دبیرکل حزب مردم سالاری گفت: حزب اعتدال و توسعه قبل از آقای روحانی چندان اسمی در میان احزاب نداشت، اما امروز بهخاطر آقای روحانی مدعی بیشترین سهم در کابینه است.
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری و نماینده لیست امید در مجلس شورای اسلامی امروز دوشنبه ۹۶/۵/۱۶ گفت و گویی با روزنامه آفتاب یزد انجام داده است که بخش هایی از آن را در ادامه میخوانید:
اگر رفتار روحانی مطابق با مطالبه مردم (24میلیونی) و اصلاحطلبان نباشد موضع اصلاحطلبان باید چه باشد؛ سازش، تعامل، انفعال؟ آیا همان اعتراض علنی که برخی اصلاحطلبان با شورای سیاستگذاری انجام دادند با روحانی انجام میدهند؟
آنچه ماندگار است خدمت به مردم است. وقتی کسی رئیسجمهور است رئیسجمهور همه ملت است، بنابراین تعبیر کابینه 24 میلیونی را هم قبول ندارم.
اما در هر صورت باید ببینیم که اکثریت مردم روی کدام مطالبه تاکید بیشتری دارند.
بالاخره نگفتید اختلاف بین اصلاحطلبان و روحانی بهصورت جدیتری بروز میکند، مثل اختلاف احمدینژادیها و اصولگرایان؟
بهطور طبیعی این اختلاف پیش میآید، اما هیچکس بنای اختلاف نباید داشته باشد. مثلا حزب اعتدال و توسعه قبل از آقای روحانی چندان اسمی در میان احزاب نداشت، اما امروز بهخاطر آقای روحانی مدعی بیشترین سهم در کابینه میشود. این حزب هم هیچ تناسبی با اصلاحطلبی ندارد، خودشان هم رودربایستی ندارند و میگویند که ما یک حزب میانهرو غیراصلاحطلب هستیم، البته نباید هم توقع داشته باشیم که آقای روحانی تمام مطالبات ما اصلاحطلبان را برطرف کند، اما آقای روحانی باید بداند اگر مشارکت 73 درصدی نبود آقای روحانی هم رئیسجمهور نبود.
تحریمهای جدید کنگره آمریکا این فضا را برای تریبونداران باز گذاشته است تا دوباره صحبتهای ضدبرجام، انجام دهند یا روحانی را به آمریکایی بودن متهم میکنند، در چنین شرایطی واکنش دولت باید چگونه باشد؟ آیا به سمت مسیر نقض برجام پیش میرویم؟
برجام را باید از تحریمهای جدید آمریکا جدا کرد. درست است که با توجه به ماده 26-28-29 برجام، این تحریمها ناقض برجام است، اما این تنها آمریکاست که دست به چنین تحریمهایی زده است، در حالی که برجام متعلق به کشورهای 1+5 است. در حال حاضر آمریکا نقض برجام کرده است.
پس نقض برجام را قبول دارید؟
مفادی از نقض برجام صورت گرفته است، البته همین آمریکا دوست دارد برجام به دست ما پاره شود.
اما روحانی در مناظرات انتخاباتیاش گفت ما میتوانیم همه تحریمها حتی تحریمهای غیرهستهای را رفع کنیم؟
حرف آقای روحانی این بود که تحریمهای هستهای را که برداشتیم باید تحریمهای غیرهستهای را هم برداریم.
«باید» را یادم نیست که گفت، بیشتر وعده داد!
مگر آقای روحانی بهدنبال این نیست که باید تحریمها برداشته شود، ولی باید موقعیتها را نیز بسنجیم.
این روزها درباره شهرداری گزینههای نجفی و مهرعلیزاده مطرح میشوند در این بین اینکه خانم کولایی بهعنوان یک زن گزینه نمایشی کاندیدای شهرداری است را چگونه می بینید؟
هیچ اشکالی ندارد یک خانم توانمند برای شهرداری مطرح شود، اما هر شهردار باید سوابق و برنامههایی برای اجرا و توانمندیهایی در اینباره داشته باشد.
در دیداری که نمایندگان تهران با اعضای شورای شهر داشتند گفتم که باید توجه داشته باشیم تهران مشکلات جدی دارد وقتی حادثهای مثل پلاسکو پیش میآید تازه به آن مشکل پی میبریم. ما نمایندگان تهران یک شب زیر پوست شهر تهران را از 10 شب تا 5 صبح دیدیم و دریافتیم که اگر روی پوست شهر هزار مشکل دارد، زیر پوست شهر دههزار مشکل دارد.
