نظر منتشر شده
۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 442851
بحران بانک‌ها را دریابید
داود چراغی، 18بهمن ماه 95
در حالی که ۵۵ درصد منابع شبکه بانکی در سه بخش مطالبات، معوقات و داراییهای سمی فریز شده است، با استاندارسازی صورتهای مالی بانکها، زیانهای سنگین آنها نیز در حال نمایان شدن است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۴۳
در برهه زمانی فعلی، نگرانی از سقوط بخش مالی اقتصاد کشور به پرتگاه بحرانهای بزرگ رو به افزایش است. چه شد که نهادهای مالی، موسسات مالی و اعتباری، بانک­ها، بازار سرمایه، شرکت­های اعتباری، صندوق­های بازنشستگی و بیمه­‌ها در سرازیری زیان قرار گرفته‌­اند و درجهت رسالت اصلی خود، حرکت نکردند؟  به نظر می‌رسد عامل مهم بوجود آمدن وضعیت بغرنج، عدم توجه به فعالیت­های نهادهای مالی در اقتصاد کشور است.

باید توجه داشت که وضعیت نه چندان مناسب بخش مالی کشور، به تبع اتخاذ سیاست­های پولی و مالی نامطلوب علی‌الخصوص در یک دهه گذشته، مرتبط است. آنچه مسلم است، دولت نمره قبولی در مدیریت بخش مالی اقتصاد کشور از اواسط دهه 1380 تا کنون بدست نیآورده است. در این بین گره خوردن دولت و بانک­ها و نگاه کردن به بانک­ها به عنوان صندوق یا خزانه دولت در بسیاری از موارد، علت اصلی این بهم ریختگی و آشفته‌گی مالی و پولی است. بدهی دولت به بانک­ها، تعادل مالی بانک­ها را بهم ریخته و در  کنار آن، به تاراج رفتن منابع مالی کشور در قالب معوقات سنگین ‌و لاوصول بانکی و همچنین موسسات‌ مالی و اعتباری ورشکسته و تعاونی‌های اعتباری غیر مجاز، همه و همه بیش از پیش موتور فعالیت بانک­ها را در اقتصاد کشور خاموش نموده است.

اگر به این عوامل، مدیریت و حاکمیت دولت بر نظام بانکی را اضافه نمایم، پازل بحران بخش مالی تکمیل می­‌شود. آمارها نشان می‌­دهند، بیش از 55 درصد منابع مالی شبکه بانکی کشور، در سه بخش عمده فریز شده است. آن سه بخش عبارتند از؛ مطالبات از دولت، معوقات و داراییهای سمی.

یک سوال اساسی در اینجا مطرح است، اصلا چرا باید بانک­ها، این همه دارایی سمی داشته باشند؟ چرا باید پروژه ­های ساختمانی و سرمایه‌گذاری­ های مستقیم انجام دهند؟ چرا باید این همه اختلاس و ارتشاء در شبکه بانکی انجام شود؟ آیا وظیفه بانک­ها، نابود کردن پول مردم است؟ اگر چنین بود که این‌همه دستگاه عریض و طویل لازم نبود. بسیار تاسف‌آور و تامل برانگیز است، حجم تخلفات و انحرافات شبکه بانکی کشور، به صورتی درآمده که اصلا نمی­‌شود، دست به اصلاحات و شفاف سازی زد.

بانک­ها باید با استانداردهای  IFRS ، صورت­های مالی خود را تنظیم نمایند تا ضمن شفافیت، بانک­های بین‌المللی نیز تمایل به همکاری با بانک‌های ایران داشته باشند. خب، چه شد؟ روزبروز زیانهای سنگین در مجموعه بانکها شناسایی می­‌شود. این زیان­ها قبلا کجا بودند؟ آیا نمی‌شد فهمید که بانک‌ها، دارای انحراف فاحش از وظایف ذاتی خود هستند؟ مسلم است که هشدارهای مهمی از سوی کارشناسان و متخصص مکرراً داده شده است. آیا می دانید، دو بانک بزرگ کشور بر اثر این شفاف سازی، بیش از 30 درصد، زیان داده اند؟ بنظر شما، تامل برانگیز نیست که فردی سهام بانک را بخرد، 30 درصد ضرر کند، بعد در همان بانک سپرده گذاری کند، 30 درصد سود ببرد؟

