نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 439756
پیشنهادی برای تک نرخی کردن ارز؛ حمایت از تولید ملی و تحقق اقتصاد مقاومتی
بخش اقتصادی الف، 9 بهمن 95
تاریخ انتشار : شنبه ۹ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۳۹
نرخ ارز، قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است که به عنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره مورد توجه اقتصاددانان  بوده و نوسانات آن بر رشد تولید و تقاضای کشور موثر است. به همین دلیل تعيين نرخ ارز يا ارزش پول ملي در برابر ارزهاي خارجي همواره يكي از دغدغه‌هاي فعالان و تصميم‌گيران اقتصادي بوده؛ در حقیقت نرخ ارز، یک متغیر کلیدی و مهم اقتصادی در سیاست گذاری ها قلمداد می شود.
 
نرخ برخی ارزها بخصوص دلار در اقتصاد ایران تاثیر گذار و این تاثیر نسبت به سایر کشورها بیشتر است، زیرا تولید در کشور ما به واردات وابسته است. نوسان زیاد نرخ ارز باعث وارد شدن تکانه‌های شدید به اقتصاد ایران شده و تولید ملی، نرخ رشد تورم و قدرت خرید و معیشت مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
 
بر همین اساس مديريت نرخ ارز در اقتصاد ايران همواره يكي از چالش‌هاي عمده اقتصادی کشور است. نظام ارزي در اقتصاد ايران تا سال 1380، يك نظام ارزي حداقل دو نرخي شامل يك نرخ ارز رسمي (ثابت) و يك نرخ ارز غيررسمي (بازار آزاد) به صورت شناور مديريت‌شده بوده؛ اما با اجراي سياست يكسان‌سازي نرخ ارز از سال81، نظام ارزي کشور به نظام تك‌نرخي شناور مديريت‌شده تغيير کرد.
 
البته از سال90، و با افزایش قیمت ارز، نرخ آن دو نرخی و حتی سه نرخی شد. این روند تا کنون ادامه دارد باعث ایجاد تکانه‌هایی به اقتصاد ملی و آسیب پذیری آن شده است.
 
افزایش نرخ ارز بر عملكرد اقتصادي اثرگذار است و  بر سه متغير مهم اقتصاد كلان، يعني تراز تجاري، توليد و اشتغال و تورم تاثیر خواهد داشت. از طرفی چند نرخی بودن نرخ ارز باعث ایجاد رانت و فساد بوده و است که در سال‌های گذشته نمونه هایی از آن در اقتصاد ایران دیده شد، مثلا با ارز(دلار) با نرخ مرجع یا همان قیمت دولتی در سال91 به جای دارو، خودرو وارد کشور شد و یا موارد دیگر... .
 
با توجه به تاثیر قیمت برخی ارزها بخصوص دلار در اقتصاد ایران، بالا و پایین شدن آن اقتصاد ملی را تحت شعال قرار می‌دهد. این موضوع در همه کشورها صدق می‌کند، اما به دلیل اینکه واردات کشور ما بخش اعظمی از اقتصاد کشور را به خود اختصاص می‌دهد؛ این افزایش و یا کاهش، خود را در نرخ رشد تورم و قدرت خرید مردم نشان خواهد داد.
 
همانطور که گفته شد، تولید داخل و اقتصاد ایران به واردات وابسته است. براساس آمار گمرک ایران و با نگاهی به آمار تجارت خارجی کشور در هشت ماهه سال جاری مشاهده می شود 3میلیارد و 137میلیون دلار کالای مصرفی وارد شده که تنها 10 درصد از ارزش کل کالاهای وارداتی را به خود اختصاص داده و سایر واردات، کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه واحدهای تولیدی و ماشین الات مورد نیاز بخش صنعت است.
 
سهم واردات کالاهای واسطه‌ای از نظر ارزش 63درصد برابر با 17میلیارد و 834میلیون دلار  و سهم کالاهای سرمایه ای هم به 6میلیارد و 412میلیون دلار رسیده که 22درصد از ارزش کل واردات کشورمان را شامل می‌شود.
 
