نظر منتشر شده
۸
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 219642
درباره تقارن فاطمیه ونوروز
بخش تعاملی الف - حجت الاسلام میلاد عچرش
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۰۸
سال هزار وسیصد و نود و دو، آخرین روزهای عمرش را سپری می کند و به ایام تعطیلات نوروزی نزدیک می شویم. تعطیلاتی که همچون سال گذشته همزمان با ایام فاطمیه[۱] است. این اولین بار نیست که چنین تقارن هایی بوجود می اید و قطعا آخرین بار هم نخواهد بود. همانگونه که در روایتی بسیار زیبا از امام علی(ع) نقل شده: «هر وقت ما شاد هستیم، شیعیان ما شاد می شوند و هر وقت ما غمگین هستیم غمگین می شوند.» [۲]لازم است شیعیان در این ایام از شادی کردن بپرهیزند و به سوگواری برای مادر سادات بپردازند. محزون شدن به حزن اهلبیت و مسرور شدن به سرور اهلبیت، به نوعی اعلام «همراهی» و اعتقاد به راهشان و پایبندی به دستوراتشان می باشد. پس محتوای این ابراز محبت«عمل کردن به فرمایشات» رسول خدا وخاندان مطهرش می باشد.

نوروز و فاطمیه باهم تنافی ندارند:
در آئین باستانی نوروز، سنت های اسلامی دیده می شود که مورد تاکید اسلام بوده و آنها را تایید کرده است و هیچ تنافی ای با ایام فاطمیه ندارد. صله رحم، دید و بازدید از بزرگان و فامیل های دور ونزدیک، هدیه دادن، دستگیری ازضعیفان و کمک به مستمندان از جمله این آموزه ها است. لذا حضرت محمد مصطفی صلي الله عليه وآله می فرمایند:«اگر مي‏ توانيد هر روز را نوروز كنيد؛ يعني در راه خدا به يكديگر هديه بدهيد و با يكديگر پيوند داشته باشيد» [۳] یا در جای دیگر امام صادق علیه السلام، ظهور امام دوازدهم و منتقم حضرت زهرا سلام الله علیها را در نوروز می داند ومی فرماید: «نوروز، روزى است كه قائم ما اهل بيت در آن ظهور مى‏ كند»[۴]

تمرین سبک زندگی فاطمی:
تعطیلات نوروزی بهترین زمان جهت تمرین سبک زندگی فاطمی است. در این ایام با اقتدا به فاطمه زهرا که امام زمان (عج) ایشان را الگوی خود معرفی کرده اند[۵] باید به زندگی خود رنگ و بوی فاطمی داد. فرزندان به مادران خود بیشتر احترام کنند و مادران برای عاقبت فرزندان خود بیشتر از پیش اهتمام ورزند ودعاکنند، پدران نیز خانواده را به مولفه های زندگی فاطمی و اسلامی آشنا کرده و به مطالعه پیرامون آن ذوات مقدس تشویق کنند.

از جهتی محبت به صدیقه دو سرا ما را به سوی مشابهت و مشاکلت با آن بزرگوار می خواند، پس لازم است در این ایام به اعمال عبادی، بخصوص نماز اول وقت توجه ویژه ای داشته باشیم که «ارزش فاطمه‌ى زهرا (سلام‌اللَّه‌علیها) به عبودیت و بندگى خداست. اگر بندگى خدا در فاطمه‌ى زهرا (سلام‌اللَّه‌علیها) نبود، او صدیقه‌ى کبرى نبود. صدّیق یعنى چه؟ صدّیق کسى است که آنچه را مى‌اندیشد و مى‌گوید، صادقانه، در عمل آن را نشان دهد. هرچه این صدق بیشتر باشد، ارزش انسان بیشتر است؛ مى‌شود صدّیق؛ «اولئک مع الذین انعم اللَّه علیهم من النبیین و الصدیقین». «صدّیقین» پشت سر «نبیین»اند. این بزرگوار صدیقه کبرى است؛ یعنى برترین زن صدیق. این صدیق بودن به بندگى خداست. اگر بندگى خدا نمى‌کرد، صدّیقه‌ى کبرى نمى‌شد.»[۶]

