توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 377836
علت کاهش ۴۰ درصد بروز انواع بیماری‌ها در کشور
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۵
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان تغییر سبک زندگی افراد جامعه را عامل اصلی شیوع بسیاری از بیماری‌ها دانست و گفت: هماهنگ شدن نوع و سبک مصرف مواد غذایی با تغییرات سبک زندگی افراد نقش مهمی در تأمین سلامت عمومی جامعه ایفا می کند.

به گزارش ایسنا، بروز انواع سرطان‌ها و بیماری‌های غیرواگیری مانند دیابت، پر فشاری خون و چاقی از دغدغه‌های عمومی جامعه در حوزه سلامت است که بارها مورد هشدار پزشکان و کارشناسان مربوطه قرار گرفته است.

این در حالی است که منشاء بسیاری از بیماری‌هایی که مردم کشور را تهدید می‌کند، رفتارهای غلط و نادرست تغذیه‌ای افراد است و بنا به اظهارات پزشکان تغذیه مناسب حتی می‌تواند تا ۶۰ درصد ابتلا به انواع بیماری را کاهش دهد و در عین حال نیز درمان بسیاری از دردها نیز در تغذیه مناسب و سالم است.

به‌نظر می‌رسد که با این وجود، تولید غذای سالم و برنامه‌ریزی برای ترویج فرهنگ مصرف مواد غذایی سالم، یکی از مهم‌ترین راه‌های دستیابی به سلامت عمومی در جامعه است که البته بخش‌های مختلفی اعم از دستگاه‌های متولی امر بهداشت و درمان، تولیدکنندگان مواد غذایی و رسانه‌ها و دستگاه‌های تبلیغاتی و به طور کلی عزم همگانی برای تحقق این مهم لازم است.

ایسنای یزد در میزگردی با حضور مختصصان و صاحب‌نظران حوزه سلامت، «نقش تغذیه در تأمین سلامت عمومی جامعه» را مورد بررسی قرار داده است.

«آزاده نجارزاده» عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی و سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان ‌در این میزگرد با اشاره به نقش تغذیه در سلامت عمومی جامعه، اظهار کرد: نکته اول در این مورد، تغییر نوع و سبک تغذیه متناسب با سبک زندگی افراد است.

یک پیتزا به همراه سیب‌زمینی سرخ کرده و نوشابه معادل نیاز غذایی یک روز مردی درشت‌هیکل است

وی با بیان این‌که امروزه تحرک در بسیاری از افراد بسیار کاهش یافته است،‌ گفت: متأسفانه در چنین شرایطی نه تنها تغذیه متناسب با کم‌تحرکی کاهش نیافته، بلکه با وجود حجم کم، دارای انرژی بسیار زیادی هستند.

نجارزاده یک وعده پیتزا به همراه سیب‌زمینی سرخ کرده و نوشابه را معادل نیاز غذایی یک روز مردی درشت‌هیکل دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت علاوه بر این که ما بر اساس نیاز روزانه خود نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام نکرده‌ایم، بلکه بسیار بیشتر از آن در حال دریافت انرژی هستیم.

تغذیه علت کاهش ۴۰ درصدی بروز بیماری‌ها در کشور
این متخصص تغذیه، نقش تغذیه را در سلامت عمومی جامعه،‌ پیشگیرانه دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به نقش تغذیه در کاهش بیش از ۴۰ درصد بیماری‌های شایع در میان اقشار مختلف جامعه، جلوگیری از شیوع بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت، مستلزم کنترل و اصلاح رفتار غذایی است.

وی با اشاره به نقش ژنتیک در بسیاری از بیماری‌های شایع و غیرشایع، تصریح کرد: تغذیه حتی می‌تواند تا حد زیادی نقش ژنتیک در بروز یا عدم بروز بیماری در انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرار دهد.

سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در خصوص بیماری غیرواگیری نظیر دیابت، گفت: کسانی که به هر علتی مستعد ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر هستند با شیوه تغذیه سالم می‌توانند از ابتلا به این بیماری‌ها جلوگیری کنند.

فست‌فودها تهدیدی جدی برای سلامت جامعه
دکتر نجارزاده، افزایش مصرف فست‌فودها را تهدیدی جدی برای سلامت رفتاری انسان‌ها در حوزه تغذیه و ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر دانست و گفت:‌ ترویج فرهنگ استفاده از غذاهای سالم و مورد نیاز روزانه متناسب با تحرک بدنی از جمله ضرورت‌های برنامه‌ریزی‌های سلامت جامعه محسوب می‌شود.

وی با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف و جلوگیری از پیشرفت بیماری‌های غیرواگیر، خاطرنشان کرد: بیمه‌ها باید بیش از پیش نسبت به حمایت هزینه‌های مشاوره تغذیه در مراکز درمانی و بهداشتی اقدام کنند.

