نظر منتشر شده
۳۲
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 452723
تعاونی اعتبار ثامن الحجج منحل شد
بخش اقتصادی الف،20 اسفند95
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۱۸
بانک مرکزی از انحلال تعاونی اعتبار ثامن الحجج و تشکیل هیئت تصفیه خبرداد.

به گزارش افکارنیوز، بانک مرکزی با اشاره به انحلال تعاونی اعتبار ثامن الحجج اعلام کرد: مبالغ قابل انتقال و قابل پرداخت حساب های تعاونی اعتبار ثامن الحجج (در حال تصفیه) به همه سپرده گذاران تعلق می گیرد.

تعاونی اعتبار غیر مجاز ثامن الحجج از بزرگترین موسسات فعال در بازار غیر متشکل پولی بود که به علت مدیریت ناکارآمد در سال ۱۳۹۴ در گرداب بحران مالی فرو رفت. بحران پیش­گفته و ناتوانی آن تعاونی در بازپرداخت سپرده های مردم، منجر به ورود حوزه های حاکمیتی به منظور تدبیر و مدیریت این اتفاق شد.

به این منظور و برای نخستین بار در کشور، قوه قضائیه، بانک مرکزی و نهادهای امنیتی با مشارکت و همکاری کم نظیر، یکی از بزرگترین معضلات موجود در بازار غیرمتشکل پولی را مدیریت و با حفظ دارایی ها و منابع نقدی اندک موجود و با استفاده از منابع عمومی به برنامه ریزی اجرایی ساماندهی تعاونی ورود کردند.

آنچه در پی می آید گزارشی مختصر، از تلاش ۱۵ ماهه برای حل مشکل ایجاد شده و برنامه های آتی طرح ساماندهی است.

تعاونی اعتبار ثامن الحجج دانش آموختگان سبزوار در سال ۱۳۸۰ پیش از قانون تنظیم بازار غیر متشکل پولی و بدون مجوز بانک مرکزی به ثبت رسید و از سال ۱۳۸۶ با عنوان خود خوانده تعاونی اعتبار آزاد، به گسترش شعب و جذب سپرده های مردم اقدام کرد.

تعاونی موصوف در سال ۱۳۸۹ در طرح ساماندهی بازار غیر متشکل پولی قرار گرفت لیکن تنها به پیش ­ثبت­ نام و واریز مبلغ مشخصی در بانک مرکزی از منشاء سپرده های مردم بسنده کرد و علی­رغم اخطاریه ­های متعدد، سایر مراحل لازم برای تطبیق فعالیت­های خود را با ضوابط و مقررات به منظور دریافت مجوز فعالیت طی نکرد و از ارائه اطلاعات مورد نیاز بازرسان بانک مرکزی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز خودداری می­کرد.

سپرده گیری از آحاد مردم بدون مجوز بانک مرکزی به مقدار بیش از دو برابر حد تعیین شده در قانون اخلال کلان در نظام اقتصادی کشور، عدم رعایت نسبت های سلامت و ثبات مالی نظیر پرداخت تسهیلات کلان به افراد خاص بدون توجیه اقتصادی و در نظر گرفتن شاخص های مدیریت ریسک، مالکیت و مدیریت فردی و خانوادگی، استخدام نیروهای انسانی سفارشی و غیر متخصص، گسترش بی ضابطه شعب، تبلیغات فراوان در رسانه­ های گوناگون با هزینه های گزاف و تیم داری ورزشی گسترده از محل سپرده های مردم، یکپارچه نبودن سیستم مالی تعاونی و عدم ارائه اطلاعات صحیح و کافی به مراجع قانونی، تنها بخشی از اشکالات و تخلفات تعاونی یاد شده بوده است.

در این جهت تعاونی مذکور از طریق پرداخت سودهای با نرخ فراتر از شبکه مجاز بانکی و تبلیغات گسترده با سوء استفاده از ناآگاهی برخی سپرده گذاران و فریب افراد سودجو به افزایش میزان و تعداد سپرده ها مبادرت کرد و همچنین با ارائه آمار و ارقام نادرست، حساب­ سازی، بزرگ­نمایی­ و ارزیابی غیر واقعی دارایی ها و تعداد سپرده گذاران، سعی در موجه و سودآور نشان­ دادن فعالیت­های غیرقانونی و همچنین هزینه ­زا بودن هرگونه برخورد سلبی با خود را داشت. از این قبیل اقدامات می­توان به اختلاف حساب ۲ هزار میلیارد ریالی در سرفصل مطالبات ادعایی تعاونی از بانک مرکزی اشاره کرد در حالی که این مبلغ هیچ­گاه به حساب های این بانک واریز نشده و غالباً ازجانب دست اندرکاران تعاونی از طریق تماس تلفنی به اسم بانک مرکزی از شعب جمع آوری شده و با کارشکنی و عدم همکاری مسئولین تعاونی نیز تا کنون سرنوشت این مبلغ در هاله­ای از ابهام باقی مانده است.