حضور پرشور در مجالس فاطمیه:
اگر در سال های گذشته بدلیل مشغله های کاری از برپایی یا حضور مستمر و مداوم در مراسمات اهل بیت علیهم السلام محروم بودیم، امسال با توجه بیشتری به برپایی مجلس ذکر ویاد مصائب فاطمه زهرا سلام الله علیها کمر همت ببندیم، چرا که برپایی اینگونه مجالس یا شرکت در آنها، حکایت از محبت قلبی نسبت به خاندان رسول خداست که خداوند ابراز آن را از جانب مومنین واجب دانسته و در قرآن کریم می فرماید: « (ای پیامبر!) بگو من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى ‏كنم جز دوست ‏داشتن اهل بیتم».[۷]

والبته اگر این «محبت» با رنگ وبوی فاطمه سلام الله علیها مانوس شود در جاهای مختلف به فریاد ما خواهد رسید، تا آنجا که رسول خدا صلی الله علیه وآله به سلمان فارسی فرمود:«اى سلمان! محبت به فاطمه در صد جا به درد مى‏خورد: از جمله‏ى آنها: هنگام مرگ، عالم برزخ، درياى ميزان، عرصات محشر، پل صراط و محاسبه‏ى اعمال است.» [۸]اين حديث مى‏ رساند كه عشق و علاقه به فاطمه عليهاالسلام در عرصات محشر نيز نجات‏دهنده است.

چند نکته کاربردی:
۱.بهتر است در دید و بازدیدها به جای کلمه «تبریک» یا «مبارک» از عباراتی چون «سال خوبی داشته باشید» یا «سال پرخیر و برکتی داشته باشید» یا «نوروزتان فاطمی»استفاده کنیم.

۲.شایسته است در مهمانی های مقارن با ایام فاطمیه از آجیل استفاده نکنیم، چرا که در هیچ خانه سوگواری به میهمانان آجیل تعارف نمی کنند.

۳.با نشاط باشیم ولی از شادی هایی که از آن به لهو ولعب تعبیر می شود پرهیز کنیم.

۴.نیکو است امسال بیش از هرسال دیگری مادرانمان را تکریم کنیم و از مادران شهدا غافل نشویم.

۵.سزاوار است مجالس خانگی در منازلمان برپا کنیم -حتی بمدت یک شب- واز همسایه ها و فامیل جهت شرکت در این مجلس دعوت کنیم.

۶.زیبا است اگر با خانواده بنای سیر وسفر داریم، «مقصد» را از شهرهای مذهبی همچون «مشهد،قم،شیراز و...» انتخاب کرده یا به سفرهای زیارتی «راهیان نور»برویم.

سخن پایانی:
امسال شیعیان جهان، نوروزشان را برپا می کنند اما جشن و سرور ندارند و در این ایام از یاد دختر رسول خدا و«ایام فاطمیه» لحظه ای غافل نمی شوند. غم شیعه با آجیل و لباس نو و... التیام نمی یابد و آرام نمی گیرد. آرامش در ظهور مهدی(عج) فرزندی از فرزندان زهرا است. او که بیاید «روزمان»، نو می شود و عید نوروز واقعی را جشن می گیریم.

روزها نو نشده،کهنه تر از دیروز است
گر کند یوسف زهرا نظری، نوروز است

السلام عليک يا ربيع الاَنام و نضرةَ الاَيّام[۹]
والسلام علیکم ورحمه الله
میلاد عچرش

[۱] ایام فاطمیه یا روزهای شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) شش روز بوده که سه روز آن در جمادی الاول از سیزدهم تا پانزدهم و سه روز آن در جمادی الثانی از سوم تا پنجم این ماه است و در این روزها مسلمانان علی الخصوص شیعیان برای شهادت دخت نبی مکرم اسلام عزاداری می کنند. علمای شیعه پیرامون تاریخ درگذشت حضرت فاطمه(س) دو روایت متفاوت شامل ۷۵ و ۹۵ روز بعد از درگذشت حضرت محمد (ص) را مورد وثوق می‌دانند و از آن جا که درگذشت پیامبر اسلام در در بیست و هشتم صفر بوده؛ به روایت ۷۵ روز، از سیزدهم تا پانزدهم جمادی الأول را فاطمیه اول می‌دانند و بنا به روایت ۹۵ روز، تاریخ شهادت حضرت فاطمه(س) را در سوم تا پنجم جمادی‌الثانی دانسته و آن را فاطمیه دوم می‌نامند.

