نظر منتشر شده
۲۷
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 449141
راهکار موفق تورنتو برای مبارزه با حجم عظیم زباله/ آموزش شهروندان، وجود محرک اقتصادی و آمادگی سیستم شهری/ زباله در تورنتو دو هفته 1 بار جمع می شود
بخش تعاملی الف - حمید مقیمی
تاریخ انتشار : يکشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۰۷:۱۲
شاید برای ما هر شب زباله را در حاشیه خیابان گذاشتن یا به شوت زباله آپارتمان انداختن یک عادت شده باشد. ارتش بزرگی از کارگران زحمت کش شهرداری در شب های داغ تابستان و سوز و سرمای زمستان حجم عظیم زباله ها را از سطح شهر جمع آوری می کنند تا صبح اثری از کیسه های سیاه، متورم و گاه دریده از پنجه موش و گربه ها در کوچه و خیابان ها نباشد. آخر هر سال هم هزینه های پسماند از شهروندان بر مبنای محله و به مساوات توسط شهرداری اخذ می شود. با این نگاه شاید تصور این که زباله ها دو هفته روی هم انباشته شوند خارج از تصور ما باشد.

نگاهی به روش جمع آوری زباله در شهری مثل تورنتوی کانادا شاید نگاه ما را تا اندازه ای عوض کند. در این شهر هر خانواده سه سطل زباله به رنگ های سبز، آبی و خاکستری دارد. باقی مانده مواد غذایی (ارگانیک) در سطل سبز، بازیافتی ها اعم از پلاستیک و کاغذ در سطل آبی و زباله هایی که امکان بازیافت ندارند و شامل دسته اول هم نیستند مثل جعبه میوه چوبی، فویل آلومینیومی، ظرف و شیشه ها در سطل خاکستری قرار می گیرند.


سه نوع سطل مختلف برای سه نوع زباله

ساکنان ظرف های کوچکتری در زیر سینک ظرف شویی دارند و سطل های بزرگتر در بیرون و کنار ورودی خانه قرار می گیرند (در مورد آپارتمان ها، ظروف جداسازی در محل شوتینگ قرار گرفته است). به این ترتیب عملا حجم زباله تولیدی هر خانواده به سه بخش تقسیم می شود. ماشین های شهرداری هم براساس جدولی که برای هر محله مشخص شده، سطل بازیافتی ها و مواد غیرقابل مصرف را یک هفته در میان و سطل سبز مواد غذایی (ارگانیک) را هر هفته می برند.  این کار در درجه اول هزینه سنگین جمع آوری روزانه و نیاز به حضور وسیع نیروی انسانی و خودرو برای پاکسازی شبانه را به شدت کاهش داده و با جداسازی از مبدا امکان استفاده از موارد ارگانیک به عنوان کود و بازیافت آسانتر مواد را فراهم می سازد، در عین حال فضای کمتری از زمین برای دفن مواد غیرقابل مصرف اشغال خواهد.

یک شوت نمونه در یکی از مجتمع های مسکونییک شوت نمونه در یکی از مجتمع های مسکونی

البته این تمام ماجرا نیست، کاهش تولید زباله از دو راه عمده مورد توجه ویژه شهرداری تورنتو بوده است. اول ایجاد انگیزه اقتصادی، به این ترتیب که هر خانواده باید براساس اندازه سطل خاکستری (دارای 4 اندازه) مالیات بپردازد، بنابر این اگر خانواده ها برای کاهش هزینه مایل هستند که از کوچکترین سطل استفاده و کمترین زباله بی مصرف را تولید کنند. از طرف دیگر آپارتمان ها هم براساس حجم تولید زباله خود باید هزینه بپردازند، این امر موجب می شود که مدیریت ساختمان ها که توسط شرکت های تخصصی انجام می شود (نه به وسیله افراد بازنشسته و معمولا بی کار ساکن بلوک یا آپارتمان!) تمام تلاش خود را برای آموزش ساکنان برای کم کردن هزینه ها انجام می دهند.


قرار دادن سطل ها در حاشیه خیابان برای جمع آوری محتویات توسط شهرداری


از طرف دیگر خود شهرداری هم با جدیت به وسیله رسانه های مختلف شامل تلویزیون، رادیو، روزنامه، بروشورها و پوسترهای تبلیغاتی موضوع اطلاع رسانی را با جدیت ادامه می دهد، به شکلی که تقریبا همیشه یکی از پوسترهای نصب شده در آسانسورهای مراکز مسکونی اختصاص به اطلاعیه ای در مورد صرفه جویی انرژی و مساله کاهش زباله یا تفکیک صحیح آن دارد. هر سال تقویم های ویژه آموزشی توسط شهرداری به صورت رایگان به همه خانواده ها داده می شود و سایت سازمان پسماند تورنتو هم  راهنمایی های لازم را برای شهروندان ارائه کرده به گونه ای که اگر ابهامی در مورد چگونگی و زمان بیرون گذاشتن زباله خاصی مورد نظر باشد، اطلاعات لازم در سایت وجود دارد.