مدیریت ناکارآمد منابع از جمله سرمایه گذاری در املاک و مستغلات و رکود طولانی این بخش از یک سو و پرداخت سودهای بالا حتی در مواردی بیش از ۴۵ درصد به سپرده­های جذب شده از سوی دیگر را می­توان عمده­ترین دلیل بحران مالی این تعاونی به حساب آورد.

بحران مالی و ناتوانی تعاونی اعتبار غیرمجاز ثامن­الحجج در بازپرداخت سپرده­ های مردم، منجر به تشکیل کارگروه ویژه رسیدگی به این موضوع شد و این کارگروه از نیمه دوم آذر ماه ۱۳۹۴ آغاز بکار کرد.

در مرحله نخست با همکاری نهادهای نظارتی، بازرسان بانک مرکزی در تعاونی مستقر شده و به جمع­آوری اطلاعات و مستندات و تجزیه و تحلیل آنها اقدام کردند و پس از حدود دو ماه از آغاز کار با وجود تمام کارشکنی ها، شناخت نسبی از تعاونی حاصل شد و با توجه به بازپرداخت سپرده های کلان به برخی افراد سفارش شده و به منظور جلوگیری از سوءاستفاده­های احتمالی و از بین رفتن منابع محدود موجود، حساب های تعاونی در بانک ها و موسسات اعتباری به دستور قضایی توقیف شد و مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره ممنوع­الخروج و ممنوع­المعامله شدند.

در مرحله دوم از فاز اول برای کنترل بحران مالی ایجاد شده، ابتدا بانک پارسیان به عنوان بانک عامل انتخاب و بازپرداخت سپرده­ها با اولویت سپرده­های خرد، همزمان با ایام مبارک دهه فجر آغاز شد و در فاز نخست حساب های تا سقف ۳۰، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۵۰ میلیون ریال به سپرده­گذاران پرداخت و حساب های تا سقف ۵۰۰ هزار ریال و ۵۰ میلیون ریال که صاحبان آنها در مهلت مقرر برای تسویه حساب مراجعه نکردند نیز به بانک عامل منتقل شد. همچنین دریافت اقساط تسهیلات تعاونی نیز از طریق شعب و درگاه اینترنتی بانک عامل آغاز شد.

در فاز دوم طرح، ابتدا سامانه متمرکز تحت وب شفق برای شعب تعاونی و بانک عامل راه اندازی و حساب های تا سقف ۲، ۱ و ۳ میلیارد ریال با برنامه زمانبندی و محدودیت برداشت طی دوره معین به بانک عامل منتقل شد. به این ترتیب از مجموع ۱,۲۵۷,۰۰۰حساب با مبلغ ۱۲۸ هزار میلیارد ریال، تنها ۱۳,۰۰۰ حساب با مبلغ ۳۲,۰۰۰ میلیارد ریال بلاتکلیف باقی مانده است بنابراین در مجموع دو فاز اول و دوم طرح حدود ۹۹ درصد تعداد و ۷۵ درصد کل مبلغ سپرده های مشتریان این تعاونی، تعیین تکلیف شده است.

همچنین به منظور کاهش هزینه های جاری از ابتدای طرح تاکنون، تعداد شعب تعاونی به تدریج از ۴۸۱ شعبه به ۴۸ شعبه کاهش یافته و این فرایند ادامه دارد و مطابق توافق، مقرر شد تعداد ۱۵۰۰ نفر از کارکنان تعاونی اعتبار ثامن الحجج (در حال تصفیه) پس از طی مراحل استخدامی در گروه پارسیان جذب شوند که بر این اساس آزمون استخدامی حدود ۲۵۰۰ نفر از داوطلبان اواخر آبان ماه ۱۳۹۵ برگزار و سایر مراحل استخدامی مانند مصاحبه تخصصی، پرونده سلامت، گزینش و ... در حال انجام است و پذیرفته شدگان به تدریج و پس از طی یک دوره آموزشی با افتتاح شعب جدید در گروه پارسیان مشغول به کار خواهند شد.