[۲] ان الله، عز و جل، اطلع علی الارض، فاختارنا و اختار لنا شیعة ینصروننا و یفرحون لفرحنا و یحزنون لحزننا و یبذلون انفسهم و اموالهم فینا. اولئک منا و معادهم الینا. / جامع الاخیار، ص ۵۰۸، ح ۱۴۱۰

[۳] فَنَيرِزُوا إن قَدَرتُم كُلَّ يَومٍ يَعني تَهادَوا و تَواصَلُوا فِي اللَّهِ دعائم الإسلام ، ج ۲ ، ص ۳۲۶

[۴] يَومُ النَّيروزِ هُوَ اليَومُ الَّذي يَظهَرُ فيهِ قائِمُنا أهلَ البَيتِ/بحار الأنوار ، ج ۵۲ ، ص ۲۷۶

[۵] قال المهدي (عج):«في إبنَةِ رسُولِ اللهِ (ص) لِي أسوَهٌ حَسَنَهٌ» (بحار الانوار، ج۵۳، ص۱۷۸، باب۳۱)

[۶] مقام معظم رهبری - ۵/۵/۸۴

[۷] قُل لا أَسئَلُكُم عَلَیهِ أَجراً إِلاَّ المَوَدَّةَ فِی القُربى‏/سوره شوری آیه ۲۳

[۸] يا سلمان! من احب فاطمه بنتى فهو فى الجنه معى، و من ابغضها فهو فى النار. يا سلمان! حب فاطمه ينفع فى ماه من المواطن، ايسر ذالك المواطن الموت و القبر و الميزان و المحشر و الصراط و المحاسبه... يا سلمان! ويل لمن يظلمها و يظلم بعلها اميرالمؤمنين عليا، و ويل لمن يظلم ذريتها و شيعتها/ فرايدالسمطين، ج ۲، ص ۶۷، ش ۳۹۱.

