نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 467395
راهنمای کتاب/ «مسیر ایران بر فراز برودپیک»؛ مجید بزرگی و آزاد بهادری، چشمه
زندگي دوشادوش مرگ
مسعود عباس زاده؛ 17 خردادماه 1396
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۵۶
«مسیر ایران بر فراز برودپیک»
نویسندگان: مجید بزرگی و آزاد بهادری
ناشر: چشمه، چاپ اول 1395
313صفحه، 24000تومان
 

شما می‌توانید کتاب «مسیر ایران بر فراز برودپیک » را تا یک هفته پس از معرفی با ۱۰ درصد تخفیف از فروشگاه اینترنتی شهر کتاب خرید کنید.

****
    
ما براي بوسيدن خاك سرقله ها / چه خطرها كرده ايم /  چه خطرها كرده ايم.
    
مسير نو؛ به يك مسير كشف نشده گفته مي شود كه تاكنون ردپايي به خود نديده است؛ مسير نو روي يكي از قله هاي 8 هزار متري به نام برادپيك كه از جمله قلل دشوار سلسله كوه هاي هيمالياست، شكل گرفت. خردادماه 1392 سومين تلاش  و پويش ايراني ها براي تكميل مسير فتح قله برادپيك آغاز شد. در تيرماه آن سال، آيدين بزرگي، پويا كيوان و مجتبي جراهي به شيوه «سبكبار» يعني بدون كار گذاشتن طناب ثابت يا برخورداري از امكاناتي مانند نيروي باربران ارتفاع، موفق به تكميل گشايش مسير كوهنوردان ايراني شدند؛ اين براي نخستين بار بود كه گروهي ايراني روي يك قله بلند و سخت جهان از نظر صعود، مسير نو باز مي كردند. آنها براي رسيدن به قله مجبور به چند شب ماندن در ارتفاع 7 هزار متري شدند.
    
شوربختانه، سه كوهنورد پرتوان و مصمم ايراني در بازگشت از قله و مسير عادي آن، راه را گم كردند و در بامداد 27 تير ماه طي تماس تلفني، اعلام نمودند كه نياز به كمك دارند. تا شب شنبه 29 تيرماه كه آيدين بزرگي آخرين تماس را گرفت، تلاش ها براي يافتن محل دقيق آنها بي ثمر بود و ديگر، آنان به كوهستان برودپيك پيوسته بودند.
    
قله برودپيك، يك هدف وسوسه كننده براي بسياري از كوهنوردان، ماجراجويان و كاشفان است. مجموعه يادداشت «مسير ايران بر فراز برودپيك»، نوشته هايي است كه تلاش مي كند خوانندگان را با كوهنوردي و مخاطره جويي هاي آن آشنا سازد؛ اين اثر، به برنامه گشايش مسير ايران بر فراز برودپيك مي پردازد كه شوربختانه در همان ابتدا با تراژدي بازنگشتن آيدين بزرگي، پويا كيوان و مجتبي جراهي پس از صعود افتخارآميز پايان يافت و بسياري از ايرانيان به دليل بازتاب گسترده اي كه اين رخداد و درخواست كمك هاي آيدين بزرگي در اخبار و شبكه هاي اجتماعي داشت، با اين رويداد آشنا شدند.
    
گشايش يك راه نو يا حادثه اي غم بار و يا هر نام ديگري كه به اين رويداد مهم كوهنوردي بتوان گذاشت، باعث شد كه ورزش حرفه اي كوهنوردي ايران، انعكاس گسترده اي در عرصه هاي جهاني و بين المللي داشته باشد. عواملي كه هر دو در برودپيك 92 و يك زمان و مكان روي دادند تا شاهد تبليغي مثبت و شايد هم منفي از تلاش هاي جامعه كوهنوردي ايران باشند.
    
اگر رويداد ناگواري شبيه به تراژدي برودپيك در كشورهاي غربي رخ مي داد، احتمالاً پيرامون آن ده ها كتاب و فيلم نوشته و ساخته مي شد؛ مانند آنچه براي تراژدي كوه دنالي در سال 1967 و تراژدي كوه اورست در سال 1996 روي داد.
   
آيدين بزرگي پيش از سفرش به آزاد بهادري، يكي از نويسندگان اين كتاب گفته بود كه قصد دارد پس از بازگشت از پاكستان، كتابي با موضوع برودپيك بنويسد تا شرح سه سفرش را براي صعود به اين قله، منتشر كند، اما شوربختانه، هرگز بازنگشت تا گزارش سفر سوم را در سال 1392 نوشته و منتشر نمايد. نويسندگان اين اثر، كوشيده اند تا با هدف گردآوري نوشته هاي آيدين بزرگي و انتشار كتابي با محوريت گزارش برنامه هاي او آغاز نمايند. مدتي بعد، طرح نويسندگان اين كتاب به انتشار كتابي با محوريت داستان برودپيك تغيير يافت.
    
