادی ترند ولی برخلاف دوجنسیتی ها درمان خاصی برای انها وجود ندارد. با توجه به اینکه به گفته ایشان بسیاری از روانشناسان ایرانی نظری مخالف روانشناسان بقیه کشورهای جهان دارند و به هر دلیلی همجنسگرایی را یک بیماری می دانند آیا ایشان می توانند از نظر اجتماعی و قانونی توضیح دهند که حقوق این دسته از بیماران در کشور چیست؟ تا جایی که بنده اطلاع دارم برای همجنسگرایی درمانی وجود ندارد و همچون دگرجنسگرایی تغییرناپذیر است پس با این حساب تکلیف چیست؟ آیا باید بیماران را مجازات کرد یا قوانین جدیدی تدوین کرد ؟ تا این لحظه هر جا صحبت از همجنسگرایی در ایران می شود عده ای ان را بیماری می دانند و بحث را در همانجا خاتمه می دهند. مهم این است که پاسخ دهید حالا تکلیف این بیماران از نظر قانونی و حقوقی و اجتماعی چیست؟ (4423116) (alef-2)
 
دانیال
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۱:۴۰:۳۳
مفید و کارا !!
در کشور ما متاسفانه همواره به خاطر در نظر گرفتن ملاحظات اعتقادی و عرفی جامعه (تاحدودی بیش از حد نیاز ) اموزش های مهم مسائل جنسی قبیح شمرده شده است.
در این خصوص بسیار بسیار لازم است تابا استفاده از تمام امکانات اعم از رسانه، سیستم آموزشی کشور و علی الخصوص مراجع دینی و مذهبی آرام آرام به جامعه آموزش های جنسی مناسب را داد، آن هم بدون قبیح شمردن اشتباه این مسائل !!! (4423178) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۲:۱۴:۰۴
ومهمتر از همه عامل بيكاري است (4423230) (alef-3)
 
راهی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۲:۳۳:۴۸
سر منشا همه اینها بیکار یست (4423258) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۴:۰۰:۰۴
ازدواج منشا دو تا از این مشکلاست پس ، سومیشم یه بخشیش بخاطر ازدواجه (4423388) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۵:۰۹:۴۶
البته انها که وضع مالیشان بهتر است ازدواج نمیکنند میشناسم که درامد یک ماه انان از سه سال ما بیشتر است اما ازدواج نمیکنند اینکه اقتصاد بهتر باشد ازدواج هست درک درستی از وضعیت امروز نیست نپذیرفتن مسولیت و اینکه به یکی وفادار باشند عامل اصلی ازدواج نکردن جوانان است و البته قوانین چون مثلا من به دوستان فرزندم که البته پسر من ازدواج کرده وضع مالی عالی هم ندارد اما خوب بخاطر سلامت روح وچسم و ارامش خیال با ازدواج او موافقت کردیم ولی دوستان پسر من وضعشان از پسر من هم بهتر است وقتی میگوییم چرا زادواج نمیکنید اول مسئله مهریه را عنوان میکنند که همیشه میگویم که مهریه بیشتر از انکه مانع طلاق باشد مانع ازدواج است دوم اینکه میگویند چرا باید این همه هزینه زندگی یک زن را تقبل کنیم طلا بخریم زمان عقد طلا بخریم در طول زندگی طلا بخریم موقع طلاق هم باید طلا بخریم خب نشسته ایم سرجایمان و بدهکار کسی نیستیم فرهنگ اشتباه و قانونی که مرد عهده دار زندگی یک زن باشد هر زمانی هم که اگر زن ناسازگار هم بود باید صدها سکه طلا بدهد ازدواج را سخت کرده تعهدی که به گردن مردان گذاشته میشود ازدواج را سخت که نه غیر ممکن کرده (4423497) (alef-2)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۱۳:۰۹:۱۶
بله زنان هم موافقند.حقوق یکسان و تعهد یکسان.نمبشه مهریه رو حذف کرد ولی اقایون حقوقی رو که غیر منصفانه گرفتند هم داشته باشند (4424625) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۵:۵۸:۳۸
فقط بیکاری معضل جامعه ما نیست. در واقع فارغ التحصیلان دانشگاه ها صاحب سواد کاربردی و صاحب ایده نیستند و منتظرند که یک ارگان دولتی آنها را استخدام کند. این مشکل بزرگی است اگر توچه کنید! (4423567) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۶:۴۳:۰۸
سوالات خوبی پرسیده شده بود برای مثال سوال در مورد ازدواج درسن پایین و مشکلاتی که بعدا ممکنه پیش بیاره عیناً برای من اتفاق افتاده البته جواب های داده شده چندان با واقعیت های جامعه امروزی مطابقت نداشت. از سایت الف تشکر میکنم که به این موضوع مهم پرداخته. (4423604) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۱۷:۳۱:۲۶
یک جامعه را ،دولتمردان می توانند بانی و باعث پیشرفت آن در همه ی زمینه ها بشوند (البته نسبی)یا جامعه را به دره ی بی پایان نابسامانی ها و منجلاب فساد،تنگدستی،از هم پاشیدگی خانواده ها،نابودی فرهنگ و تمدن آن کشور ،کشت و کشتار ووو پر ت می کنند..امریکا،اروپا،نخستین جامعه است که به دلیل آزادی ها(هر چند نسبی),و ملی گرایی و اهمیت به مردمش و حساب بردن از آنها،هر سال به سوی پیشرفت می روند،جامعه ی دومی،کشور های آفریقایی،و چند کشور آسیایی و کشور های خاورمیانه است.بدبختانه،به دلیل همین قدرت،دولتمردان جامع ها ی پیشرفته،با سیاست های پیچیده و قدرت اقتصادی ،یار گیری ها ی خود را در همه ی این کشور های پس مانده از پیشرفت،گرفته اند و آنها جامعه را به سود قدرت ها و زیان مردم کشور خود،به از هم پاشیدگی و سپس جنگ و تجزیه می کشاندند.

