سرانجام اتفاقی که بسیاری انتظار آن را میکشیدند، افتاد؛ صنایع دستی برای نخستینبار به نمایشگاه کتاب رفت و این دو کالای فرهنگی در کنار هم عرضه شدند.
به گزارش ایسنا، با پیگیریهای پویا محمودیان- مدیرکل صادرات صنایع دستی - و رایزنیهایی که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام گرفت، صنعتگران برای نخستینبار به شهر آفتاب رفتند تا در کنار نمایشگاه کتاب محصولات خود را عرضه کنند. گرچه اولین تجربه برگزاری این نمایشگاه با مشکلاتی مواجه شد اما بسیاری معتقدند شروع خوبی بود.
قرار بود این نمایشگاه در فضای باز شهر آفتاب دایر شود اما با بارندگیهایی که در روزهای نخست نمایشگاه صورت گرفت، برخی از صنعتگرانی که از استانهای دیگر آمده بودند دچار خسارتهایی شدند و به شهر خودشان برگشتند به همین دلیل صنعتگران دیگری جایگزین آنها و به سالن جنبی نمایشگاه هدایت شدند.
گرچه سالن جنبی نمایشگاه روی نقشه شهر آفتاب نمایش داده شده است اما حتی اطلاعات مستقر در نمایشگاه که وظیفه راهنمایی کردن مراجعهکنندگان را داشتند نیز از وجود سالنی برای عرضه صنایع دستی خبر نداشتند بنابراین بسیاری از مراجعهکنندگان نمیدانستند امسال صنایع دستی نیز در شهر آفتاب عرضه میشود.
برخی از صنعتگران ضمن استفاده از هر نوع امکاناتی همیشه نسبت به برگزاری نمایشگاههای صنایع دستی از نمایشگاه ملی گرفته تا همین نمایشگاه شهر آفتاب گلهمند هستند؛ در نمایشگاه کتاب هم آنها همچنان اعتراض خود را نسبت به این موضوع اعلام کردند اما ترجیح دادند تا روز آخر از امکانات آن استفاده کنند. اما برخی دیگر از صنعتگران با وجود آنکه فروش هم نداشتند تلفیق دو کالای فرهنگی کتاب و صنایع دستی را در کنار هم به فال نیک گرفته و اظهار خوشحالی میکردند.
قاسم مرادی - عرضهکننده گلیم آذربایجانغربی - در اینباره به ایسنا گفت: به عقیده من برگزاری این نمایشگاه با آنکه نقطه ضعفهایی دارد اما در کل کار خوبی بوده است. همیشه نمایشگاههایی که برای اولینبار برگزار میشوند، نقطه ضعفهایی دارند. من با آنکه هیچ فروشی نداشتم اما از برگزارکنندگان این نمایشگاه قدردانی میکنم. این نمایشگاه اگر هر سال در کنار نمایشگاه کتاب برگزار شود میتواند برای مردم شناخته شود و نتایج پرباری را به همراه داشته باشد.
او ادامه داد: اگر ما همیشه انتقاد کنیم موجب میشود افرادی که دوست دارند برای صنعتگران کاری انجام دهند، دلسرد شوند. میتوانستند همین سالنی را که به رایگان در اختیار صنعتگران صنایع دستی گذاشتند هم به ناشران کتاب اختصاص دهند. البته امیدوارم این حرکت خوب هرساله به صورت رایگان برگزار شود. زیرا سالهاست که متاسفانه ما نمایشگاه رایگان صنایع دستی را دیگر ندیدهایم.
قبلا نمایشگاههای رایگان با امکانات لازم در اختیارمان قرار میگرفت اما متاسفانه حالا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای نمایشگاهایی با متری ۲۵۰ هزار تومان رایزنی میکند!
این صنعتگر فعال در حوزه گلیم با بیان اینکه واقعا نمیداند نقش سازمان در این زمینه چیست، افزود: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نمایشگاهی ایجاد میکند که اگر کسی عضو سازمان هم نباشد و کارت صنعتگری نداشته باشد باز هم میتواند همان غرفه را بگیرد. اصولا باید تفاوتی برای صنعتگرانی که کارت دارند با کسانی که کارت صنعتگری ندارند وجود داشته باشد. اما در کل من برگزاری این نمایشگاه را مثبت ارزیابی میکنم و از کسی که برای برگزاری آن رایزنی کرده است قدردانی میکنم. معتقدم هر کسی حتی دشمن آدم هم کار خوبی انجام میدهد باید از او تشکر کرد.
مرادی با بیان اینکه از روز اول در نمایشگاه نبوده و از چهارمین روز به صنعتگران دیگر در این نمایشگاه پیوسته است، اظهار کرد: البته صنعتگرانی که از روز اول در نمایشگاه حاضر بودند از فروششان به ویژه در روزهای پنجشنبه و جمعه اظهار رضایت میکردند زیرا به جز هزینه رفت و آمد، هزینه دیگری نکردند اما اگر مثل نمایشگاه ملی مجبور بودیم متری ۱۳۰ هزار تومان پرداخت کنیم طبیعی بود که استرس هم داشته باشیم.
محمد بنیجواد - صنعتگر نقاشی روی شیشه - نیز درباره این نمایشگاه بیان کرد: من از پنجمین روز نمایشگاه آمدم و به عنوان شروع چند نمونه از محصولاتم را فروختم. خدا را شکر بد نبود. معمولا ما در نمایشگاههایی که بازدیدکننده داشته باشد خوب فروش میکنیم.
او اظهار کرد: به عقیده من برگزاری این نمایشگاه شروع خوبی بوده. من بارها مطرح کردهام که چه خوب است صنایع دستی با نمایشگاه کتاب ادغام شود زیرا تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب زیاد است و اگر مردم بدانند که صنایع دستی هم در کنار این نمایشگاه وجود دارد قطعا از آن استقبال خواهند کرد و شک نکنید شلوغتر از این هم میشود زیرا صنایع دستی هم طرفداران خاص خودش را دارد.
بنیجواد گفت: اگر مردم بدانند صنایع دستی هم در کنار کتاب هست، از آن استقبال میکنند اما بسیاری از این موضوع مطلع نیستند و همه به نیت خرید کتاب میآیند. بسیاری از مراجعهکنندگان وقتی وارد سالن صنایع دستی میشوند میگویند ما نمیدانستیم که چنین سالنی هم وجود دارد و اتفاقی آن را دیدیم. فکر میکنم اگر این نمایشگاه تداوم داشته باشد در سالهای آینده نتیجه بهتری خواهد گرفت.
به گزارش ایسنا، صنعتگران استانهای اردبیل، سیستان و بلوچستان، سمنان، خوزستان، گیلان، تهران و آذربایجانغربی در این نمایشگاه حضور داشتند. البته در کنار نمایشگاه صنایع دستی در بخش جنبی، در سالن فعالیتهای فرهنگی سرای اهل قلم نیز برخی استانها در کنار معرفی نویسندگان شهرشان، صنایع دستی استان خود را هم برای معرفی عرضه میکردند.
معرفی صنایع دستی بوشهر در سالن سرای اهل قلم