نويسندگان اين اثر معتقدند كه از بحبوحه رويداد برودپيك تاكنون، پرسش هاي گوناگوني به ذهن آنان خطور كرده است. شايد بسياري هم به پشتوانه دانش، اطلاعات و تجربه، نقد خود را پيرامون اين برنامه و آنچه اين سه كوهنورد حرفه اي انجام داده اند، بیان نموده اند.
    
همچنين، اين اثر درصدد است كه با ارائه مطالب  و تصاوير مستندي به منظور آشنا ساختن علاقه مندان به كوهنوردي، كوهستان برودپيك و تلاش ها و تجربيان كوهنوردان ايراني در اين خصوص، بتواند دستمايه اي براي پژوهشگران و كارشناسان امر فرا هم سازد تا آنان بتوانند به  مطالعه و تجزيه و تحليل آن، بپردازند.
    
به نظر مي رسد درخصوص نقدهايي كه به برنامه صعود به قله برودپيك آورده شده، دو ايراد كلي وارد است؛ نخست آنكه منتقدان بدون آشنايي، مطالعه كافي، سابقه و مستندات، به تجزيه و تحليل موضع صعود پرداخته اند و ديگر اينكه آنان بدون بهره گيري از روشي علمي، به گوشه اي از پازل صعود به قله برودپيك پرداخته اند و هرگز با نگاهي جامع توأم با در نظرگرفتن ميزان تأثير سيستمي هر متغير و يا عامل و رابطه متغيرها، به موضوع نپرداخته اند.
    
علاوه بر آن، به زعم نويسندگان اين اثر، داستان صعود به برودپيك حاوي نكات و آموزه هاي بسياري است؛ ابتدا، جوانان اين سرزمين براي پيشرو بودن و كسب موفقيت هاي بزرگ در زمينه هاي مختلف، هزينه هاي گزاف و در عمده موارد، غيرضروري پرداخته اند و رنج ها و   مرارت هاي بسياري را متحمل شده اند.
     
همچنين، براي پيشبرد اهداف و تحقق بخشيدن به آرزوها و رؤياها در كنار پي جويي ها، صبر و زمان، دو عامل سرنوشت ساز و مهم هستند. به همين دليل، آزاد بهادري از نويسندگان كتاب مدعي است كه در فرايند نگارش و تدوين اين كتاب، 15 نسخه از آن تهيه و اصلاح شده است.    
    
اين كتاب، پس از پيش گفتاري كه توسط آزاد بهادري، يكي از نويسندگان كتاب نگارش شده، حاوي مقدمه اي مي باشد كه توسط خانواده زنده ياد آيدين بزرگي نوشته شده و در آن، به جزئيات اين صعود كه در سال 1388 باشگاه كوهنوردي آرش تدارك ديده، پرداخته شده است.
    
كتاب با  معرفي سه كوهنورد فاتح قله برودپيك يعني آيدين بزرگي، پويا كيوان و مجتبي جراهي آغاز می شود؛ فصل نخست کتاب به بیان سوابق تحصيلاتي و ورزشي اين سه كوهنورد می پردازد.
    
 پرونده صعود به قله برودپيك در فصل دوم كتاب گشوده می شود؛ در اين فصل كه با هدف مستندسازي مسير صعود ايران به قله برودپيك نوشته شده، نويسندگان كوشيده اند كه ابتدا كوهستان برودپيك را معرفي كرده و در آن، خلاصه اي از گزارش نخستين صعود در سال 1957 را بياورند.
    
همچنين، گزارش آيدين بزرگي براي صعود از مسير نو در سال هاي 1388 و 1390 كه حاوي نكات مهمي از اين صعودهاست، نقل شده است. سپس چند يادداشت و مطلب پيرامون برنامه سال 1392 صعود به قله برودپيك آمده است. نويسندگان در اين فصل تلاش مي كنند تا رخداد صعود به برودپيك را مستندسازي نموده و به تحليل نقص هاي برنامه صعود به اين قله شامل: اشكال در برنامه ريزي، مديريت و اجراي برنامه، بررسي علل حادثه و مشكلات مربوط به مديريت بحران و امداد و نجات، كمك كنند.
    
در فصل سوم كتاب، مخاطب می تواند منتخبي از گزارش برنامه هاي كوهنوردي داخلي به قلم زنده ياد آيدين بزرگي را مطالعه کند. این گزارش ها علاوه براینکه خواننده را با نحوه کار او بیش از پیش آشنا می کند، برای کسانی که از دو نزدیک با زنده یاد بزرگی آشنا بودند از بار نوستالژیک نیز برخوردارند. و سرانجام پایان بخش کتاب دربرگیرنده شش مطلب با عناوین زیر است: شب هاي دلهره، مصاحبه با مادر و پدر ايدين بزرگي، مصاحبه با مادر پويا كيوان، مصاحبه با برادر مجتبي جراهي، راز حيات و عقل و احساسات در كوهنوردي، با نگاه به برودپيك.
 
کلمات کلیدی : نشر چشمه
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۶-۰۳-۱۷ ۱۴:۲۹:۴۳
مثل این کتاب داستان و فیلم زیاد ساخته شده (4415979) (alef-15)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
زندگي دوشادوش مرگ