نظر منتشر شده
۳۳
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 494232
آصفی در گفتگوی تفصیلی با الف، مطرح کرد؛
برجام یک ضرورت بود که باید صورت می گرفت/ آمریکا برجام را پاره نخواهد کرد اما تضعیفش می‌کند/ تردید دارم بانک های بزرگ در کوتاه مدت به ایران بیایند
گفتگو از: محمد صادق کلبادی/31تیر96
سخنگوی وزارت امور خارجه دولت اصلاحات معتقد است حداقل ها در توافق هسته ای حاصل شد اما همین ها نیز خود یک ضرورت بود. بیشتر مردم او را با عنوان سخنگوی وزارت خارجه می شناسند، دیپلماتی که در دوران دولت اصلاحات، 8 سال سخنگوی وزارت خارجه بود و در دولت احمدی نژاد سفیر ایران در امارات. هرچند او پیش از اینها اولین و آخرین سفیر ایران در آلمان شرقی بود و در فاصله سالهای 72-77 نیز سفیر ایران در فرانسه. سفارتش در فرانسه مصادف شد با رفتن شرکت آمریکایی « کونکو» از ایران و رایزنی ها و مذاکرات مستمر او با شرکت فرانسوی توتال، به دستور مستقیم رئیس جمهور وقت، مرحوم هاشمی. رایزنی هایی که به گفته خودش پیش از این مصاحبه در جایی از آنها سخن نگفته بود. حمیدرضا آصفی ، این روزها دیگر تمایلی به حضور در کابینه دولت را ندارد و درحالی که پوشه ای از مطالب پژوهشی‌اش پیرامون بحران قطر که برای رئیس جمهور آماده کرده بود را نشان می داد گفت: ترجیح می‌دهم مشغول کارهای پژوهشی خود باشم. دکتر حمیدرضا آصفی که سابقه خبرنگاری را هم در کارنانه خود دارد این بار به بهانه بررسی برجام و چالش های پیش روی میان ایران و آمریکا در سالهای آینده با خبرنگار «الف» به گفتگو نشست. او معتقد است توافق هسته ای یک ضرورت برای دو کشور ایران و آمریکا بود که اگر سالهای پیش وجودش احساس می شد قطعاً آن زمان رخ می داد. آصفی در عین حال که آمریکا را ناقض برجام می داند بر این باور است که گاهی برای پرش های بلند لازم است چند گامی رو به عقب گذارد. او با گلایه از وضعیت کنونی نقد در کشور می‌گوید: « افراد بدون اطلاع از جزئیات راحت اظهار نظر می کنند، سیاست خارجه درست مثل پزشکی شده که هر کسی برای خودش به سادگی دارو تجویز می کند»
تاریخ انتشار : شنبه ۳۱ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۲۳

در ادامه مشروح این گفتگو را می خوانید:


الف-بعد از گذشت نزدیک به دوسال از توافق هسته ای به نظر شما بطور کلی برجام چه دستاوردی برای ایران داشته است؟

با گذشت دو سال از برجام کمی راحت تراز قبل می توان در موردش صحبت کرد، هر توافقی مثل برجام حاصل گفتگو، مذاکره و تلاش هایی هست که طرف‌های مذاکره اعم از جمهوری اسلامی ایران و طرف‌های مقابل انجام می دهند تا به منافع ملی خودشان برسند، برجام هم جدا از این شرایط نیست. در این وضعیت  طرفین تلاش می کنند امتیاز خودشان را بگیرند، اگر کسی وارد یک مذاکره می شود و فکر کند که صد درصد امتیازات را می‌گیرد و یک طرف بخواهد اراده خود را به طرف دیگر تحمیل کند شک نکنید که محکوم به شکست است و در نهایت به جنگ می رسد با این برداشت از مذاکره می‌توانیم قضاوت دقیقتری نسبت به برجام داشته باشیم.

 برجام با مذاکرات دیگر یک تفاوت عمده داشت، برجام یک مذاکره چند جانبه بین ایران و طرفهای مقابل بود اما ویژگی دیگری که داشت این بود که طرفهای مقابل باهم هم نظر نبودند، مثلا روسیه و آمریکا نظراتشان باهم کاملا متفاوت بود حتی آلمان و فرانسه هم نظراتشان باهم یکسان نبود، آلمانی ها بیشتر با ما همراه بودند تا فرانسوی ها. خوب چنین شرایطی کار را کمی پیچیده تر می کند و مذاکرات را سختتر، در واقع طرفهای مقابل برای گفتوگو با ما باهم کلی بحث داشتند، طبیعی هست که در چنین فضایی به توافقی خواهیم رسید که هر دو طرف می توانند اعلام پیروزی کنند.

توافق هسته ای برای ایران و آمریکا یک ضرورت بود

جان‌کری در جایی گفته که این مذاکرات بهترین دستاورد آنها بود چرا که می خواهد به داخل آمریکا بگوید که موفق به کسب یک امتیازی شده است. جمهوری اسلامی هم این مذاکرات را برای خودش یک توفیق بزرگ می داند چون شرایط را متفاوت کرد. خوب اگر از این منظر نگاه کنیم می‌توانیم برجام را در جایگاه خودش قرار دهیم. برجام یک ضرورت بود باید صورت می گرفت. شما وقتی می روید یک ضرورتی را بدست بیاورید ناچارید که امتیازاتی بدهید، برای آمریکا هم یک ضرورت بود بنابراین آنها هم امتیازاتی را از دست دادند.