 این آمار نشان می‌دهد که 85درصد از کالاهای وارد شده به کشور در بنگاه‌های تولیدی مورد استفاده قرار می‌گیرد و با نوسان و افزایش نرخ ارز، بنگاه‌های تولیدی دچار مشکل شده و قیمت تمام شده تولید کالا هم افزایش می‌یابد. افت واردات کالا‌های واسطه‌ای که در خطوط تولید مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌تواند تهدیدی برای اقتصاد کشور باشد.
 
با توجه به موارد فوق، زمزمه یکسان سازی نرخ ارز و حذف نظام چند نرخی مدت هاست به گوش می رسد موضوعی که اگر محقق شود شفاف سازی فعالیت در بازار، توسعه فعالیت های بازرگانی و تجاری را به دنبال دارد و اگر چند نرخی بماند فرآیند مذکور دچارخلل می شود.
 
تک‌نرخی شدن ارز و پایان ارز دو نرخی باعث افزایش شفافیت مالی و اقتصادی و کاهش هزینه‌ها خواهد شد واقتصاد کشور را از  بی نظمی های موجود نجات می دهد.
 
دولت یازدهم از همان ابتدا وعده تک نرخی شدن ارز (دلار) را داد، اما تا کنون محقق نشده است. هر چند رئیس کل بانک مرکز و سخنگوی دولت از تک نرخی شدن قیمت ارز تا پایان سال جاری خبر داده بودند و بانک مرکزی در مرداد ماه امسال حرکت به سمت آن را آغاز کرد، اما تا کنون این وعده محقق نشده است.
 
طی یک ماه گذشته نرخ ارز بالا رفت و اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داد. بانک مرکزی هم به‌عنوان مسئول بازار ارز باید اقدامی انجام می‌داد و برای کنترل نرخ ارز تمهیداتی می‌داشت. در این میان چند اتفاق رخ داد.
 
دولت و بانک مرکزی در همان زمان دستور العملی را ابلاغ و اعلام کرد که بنگاه‌های اقتصاد، ارز مورد نیاز خود را برای برخی کالاها از نظام بانکی با قیمت 3600 تومان تأمین کنند.
 
 براساس این دستورالعمل صادرکنندگان باید ارز خود به نظام بانکی بفروشند تا با قیمت 3600 تومان به دست فعالان اقتصادی برسد، اما این نرخ، یعنی ایجاد نرخ سوم برای ارز.
 
از سوی دیگر صادرکنندگان هم حاضر نخواهند شد ارز خود را به قیمت کمتر از نرخ بازار آزاد به نظام بانکی بفروشند. هر چند گفته می‌شود اقدام بانک مرکزی در راستای تک نرخی کردن بوده و احتمال حذف نرخ مبادله‌ای (نرخ 3200 تومانی) وجود دارد. اگر قرار بود ارز برای ایجاد شفافیت و  و حذف رانت، تک نرخی شود، چرا با ابلاغ این بخش نامه مسیر تغییر کرده است.؟
 
چندی پیش هم نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه در جمع خبرنگاران با تاکید بر تکر نرخی شدن ارز تا پایان سال، گفته بود که نرخ ارز در بازار آزاد ملاک دولت نیست و نرخ دولتی (مبادله‌ای مدنظر) است.
 
ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی هم بعد از اینکه قیمت انواع ارز  بخصوص دلار کمی عقب نشینی کرد، نرخ مناسب را نرخ 3600 تومان عنوان کرد و این احتمال وجود دارد که دولت و بانک مرکزی ارز را تا پایان سال با نرخ 3600 تومان تک نرخی کنند و شاهد حذف نرخ مبادله‌ای و بازار آزاد باشیم و نرخ جدیدی که اعلام شده، مبنای تک نرخی شدن باشد.
 
با توجه به رکود حاکم بر اقتصاد ایران، اگر با افزایش نرخ ارز، از تولیدکننده ایرانی حمایت نشود، شاهد تعطیلی بنگاه‌ها، افزایش تعداد بیکاران و نرخ بیکاری، افزایش نرخ رشد تورم و کاهش قدرت خرید مردم خواهیم بود. البته باید متذکر شد که تمام مصارف ارزی کشور صرف واردات نمیشود، اما بخش اعظمی برای واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه است.
 
