نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 245552
پیشنهاد کتاب/ «شناخت دولت»؛ داور شیخاوندی؛ نشر قطره
رژیم سیاسی چیست؟
هدایت الله رفاهت، 24 مهر 1393
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۴ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۱
شناخت دولت
نویسنده: داور شیخاوندی
ناشر قطره، چاپ اول ۱۳۹۲
۳۷۴ صفحه (وزیری)، ۱۸۰۰۰ تومان

فروشگاه اینترنتی شهر کتاب
، این کتاب را تا یک هفته پس از معرفی، با ۱۰% تخفیف ویژه عرضه می‌کند، در صورت تمایل اینجا کلیک کنید.

****

کتاب «شناخت دولت» اثری در زمینه جامعه شناسی سیاسی است. این کتاب سعی دارد روابط پدیده‌های اجتماعی و قدرت و سیاست را بررسی کند. از شاخصه‌های این کتاب نسبت به دیگر متون موجود در این زمینه سعی مولف در تدقیق برابرنهادهای فارسی برای واژگان کلیدی این حوزه است. در همین راستا با اشاره به تفاوت واژه هایی از قبیل «جامعه» و «اجتماع»، کاربرد صحیح آن‌ها را «جامعوی» به عنوان برابرنهاد «social» و «societaire» و «اجتماعی» به عنوان برابرنهاد «communal» و «communantair» به کار برده است. همچنین پسوندهای «وند» و «وندی» را به ترتیب در برابر «ist» و «ism» به کار برده است.

این کتاب شامل چهار دفتر و پانزده بخش است. فصول آغازین آن به گفته نویسنده برداشت آزادی از کتاب «دولت: تضادهای دولت مدرن»، اثر هانری لوفور است. دفتر یکم تحت عنوان «چیستی و چه سانی علم جامعه شناسی سیاسی»، حاوی بحث در ماهیت مفهوم جامعه شناسی سیاسی، موضوع آن، ارتباط جامعه شناسی و علم سیاست، و روش‌های علم جامعه شناسی سیاسی است. در بخش دوم از دفتر اول، اندیشه پیشگامان سیاست و جامعه شناسی سیاسی از جمله افلاطون، ارسطو، آگوستین، ابن خلدون و ماکیاولی مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش سوم ریشه‌های شکل گیری دولت در بستر ادبیات و تاریخ تشریح شده است. در دفتر دوم تحت عنوان «سیاست یا علم دولت شناسی»، سیاست را معادل دولت گرفته است.

در بخش چهارم تحت عنوان کالبد شناسی سیاست، «ساختارها»، «پندارها» و «همبودها» مورد مداقه قرار گرفته و ساختارها به نوبه خود به زیرین و زبرین تقسیم شده است. ساختارهای زیرین شامل ساختارهای جغرافیایی و جمعیتی، و ساختارهای زبرین شامل برداشت‌ها و بازآفرینی برداشت‌های خود می باشد. پندارها، باورها و اندیشه‌ها همان فرهنگ غیرمادی هستند. همبودها که همان تشکیلات سازمان یافته است، به دو دسته خرد و کلان تقسیم می شود. بخش پنجم شامل کارکردها و انواع دولت است. بخش سوم عوامل موثر بر رویدادهای اجتماعی که منجر به دگرگونی سیاسی می شوند را تبیین کرده است. دفتر سوم «ساختار عنصر انسانی یا سیاستورزان» نامگذاری است. در بخش اول این دفتر جایگاه عواملی از قبیل سن، جنس و فرمندی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

بخش هشتم بررسی ارتباط بین طبقه اجتماعی، ثروت و قدرت، و بخش نهم کارگزاران سیاست شامل «سردولتان»، «توده‌ها» و «احزاب» و نیز سیاست گریزی جدید میان توده‌ها را مورد بررسی قرار داده است. نویسنده در بخش دهم که رژیم‌های سیاسی را بررسی کرده معیار اصلی تقسیم‌بندی نظام‌ها سیاسی را «آزادی» می‌داند. دفتر آخر حاوی پنج بخش و تحت عنوان «اهداف و انواع کنش سیاسی» ارائه شده است. بخش یازدهم از این دفتر با طرح انگیزه‌های «سیاستوندی»، «تقلید» و «تبعیت»، ریشه انگیزه‌های دستیابی و اعمال قدرت را مورد بررسی قرار داده است. بخش دوازدهم معرف نظریه‌های سیاسی و ابعاد آنها به عنوان «نرم افزار» سیاست است.

بخش سیزدهم به «پویایی و ایستایی نظام‌های رژیم‌های سیاسی» و بخش چهاردهم تحت عنوان «آزادی سیاسی» به پیش شرط‌های لازم برای بروز و ظهور آزادی سیاسی و موانع آن از جمله «تامین نیاز مادی، تربیت فرهنگ مدنی و دفاع از حقوق فردی»، «کاهش جمعیت»، «آزادی بیان»، «آزادی مصرف و تولید اقتصادی»، «آزادی گزینش و اشتغال به کار»، «آزادی در سرمایه گذاری و تولید بخش خصوصی» و «پرهیز از زیاده روی در پویایی اقتصادی»اختصاص یافته است. فصل پایانی کتاب نیز به بعد خشونت آمیز دولت‌ها در برخورد با چالش‌ها پرداخته است.
 
کلمات کلیدی : شناخت دولت +داور شیخاوندی + نشر قطره
 
۱۳۹۳-۰۸-۱۶ ۱۲:۵۷:۲۲
متشکرم عالی بود (2472778) (alef-3)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.
رژیم سیاسی چیست؟