ما 12 سال پیش تقریبا با همین تیم مذاکره کننده و حتی قویتر، چون آقای روحانی رئیس بودند، با طرفهای مقابل مذاکره داشتیم ولی موفق نشدیم اما الان موفق شدیم، که علت های زیادی داشت یکی از دلایل آن دیپلماسی هست اما دلایل مهمتری دارد مثل توانمندی های ما، 12 سال پیش ما توانمندی نداشتیم که بتوانیم طرف مقابل را ناچار به پذیرش شرایط خود کنیم.

هم برای آنها این توافق ضرورت داشت و هم برای ما، آمریکایی ها نیاز داشتند، به همین دلیل در ایام مذاکرات جان کری با پای شکسته 20 روز در وین می ماند و خوب دلایل دیگری هم بود که در آخر هم دیپلماسی.

پس شما معتقد هستید که مذاکرات انجام شده در طی 12 سال گذشته قبل از برجام، پیش درآمدی بود برای رسیدن به این توافق.

بله حتی کل 20 یا 30 سال گذشته. دلایل مختلفی موجب توفیق ما در برجام شد که یکی از آنها ضرورت رسیدن به توافق بود برای طرفین، یکی هم توانمندی های جمهوری اسلامی ایران بود و در آخر هم دیپلماسی، چون دیپلماسی هم یک هنری بود که توانست همه اینها را جمع بکند و به یک نتیجه برساند.

فکر
آمریکایی ها از همان ابتدا برجام را نقض کردند ولی جمهوری اسلامی باید بگونه ای عمل کند که نقض برجام از سوی کشورهای اروپایی که با ما کار می کنند متوجه ما نشود
می‌کنید اگر تیم مذاکره کننده سابق هم بود به این نتیجه می رسیدند ؟


من عادت ندارم راجب مفروضاتی که در عالم واقع رخ نداده صحبت کنم، خوب باید می بودند و می‌دیدیم. هرچند تیم مذاکره کننده سابق چند سال مذاکره کرد و به نتیجه نرسیدیم البته شاید آن زمان ضرورتش به اندازه الان نبود، شاید نیاز آمریکا به اندازه الان نبود . من در مورد این تیم دارم صحبت می کنم . فکر می کنم ما در جمهوری اسلامی ایران باید یاد بگیریم که دقیق نقد کنیم و در شرایط مشابه ارزیابی کنیم. ولی مجموعه ای از عوامل باعث شد این تیم به نتیجه برسد که عرض کردم یکی از آن دلایل مهم ضرورت بود، خوب اگر بپذیریم که این ضرورت برای دوطرف وجود داشت که در برجام به نتیجه برسند، 12 سال پیش آمریکایی ها چندان ضرورت توافق را احساس نمی کردند چون شرایط بین المللی اینقدر علیه آنها نبود و توانمندی ماهم اینقدر نبود و از همین رو فکر می‌کردند نظرشان را می‌توانند تحمیل کنند.

برخی برجام را کاملاً تایید و گروهی کاملاً رد می‌کنند که هر دو خطا است

اگر بپذیریم که این یک ضرورت بود پس نباید دیگر چپ و راست تو سر برجام بکوبیم و از آن انتقاد کنیم، این دیگر منصفانه نیست. شاید این اتفاق به این دلیل بود که ما از برجام توقعاتمان زیاد بود و اگر به اندازه خود برجام بود، انتقادات به این شدت نبود.

خوب این توقعات چطور ایجاد شد؟

برخی از مسولان، رسانه ها یا گروه‌هایی از خارج کشور به این توقعات دامن زدند، مشکل دیگر آن بود که مخالفان برجام از همان ابتدا شمشیر را از رو بستند، یعنی به نظرم دوطرف قضیه راه صواب را نرفتند بنابراین یک عده بصورت صد در صد از برجام دفاع می کردند و در مقابل عده ای صد درصد برجام را نقد می کردند که هردو خطا بود.

طبق برجام قرار بر آن بود که تحریم های هسته ای بطور کامل برداشته شود، آیا این اتفاق افتاد؟

خیلی جاها برداشته شد و خیلی جاهاهم برداشته نشد. ببینید شاید تیم هسته ای باید یک اقدامی می کرد اما نکرد این بود که وقتی وارد مذاکره شده بود باید در خصوص حوزه هایی که قرار بود صحبت بشود، اطلاع رسانی می‌کرد تا مردم بدانند، شفاف سازی خیلی صورت نگرفت، من این را تاکید می‌کنم بخاطر سوء نیت نبود. با شناختی که من از این تیم دارم نمی توانم قبول کنم که سوء نیت داشته باشند، شاید فکر نمی کردند که اینقدر لازم باشد، بنابراین این مسائل هم بوجود آمد.