یکی از ایرادات جدی که به نحوه مدیریت شهر تهران دارم این است که قانون ساماندهی امور پایتخت متاسفانه اجرا نمیشود، 4 سال است در این دولت یک جلسه شورای ساماندهی امور پایتخت تشکیل نشده است(!) اگر آن جلسات شکل میگرفت میتوانست مطالبی از این قبیل که دولت و شورای شهر و مجلس هر یک باید چه کنند مشخص شود.
مثلا اعلام شده که تمام پادگانها باید از تهران بیرون رود یا صنایع آلاینده نباید وجود داشته باشد، یا صنایع مزاحم نباشد، حتی گفته شده احتمال انتقال پایتخت سیاسی بررسی شود، ولی جلسهای که باید از سوی رئیسجمهور تشکیل شود اعلام نشده است. جالب است بنده هم که یک سال و چند ماه است نماینده مجلس هستم و از طرف کمیسیون امنیت ملی در صحن علنی مجلس انتخاب شدم که در این شورا (ساماندهی امور پایتخت) باشم، اما این شورا یکبار هم تشکیل نشده است.
به هر حال شهردار آینده باید بحث مبارزه با فساد را جدی بگیرد. من سه بحث را در این زمینه مطرح کردم؛ اولا اینکه گفتهام کسی که به بهشت میرود به فکر پاستور نباشد، دومین بحث این است که
آنقدر در شهرداری پاکدستی را بروز دهد که یک افتخار برای اصلاحطلبان باشد و هیچ شائبهای در این باره که اینها هم آمدهاند تا جیبهای خودشان را پر پول کنند و بحثهایی که در گذشته بوده، تکرار نشود. بحث سوم اهمیتدادن به مردم و مطالبات مردم است، یک زمانی میگوییم دولت باید مطالبات اکثریت مردم را فراهم کند، اما گاهی به محلهها میروم و شورایاریها را میبینم اینکه شهرداری هم بتواند بخشی از مطالبات مردم را تحقق بخشد یک نکته بسیار بااهمیت است.
میخواهم کمی هم از خودتان بپرسم، شما شخصیت پرحاشیهای در مجلس هستید، بعضا صحبتهایی مطرح میکنید که سوژهای طنز به دست رسانههای جریان راست میدهد این عملکرد شما جای سوال برای من است، از آن جمله معروفتان راجع به گیلاس و عباس کیارستمی که هنوز هم محفل طنز است بگیرید تا آن یازده نفر رای ریاست مجلس (که البته درباره دلایلش ما توضیحات کامل چاپ کردیم)، اما به هر حال بسیاری از این ماجراها باعث و بانیاش خودتان شدید. اصلا چرا آن گیلاس را گفتید؟
درباره آن یازده رای که باید بگویم من قبل از رایگیری از انتخابات ریاست مجلس انصراف دادم و همه هم آن را فهمیدند، پس دیگر اساسا رای من نباید خوانده میشد، ولی بهخاطر کملطفی آقای لاریجانی و در جهت مانور بیشتر، او این آرا را خواند. اما درباره گیلاس باید بگویم به هر حال در تشییع جنازه مرحوم کیارستمی شرکت کرده بودیم، منطقه ایشان لواسانات است که در آنجا گیلاس بهعمل میآید، جشنواره گیلاس برپا میشود، خود او هم در فیلمی به نام طعم گیلاس بود، بعد فصلی هم که مرحوم شدند فصل گیلاس بود من قصد نداشتم شوخی بکنم، ولی خبرگزاریهای اصولگرا همان را گرفتند و تیتر زدند که اظهارنظر گیلاسی کواکبیان، هنوز هم آن جمله سوژه شده است. آن جملهای که من گفتم واقعا بیغرض و بیشیله پیله بود اینکه من گفتم: در فصل گیلاس، فرزند شهر گیلاس، آفریننده طعم گیلاس به خدای گیلاس پیوست. قصد طنز نداشتم و نظرم را گفتم.
جر و بحثهای همیشگی شما با آقای لاریجانی در مجلس از کجا نشات میگیرد، آیا ارتباطی با آن بازی سیاسی دارد که در بحث ریاست مجلس با شما انجام داد؟
من معتقدم اگر خوب عمل کنیم آقای لاریجانی را هم میتوانیم به آییننامه و رعایت آن دعوت کنیم آقای لاریجانی خیلی مبسوط الید در مجلس شده و هرگونه که میخواهد عمل میکند.
از ماجرای پروفسور کواکبیانی که به شما گفت، بگویید؟
الان که5 ماه از سال گذشته است به حرف آن روز من میرسید. من آن موقع به آقای لاریجانی گفتم شما نباید مکاتبه انجام میدادید. (راجع به برنامه و بودجه) ایشان گفت من به عنوان «رئیس مجلس نوشتم نه از طرف مجلس، پس حتما باید از جناب پروفسور کواکبیان اجازه میگرفتم.»