این متخصص تغذیه هم‌چنین آموزش و ایجاد زمینه اصلاح الگوی رفتار غذایی را از دیگر ضرورت‌های تأمین سلامت عمومی جامعه دانست و افزود: اصول اولیه تغذیه صحیح بر این مبنا استوار است که انسان‌ها نباید تا پیش از گرسنگی شدید، نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام کنند و پیش از سیری کامل، از غذا خوردن دست بردارند.

این مقام مسئول با اشاره به ضرورت ترویج فرهنگ خودمراقبتی بین اقشار مختلف جامعه، تصریح کرد: متأسفانه در رفتار غذایی حال حاضر، بسیاری از افراد بدون توجه به مکانیزم‌های سیری و گرسنگی بدن خود و این که چه موادغذایی باید را در کنار هم مصرف کنند، نسبت به مصرف موادغذایی مختلف در وعده‌های مختلف صبحانه،‌ نهار و شام اقدام می‌کنند.

صنعتی شدن از علل اصلی تغییر رفتار غذایی
نجارزاده صنعتی شدن را یکی از علل اصلی ضرورت تغییر رفتار غذایی برشمرد و افزود: تنوع مصرف غذایی در یک وعده، از جمله معضلات جدی تغذیه در جامعه کنونی ما محسوب می‌شود که اثرات مخربی در سیستم گوارش بسیاری از افراد ایجاد می‌کند.

وی اظهار کرد: مهم‌ترین مشکل انسان‌های امروزی عدم زندگی در زمان است و این که انسان‌ها هیچ یک از کارهای خود را با حواس کامل و حوصله انجام نمی‌دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد جایگزین کردن غذای سالم به جای غذاهای ناسالم در محافل و مجالس مختلف را از دیگر مسائل حائز اهمیت در راستای اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه خواند.

رژیم خام‌خواری به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود
این متخصص در خصوص رژیم خام‌خواری و مصرف غذاهای رژیمی نیز گفت: اصل تعادل و تنوع‌، مهم‌ترین اصل در اعمال رژیم‌های غذایی مناسب است که با تنظیم و کنترل مصرف موادغذایی مختلف در افراد مختلف تجویز می‌شود.

وی با بیان این‌که رژیم خام‌خواری به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، ادامه داد: در سبک مناسب و روش تغذیه اصولی توصیه شده، حداقل در نصف هر بشقاب غذا، از سبزیجات مختلف استفاده شود.

متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: متأسفانه در استان یزد کمترین درصد مصرف سبزیجات و بیشترین حد مصرف قند و شکر در وعده‌های غذایی مردم استفاده می‌شود و این دقیقاً بر خلاف استانداردهای تغذیه سالم و اصولی است.

نجارزاده استفاده از سبزیجات پخته را یکی از راهکارهای موثر در راستای مصرف سبزیجات در وعده‌های غذایی مختلف دانست و خاطرنشان کرد: بهتر است که بیشترین حد مصرف غذایی،‌ حاوی سبزیجات مختلف باشد.

وی با اشاره به موضوع سوءتغذیه به‌عنوان یکی از معضلات امروز جامعه در حوزه تغذیه، گفت: بر خلاف نظر بسیاری از افراد، سوء‌تغذیه فقط مربوط به انسان‌های ضعیف از نظر مالی و جسمی نیست بلکه انسان‌های چاق و پرخوراک را هم در بر می‌گیرد.

تعادل و تنوع‌، مهم‌ترین اصول رژیم‌های غذایی
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در بخش پایانی سخنانش خاطرنشان کرد: دریافت انرژی و چربی زیاد و عدم دریافت مناسب مواد مغذی، از جمله عوامل بروز سوءتغذیه در افراد مختلف است.

نجارزاده با اشاره به ضرورت شناخت مشاوران و درمان‌گران تغذیه از سوی متقاضیان، اظهار کرد: تعادل، تنوع و نظم، سه اصل حائز اهمیت و ضروری در رژیم غذایی مناسب و استاندارد است که باید از سوی پزشک متخصص تغذیه تجویز و توسط بیمار رعایت شوند.

براساس این گزارش، در این میزگرد تخصصی که دکتر «محمدرضا آقایی» مدیر مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت استان،‌ دکتر «مجید امتیازی» رئیس دانشکده طب سنتی استان و دکتر «رضا مورکی» مدیر نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز حضور داشتند، مواردی نظیر اصول اولیه تغذیه صحیح، نقش پیشگیرانه تغذیه سالم در بروز بیماری‌ها،‌ ضرورت اصلاح رفتار تغذیه‌ای، اصل تعادل و تنوع در بحث تغذیه،‌ اهمیت تغذیه در طب سنتی،‌ ضرورت شناخت و مقایسه مشاور و درمانگر حوزه تغذیه،‌ ضرورت آگاه‌سازی جامعه در مورد مراجعه به متخصصان حوزه تغذیه برای تعیین رژیم غذایی و موارد مرتبط با این مقوله، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
 
کلمات کلیدی : تغذيه، فست فود
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.