 ببینید برجام از نظر آمریکایی ها این نبود که به ما کمک کنند تا راه پیشرفت را برویم، برجام از نظر آنها یک اقدام بازدارنده و پیشگیرانه برای تقویت ایران به زعم خودشان در زمینه های هسته ای و نظامی بود. آمریکایی ها دیدشان با ما متفاوت بود، آنها دیدشان را کتمان می کردند ولی بعد یواش یواش در لابلای روزنامه ها و اظهارات مسولان گفتند که این یک اقدام بازدارنده بوده، یعنی آمریکا اگر تحریم هسته ای را برمی‌دارد در مقابل تحریم حقوق بشری یا بحث تروریسم خود ساخته را می‌گذارد و نکته دیگر آنکه بانکهای بزرگ را به گروگان می گیرد، الان هنوز بانک های بزرگ نیامده اند و من خیلی تردید دارم در کوتاه مدت بیایند.

برجام فضای بین المللی بهتری را بوجود آورد

موافقان برجام معتقد هستند که تحریم های نفت و گاز و مالی و بانکی بعد از برجام برداشته شده اما در تحریم های ایسا یا قانون داماتو که در یک سالگی برجام تمدید شد 14 بند وجود دارد که هدف اصلی آن متوجه صنعت نفت است مثل ممنوعیت ارسال تجهیزات تولید بنزین و گازوئیل یا فروش بنزین و گازوئیل؛ بنابر این قبول دارید که نه تنها تحریم ها رفع نشده بلکه برجام هم نقض شده؟

چرا اینها نقض است این روشن است که آمریکایی ها از همان ابتدا برجام را نقض کردند ولی جمهوری اسلامی باید بگونه ای عمل کند که نقض برجام از سوی کشورهای اروپایی که با ما کار می کنند متوجه ما نشود. ولی همین برجامی که خیلی موارد آن نقض شده یا در آن خدشه ای وارد شده، فضای بین المللی بهتری را بوجود آورده
ما 12 سال پیش تقریبا با همین تیم مذاکره کننده و حتی قویتر، چون آقای روحانی رئیس بودند، با طرفهای مقابل مذاکره داشتیم ولی موفق نشدیم اما الان موفق شدیم، چون 12 سال پیش ما توانمندی امروز را نداشتیم که بتوانیم طرف مقابل را ناچار به پذیرش شرایط خود کنیم
است باعث شد توتال با ایران قرارداد ببندد، نمی شود که اینها را حاشا کرد. برجام باعث شده کشور های اروپایی بهتر با ایران کار کنند کشورهای آسیای دور مثل کره جنوبی و ژاپن با ایران راحت تر کار کنند، با توجه به این حاشیه ها و مسائل جانبی هست که ایران در مورد برجام دارد با کمی صبر و تدبیر عمل می کند.

پس شما معتقد هستید که جایگاه ایران نسبت به قبل از برجام بهبود پیدا کرده و برخلاف منتقدان معتقد هستید عقب گرد نداشتیم

بله حتما اینگونه شده، این روشن است که فضای بین المللی، روابط با بانک های کوچک بهتر شده اشتیاق سرمایه گذاران برای حضور در ایران بیشتر شده، موضوع توریست و جهانگرد و توجه به ایران بیشتر شده، ایران هراسی در خیلی از کشورهای غربی کمتر شده و در مقابل آمریکا هراسی و سعودی هراسی بیشتر شده و در مجموع شرایط با قبل خیلی فرق کرده.

خوب ما قبل از برجام پول حاصل از صادرات نفت را نمی توانستیم به ایران بازگردانیم آیا الان این اتفاق می افتد؟

بله الان بخش زیادی از آن را برمی‌گردانیم، ضمن اینکه در حال حاضر نفت را در حجم کمتر می فروختیم و احتمال این داشت که باز میزان نفت ما کاهش پیدا کند، اگر در بازار جهانی نفت هم با همان سرعت قیمت نفت کاهش پیدا میکرد که شرایط اقتصادی خیلی سختر می شد، اینها همان موضوعاتی است که من گفتم برجام برای ما یک ضرورت بود.

خیلی از منتقدان بر این باورند که ما هنوز هم نمی توانیم پول نفت را برگردانیم

نه تصور من این هست که بخش زیادی از آن برگردانده می شود و بخشی هم آنجا می ماند تا ما کارهایمان را انجام دهیم، ببنید ممکن است ما نتوانیم بخشی از پول نفت را بازگردانیم ولی وقتی توتال می آید ایران و سرمایه گذاری می‌کند مثل این است که شما پول نفت را به توتال بدهی تا بیاید اینجا، خوب حالا این پول را بعداً می دهیم و شرایط به مرور جلو می‌رود.

من این را کتمان نمی کنم که آمریکایی ها به شدت برجام را تضعیف کردند و معلوم هم هست دارند چه می کنند، برجام را در حداقل خودش نگه میدارند، دیدید که ترامپ گفت ایران ناقض برجام نبوده ولی از طرف دیگر گفتند که می خواهند برخی افراد و نهادها را تحریم کنند خوب وقتی اینگونه هست می شود متوجه شد در ذهن آمریکایی ها چه می گذرد، پس با تدبیر باید پیش رفت.