من گفتم وقتی دولت برنامهای را قبول دارد 30 درصد آن را اجرا میکند.
مثلا در برنامه ششم دولت 34 ماده داده بود، لاریجانی توانست با آن نامه کاری کند تا بتواند آن را 144 ماده کند. اما من میگفتم بگذارید دولت چیزی که میتواند را انجام دهد، اما با آن نامه کاری کردیم که اکنون دولت در حالی که 5 ماه از سال میگذرد هنوز برنامه ششم را ابلاغ نکرده است. حالا بنده لقب پروفسور بگیرم یا نگیرم! آن موقع که آن حرف را زدم قطعا این روز را میدیدم اینکه باری که بر دوش دولت میگذاریم را متوجه باشیم، اما آن تریبون هم دست خودشان است، آن موقع ما ضایع شدیم وگرنه کَل کَل خاصی با لاریجانی ندارم.
کَل کَل که دارید آقای کواکبیان...
من مسئولیتهای زیادی در مجلس دارم؛ از اتحادیه بینالمجالس جهانی گرفته، بحث فراکسیون دیپلماسی منافع ملی گرفته، نماینده در کمیته حمایت از انقلاب فلسطین گرفته، رئیس گروه دوستی گرفته و... و خیلی از مسئولیتهای دیگر که در مجلس دارم و آن را همراه با او (لاریجانی) دنبال میکنم، اما معتقد هستم که هر کس بر جایگاه ریاست مینشیند باید توجه کند که سخنگوی مجلس است و نه رئیس به مفهوم مطلق آن، مشکل ما با آقای لاریجانی در این است.
پس همه دعواهای لفظی شما با رئیس مجلس به خاطر آن است که او آییننامه را رعایت نمیکند؟
بله! برای هیئترئیسه این دوره (دوره دوم) قاعدهای برای فراکسیونها گذاشتیم تا رئیس و نایبرئیس و... را بهصورت مشترک انتخاب کنیم، دیدیم دوستان غیراصلاحطلب پای حرفشان نایستادند. من در این دوره هم میخواستم کاندیدای ریاست مجلس شوم، به من گفتند کاندیدا نشو چون در ریاست قرار است اصلاحطلب و اصولگرا رای مشترک بدهند من هم کاندیدا نشدم. اگر چنین قرار و تعهدی نبود من کاندیدا میشدم. ممکن بود رای نیاورم، ولی حداقلش آن بود که هویت اصلاحطلبی خود را به نمایش میگذاشتیم، ولی ما اصلاحطلبان سر عهدمان ماندیم، ولی آنها نماندند.
صحبتتان درباره اظهارنظر روحانیون مجلس درباره توتال هم جنجال ساز شد، گفتند به روحانیت توهین کردید.
البته آن موقع دوستان زیادی شلوغ کردند و بعد هم آمدند با ما روبوسی کردند. من حرف بدی نزدم، من فقط گفتم برخی از روحانیونی که در مجلس هستند و اکنون نامهای علیه توتال نوشته و در حال جمعآوری امضا برای آن هستند تخصص نفتی ندارند(!) اگر به بنده هم بگویند تخصص نفتی ندارید، من میگویم نه ندارم(!)، تخصص پزشکی هم ندارم، اینکه توهین نیست من که نگفتم روحانیون حق اظهارنظر یا امضا پای نامای را ندارند، هر کس آزاد است. فقط گفتم تخصص نفتی ندارند که ظاهرا به آنها برخورد. از طرفی من به خودشان هم گفتم اگر درسهای فقهی بیشتر از شما نخوانده باشم کمتر نخواندم(!) بالاخره من غیر از اینکه در دانشگاه امام صادق(ع) فوقلیسانس گرفتم در درس آیتالله سیدرضی شیرازی (از نوههای میرزای بزرگ شیرازی) و آیتالله سیدعلی گلپایگانی درس خواندم. ما زاویهای با روحانیت نداریم.
این را هم بگویید که بعد از آن صحبت از آن نامه ضدتوتالی که 25 امضا داشت، 13 نفر امضایشان را پس گرفتند و آن موضوع از حد نصاب افتاد، طرح کسانی هم که قصد ردتوتال را داشتند 3 فوریتی بود و خدا را شکر نیمی از طراحان خود امضایشان را پس گرفتند.
ولی قبول دارید در کل، آدم پرحاشیهای هستید؟
نمیدانم، ولی خودم دوست ندارم برای خودم حاشیه درست کنم شاید اندکی طبع کاریم باعث شود.
اما درونمایه طنز دارید.
من با همه شوخی میکنم حتی با اصولگرایان. اما سر مواضع خودم نیز محکم هستم و این را همه میدانند.