در حین فرایند اجرایی فاز دوم، انحلال تعاونی اعتبار ثامن الحجج دانش آموختگان سبزوار مطابق قوانین و مقررات مربوطه در اواخر مرداد ماه ۱۳۹۵ به ثبت رسید و هیئت تصفیه آن تعاونی با عضویت نمایندگان قوه قضائیه، بانک مرکزی و نهادهای امنیتی شکل گرفته و تاکنون سه جلسه برگزار کرده است. از این پس مدیریت کامل تعاونی با این هیئت بوده و هرگونه دخل و تصرف در اموال تعاونی جز با تایید این هیئت به منزله دخل و تصرف در اموال عمومی و جرم محسوب می شود.

با تشکیل هیئت تصفیه، از روز دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ و پس از ابلاغ شیوه­نامه اجرایی این فاز به بانک عامل و تعاونی فاز سوم طرح آغاز خواهد شد؛

در فاز سوم طرح:

الف) مدیریت شرکت تعاونی اعتبار ثامن الحجج دانش آموختگان سبزوار (در حال تصفیه)، برنامه ریزی، نظارت و اجرای فرایند تبدیل دارایی ها، وصول مطالبات و ادامه روند پرداخت دیون آن تعاونی، مطابق قانون ازجانب هیئت تصفیه انجام و هر گونه اخبار و اطلاعات مرتبط از طریق پایگاه اطلاع رسانی آن هیئت منتشر خواهد شد.

ب) حساب های سپرده‌گذاران با هر نصابی تا سقف مبلغ قابل انتقال، تعیین تکلیف می شوند به این معنا که هر مشتری می­تواند در صورت تمایل، حساب های تعیین تکلیف نشده خود را بدون توجه به مبلغ، حداکثر تا ۳ میلیارد ریال(در مجموع سه فاز از ابتدا تاکنون) همانند فرایند اجرایی فاز دوم تعیین تکلیف کرده و ۳۵۰ میلیون ریال دریافت کند و مشتریان لازم است تعهد کنند، الباقی وجوه تعیین تکلیف شده تا سقف مقرر حساب های خود را طی مدت معین از بانک عامل مطالبه نکنند تا فرصت کافی برای تبدیل دارایی های تعاونی در اختیار قرار گیرد. به این ترتیب و با اجرای مرحله اول فاز سوم طرح، مبالغ قابل انتقال و قابل پرداخت حساب های تعاونی اعتبار ثامن الحجج (در حال تصفیه) به همه سپرده گذاران تعلق می گیرد.

ج) ارزیابی املاک و دارایی های تعاونی آغاز شده و مزایده عمومی اموال منقول در آینده ای نزدیک و مزایده عمومی املاک و شرکت ها نیز به تدریج برگزار خواهد شد. لازم به ذکر است که فرایند تبدیل دارایی ها به وجه نقد با توجه به ارزیابی های غیرواقعی ارزش آنها ازجانب تعاونی، مشکلات و ابهام در اسناد مالکیت تعاونی از یک طرف و رکود موجود در بازار املاک از طرف دیگر با دشواری های فراوان روبرو بوده و زمانبر است.

هم اکنون بحران مالی ایجاد شده کنترل و برنامه­ریزی برای تبدیل دارایی ها و بازپرداخت مطالبات باقیمانده سپرده­گذاران ازجانب هیئت تصفیه در حال انجام است که با همکاری موثر قوه قضاییه، وزارت تعاون و سایر نهادها این طرح به سر منزل مقصود رسیده و به الگویی برای موارد مشابه در آینده تبدیل خواهد شد.

 
 
کلمات کلیدی : ثامن الحجج
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۱۹ ۲۱:۵۰:۱۲
بصورت خود خوانده گسترش داد!!!! برادر من اگر یک مغازه فکستنی در این شهر تخلف کند همان شب شهرداری چند تا بلوک سیمانی درب ورودی مغازه گذاشته ولی این موسسه بدون مجوز شروع کرده این همه شعبه زده!!! مگر می شود بدون هماهنگی و کسب اجازه اینچنین در کل کشور فعالیت کرد و پول بی زبان مردم بگیرند؟! (4194999) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۴:۱۳:۵۶
تصفیه غلط است.