 آمریکا تا به‌حال بارها برجام را نقض کرده، ایالات متحده در آینده چه مواجهه ای با ادامه برجام خواهد داشت ؟

پیش بینی من همانی هست که از زمان روی کار آمدن ترامپ گفتم، آمریکایی ها برجام را پاره نخواهند کرد اما تضعیفش می کنند و سخت گیرانه اجراخواهند کرد، در واقع فشار خودشان را در حوزه های دیگر اعمال می کنند مثل حقوق بشر، تروریست واز این قبیل مسائل اما نخواهند گفت که ایران ناقض برجام است، چون اگر بگویند ایران ناقض برجام است باید کاری انجام دهند که نمی خواهند، در واقع نمی توانند که آن کار را بکنند بنابراین بنظر من تلاش دارند که جمهوری اسلامی ایران حداقل بهره برداری و امتیاز را از برجام بدست بیاورد و در حوزه های دیگر به ایران فشار بیاورند. برجام فقط خود برجام نیست و مسائل جانبی آن هم مورد نظر نظام هست.

عقلای نظام برای برجام فکر کردند اینطور نیست که آنها نفهمند

در متن برجام حدود 8 سال محدودیت هایی برای غنی سازی ایران وضع شده ، آیا این منطقی هست که کشورهایی که امروز اجازه غنی سازی را به ایران نمی دهند 8 سال دیگر این حق را برای همین کشور و نظام به رسمیت بشناسد؟

ببینید ضرورت ایجاب می کرد که ما برجام را بپذیریم. در این مملکت عقلا نشستند و فکر کردند اینطور نیست که آنها نفهمند این موضوع را. شما برای آنکه بخواهید پرشی بکنید چند قدم به عقب می روید و بعد حرکت می کنید پس ما دوگام عقب رفتیم که پرش بیشتری داشته باشیم، به این معنا نیست که ما پرش یادمان رفته یا فراموش کردیم، این محدودیت هارا ما پذیرفتیم که هشت سال دیگر امتیازات بیشتری را بگیریم حالا اگر اینها نخواهند بپذیرند ما مثل گذشته که 200 سانتریفیوژ داشتیم و در چشم به هم زدنی به 20 هزار سانتریفیوژ رسید عمل خواهیم کرد، دانش هسته ای و امکانات ما که از بین نرفته، آن چیزی که در مغز جوانان ما هست که از بین نرفته.

ببینید من از اول در خصوص برجام نمی گفتم مذاکرات برد-برد، چون اعتقادی نداشتم، من اسمش را مذاکرات دوسر سود گذاشته بودم یعنی ما اگر به نتیجه برسیم، که سود کردیم اگر نه که می‌گوییم طرف مقابل حسن نیست
حداکثر امتیازی که این تیم می توانست بگیرد همین هست، شاید اگر تیم دیگری بود بیشتر می گرفت ولی این تیم این امتیازات را گرفت، همان تیمی که آقای رئیس جمهور روحانی در مشورت با مسولان ایجاد کرد و این امتیازات را گرفت که البته حداقلی هست. ببینید من تکرار می‌کنم که این کمترین چیزی بود که می شد گرفت ولی همین هم ضرورت داشت.
نداشت. بنظر من پذیرفتن چند سال محدودیت برای رهایی از یک تنگنا خیلی موضوع عجیبی نیست.

در سیاست خارجه هم مثل پزشکی هرکسی برای خودش دارو تجویز می‌کند

برخی معتقد هستند در مورد قضیه توتال ما با شرکتی قرارداد بستیم که سابقه خوبی در ایران ندارد تحلیل شما چیست؟ آیا منافع ملی کشور در این قرارداد لحاظ شده؟

من کشورها را اینگونه تقسیم نمی کنم. اولا من چون قرارداد را ندیدم به خودم اجازه قضاوت نمی دهم. این را باید کسانی که قرارداد را دیدند و دسترسی دارند بحث کنند، اما من یک بحث دیگر دارم، زمان آقای کلینتون همین توتال کمپانی بود که وقتی شرکت آمریکایی «کونکو» قراردادش را با ما لغو کرد، به ایران آمد و این قرارداد را اجرا کرد. من این را برای نخستین بار هست اعلام می کنم که اتفاقا بیشترین بار حل مسئله مذاکرات در کونکو بر عهده من و آقای واعظی بود، زمانی که من سفیر ایران در فرانسه بودم. ما طی یک هفته توتال را جایگزین کونکو کردیم که خود یک داستانی دارد و من در خاطراتم نوشته ام اما نمی شود پخش کرد. درهرصورت این توتال همان توتالی هست که آمد جایگزین کونکو شد، نمی شود یک کشور یا یک کمپانی را با یک حادثه قضاوت کرد.

ممکن است در جایی بد عمل کرده باشد اما در قضیه کونکو که خوب عمل کرده! و آنجا بود که با ورود توتال به جای کونکو تحریم های آمریکا از بین رفت، جا دارد یادکنم از رئیس جمهور وقت مرحوم آقای هاشمی که به من زنگ زدند و گفتند این کار را تمام کن، پس این مسئله با هدایت آقای هاشمی و تلاش آقای واعظی معاون وزیر خارجه وقت که ما باهم جلسات روزانه داشتیم به همراه مذاکرات بنده و توتال به انجام رسید که خود مسائل محرمانه ای هست که گفتنش لازم نیست. خوب توتال این کار راهم کرده اما این مورد اخیر را نمی دانم که خوب است یا بد، چون ندیدم.