هزینه ای که برای اندازه های مختلف سطل زباله غیرقابل بازیافت باید هر خانواده پرداخت کند

نکته دیگر گرفتن مالیات جمع آوری زباله از شرکت های بزرگی است که محصولات آن ها در بسته بندی عرضه می شود که از جمله آن ها می توان به شرکت های تولید نوشابه و آب معدنی اشاره کرد.

شهرداری برای زباله های خاص هم برنامه خاص خود را دارد، زباله های الکترونیک مثل تلویزیون و وسایل برقی، باتری، لامپ، وسایل بزرگ مثل مبلمان، یخچال و اجاق، رنگ و مواد سمی و خطرناک و... هم هر کدام به صورت جداگانه جمع آوری می شوند. اگر هم جایی مثل رستوران های پر رفت و آمد تولید زباله زیادتر از حد معمول داشته باشد، به ازای مراجعات بیشتر خودروهای شهرداری هزینه آن را باید جداگانه پرداخت کند، به این ترتیب هیچ مساواتی بین تولید کنندگان زباله وجود ندارد و هر نوع تحمیل بار اضافه به شهرداری یا تولید اضافی زباله با پرداخت هزینه بیشتر همراه است.

در نهایت، آموزش فشره شهروندان و وجود محرک اقتصادی در کنار آمادگی سیستم شهری در بازیافت و پردازش زباله، در مجموع ضمن تضمین تمیزی شهر، هزینه های فرآیند را کاهش داده و در عین حال آلودگی محیط زیست را نیز کاهش می دهد. اما وقتی که شهروندان به صورت مساوی برای حمل زباله هزینه می دهند انگیزه ای برای آن ها جهت کاهش و تفکیک زباله مگر به صورت شخصی و موردی وجود نخواهد داشت، وقتی تفکیک با بی توجهی روبرو شده و مهم نباشد حجم زباله ها در یک ظرف زیاد شده و نگهداری آن ها با سطل های موجود مقدور نیست پس تقریبا هر شب باید زباله ها بیرون گذاشته شود و... به این ترتیب چرخه ناقصی از هزینه بالا، آلودگی محیط زیست و اتلاف نیروی انسانی، سوخت و امکانات ایجاد می شود. بازیافت هم در زمانی که زباله به درستی تفکیک نشده اگر مقرون به صرفه باشد، با دشواری و سودرسانی کم همراه خواهد بود.  
 
 
کلمات کلیدی : حمید مقیمی
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۷:۳۰:۵۷
بیش تر خانه ویلایی است و فضای لازم برای این کار وجود دارد. (4176551) (alef-3)
 
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۴۰:۴۳
در آلمان هم به همین منوال است و بلوک های آپارتمانی در بیرون سه سطل دارند که هفته ای یکبار جمع آوری میشوند. (4176763) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۰:۵۲:۴۶
در کانادا به تمام افراد بالای 75 سال ماهی 800 دلار می دهند چه بازنشسته باشند چه نباشند، چرا فقط چیزهای که صرف دارد را بیان می کنید تازه تمام مخارج بیماری این افراد مجانی هست (4178385) (alef-13)
 
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۲:۴۹:۴۵
دوست عزیز آپارتمان هایشان هم همینطوری است. (4176970) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۷:۳۸:۵۰
هفته ای یکبار جمع میکنند (4176557) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۷:۵۴:۳۷
بنام خدا
دوستان عزیز واقعاً متعجم، دولتی که برای مساله زباله اینقدر دقیق، اصولی و عدالت محور کار می کند، سایر امور را با چه وسواسی انجام می دهد به خدا قسم به دین و مذهب نیست به اندیشه و ارزش انسانی باید بهاء داد. والسلام (4176570) (alef-11)
 
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۸:۵۳:۳۵
این مطالب برای مردم و مسئولان ما مثل جوک است. وقتی دولت می خواهد برای انجام تراکنش بانکی از هر تراکنش مبلغی بسیار جزیی بگیرد(که در همه جای دنیا مرسوم است) تمام رسانه و مردم علیه اینکار جبهه می گیرند وای به حال روزی که برای زباله بخواهند مالیات بگیرند. (4176645) (alef-3)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۴۱:۱۳
افرين ، كاستي دولت به كنار ، پول رايگان نفت ايراني ها رو طلبكار بيجا كرده بلاشك. (4176764) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۱:۱۸:۰۷
مطلب این مقاله چه ربطی به تراکنش داشت؟ (4176812) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۰ ۲۳:۳۶:۰۱
سلام..ببخشید آیا در آنجا هم از سپرده های مردم وام بخود مردم تعلق میگیرد و بانکها سودی از سپرده ها و مبالغ واریزی نمی برند که بیایند کارمزد هم بگیرند؟؟؟ چرا قیاس مع الفارق می کنید؟؟ اول تشابه نداشتن روال بانکی ما با آنها را مدنظر قرار دهیدو بعد نتیجه گیری کنید (4181007) (alef-13)
 
