در حالی رقابتهای انتخاباتی میان دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه و هیلاری کلینتون نامزد اصلی حزب دموکرات در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا وارد هفته پایانی خود میشود و مردم آمریکا برای انتخاب غیرمستقیم رییسجمهور خود در هشتم نوامبر به پای صندوقهای رأی خواهند رفت که طرح دوباره موضوع استفاده کلینتون از ایمیلهای شخصیاش کمپین انتخاباتی وی را در شوک فرو برده است.
با این وجود، هر 2 نامزد انتخاباتی با مشکل نبود محبوبیت چه در حزب متبوع خود و چه در میان عموم مردم مواجهاند. بسیاری از چهرههای جمهوریخواه از تأیید ترامپ خودداری کرده و در حزب دموکرات نیز فقط نیمی از حامیان برنی سندرز حاضر به حمایت از کلینتون شدهاند. آخرین نظرسنجیها حاکی از آن است که افکار عمومی آمریکا به هر 2 نامزد اصلی اعتماد ندارد. برای مثال فقط 33 درصد آمریکاییها معتقدند هیلاری کلینتون صادق و قابلاعتماد است.
بههمین ترتیب در مقابل 65 درصد از مردم آمریکا ترامپ را قابل اعتماد نمیدانند. همچنین 57 درصد از آمریکاییها دارای ارزشهای مشترک با کلینتون نیستند و بدتر از آن، این میزان برای ترامپ به 62 درصد میرسد.
به گزارش صبح نودر شرایط فعلی، هرچند هیلاری کلینتون در نظرسنجیها بالاتر از ترامپ ایستاده، هنوز مشخص نیست در روزهای اندک باقیمانده به انتخابات تأثیر اظهارات رییس افبیآی بر نتیجه انتخابات چه خواهد بود. آنچه مشخص است، هفته پرالتهاب هیلاری و حزب دموکرات است که فقط به نتیجه نظرسنجیها دل بستهاند.
نظرسنجیها میگویند که هیلاری کلینتون نامزد دموکراتها، دونالد ترامپ نامزد ضد استقرار جمهوریخواه را شکست خواهد داد. البته پس از آراء عمومی انگلستان در سال گذشته و رأی مردم این کشور به خروج از اتحادیه اروپا، بسیاری از ناظران سیاسی اعتماد خود به نظرسنجیها را از دست دادهاند. اما افشاگریها درباره پیشینه غیراخلاقی ترامپ، ناکامی وی در سهمناظره اخیر و گافهایش علیه گروههای اقلیت، باعث شده تا همچنان در سطوح پایینتری از رقیب خود قرار داشته باشد. با اینهمه، در سیستم کنونی انتخابات غیرمستقیم و رأیگیری آمریکا مبتنی بر آراء الکترال، هیلاری کلینتون دارای 168 رأی و دونالد ترامپ دارای 126 رأی است. بهطور کلی میتوان گفت مناظرات انتخاباتی تأثیر چندانی بر آراء کاندیداها نداشته است.
سن، نژاد، جنسیت و تحصیلات در گرایش انتخاباتی افراد بسیار تأثیرگذار بوده است. نظرسنجیها نشان میدهد مردان و سفیدپوستان بیشتر از ترامپ حمایت میکنند. زنان و اقلیتها نیز بیشتر حامی کلینتون بودهاند.
فقط 17 درصد لاتینتباران و سه درصد سیاهپوستان از ترامپ حمایت میکنند. علاوهبر این، 44 درصد افراد دارای تحصیلات متوسطه و کمتر گفتهاند به ترامپ رأی خواهند داد در حالی که 36 درصد آنها حامی کلینتون بودهاند.
اکثر آمریکاییها کلینتون را دارای منش بهتری برای عهدهدار شدن مقام ریاستجمهوری میدانند، در عوض بیشتر مردم این کشور فکر میکنند این ترامپ است که میتواند «تغییری واقعی» در واشنگتن ایجاد کند.
همچنین ایالاتهایی مانند آریزونا، فلوریدا، کارولینای شمالی، اوهایو و ویرجینیا میتوانند نتیجه انتخابات را تغییر دهند چراکه فاصله رأی هر 2 حزب در این ایالتها بسیار نزدیک به یکدیگر است.
بنابر نظرسنجی «پالتیکو» و «مورنینگ کانسالت» 41درصد آمریکاییهای واجد شرایط -رأی دادن از جمله 73 درصد از جمهوریخواهان- بر این باورند که احتمال دزدیده شدن آرای ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود دارد.
اما این انتخابات در نهایت هفته آینده تمام خواهد شد. پرسش مهم این است که فردای انتخابات چه خواهد شد؟ در این شرایط برخی معتقدند جامعه آمریکا 2قطبی شده: در داخل حزب جمهوریخواهان گرایشات به راستگرایی افراطی سوق پیدا کرده و در داخل حزب دموکرات نیز تمایل به سمت چپگرایی پدید آمده است.