به نظرم یکی از ایراداتی که در کشور ما وجود دارد این است که افراد بدون اطلاع از جزئیات راحت اظهار نظر می کنند، سیاست خارجه درست مثل پزشکی شده که هر کسی برای خودش به سادگی دارو تجویز می کند.

 برخی اظهار نظرها از سوی بعضی از اعضای مذاکره کننده یا دولتی ها مطرح می شود که خود موجب گسترش موج انتقادات از برجام می شود، مثلاً اظهار نظر آقای سیف که در جایی دستاورد برجام را تقریبا هیچ اعلام کرد

من سخنگوی دولت نیستم. اینهارا از آقای دکتر سیف و نوبخت باید پرسید. ضمن اینکه آقای سیف و دوستان همین یک جمله را که نگفتند، حالا من نمی‌خواهم حرفی زده باشم که بعداً برخی بگویند آصفی از آقای سیف حمایت می کند. خوب یک جمله ایشان این بوده و ده جمله دیگرش نکات مثبت را گفته که همه را باید باهم دید. اگر در آیه «لا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنْتُمْ سُكَارَى» ، « أَنْتُمْ سُكَارَى»را  کنار  بگذارید و بگویید «لاتَقْرَبُوا الصَّلَاةَ » چه می شود؟ بله لاتَقْرَبُوا الصَّلَاةَ هم هست ولی ادامه هم دارد.
من هم بهبود وضعیت بین المللی ایران را می بینم هم نقض برجام را.

برخی بر این باور هستند کاری که ما با صنعت هسته ای خودمان کردیم آمریکایی ها نمی توانستند بکنند، حتی با جنگ، شما چقدر موافق هستید؟

عرض کردم من سخنگوی دولت نیستم، شما می‌خواهید من راجع به نظر کارشناسان صحبت کنم ؟ حالا هرکسی نظری دارد. آن طرف هم خیلی ها گفتند برجام بهترین گزینه هست و ایران به اوج رسید !.

ذهن را خیلی معطوف به این اظهار نظرها نباید کرد بلکه باید با واقعیت ها روبروشد. ما به عنوان یک شهروند جمهوری اسلامی ایران می بینیم که وضعیت بین المللی بعد از برجام بهتر شده از طرف دیگر این را هم می بینیم که آمریکایی ها نقض برجام می کنند و محدودیت ها از بین نرفته من خودم از ابتدا گفتم این یک توافق دو سر سود است پس همان چیزی که هست را باید دید.

الف-آیا ما نمی‌توانستیم به واسطه اهرم  صنعت هسته ای، امتیازات بیشتری از آمریکایی ها بگیریم؟

حداکثر امتیازی که این تیم می توانست بگیرد همین هست، شاید اگر تیم دیگری بود بیشتر می گرفت ولی این تیم این امتیازات را گرفت، همان تیمی که آقای رئیس جمهور روحانی در مشورت با مسولان ایجاد کرد و این امتیازات را گرفت که البته حداقلی هست. ببینید من تکرار می‌کنم که این کمترین چیزی بود که می شد گرفت ولی همین هم ضرورت داشت.

اصلا فرمایش آقا که گفتند نرمش قهرمانانه یعنی چه؟ ایشان اگر 12 سال پیش هم می فرمودند نرمش قهرمانانه یک شکل دیگر می شد ولی آن مقطع حضرت آقا نگفتند چون می دانستند آن زمان جایش نیست و ما توانمندی هسته ای نداریم که به عنوان پشتوانه  مذاکرات قرار بگیرد، اما الان این را فرمودند چون می دانستند ما 20 هزار سانتریفیوژ داریم و امکانات هسته ای بیشتری دارم بنابراین این حرف را از موضع بالاتر و قدرت فرمودند.
 
 
 