پیشنهاد این است که دولت اگر قصد تک نرخی کردن نرخ دلار و انواع ارز را دارد، از آنجا که دلار با توجه به توضیحات بالا نقش بسزایی در اقتصاد ایران و شاخص های اقتصاد کلان دارد؛ کارشناسان اقتصادی نرخ تعیین شده در بازار را نرخ واقعی برای یکسان سازی نرخ ارز می دانند و بهتر و لازم است دولت نرخ مبادله(بانکی (را کنارگذاشته و نرخ بازار آزاد (نرخی که بازار تعیین می‌کند) را مبنا قرار داده و ارز (دلار) رابراساس آن به فروش برساند.
 
فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان هم براساس نرخ ارز در بازار اقدام به خرید و فروش ارز مورد نیاز خود کنند. البته این نرخ باعث افزایش قیمت کالاهای وارداتی و قیمت تمام شده تولید کالا در داخل خواهد شد، اما دولت می تواند با اقداماتی از تولید کننده ایرانی و همچنین برخی کالاهای اساسی در برابر این نرخ حمایت کند.
 
 هر چند برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان اعتقاد دارند که تولید کننده ایرانی و کالاهای اساسی با دلار و ارز با نرخ مرجع (مبادله ای) وارد کشور نمی شود و این موراد با همان ارز قیمت بازار آزاد وارد می شوند، پس انتخاب ارز بازار آزاد به عنوان نرخی برای یکسان سازی قیمت ارز تاثیری نخواهد گذاشت.
 
 
کلمات کلیدی : بانک مرکزی + دلار + نرخ ارز + اقتصاد مقاومتی
 
دانشجوی اقتصاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۰۹:۴۴:۰۹
خیر امکان پذیر نیست چون اینجا ایرانه و اقتصا ایران با رابطه جلو می رود نه ضابطه (4139545) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۵۶:۱۹
قیمت دلار باید تک نرخی به قیمت واقعی 1000 تومان بشود

(4139672) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۲۶:۴۶
انشاالله برجام اجرایی شود دلار میاد زیر 1000
""" در روز اجرای توافق کلیه تحریمهای اقتصادی ،بانکی و مالی در همان روز و بطر کامل لغو خواهد شد"""""سخنان گهربار آقای روحانی پارسال (4139733) (alef-18)
 
الف ر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۳:۰۸:۴۰
دلار را به قيمت پائين فروختن مثل انرژي ارزان فروختن است اين يعني چوب حراج زدن به اموال ملي تازه مگه تنها دولت متواند با شبكه هاي مافيائي بسته به قدرت را حريف بشه بتواند سياست درسا را اجرا بكنه البته حقير از سر خير مسئولين بازنشسته زير 2 ميليون حقوق بگيرم (4139969) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۷:۰۵:۱۰
جناب بازنشسته قیمت واقعی دلار 1000تومان هست گران. فروشی دلار باعث کاهش شدید قدرت خرید مردم و کاهش فروش تولید گشته مسکن و تمام تولیدات کشور به حال رکود رفته، گران فروشی دلار باعث ایجاد تورم مصنوعی و نابودی صنایع می شود، شما در ایران زندگی می کنید نه در آمریکا که غصه دلار آمریکا را می خورند بی ارزش کردن ریال یعنی نشان دهنده اقتصاد ناپایدار ایران هست سرمایه گذارهای خارجی و داخلی حاضر به سرمایه گذاری در ایران نیستند و نخواهند بود. چون اصل قدرت خرید مردم هست، باید قیمت دلار به 1000تومان کاهش یابد و جلوی ورود تولیدات خارجی مشابه هم قیمت و هم کیفیت با کالاهای داخلی گرفته شود و جلوی قاچاق کالا واقعا گرفته شود، در این صورت عصر طلایی اقتصاد ایران و سامان یافتن اقتصاد ایران شکل خواهد گرفت (4140449) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۷:۰۹:۱۲
فعلا گران فروشی دلار و گران کردن ده برابری بنزین و انرژی باعث گران در آمدن تولیدات داخلی و رکود اقتصاد و و کاهش تولید ایران گشته هست دوست عزیز

