توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 423761
انور عشقی: ایران دشمن اول عربستان است
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۴
ژنرال جنجالی سعودی و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی جده در گفت‌وگو با یک روزنامه مصری؛ ایران را دشمن اول ریاض توصیف کرده است.

به گزارش فارس، برگزار نشدن دیداری میان «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر و «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان در حالی که هر دو به مناسبت روز ملی امارات به این کشور سفر کرده بودند گمانه‌های تشدید تنش میان قاهره و ریاض را افزایش داده است.

روزنامه «الشروق» مصر، در همین ارتباط با «انور عشقی» ژنرال پیشین سعودی و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی جده گفت‌وگو کرده است.

انور عشقی که به اتاق‌های فکر سعودی و به مسئولان ارشد عربستان نزدیک است در شرح دلیل اصلی اختلاف نظر عربستان و مصر گفت: عربستان، ایران را دشمن اصلی خود می‌داند در حالی که مصر اخوان المسلمین را دشمن اول خود می‌داند، اگر «بشار اسد» [رئیس جمهور سوریه] در قدرت باقی بماند عربستان با «اشغال» سوریه به وسیله ایران مخالف است و از معارضان مسلح در سوریه حمایت می‌کند در حالی که اگر بشار اسد سقوط کند این به معنای روی کار آمدن اخوان المسلمین در سوریه است و این همان مسأله‌ای است که مصر با آن مخالف است و ترجیح می‌دهد بدنه فعلی قدرت در سوریه و در رأس آن بشار اسد، در قدرت باقی بماند تا اینکه اخوان قدرت را در دست بگیرند و این مسأله همان نقطه اول اختلاف ریاض و قاهره است.

ژنرال بازنشسته سعودی در شرح نقطه دوم اختلاف مصر و عربستان گفت که مسأله دوم هم به یمن مربوط است و افزود که باز هم مسأله به موضع مصر از اخوان المسلمین مربوط است، از زمانی که ائتلاف عربی برای حمایت از آنچه دولت قانونی یمن خوانده می‌شود تأسیس شد مصر اعلام کرد که از این ائتلاف حمایت می‌کند اما مشارکت کمرنگی در ائتلاف داشته و دلیل آن هم اعتراض قاهره به حمایت عربستان از حزب «الاصلاح» یمن است که وابسته به اخوان المسلمین است.

انور عشقی گفت: مصر نگران است که اگر ائتلاف در یمن پیروز شود قدرت در این کشور به دست اخوان المسلمین یمن خواهد افتاد به همین دلیل برای عربستان شرط گذاشته بود که از حزب کنگره مردمی به ریاست «علی عبدالله صالح» رئیس جمهور پیشین یمن حمایت کند و این مسأله با مخالفت عربستان همراه شده است.

وی تأکید کرده که مسأله سوم مورد مناقشه بین دو کشور پرونده جزایر تیران و صنافیر است که دو مصر و عربستان توافقی امضا کرده که بر اساس آن این دو جزیره به عربستان واگذار شود و مرزهای دریایی بین مصر و عربستان مجددا ترسیم شود اما بر اساس این توافق دادگاه اداری مصر اجازه اظهار نظر در خصوص این توافق را نداشته و فقط پارلمان مصر است که می‌تواند این توافق را تأیید یا باطل کند.

عشقی تأکید کرد که اگر این توافق پیش از دخالت دادگاه اداری مصر به پارلمان می‌رفت، مشکلاتی که حالا بر سر این توافق به وجود آمده ایجاد نمی‌شد و پارلمان با آن موافقت می‌کرد.

وی با یادآوری این مسأله که شعله روابط مصر و عربستان هرگز خاموش نمی‌شود گفت اگر دو کشور بدون واسطه و میانجی به میز مذاکره بروند می‌توانند مشکلاتشان را حل کنند و عربستان هم نمی‌خواهد کسی در این مسأله میانجیگری کند.

چند ماه پیش وزارت خارجه عربستان با صدور بیانیه‌ای مدعی شده بود اظهارات «انور عشقی» و چند تحلیلگر دیگر سعودی ربطی به دولت این کشور نداشته و مواضع رسمی عربستان به شمار نمی‌رود.
 
کلمات کلیدی : ایران ،مصر، عربستان
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.