کلمات کلیدی : برجام+نقض برجام+تحریم های جدید+آصفی+
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۰۹:۲۹:۵۴
آقای ظریف هم‌اکنون درخصوص نقض برجام توسط آمریکایی‌ها اعتراف به حقایقی کرده که منتقدین دلسوز کشور چند سال قبل بیان کردند ولی رئیس دولت آنها را به سبب این آینده‌نگری دقیق، متهم به بی‌سوادی کرد. صحبت بر سر هزینه‌های کمر‌شکن اعتماد این دولت به آمریکا است. چه کسی باید این خسارت‌ها را بپردازد؟ (4483720) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۵۴:۱۷
برجام رو بیخیال بشید بریم جنگ جنگ بهترین گزینه است مذاکره چیه دیگه (4483835) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۵:۱۰:۵۸
من كه يادم نمياد اين دولت در جايي گفته باشه كه به امريكا اعتماد كرديم.تا كي ميخواهيد به اين دروغ گويي ها ادامه دهيد؟؟!! (4484248) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۲ ۰۶:۴۶:۵۵
سلام
نگفتن اما عملا کردن. مگر نگفتن امضای کری تضمین هست؟
چرا توافق را اینقدر بد نوشتن که غربی ها هروقت بخوان نقض کنن و هیچ اتفاقی هم نتونه بی افته؟ مکانیز ماشه را یکبار بخونید.
موفق باشید. (4485922) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۶:۰۹
دلسوز؟!؟! اول اونها كار سياسي ميكردند، دوم ظريف داره سياست كاري ميكنه تا از طريق كشور هاي اروپايي فشار بياره حالا بگيره يا نگيره... هدف اينه كه كشور هاي ديگه براي حله موضوع اقدامي بكنند، به فرض امتياز بدن، سرمايه گذاري بكنند... بحث اعتراف نيست، شماها فقط فكر مي كنيد از حرف هاي ظريف چي در بياريد كه دولت رو باهاش بكوبيد... بعد هم بيسوادي رو بزرگ نكنيد اونها هم گفتند دولت امريكايي و ... ميخواي طرف دست بزنه براشون نه اونم ميگه بي سواد من بودم چهارتا هم بيشتر تحويل ميدادم چون اسم اين كار نقد نيست فحش سياسي دادن دولت هم بلد فحش سياسي بده... بعد هم هزينه هاي كمرشكن اعتماد؟ (4484329) (alef-2)
 
Luxembourg
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۶:۳۳
من بعید میدونم از اول هم دولت به آمریکا اعتماد چندانی داشت وگرنه مذاکرات دو سال طول نمی کشید و متن توافق انقدر مفصل و ریز نبود. بیشتر از این طول کشیدن مذاکرات هم بیشتر به ضرر ایران بود. (4484330) (alef-2)
 
تبریزی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۰۹:۴۷:۰۷
"شما وقتی می روید یک ضرورتی را بدست بیاورید ناچارید که امتیازاتی بدهید، برای آمریکا هم یک ضرورت بود بنابراین آنها هم امتیازاتی را از دست دادند."

درک این جمله احتیاج به داشتن بهره هوشی حداقل 50 داره. (متوسط بهره هوشی 90 هست). (4483737) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۱:۱۲:۲۸
تقریباهیچ
چند امتیاز دادن است چقدرگرفتن (4483866) (alef-11)
 
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۳:۵۸:۲۲
دوست عزیز ،ما معادن قابل توجه اورانیوم نداریم و باید کیک زرد را از خارج وارد کنیم که در شرایط تحریم محال است.همچنین قادر به ساخت اقتصادی راکتور های بزرگ هسته ای مانند راکتور بوشهر هم نیستیم که در شرایط تحریم کسی هم برای ما نخواهد ساخت حال شما برو از سر تا ته ایران سانتری فیوژ بچین کدام اورانیوم را می خواهی غنی کنی و برای کدام راکتور و با چه قیمتی؟مذاکره کنندگان ما روغن سوخته را نذر امام زاده کرده اند که بابت آن باید از ایشان قدر دانی کرد (4484150) (alef-2)
 
Netherlands
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۱۶:۰۸
بعد از گذشت دو سال از برجام امروز همه یک صدا معتقدند که برجام را آمریکایی ها بارها نقض کرده اند، پاسخ ایران چه بوده به این اقدام؟ آیا ایران هم پاسخ درخوری به آمریکایی ها داده ؟ تعامل خوب است به شرطی که کسی زور نگوید که آمریکایی ها می گویند (4483771) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۱:۱۸:۲۳
یک سئوال: آمریکا دقیقاً کجای برجام را نقض کرده است؟ (4483881) (alef-11)
 
علیرضا
Denmark
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۳:۰۷:۰۶
اگر متن را می خوندیید احتمالا با توجه به ضریب هوشی بالایی که شماها دارید احتمالا متوجه میشدید
مثل ممنوعیت ارسال تجهیزات تولید بنزین و گازوئیل یا فروش بنزین و گازوئیل؛ بنابر این قبول دارید که نه تنها تحریم ها رفع نشده بلکه برجام هم نقض شده؟

چرا اینها نقض است این روشن است که آمریکایی ها از همان ابتدا برجام را نقض کردند ولی جمهوری اسلامی باید بگونه ای عمل کند که نقض برجام از سوی کشورهای اروپایی که با ما کار می کنند (4484067) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۲۴:۴۱
البته حق داری همچین سوالی بپرسی، چون هیچوقت متن اصلی برجام از جانب دولت راستگویان(!) منتشر نشد که اصلا بدونیم سر چی توافق شده و بعدشم برای توجیه رودست خوردنشون اینقدر آسمون ریسمون بهم بافتن که ملت کلا یادشون رفته قرار بود واسه چی مذاکره کنیم!
ولی باتوجه به سخنان روحیه بخش جناب روحانی قرار بود حداقل تحریم های بانکی و نفت برداشته بشه تا به قول خودش بتونیم با جهان تعاملات اقتصادی برقرار کنیم و چرخ زندگی مردم بچرخه! (4484318) (alef-2)
 