[۹] سلام بر تو ای بهار خلایق و خرمی روزگار
۱۳۹۴/۰۵/۱۴ ۱۰:۱۷
 
۱۳۹۳/۰۵/۰۸ ۱۲:۲۳
 
۱۳۹۳/۰۳/۲۵ ۰۷:۱۲
 
۱۳۹۲/۰۹/۲۶ ۱۳:۵۷
 
 
کلمات کلیدی : میلاد عچرش
 
کامران
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۳:۰۶:۰۰
اگر به جای ایام فاطمیه یک روز خاص را به نام این حضرت انتخاب می کردند بهتر بود و مردم آن را با شکوه تر برگزار می کردند. ضمنا اگر به جای مراسم عزاداری طولانی مدت مردم را با این این معصومین آشناتر می کردند بهتر بود. نمی دانم چه اصراری است که در این ایام فقط عزاداری ها را پر رنگ تر می کنند. واقعا ما از معصومین خیلی کم می دانیم. اطلاعات ما از آن ها کم است. باید در جهت آشنا تر کردن مردم با ان ها تلاش شود. (2025701) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۰۹:۳۴:۰۲
متاسفانه به علت عدم ثبت دقيق وقايع و زندگينامه معصومين عليهم السلام ، اطلاعات مورد وثوق علما نيز از اين بيشتر نيست حتي در مورد امامان آزادتر و مشهورتري مانند امام باقر و امام صادق عليهمالسلام . (2027433) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۱۰:۱۵:۲۸
کامران جان عزیز. نباید فرموش کرد که سال 365 روز دارد و در طول سال هم میتوان مطالعه داشت و کسب معرفت این بزرگواران را نمود.
لذا هر دو فابل جمع است. هم عزاداری و تعظیم شعائر در مناسبت ها و هم مطالعه و کسب معرفت در طول سال. (2027489) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۱۹:۳۶:۰۹
سلام دوست عزیز
یک روز که برای آشنایی و معرفت دهی کافی نیست حداقل سه چهار روز در ضمن در هر شهری حداقل چند مراسم و سخنرانی در این ایام برپا می شه و باید هم برپا بشه می تونید خبر بگیرید و شرکت بکنید
در ضمن یک پیشنهاد داشتم بهتر نیست کمی هم خودمان سراغ آشنایی با اهل بیت برویم و نگوییم (آشنا بکنید یا مراسم بگذارید و...) یعنی برویم سراغ کسانی که می توانند ما را آگاه بکنند و دینمان را فقط از تلویزیون و اینترنت نگیریم
اگر هرکس خودش تشنه باشد و دنبالش برود حتما به آب می رسد. تشنگی آور به دست .... (2028604) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۸:۰۹:۴۴
مودت با هر فردی باید طبیعی باشد و از حد متعارف شرع و عرف عقلا و معنای لغوی نباید با افراط و تفریط فراتر رود و خارج شود چه رسد به این که زیانهای معنوی و مادی نیز در بر داشته باشد و این زیانها عمومیت پیداکنند و نتوان آنها را با هیچ شرع و عقلی بلحاظ منطقی توجیه نمود یا ماهیت عمل را زیر سئوال منطقی نبرد و اگر این گونه بماند نزد خداوند نیز توجیه پذیر نیست و بیقین در محضر او مورد بازخواست و مؤاخذه ی سخت نیز قرار خواهد گرفت .
دین شناسان عقل گرای وفا دار به دین مودت افراطی را می باید برای متدینان پاک دل رمز گشایی کنند و رازهای نهفته در پس این افراط را برای حفظ دین و مصون نگهداشتن آن از هرگونه انحراف از اصول و فروع اصیل الهی راستین و دوری از هرگونه تحجر و قشری نگری و منفعت طلبی متضاد با دین و برای روشنگری اذهان این متدینان فاش و برملا سازند .
متاسفانه در پس چنین رازهایی در همه ی ادیان و مذاهب دستهای پلید و شیطانی دشمنان دین الهی و منفعت طلبان آزمند دنیا پرست که از این انحرافها بدترین سوء استفاده ها را می کنند نهفته است که با چنگ و دندان و هزاران انگ و تهمت وافترا به پیروان دین حنیف و با سوء استفاده از نام مقدس دین و مذهب از منافع حرام خود دفاع می کنند و سعی دارند هرگونه روشنگری را در این زمینه در نطفه خفه کنند و نگذارند به منافع دشمنان دین و منافع خود صدمه ای وارد شود .
دوستان ! پیامبران وسایر معصومان هستی و دنیای خود را با کمال رضایت در راه تبلیغ دین راستین الهی فدا کردند نه برای اینکه پشیزی از امارت بی ارزش این دنیای فانی و یا اندکی از زرق و برق فنا پذیر آن برای خود به دست آورند . این قدسی نفسان در این راه پیروز و سر بلند جان به جان آفرین سپردند .
دوستان ! نشان دادن ارزش حقیقی دین بوسیله ی ایمان و عمل صادقانه در راه دین از جانب ما ارزش حقیقی فداکاری این انفاس قدسی و حقیقت زلال این فداکاری را برای جهانیان روشن و جلوه دار نشان می دهد و می شناساند و ثابت می کند و نام آنان را که در صفحه ی نورانی و ابدی الهی می درخشد در صفحه ی روشن تاریخ این جهان نیز جاودان می سازد .
دوستان ! به خدا سوگند اظهار عجز و لابه و گریه و زاری و یا صوت و کف زدن و هیاهو و مظلوم نمایی به راه انداختن و بی تابی نمودن برای کار خالصانه ای که محض رضای خدا انجام گرفته است در فرهنگ الهی قرآن هیچ جایگاهی ندارند و راه به جایی نمی رسانند و در حق خداوند جهانیان و بزرگان فداکاری که در راه دین به دنیا پشت کردند ظلم وستم بزرگ و فجیعی هستند . این گونه کارها هرگز پاداش و پاسخگوی فداکاریهای عظیم آنان نیستند و نمی توانند چنین باشند!!! آخر تا کی می خواهیم در خواب غفلت غوطه ور بمانیم ؟؟؟!!! از فردای حساب سخت خداوند گریزی نیست !!! (2026454) (alef-13)
 