بسیار محتمل است، در صورت ادامه وضعیت کنونی، بانک­ها هم به سرنوشت موسسات مالی ورشکسته، دچار شوند. بنظر می­رسد، در شرایط فعلی که بانک­ها با هر ابزاری به دنبال منابع می­گردند تا فقط بتوانند سود سپرده­های خود را بپردازند، خود نشان از وضعیت بسیار نامطلوب بانک­ها می­دهد. این احتمال در خصوص بانک­های خصوصی بسیار بیشتر نیز می­باشد. اغلب بانک­های خصوصی، برای پروژه های سرمایه‌گذاری شکست خورده خود و همچنین پرداخت سود سپرده‌های ماهانه‌­ سپرده گذارانشان، مجبور به جذب منابع بیشتر به هر قیمتی هستند. تامین این نقدینگی بیشتر، آسیب بیشتری نیز به اقتصاد کشور وارد می‌کند و  باید هر چه زودتر متوقف شود.

آیا اندیشیده شده که اگر بانکی با مجوز بانک مرکزی، توانایی بازپرداخت سپرده ­های مردم را نداشته باشند و تجمع در جلوی درب بانک اتفاق بیفتد، روز بعد، بانک بعدی دچار این وضعیت خواهد شد و روز بعد از آن، دیگری و این امر، اقتصاد را به ورطه نابودی کامل خواهد ­کشاند. اگر اقدام به اتخاذ تدابیر و اقدامات مناسب صورت نگیرد، آنگاه دومینوی خود تباهی بخش مالی که کل اقتصاد ایران و کشور را تهدید می­کند، به حرکت خواهد افتاد.

رها کردن بانک­ها به حال خود، یک خود تباهی بزرگ است. باید این گونه هشدارها توسط مقامات و مسئولین مربوطه به خصوص در بانک مرکزی جدی گرفته شود. اگر به این معضلات، بیمه ها، صندوق‌های بازنشستگی، بورس و ... را اضافه کنیم، نگرانی بیشتر هم می­شود.

 امیداست دولت با اتخاذ اقدامات مناسب باتوجه به اصول علم اقتصاد و بانکداری، هرچه زودتر بخش مالی اقتصاد را نجات دهد که این امر از هر واجبی واجب‌تر است. 

استادیار موسسه پژوهشهای بازرگانی
 
 
کلمات کلیدی : اقتصاد ایران+رکود اقتصادی+بحران نظام بانکی
 
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۱:۴۸:۱۷
جالب است
وامها با سودهای 28 درصد
عدم ارائه وامهای 18 درصد
کم کردن سود تسهیلات
بازهم بحران؟؟؟؟؟
پس بانکهای اروپایی با سود وام صدم درصد و بازپرداخت 40 ساله چه میکنند؟؟؟؟؟
چرا انها در بحران نیستند؟
کمی عجیب نیست؟ (4153659) (alef-18)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۲:۰۸:۵۳
عجیب نیست، چون دولتهایشان بی حساب نمیتوانند پول چاپ کنند. (4153688) (alef-18)
 