Luxembourg
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۸:۲۴
طبق متن برجام آمریکا باید شرکتها رو به معامله مجاز با ایران تشویق کنه و نباید کاری کنه شرکتها از معامله با ایران بترسن (البته نقل به مضمون گفتم). در حالیکه آمریکا دایم داره شرکتها رو از معامله با ایران میترسونه. همین تازگی ترامپ از کشورهای اروپایی خواست با ایران معامله نکنند. (4484331) (alef-2)
 
France
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۴۰:۴۶
من بعنوان یک فرد عادی اصلاح طلب اعتراف میکنم که به آمریکا زیادی خوشبین بودم در حالیکه آمریکا داره کاملا حقه بازی میکنه. اما هنوز بعید میدونم تیم مذاکره کننده انقدر خوشبین بودن و یا خیلی فریب خوردن چون در غیراینصورت مذاکرات 2 سال طول نمی کشید. به هر حال به نظر میرسه ما دستمون پرتر از این نبود که بتونیم خیلی امتیاز بیشتری بگیریم.
در عین حال باید راهی برای مبارزه با بدعهدی های آمریکا پیدا کنیم. مثلا یکیش اینه که صنایع نظامی مثل موشک خودمون رو به شدت گسترش بدیم. (4484334) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۷:۲۸:۰۴
جواب: آمریکا دقیقاً کجای برجام را نقض نکرده است؟ (4484381) (alef-11)
 
علی
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۹:۳۶:۱۳
یکی از ایراداتی که به برجام گرفته میشد ابهام در بعضی مواد کلیدی بود شاید حق با شما باشه آمریکا نقض نمیکنه چون بخاطر این ابهاماتی که بعضی کارشناسا مطرح کردن و گوش شنوایی نبود نمیتونیم ثابت کنیم که نقض کرده وگرنه چرا ما رسما به اون کمیته ای که در برجام پیش بینی شده شکایت نمیکنیم چرا؟ و فقط در جلسات بررسی برجام با اروپا بحث عهد شکنی آمریکا را در حد درد دل مطرح میکنیم (4484483) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۶:۳۸:۵۰
پيشنهاد شما چيه؟
دولت سعي داره به كشور هاي ديگه طرف برجام اقدامات لازم رو بكنه... تحريم چند نفر تحريم كل كشور كه نيست... (4484332) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۰۳:۵۲:۰۶
تحریم صنعت موشکی تحریم نیست (4484745) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۲۷:۰۳
بله درک این مسایل نیاز به بهره هوشی خاصی نداره اما درک سیاسی خیلی متفاوته که بهش میگن بصیرت. اقای اصفی عزیز شما از حداقل صحبت میکنید در صورتیکه اقای رییس جمهور تصور حداکثری رو در ذهن مردم درست کردن که حتی اب خوردنمون هم درست خواهد شد. مساله دیگه اینکه بفرماییید امریکا در این بده بستان چی از دست داده؟ البته با ذکر جزئیات نه کلی گویی (4483792) (alef-2)
 
United States
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۳۰:۲۳
ممنون از سایت الف که تمام دیدگاهارو مطرح می کنند (4483797) (alef-3)
 
Germany
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۰:۳۵:۵۵
به خاطر قانون یو ترن بانک های بزرگ هیچ وقت نمیان
مارو تحریم کنند ولی قانون یو ترن بردارن خیلی بهتره (4483805) (alef-2)
 
saeed
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۱:۴۴:۲۳
یجور بانک بانک میکنن
شما برو نگاه کن ببین یکی از بانکای ما حتی اسناد مالیش ترجمه انگلیسی داره یا نه بعد بیاین حرف از ارتباط با بانکای بزرگ بزنین!! (4483931) (alef-11)
 
میاندوابی
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۱:۴۴:۳۵
یک راهکار دیگر اینکه مخاطب ما 4 بعلاوه یک باشد. اگر اروپایی ها معتقد به اجرای برجام توسط ایران و تایید آژانس می باشد بهتر است برجام را با اروپایی ها ادامه دهیم و آمریکا را بحساب نیاوریم. اگر برجام معاهده بین المللی است چرا با اکثریت کارنکنیم هرچند که امور مالی و تبادل بین بانکی بیشتر دست آمریکایی ها است اما اروپایی ها هم قابلیت هایی دارند. بنابراین پس زدن برجام توسط ایران را نوعی تبلیغ سو علیه ایران تلقی می کنند. خروج از برجام باید آخرین گزینه دیپلماتیک باشد. هرچند عده ای تاجر صفت در ایران مایلند زیر تجارت با چین و روسیه باشیم . (4483932) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۳:۵۵:۵۵
چنانچه ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بماند احتمال خارج شدن امریکا به طور رسمی ار برجام بسیار بالا و در حد قطعی است . (4484147) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۴:۱۳:۴۹
برجام یک ضرورت بود قبول