م.ایرانی
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۰۹:۴۶:۵۴
متاسفانه در کشور ما حیف و میل سرمایه از مبدا شروع میشود که هیج اقدامی را برای جلوگیری و اصلاح آن انجام نمی دهیم برای مثال:
90% سبزیجات با ساقه های بلند و گل آلود از مزارع به میادین و فروشگاهها حمل
شده و خریداران بعد از تمیز کردن آنها حدود 70% آن را دور میریزند. و دوباره هزینه
جمع آوری و ازبین بردن مواد را هزینه مینماییم . آیا اگر ضایعات در مزرعه جدا سازی
شده و تبدیل به خوراک دام و کود شود بهتر نیست؟ در کشورهای پیشرفته این اقلام
بدون ضایعات و در بسته بندی مناسب به دست مصرف کننده میرسد.

- حمل و توزیع میوه های بی کیفیت و گندیده از مزارع به شهر ها و ادامه همان سیکل معیوب کاری.شما در فروشکاههای غربی میوه های لهیده و کال و نامرغوب
را نمیبینید.
- عدم استفاده از پاکات کاغذی به جای کیسه های پلاستیکی
- عدم نصب سطلهای جداگانه زباله در معابر. با سود حاصل از بازیافت مواد میتوان
این سطلها را مجانی نصب نمود. (4176702) (alef-11)
 
شهلا س
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۰۴:۰۱
کاشکی یکی این این مطلب رو برای آقای قالیباف شهردار محترم بفرسته (4176720) (alef-3)
 
Alireza
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۲۲:۰۹
ما یکی از این سطل های بزرگ کنار در خانه کار گذاشتیم چند روز بعد دزدیدن یکی دیگر هم که کوچکتر بود و به علمک قفل شده بود تا حد امکان شکسته شده بود. کجای کارید... (4176740) (alef-11)
 
سعید تمر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۲۹:۵۴
دولت و مردم! مسأله این است.

در ضمن، تورنتو ممکن است مواد غذایی یک هفته هم بو نگیرند، ولی برای تهران فاجعه است اگر هفته ای بخواهیم مواد غذایی و زباله اورگانیک را جمع آوری کنیم. (4176749) (alef-11)
 
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۰:۴۰:۰۵
اخه نویسنده گرامی چطوردرشهری مثل تهران که بصورت عمودی رشد کرده واپارتمانهاش مثل لانه زنبور رشد کرده ،نگهداری زباله بیش از 5 روز درزمستان وسه روز درتابستان غیرممکنه وخونه رو به گند می کشه.
شهرسازی ما غلطه (4176759) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۱:۰۱:۲۶
شهرداري ساليانه مبالغ هنگفتي بابت عوارض پسماند و زباله دريافت ميكند (4176797) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۱:۳۱:۲۳
اینها همه سالها روش کار شده و فرهنگ سازی شده . تلویزیون ما که کارش اصلیش فرهنگ سازیه شده رسانه جناح های سیاسی و ...... کی در این کشور دغدغه فرهنگ سازی برای شهروندان رو داره ؟؟؟؟؟؟؟ (4176835) (alef-11)
 
مهران توسلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۱:۵۶:۱۷
شغل های هست که از چشم مسئولین جامانده است که شما به یکی از آنها اشاره کردید
تفکیک زباله برای کشور ما یعنی ایجاد شغل برای 200 هزار نفر و کاهش هزینه های دفع
شغل های دیگری نیز هستن مانند
اجرای بسته بندی وامتیازبندی تره بار در شهرهای بزرگ که سبب کاهش تولید زباله، افزایش اشتغال ، افزایش بهره وری کشاورزی خواهد شد خوب است بدانیم که 30 درصد تره بار در کشور ما از بین می رود که حداقل می تواند خوراک دام گردد. حداقل یک میلیون شغل در این بخش خوابیده است
اجاره پارکینگ کنار خیابان نیز یکی دیگر است. پارکینگ کنار خیابان یعنی اجاره هفت متر مربع( اگر پراید باشد) از بهترین نقطه شهر برای یک یا دو ساعت توقف. در این قسمت ظرفیت حدود 500 هزار شغل وجود دارد. علاوه بر آن شاهد کاهش رفت و آمد خودروها در سطح شهر خواهیم بود. اکنون کسانیدر نزدیک محل کارشان از ابتدای صبح تا هنگام تعطیلی پارک می کنند و ریالی به دولت نمی پردازند. (4176876) (alef-11)
 
