در پی سقوط هواپیمای روسی در صحرای سینای مصر که به جان باختن ۲۲۴ سرنشین آن انجامید؛ خبرهای ضد و نقیض از علت این سانحه به گوش می رسد.
به گزارش خبرگزاري ها، همه ۲۲۴ سرنشین هواپیمای روسی که در صحرای سینا سقوط کرد، کشته شدند. ۲۱۴ از مسافران این هواپیما روسی و ۳ اوکراینی بودند. همچنین ۱۳۸ نفر از آنها زن ، ۶۲ مرد و ۱۷ کودک بودند.
ولادیمیر پوشکوف وزیر مقابله با حوادث غیرمترقبه روسیه روز یکشنبه اعلام کرد عملیات تجسس برای یافتن سایر قربانیان هواپیمای سانحه دیده روسیه در مصر تا چند روز آینده ادامه خواهد یافت..
الجزیره اما ديروز گزارش داد كه داعش مسئولیت سقوط هواپیمای مسافربری روسیه را در سینا برعهده گرفت. شبکه الاعماق که گفته می شود وابسته به گروه تروریستی داعش است در پایگاه اینترنتی یوتیوب تصاویری منتشر کرده است که به ادعای این شبکه لحظه هدف قرار گرفتن و انفجار یک فروند ایرباس ای ۳۲۱ روسیه بر فراز مصر را نشان می دهد.
ماکسیم سوکولف، وزیر حمل و نقل روسیه درخصوص ادعای گروه تروریستی تکفیری داعش مبنی بر مسئول بودن آن در سرنگونی هواپیمای روسی ابراز تردید کرد. وي در مصاحبه ای با خبرگزاری اینترفاکس روسیه گفت: ادعاهای تروریستها درباره اینکه آنها عامل سرنگونی هواپیمای روسی بودند غیر دقیق است.
اما ناظران مسائل سیاسی تاکید می کنند منطقه سقوط هواپیما بخشی از مناطق تحت نفوذ گروه ولایت سینا است.
اين در حالي است كه حسين امیرعبداللهیان در پاسخ به سوالی درباره ادعای داعش در مورد حمله به هواپیمای مسافربری روسیه گفت: بر اساس اطلاعات ما چنین امکاناتی در اختیار گروه تروریستی داعش نیست که در ارتفاع بالا با این دقت یک هواپیمای مسافربری را هدف قرار دهد.
وی افزود: اگر سرنگونی هواپیمای مسافربری روسیه دلایل فنی نداشته باشد آنوقت باید در بین کشورهایی که مخالف اقدام نظامی روسیه در سوریه بودند و در دستگاههای امنیتی آنها و امکانات تسلیحاتی پیشرفتهشان در منطقه و خارج از منطقه علت این سرنگونی را دنبال کرد.
همچنين خبرگزاری رویترز به نقل ازیک مقام امنیتی در شبه جزیره سینای مصر اعلام کرد: تحقیقات اولیه نشان می دهد نقص فنی علت سقوط هواپیمای روسی بوده است. منابع امنیتی مصر هم اعلام کردند: هیچ نشانه ای دال بر انهدام هواپیمای روسیه وجود ندارد.
یک فرضیه دیگر نیز مطرح شده و آن این است که احتمال دارد در این هواپیما پیش از پرواز از فرودگاه شرم الشیخ مواد منفجره جاسازی شده باشد و بر اثر انفجار این مواد هواپیما سقوط کرده باشد. رسانه های روسیه این احتمال را مطرح کرده اند اما هیچ خبری دال بر تایید یا رد این احتمال منتشر نشده است.
محدودیت های خبری که مقامات مصر درخصوص منطقه سینا اعمال کرده اند، موجب شده است پرسش ها و نگرانی ها تشدید شود. مقامات مصر حتی تا آخرین ساعات روز گذشته به هیچ رسانه داخلی یا جهانی اجازه ندادند به منطقه سقوط هواپیما دسترسی پیدا کند.
ارتش مصر نیز سیاست پایبندی به سکوت کامل را در تعامل با این حادثه در پیش گرفته است. این سیاست نیز تردیدهایی را ایجاد می کند مبنی بر این که خلبان هواپیما مجبور شده است در زمانی بسیار کوتاه ارتفاع پرواز را به شش هزار پا کاهش دهد. کارشناسان مسائل هوایی درباره علت وقوع این حادثه دو احتمال را مطرح کردند. احتمال اول بروز اختلال ناگهانی در فشار هوای داخل هواپیما است. با توجه به بررسی هواپیما این احتمال ضعیف است. احتمال دیگر این است که داخل هواپیما آتش سوزی رخ داده به همین علت خلبان مجبور شده است با سرعت زیاد فرود بیاید. این احتمال، فرضیه انفجار هواپیما را از درون مطرح می کند.
منابع نظامی فاش کردند منطقه ای که هواپیمای روسیه در آن حضور یافته منطقه پرواز ممنوع بوده است. علاوه بر این، این هواپیما هیچ گونه درخواست کمک به علت ایجاد اختلال ناگهانی نکرده است بر این اساس سقوط به طرز کاملا ناگهانی و غیرمنتظره رخ داده است.
گفتني است روز ١٧ ژوئیه نيز هواپیمای مسافربری از نوع بوئینگ ٧٧٧ متعلق به شرکت هواپیمایی مالزی در مسیر پرواز شماره MH۱۷ از آمستردام، هلند، به مقصد کوالالامپور در مالزی در منطقهای در شرق اوکراین سقوط کرد. در این سانحه، تمامی ۲۹۸ سرنشین هواپیما جان خود را از دست دادند.
اين هواپیما در استان دونتسک در شرق اوکراین سقوط کرد که در آن زمان شاهد درگیری سنگین بین شورشیان طرفدار روسیه و دولت مرکزی اوکراین بود و هواپیماهای نیروی هوایی اوکراین پیشتر در آن فعالیت داشتند.
در زمان سقوط هواپیما، دولت اوکراین با استناد به استراق سمع مکالماتی که گفته میشد بین فرماندهان شورشی صورت گرفته، اعلام کرد که هواپیما هدف اصابت موشک زمین به هوای پیشرفتهای قرار گرفته که روسیه در اختیار شورشیان قرار داده بود. منابع غربی نیز سرنگونی هواپیما در نتیجه اصابت موشک زمین به هوا را محتمل دانستهاند.
مخالفان اوکراینی و دولت روسیه این نظر را رد کردند و در هر حال، دولت اوکراین را به دلیل تلاش برای مقابله نظامی با جداییطلبان، مسئول نهایی هر گونه عملیات نظامی در منطقه دانستند.