تسویه درست است. (4195729) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۸:۵۳:۱۴
چه جالب
ببين كيا مي خوان حساب كتاب بكنن (4196257) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۲۰:۲۰:۲۸
اتفاقا در اينجا تصفيه درست است. (4196381) (alef-11)
 
حقوق خوانده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۰۴:۵۸:۴۲
تصفیه کاملا درست است! (4196798) (alef-13)
 
United States
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۳:۳۴:۵۰
تصفيه از ريشه صاف كردن درسته اينجا. اتفاقا در مورد حساب تصفيه درسته، تسويه (از ريشه مساوي) بيشتر به غلط مصطلح شبيه مي مونه تا كلمه درست! (4198563) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۰۸:۴۷:۴۵
کاسپین که دارای مجوز می باشد و متفاوت است با امثالهم اون را چطور می خواهند درست کنند . (4196935) (alef-13)
 
محمد حسین
Germany
۱۳۹۵-۱۲-۱۹ ۲۳:۱۱:۴۴
من میدانم مؤسسان این صندوق چه کسانی بودند و قطعا مسئولان هم میدانسته اند. چرا تا حالا نگفته اند که اینها چه کسانی بوده اند یا هستند و این پولها از کجا به دستشان افتاده است. نهادهای نظارتی کجا بوده اند تا حالا که بعد از به باد رفتن بیت المال به یادشان افتاده است که این صندوق ناکارآمد بوده است؟ (4195065) (alef-11)
 
ظواهریان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۴۷:۲۱
فقط حق مطلب رو کواکبیان نماینده مجلس خوب ادا کرد و گفت :
نهادهای نظارتی خواب اند . (4195398) (alef-11)
 
ذوالمجد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۵۹:۱۲
شاید منظورش این بوده که : خود را به خواب زده اند . (4195413) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۳:۰۹:۰۵
مجلس هم نهاد نظارتی هستش (4195609) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۰۵:۵۶
نباید اجازه داد با نام ائمه ؛ اقدام به کلاهبرداری نمود . (4195338) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۴۲:۰۶
تو خودت چشم و گوش ات رو باز کن (4195392) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۲:۱۹:۵۷
متاسفانه هر چه نام مقدس بود مورد سود استفاده قرار گرفته. (4197339) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۰۷:۲۶
حالا پول ما چی میشه؟ (4195340) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۱۱:۲۸
چه لزومی داره نام امام رو بذاریم روی بانک ؟!!!
مگه موسسه خیریه یا عام المنفعه است ؟
جایی که با ربا سرکار داره که نباید اجازه داد نام ائمه داشته باشه (4195346) (alef-11)
 
ساده لوح ظاهر نگر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۲۹:۰۱
دیگه دیر شده و جای این حرفا نیست .
اونموقعی که داشت کلاهبرداری میکرد این حرفو میزدی و اطلاع رسانی میکردی . (4195372) (alef-11)
 
omid
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۱۳:۳۸
ان شاا... منتظر منحل شدن تمام بانکهای ربوی که خون مردم رو کردن تو شیشه هستیم (4195352) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۲۷:۱۳
بخورید پول مردم رو ... (4195370) (alef-11)
 
مومنى رخ
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۰:۳۱:۱۳
جاى بسيار تأسف است كه با گذشت چهار دهه از نظام جمهورى اسلامى ايران هنوز مسئولين كشور مجوز هايى را صادر ميكنند كه از نام هاى مقدس و القاب ائمه اطهار و احساسات خالصانه مردم سوءاستفاده ميشود ،چرا در موقع صدور مجوز فعاليت و ثبت ،با درخواست ثبت اينگونه اسامى موافقت ميشود . (4195376) (alef-11)
 
United States
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۱:۴۶:۱۱
ایول.لذت بردم .انسانی که طمع کنه یدفعه همین بلا سرش میاد (4195471) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۲:۵۱:۱۴
کسی که بفکر طمع بیشتر باشه غیر ابن نباید سرش بیاد نه دولت مقصر است نه بانک مرکزی مردم باید هوشیار باشند دلیل نداره فردا مغازه سوپر مارکت سر کوچه تبدیل به بانک بشه منم نا اگاهانه برم چند میلیون پول را بزارم انجا (4195570) (alef-11)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۸:۵۵:۰۵
آفرين
دليل نداره
پس چرا شد؟ حتما دليل داشته (4196259) (alef-11)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۰۱:۳۲:۰۵
هوشیار محترم
این همه شعبه ساختمان چندین طبقه در تهران این سوپر مارکت است ؟!!! (4196740) (alef-13)
 