در واقع ارزان فروشی ریال همان نابود کننده اقتصاد ایران هست در این چند سال که دلار به چندین برابر قیمت واقعی آن. در حال فروش هست تولیدات ایران را نابود کرده است (4140454) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۰۹:۵۹:۳۹
دوست گرامی دلار اموال ملی نیست بلکه ریال اموال ملی هست، گران فروشی چهار برابری ی فعلی دلار باعث نابودی اقتصاد و و ایجاد فقر مصنوعی گسترده در ایران گشته است (4141388) (alef-3)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۰۵:۳۱:۴۷
صحبت برجام و اینها نیست. تا زمانی که نرخ دلار دستوری و سیاسی تعیین بشه ما مشکل جهش نامعقول دلاررا خواهیم داشت. نرخ برابری دلار باید بر اساس ارزش واقعی ریال تعیین شود که محاسبه آن توسط اقتصاددانان بسیار آسان است. ارزان فروشی دلار چه قایده ای برای ملت دارد، جز واردات کالا و ورشکستگی صنایع داخلی و صادرات و پول های بادآورده دلال ها. (4141174) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۱۶:۵۹:۴۶
قیمت واقعی دلار 1000تومان هست و بیشتر از این قیمت گران فروشی دلار هست (4142049) (alef-18)
 
Netherlands
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۰۵:۲۸:۵۵
1000 تومان نرخ معقول است به شرط اینکه یک صفر از جلوی پول ملی بردازند. (4141172) (alef-3)
 
United Kingdom
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۰۹:۳۳
موافقم.... (4139700) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۳:۰۹:۳۸
دلار گران نمیشود بلکه پول ملی ایران هر روز بی ارزش تر میشود (4139971) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۰۱:۰۳
قبلا هم ارز تك نرخي شد اما پايدار نبود ، هر چند اجراي دوباره اين سياست در شرايط حاضر شايد بتواند تا چند مدتي برخي از رانتهاي قانوني را از بين ببرد و موقعيتهاي سوء استفاده را كاهش دهد اما اگر بخواهد تك نرخي كردن ارز و هر اقدام سياستي ديگر موقعيتي پايدار داشته باشد بايد اولا اقتصاد به سمت شفافيت حركت نمايد و حداقل پديده اي به نام قاچاق كاهش قابل ملاحضه اي بنمايد و ثانيا درآمد صادرات منابع طبيعي مانند نفت از درآمدهاي دولت جدا شود و تقريبا كل اين نوع درآمدها به جاي واريز به بانك مركزي به صندوق توسعه ملي واريز شود. اين اقدام باعث خواهد شد كه بودجه دولت به ماليات معطوف شود و اثر بزرگتر آن اين خواهد بود كه ديگر ريالي بابت ارزهاي نفتي منتشر نخواهد شد و حجم پول به واسطه صادرات منابع طبيعي در افتصاد افزايش نخواهد يافت و اثر تورمي آن كه ركود اقتصادي را نيز بدنبال دارد حذف مي شود . در اين صورت دولت نقش درست خود را در اقتصاد بهتر مي يابد و بانك مركزي هم سياستهاي پولي را بهتر اجرا مي كند . در غير اينصورت مرتبا متناسب با درآمدهاي نفتي دولت و تبديل آن به ريال توسط بانك مركزي حجم پول افزايش يافته و تعادل كليه نرخها از جمله نرخ ارز در كشور بهم مي ريزد و سياست تك نرخي بودن ارز به علت وقوع تورم هاي دوره اي شديد مانند سنوات قبل شكست مي خورد.... و درنهايت شرايط توليد ملي نيز به مخاطره مي افتد...چرا بانك مركزي ما مرتبا بايد پول نشر دهد اول اين درد (ام الامراض نظام پولي كشور) را درمان كنيم......... (4139562) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۰۸:۴۴
خوبه به شرطی که به از ما بهترکن ندن (4139573) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۳۰:۱۰
چهار ساله میگه امروز یا فردا نرخ ارز تک نرخی خواهد شد و هر روز یک مقاله درباره ان ولی نمیشود چرا به علت ..... (4139616) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۴۰:۱۴
از وقتی که دلار 2900 بود آقای سیف میخواد تک نرخیش کنه
الان دلار 3900!!!!! (4139642) (alef-3)
 