مهران توسلی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۱:۵۷:۱۲
یادم رفت بگم بنده تیبا دارم و کارمندم و ماشینم را هم کنار خیابان نزدیک شهرداری پارک می کنم (4176878) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۸ ۱۴:۴۲:۰۹
فرسنگ ها با این سیستم های مدیریتی فاصله داریم.... (4177246) (alef-11)
 
احمد سمنانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۶:۲۲:۱۰
شاهدیم که بطور مستمر و مداوم از حجم عظیم تولید زباله در کشور گفته می شود که حتما از نگاه صنایع پائین دستی تفکیک و بهره گیری از زباله بعنوان ماده اولیه باید به شدت مورد استقبال باشد اما روی دیگر سکه تولید غیر متعارف زباله در کشور است که باید تا کنون مورد بررسی دقیق و روشنگرانه قرار گرفته باشد که اگر چنین بود طبیعتا باید راهکارهایی برای محدود سازی و کنترل چنین رویه غیر معمولی نیز اعمال می شد که نشده است. بنابراین روی دیگر سکه تولید زباله را می توانیم اینطور مورد توجه قرار دهیم که کیفیت نامناسب کالای تولیدی یا رفتار غلط مصرفی کدام یک مقصر اصلی یا با سهم بالاتر در تولید زباله هستند؟ واقعا کدام مصرف کننده گرفتار در تنگناهای شدید اقتصادی و درآمدی خانوار می توانند مشتاق افزایش تولید زباله نیز باشند؟ یعنی مردمی که به سختی بسیار در صدد کسب درآمد به تلاش شبانه روزی اقدام می کنند و گرفتار ارتش بیکاران تحت تکلف نیز قرار دارند و همواره از بسیاری از هزینه های ضروری جا می مانند می توانند همزمان تولید کننده داوطلب زبله بیشتر یا دور ریز داوطلبانه بخشی از درآمد خود و خانواده باشند؟ سازمانهایی مانند استاندار و مراکز پژوهشی دانشگاهی باید پاسخگوی سوالاتی از این دست باشند که پائین بودن کیفیت کالای مصرفی عرضه شده به ایرانیان چه سهمی از تولید گریز ناپذیر زباله توسط خانواره نزدیک به خط فقر دارند؟ (4178141) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۷:۳۶:۳۸
راه کار خوب/ ولی با این فقر و بیچارگی فراگر، در رعض یک شب همگی این سطل ها دزدیده می شود! (4178168) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۰۹:۲۷:۵۴
چنین سیستم جمع آوری زبانه خلق الساعه نیست و حاصل یک اتاق فکر یک روزه و تصمیم گیری دو ساعته نیست و شرایط و امکاناتش هم یک شبه ایجاد نشده.
این سیستم جمع آوری و بازیافت زباله حاصل چند دهه تحقیق، زیرسازی، ایجاد امکانات و آموزش و فرهنگ سازی است.

شاید بتوان با واردات یک تکنولوژی، مثل موبایل، یک شبه مردم خود را از آن بهره مند کنیم، ولی همان هم شاهد هستید که می گویند خود تکنولوژی آمد ولی فرهنگ استفاده از آن نیامد.

حالا شما فرض کن یک فرهنگ و یک عملکرد فرهنگی که چند دهه قدمت دارد و پیشینه دارد، چطور یک شبه به ایران وارد شد؟ آن هم تهران!!! (4178288) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۳:۱۵:۴۸
دلت خوشه نویسنده جان اسباب کشی کن برو تورنتو . (4178614) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۰۹ ۱۳:۴۵:۴۷
تورنتو اغلب سال دمای هوا زیر 10 درجه است و زباله نمی گندد

هر اقلیم و کشوری مدیریت خاص خودش را دارد. (4178685) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۱ ۰۸:۱۳:۰۴
زباله ای تر و ارگانیک بعد از 48 ساعت میگنده و سم تولید میکنه

مدیریت زباله های تر به این روش فقط در مناطق سردسیری مثل کانادا ممکن هست

ولی برای زباله ای خشک بازیافتی طرح خوبیست (4181276) (alef-11)
 
م
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۴ ۱۷:۴۷:۴۰
مدیران شهری ما نظیر چین حتی توانمندی تقلید سیستمهایی را که در دیگر کشورها جواب داده را ندارند...و البته درآمد مالیاتی دولت در کشورهای در حال توسعه در فساد مالی حل نمی‌شود بلکه صرف امکانات شهری میشود... (4203845) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.