در مورد همجنس گرا هم،باید بگویم آنها که جسمشان زنانه یا مردانه است ولی ویژگی های مردانه یا زنانه دارند،با یک جراحی می توانند به جنس خود بر گردانند ولی همجنسگرایی،بیشتر ریشه در دوران کودکی دارد. این ها چه گونه می توانند ثابت کنند که این گرایش امری طبیعی است؟

اگر به پیشینه ی بیشتر آنان بنگریم،یا در کودکی مورد آزار جنسی قرار گرفته اند یا در خانواده ای بزرگ شدند که دختر دوست یا پسر دوست بوده اند و آن را بر سر کودک خود می زنند و آن کودک نار خود آگاه گرایش به جنسی می کند که آرزوی پدر و مادر بوده. گروهی هم تنها برای لذت متفاوت و نبود ارزش های اخلاقی و یا بی توجهی و کمبود عشق از سوی پدر و مادر یا شوهر و زن،به آن تمایل پیدا می کنند. مگر می شود همجنسگرا نخواهد لذت جنسی ببرد؟

در مورد نخست،هورمون زنانه یا پردانه،چیره است که با جراحی مشکل حل می شود ولی در مورد دو،من نمی پذیرم که طبیعی و ژنتیکی است.چون پژوهشی که ثابت کند این گرایش طبیعی است و زن آن کشف شده باشد،وجود ندارد.

دلیل دیگر هم زشتی های چهره و نبود اعتماد بنفس و عدم توجه ی جنس مخالف به آنها،همجنسگرا می شوند ت..اما ابدا موافق توهین و ریشخند و منزوی کردن آنها نیستم زیرا ما باید نخست به انسانیت انسان ها نگاه کنیم،اگر بتوانیم چاره ی درد بشویم،کمک کنیم و اگر نمی توانیم آنها را از خود نرانیم. (4423664) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۲۲ ۲۲:۲۰:۴۱
از سایت الف درخواست میکنم که طبق معمول گاه به گاه نظرخواهی از مخاطبین خودش ،در مورد این که اگر هر رییس جمهور بودند چه گزینه هایی رو (ترجیحا خارج از سهم خواهی های سیاسی) برای تصدی در پست های کلیدی کابینه انتخاب می کردند. (4423920) (alef-11)
 
رضا
United States
۱۳۹۶-۰۳-۲۳ ۰۰:۴۴:۵۶
به نظر من فقر مهمترین آسیب اجتماعی است بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی نتیجه فقر می باشند. (4424047) (alef-13)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.