رضا اصلاحچی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۲:۵۹:۲۶
سلام و ادب
من در تعاونی ثامن الحجج حساب دارم. در تمامی تابلو ها و دفترچه ها و اسناد موجود در موسسه قید شده بود (تحت نظارت بانک بانک مرکزی) و کلی هم روزنامه و نامه از دوایر و ادارات مهم دولتی به در و دیوارها نصب بود. در برنامه های تلویزیون و ورزشی مدام تبلغ میشد . نام مقدس ثامن الحجج را یدک میکشید . مگه میشه این همه تبلغات و ......... بدون اجازه باشه .
آ...
حال که جواب اعتراضمان به گوش کسی نمیرسه دادخواهیمون رو به روز قیامت موکول میکنم (4195588) (alef-11)
 
Italy
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۴:۴۲:۳۰
تصفیه؟
تسویه منظورته دیگه (4195761) (alef-11)
 
Russian Federation
۱۳۹۵-۱۲-۲۰ ۱۴:۴۵:۲۹
اينكه مسئولان مدعي مي شوند جنين كلاه برداري هاي بزرگي بدون اطلاع انها انجام مي شود بسيار ناراحت كننده تر است ،
مگر مي شود يك مغازه بدون جواز كسب راه اندازري كرد كه انها بانك بدون مجوز راه انداخته گسترش مي دهند ، بعضا"‌ تبليغات تلوزيوني هم دارند و در اخر هم معلوم نمي شود سرنوش ماجرا چيست (4195767) (alef-11)
 
محمد رنجبر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۰۸:۲۳:۲۰
من برای خانم و پسرم یک سپرده یک میلیون تومانی و یک چهارصد هزار تومانی باز کرده ام اما هنوز نتوانسته ام دریافت کنم هر چی به بانک پارسیان مراجعه کردم گفتند اطلاعات شما نیامده است (4196893) (alef-13)
 
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۰:۵۱:۳۷
ایا اخلال در نظام اقتصادی کشور محاکمه برای موسسین درپی ندارد (4197153) (alef-3)
 
Romania
۱۳۹۵-۱۲-۲۱ ۱۸:۰۸:۵۰
۸ سال قبلتون رو دیدیم از سار کاشان (4197926) (alef-11)
 
عنایت خدادادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۲ ۰۹:۳۴:۳۶
ظاهرا فقط اجرای کنسرت در شهرمقدس مشهد ایراد دارد !؟
هیچ مقام مسئولی را ندیدم که در خصوص فعالیت موسسه مالی و اعتباری با نام ثامن الحجج (ع) حساسیت نشان دهد !!!
فرض کنید اگر در زمان رژیم منحوس پهلوی چنین موسسه ای با نام ثامن الحجج (ع) بمدت 12 سال با بیش از 480 شعبه در سراسر کشور فعالیت می کرد و موفق به جذب سرمایه های یک و نیم میلیون نفر از مریدان و عاشقان به ولایت و اهل البیت(ع) می شد وبقول قوه قضائیه تخلفات و کلاهبرداری های فراوانی را ببار آورده بود، تا کنون طلاب حوزه های علمیه و جوانان انقلابی تربیت یافته مکتب تشیع، صدها بار کفن پوش راهی کف خیابانها برای اعتراض جهت تخریب مرموزانه از نام ائمه معصومین (ع) و استفاده ابزاری و یدک کشیدن لقب هشتمین امام و پیشوای شیعیان جهان می آمدند و چه بسا طی درگیریهایی بخاطر عدم مجوز برای تجمع عده زیادی از آنها نیز بزعم خود به شهادت می رسیدند!
لیکن ظاهرا اجرای کنسرت در شهری که منتسب به امام هشتم هست اشکال شرعی دارد!!!؟؟؟ (4198807) (alef-13)
 
دكتر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵-۱۲-۲۳ ۰۰:۵۱:۲۱
اونوقت اگه يه رانندگي تاكسي صدتومن بيشتر بگيره زنگ ميزنيم تعزيرات (4200714) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.