United States
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۲۰:۲۰:۱۶
دلار قبل از سيف بين ٣٣٠٠ و ٣٤٠٠ بود! لااقل تاريخها رو جابجا نكنيد! (4140710) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۱۰:۰۰:۴۱
دلار تا قبل سیف به 2750 تومان پایین آمده بود (4141389) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۰:۴۱:۵۹
تک نرخی پیشکش
ببین شب عید دلار میره چند
تازه اگه تصمیمات ترامپو ندید بگیریم (4139643) (alef-3)
 
سمیه دانشجو از اهواز
United Kingdom
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۰۷:۴۳
به نظرم پیشنهاد خوبی است اما در اقتصاد رانتی نمی شود. الان این دولت ۴ ساله وعده یکسان سازی نرخ ارز را می دهد ولی چه شد مگر کاری دارد ان را تک نرخی کردن اما چون منافع وجود دارد نمی خوان اجرایی شود. و به دست تولید هم نمی رسد. (4139698) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۳۲:۵۹
یکم به آینده نگاه کنید ؟؟؟

چند سال دیگه میخواید چیکار کنید ؟؟؟ همین طور قیمت دلار رو ببرید بالا و ارز پول ملی رو کم کنید ؟؟؟

بهتر بجای افزایش قیمت دلار بگید کاهش ارز پول ملی ....

دولت ها سوء مدیریت و کم بود منابع رو همیشه با افزایش قیمت دلار جبران کردن ولی بهتر است کمی بفکر ارز پول ملی هم باشید و اینکه قدرت خرید مردم روز به روز کمتر میشود . (4139743) (alef-18)
 
وثوق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۱:۵۲:۵۷
تا زمانی که درآمد دولت دلار و بودجه و خرج کردن آن به ریال است این کاهش قیمت ارز اتفاق نمی افتد.
هرچقدر ارز در بازار گرانتر فروخته شود خزانه دولت پرتر است. (4139790) (alef-3)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۲:۰۲:۰۸
تولید ملی ؟؟
کدام تولید ملی .. وقتی قیمت دلار بالا می رود قیمت آفتابه هم که ظاهرا تولید ملی است بالا می رود .. (4139812) (alef-18)
 
اراکی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۲:۴۸:۰۲
ما آفتابه هم نمی توانیم تولید کنیم! کدام جنس بدون وابستگس به خارج تولید میشود که بهش بگیم ملی؟! (4139915) (alef-18)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۱۴:۰۵:۵۴
تولید ملی ؟ مثلا ؟ خیلی از همین به اصطلاح تولیدات مواد اولیه شون از اونور میاد (4140102) (alef-3)
 
هادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۰۹ ۲۲:۵۰:۵۰
بیکاری داره بیداد میکنه ما فارغ التحصیلای حقوق نه بودجه میخوایم نه امکانات یه مجوز وکالت میخوان بهمون بدن هم ازمون میزارن هم ظرفیت تعیین میکنند انگار میخوان از جیبشون به ما حقوق بدن شغل ما ازاد است تا قبل از سال ۷۶ بدون ازمون همه وارد میشدن بعد اونهابی که رفتن در رو بستن به بهونه اشباع شدن بازار دیگه کسی رو راحت راه نمیدن اگر میتونید کمک کنید این انحصار کانون وکلا بشکنه (4140989) (alef-3)
 
بشیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۰ ۱۶:۰۵:۰۰
من نه رشته تحصیلی مربوط و نه سواد تئوری زیادی از نرخ ارز و کاهش ارزش ریال ایران ندارم که بخواهم اظهار نظر نمایم ولی دوست دارم تدبیری اندیشیده شود تا رانت خواری و سوء استفاده ابیت المال توسط هر مقامی کم شود و صاحبان زر و تزویر نتوانند دست اندازی کنند. (4141945) (alef-18)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.