حامد
Germany
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۲:۰۷:۲۵
در حال حاضر بانکها همانند شرکت های هرمی رفتار میکنند. با سود بالا سپرده های مردم را جذب میکنند و بخشی از آنرا بابت سود به سپرده گذاران قبلی میپردازند. امید بانکها برای زنده بودن به تورم بسیار بالایی در آینده نزدیک است که در آن بتوانند وثایق و اموالشان را با قیمت بیشتری بفروشند شاید کسری ها جبران و و ورشکسته نشوند. (4153686) (alef-18)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۲:۴۷:۰۱
مشکل از مدیریت بانکهاست .
یکبار برای تذکری پیش عضو هیئت مدیره یکی از بانکها که الان مدیرعامل است رفتم . از حرکت از منزل تا برگشتم 3ساعت طول کشید . ملاقات کوتاهی انجام شد و نهایتا حدود 20دقیقه رودررو صحبت کردیم .
هنوز بعد از 6سال افسوس 3ساعت وقت تلف کرده ام را میخورم .
حراست بانکها که بجز عده معدودی . از افراد بیسواد وسطح پائین هستند دایره انتخاب مدیران را با اعمال سلیقه شخصی محدود میکنند . بگونه ای که اکثر مدیران نبودنشان هیچ تاثیری بر بانک ندارد . بجای تخصص واطلاعات بانکی ومدیریتی اهمیت به داشتن ریش وشرکت درجلسات دعا وانجمن ویا خبرچینی وزیراب زنی است .
توقع دارید با این وضع موقعیت بانکها به خطر نیافتد ؟
ولی چرا حراستی ها اینگونه اند ؟
از 50نفر که وارد سیستم میشوند 20نفر خوب و20نفر متوسط و5نفر ضعیف و3نفر مریض ودرب وداغون و2نفر پیدا میشود که به هیچ وجه تن بکار نمیدهند . نه تنها کارنمیکنند مزاحم کاردیگران هم هستند .بقیه 5نفر ضعیف و3نفر مریض را تحمل کرده وبارشان را بدوش میکشند وکمکشان میکنند .ولی
ان دونفر مدام در مضان تهدید به اخراج و ترد از جمع بوده ولذا برای دفاع از خود وادامه تنبلی وزیرکار دررفتن شروع به ایراد گرفتن از بقیه میکنند ودرمواردی که اکثرا مسائل شخصی بوده وبه درد حراست میخورد (افراد مثل خودشان ) با بزرگ نمائی گزارش میدهند که متاسفانه مورد استقبال قرارگرفته ولذا حمایت میشوند و اینگونه جذب حراست شده ودر اینده تصمیمات عزل ونصب مدیران با نظر اینها صورت میگیرد . وبعداز مدتی میشوند مدیر اداره ویا مدیرعامل بانک .
برای همین نرخ بهره بانکی در کشور مدعی اسلامی 28درصد ودر اروپا میانگین زیر 5درصد ودربعضی کشورها صفر ویا منفی است ونرخ وامها نیز با همین نسبت
نوسان دارد .
علما بجای گیر دادن به بانکها بهتراست بدانند که مشکل بانکها نیستند .
بانکها براحتی قابل اصلاح هستند به شزطها وشروطها که به هیچ وجه سیاسیون نخواهند پذیرفت ولذا گناه از بانکها نیست . مشکل از حاکمیت است که بانکهارا بعنوان جیب خو تلقی کرده ولذا درصورت اصلاح تبدیل به جیب مردم خواهد شد ودست حکومت از مال مردم کوتاه خواهد شد .
آیا حکومت خاضراست تغییرات واصلاحات را بپذیرد ؟؟؟؟؟ (4153777) (alef-18)
 
صمصام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۳:۳۱:۴۹
تا زمانیکه بانکها به فعالیت اصلی خود بازنگردند همین آش وهمین کاسه است .
در کشور ما متاسفانه هدف هر نوع وسیله را توجیه میکند.در دین اسلام کسب روزی وثروت مستحب و بلامانع است اما نه به هر وسیله. بانکها در کشور ما به جای اینکه بانکداری کنند سرمایه داری میکنند.
چرا در کشور ما تعداد اختلاسهای بانکی ومبالغ انها اینقدر وحشتناک است ؟؟؟
علت مشخص است چون بانکها برای محقق کردن سود مورد انتظار سهامداران و صاحبانشان در هر فعالیت مجاز وغیر مجاز اقتصادی شرکت میکنند! (4153863) (alef-18)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۱۳:۵۲:۲۹
متاسفانه مردم اطلاع کافی از مسائل بانکی ندارند و مسئولین هم از این فرصت نهایت فرصت طلبی را بکار میبرند در حالی که این رویه بسیار خطرناک و پیامدهای ناگوار به همراه خواهد داشت که ضرر آن بیشتر به جامعه و عدالت اجتماعی منجر میشود .از خدا بترسید و گول شیطان را نخورید و معرفت ایرانی بودن خود را حفظ کنید (4153907) (alef-18)
 
سید جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۱-۱۸ ۲۲:۲۱:۴۵
زمانی که هزاران واحد صنعتی و خدماتی به دلیل بحرانهایی که بانکها به علت سوء مدیریت یا فساد ،در اقتصاد کشور ایجاد نمودند ورشکست شدند و کارگرانشان شرمنده خانواده هایشان شدند کسی این واحدها را نجات نداد. حالا که دیگر کف گیر بانکها به ته دیگ خورده است و باید تاوان عملکردشان را بدهند می خواهند از جیب بیت المال مردم آنها را نجات بدهند. (4154568) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.