۱۳۹۲-۱۲-۲۴ ۱۸:۴۶:۲۹
مودت با هر فردی باید طبیعی باشد و از حد متعارف شرع و عرف عقلا و معنای لغوی نباید با افراط و تفریط فراتر رود و خارج شود چه رسد به این که زیانهای معنوی و مادی نیز در بر داشته باشد و این زیانها عمومیت پیداکنند و نتوان آنها را با هیچ شرع و عقلی بلحاظ منطقی توجیه نمود یا ماهیت عمل را زیر سئوال منطقی نبرد و اگر این گونه بماند نزد خداوند نیز توجیه پذیر نیست و بیقین در محضر او مورد بازخواست و مؤاخذه ی سخت نیز قرار خواهد گرفت .
دین شناسان عقل گرای وفا دار به دین مودت افراطی را می باید برای متدینان پاک دل رمز گشایی کنند و رازهای نهفته در پس این افراط را برای حفظ دین و مصون نگهداشتن آن از هرگونه انحراف از اصول و فروع اصیل الهی راستین و دوری از هرگونه تحجر و قشری نگری و منفعت طلبی متضاد با دین و برای روشنگری اذهان این متدینان فاش و برملا سازند .
متاسفانه در پس چنین رازهایی در همه ی ادیان و مذاهب دستهای پلید و شیطانی دشمنان دین الهی و منفعت طلبان آزمند دنیا پرست که از این انحرافها بدترین سوء استفاده ها را می کنند نهفته است که با چنگ و دندان و هزاران انگ و تهمت وافترا به پیروان دین حنیف و با سوء استفاده از نام مقدس دین و مذهب از منافع حرام خود دفاع می کنند و سعی دارند هرگونه روشنگری را در این زمینه در نطفه خفه کنند و نگذارند به منافع دشمنان دین و منافع خود صدمه ای وارد شود .
دوستان ! پیامبران وسایر معصومان هستی و دنیای خود را با کمال رضایت در راه تبلیغ دین راستین الهی فدا کردند نه برای اینکه پشیزی از امارت بی ارزش این دنیای فانی و یا اندکی از زرق و برق فنا پذیر آن را برای خود به دست آورند . این قدسی نفسان در این راه پیروز و سر بلند جان به جان آفرین سپردند .
دوستان ! نشان دادن ارزش حقیقی دین بوسیله ی ایمان و عمل صادقانه در راه دین از جانب ما ارزش حقیقی فداکاری این انفاس قدسی و حقیقت زلال این فداکاری را برای جهانیان روشن و جلوه دار نشان می دهد و می شناساند و ثابت می کند و نام آنان را که در صفحه ی نورانی و ابدی الهی می درخشد در صفحه ی روشن تاریخ این جهان نیز جاودان می سازد .
دوستان ! به خدا سوگند اظهار عجز و لابه و گریه و زاری و یا صوت و کف زدن و هیاهو و مظلوم نمایی به راه انداختن و بی تابی نمودن برای کار خالصانه ای که محض رضای خدا انجام گرفته است در فرهنگ الهی قرآن هیچ جایگاهی ندارند و راه به جایی نمی رسانند و در حق خداوند جهانیان و بزرگان فداکاری که در راه دین به دنیا پشت کردند ظلم وستم بزرگ و فجیعی هستند . این گونه کارها هرگز پاداش و پاسخگوی فداکاریهای عظیم آنان نیستند و نمی توانند چنین باشند بلکه این فداکاریها را نیز لوث می نمایند !!! آخر تا کی می خواهیم در خواب غفلت غوطه ور بمانیم ؟؟؟!!! از فردای حساب سخت خداوند گریزی نیست !!! (2026518) (alef-13)
 
رضا
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۱۲:۵۶:۰۴
ایام فاطمیه در واقع طبق سنت مرسوم از سه روز مانده به فاطمیه اول آغاز و تا سه روز بعد از روز شهادت ایشان ادامه می یابد و لذا نزدیک به یکماه به طول می انجامد. بزرگداشت این ایام هیچگونه مستند روایی نداشته و در سیره ائمه هیچ اثری از آن نیست. البته چون عرب در قدیم حروف نقطه دار نداشت لذا سبعین و تسعین یک جور نوشته می شدند و لذا دو قرائت برای تاریخ شهادت به وجود آمد (75 روز و 95 روز پس از وفات حضرت رسول اکرم ص) در صورتیکه طبق روایات روز وفات حضرت رسول ص قطعاً روز جمعه و روز شهادت حضرت فاطمه س نیز روز سه شنبه بوده است و لذا روایت 95 روز صحیح می باشد که تعطیل نیز اعلام شده است. حالا ما با افراط در این موضوع از مردم می خواهیم که در یک بازه زمانی یک ماهه شادی نکنند ولی طبق سنت نوروز به هم هدیه بدهند و مواظب باشند از گرفتن هدیه و عیدی و مسافرت و دید و بازدید و گشت و گذار شاد نشوند که گناهی بس عظیم است! و ... متأسفانه وقتی جوهر دین (ایمان و اخلاق) نا شناخته بماند و سنن مردم جای محکمات عقلی و دینی را بگیرد چنین تناقضاتی نیز لاجرم اتفاق خواهد افتاد.
یا علی (2027800) (alef-6)
 
مجید
۱۳۹۲-۱۲-۲۵ ۲۱:۲۱:۱۱
ارادت به اهل بیت تنها عزاداری نیست، متاسفم برای اونایی که فقط قصد دارن سر مردم رو با عزاداری گرم کنن. باید یادمون باشه ما ایرانی هستیم و هر ملتی به آداب و رسومشه که شناخته میشه (2028803) (alef-13)