همه اینو میدونستند

مشکل اینه که حل آب آشامیدنی هم به برجام وصل شد

حل اشتغال به برجام وصل شد

اقتصاد به برجام وصل شد

و هزار تا مشکل دیگه که حل همه به برجام وصل شده بود

حالا هیچ کدام از این موارد حل نشد و ما موندیم و برجام بی حاصل (4484170) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۴:۳۱:۲۰
ممنون از سایت الف بحای بالا بردن بصیرت ملت مشغول تفرقه وبازی با فکر و روح مردم است (4484193) (alef-2)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۵:۲۰:۵۲
این جمله عالیه :
"به نظرم یکی از ایراداتی که در کشور ما وجود دارد این است که افراد بدون اطلاع از جزئیات راحت اظهار نظر می کنند، سیاست خارجه درست مثل پزشکی شده که هر کسی برای خودش به سادگی دارو تجویز می کند." (4484258) (alef-2)
 
مهران برلیانی
Canada
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۱۷:۰۲:۳۰
من خیلی از ضرر و زیان و بدی های برجام از زبان منتقدان ان شنیده ام ولی حتی یکبار نشنیده ام که این جنابان توضیح بدهند که ما اگر برجام را امضاء نمیکردیم و نرمش قهرمانانه انجام نمیدادیم , الان وضعیت صادرات نفت و یا کشتیرانی یا بانکی و غیره به چه صورت بود.
مخالفان برجام نمیگویند آنها اگر برجام را امضاء نمیکردند , چطور از بحران تحریمها ایران را خلاص میکردند. آیا غنی سازی را ادامه داده و به خلوص ۹۰ درجه میرسیدیم و بعدش چی ؟
ایران در مورد برجام با در نظر گرفتن کارت هایی که در دست داشت , واقعا عالی عمل کرد . از رهبر انقلاب که با مطرح کردن سیاست نرمش قهرمانانه راه مذاکره با امریکا را باز کرده تا رییس جمهور و مجلس و بخصوص تیم مذاکره کننده مان .
ایران در برجام هیچ چیز مهمی را از دست نداد که نتواند دوباره بسازد , درسته محدودیت هایی را برای ده دوازده سال قبول کرد ولی بجاش صادرات نفتش را به دوران قبل از تحریم رساند, ناوگان هوایی اش را سر و سامانی داد, سرمایه گذرانی را هر چند نه زیا د به ایران کشاند . کشتی رانی اش دوباره به راه افتاد, هواپیماها یش میتوانند در کشورهای مختلف نشسته و سوختگیری کنند. دیگه مجبور نیست به جای پول نفت از هندوستان اجناس بنجل هندی یا خوراکی های مسموم وارد کند.

به نظر من ایران با امضاء برجام برای خودش فرصت نفس کشیدن خرید. تحریمها اقتصاد ایران را به سوی نابودی میبردند و هیچ کاری هم از دست ما ساخته نبود. تنگه هرمز را هم نه میتوانستیم از نظر نظامی ببندیم و نه اصلا به نفع ما بود که تنگه هرمز بسته شود .


به نظر من این شاهکار دیپلماتیک ایران بود که بدون آبروریزی یا تحقیر ملی از شر تحریمهای سازمان ملل خلاص شد. (4484351) (alef-2)
 
علوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۵-۰۱ ۰۳:۴۷:۲۵
بالاخره یه روزی نفت تموم میشه اونوقت میخای سر چی مذاکره کنی لابد میخای مثل یونان میخای خاک کشورت رو بفروشی تا شکمتو سیر کنی
حرف منتقدان اینه به جای برجامها دولت به اقتصاد مقاومتی اقتصادی که نفت محور نباشه بپردازه
سعی نکنید تلقین کنین که برجام اولین و آخرین راه حل بود چه اینکه قبل از برجام بارها اقتصاد مقاومتی و بدعهدی های آمریکا رو به دولت روحانی گوشزد کرده بود (4484744) (alef-2)
 
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۲۰:۵۰:۳۵
یک ضرورت برای رسیدن به توافق برجام دفع شر همه جانبه ای بود که مطرح میشد اکر این شری که مطرح میشد فاقد وجاهت بوده است .
و با این سوء تشخیص و فقد وجاهت مذاکره و به توافق برجام رسیدم پس برجام دو سر سود هم نبوده است . بلکه حاصل نه بی حاصل که درد ساز همین سوء تشخیص بوده است .
آنها میخواستند در اتوبانی که ما با 180 کیلوکتر سرغت میرانیم و آنها هم سرنشینش بودند ، برای رفع خطر از خود موقتا سرعت ما را به حدی برسانند که از خودشان رفع خطر شود و نه ما.
حال که پیاده شده اند . همین سرعت معقول را هم بر نمی تابند مگر خودرو را هم از زیر پای ما در آورند. (4484539) (alef-2)
 
مصطفي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۲۲:۲۹:۴۷
ايا واقعا به بانكهاي خارجي داريم؟!
براي كشوري كه مردمش ١٢٠٠ ميليارد دلار در خارج از ايران پول دارند
نياز به بانكهاي خلرجي ، يك شوخي ست (4484608) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۶-۰۴-۳۱ ۲۳:۳۸:۲۵
بانک های خصوصی خارجی رو در ایران راه اندازی کنید انها جلوی تحریم کشور را خواهند گرفت . امروزه با وجود بیت کویین و یونیشن پی ، پرداخت های الکترونیکی تحریم های بانکی معنی ندارد (4484660) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.