نظر منتشر شده
۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 507434
ستاره‌های ایمنی خودرو از کجا می‌آیند؟
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۶ ساعت ۰۶:۲۶
این روزها ایمنی خودرو به یکی از فاکتورهای مهم خریداران برای خرید خودروها در ایران و جهان تبدیل شده است و بسیاری از خریداران به دنبال تعداد ستاره‌های ایمنی خودروهای خریداری شده هستند.

صبحانه آنلاین: مؤسسات متعددی در دنیا وظیفه تست تصادف خودروها را بر عهده دارند و هر یک، بر اساس روش‌های خود، میزان ایمنی خودروها را مورد ارزیابی قرار می‌دهند. این مؤسسات هرچند اختلاف‌هایی در روش‌های تست دارند اما اصول کلی کاری آن‌ها یکسان است. در این میان مؤسسه EuroNCAP در اروپا، یکی از شناخته‌شده‌ترین مؤسسات است. در ادامه و طی دو شماره، اصلی‌ترین آزمون‌های این مؤسسه بر روی خودروها را مرور خواهیم کرد.

آزمون تصادف بخشی از جلوی خودرو
تصادف از روبرو رایج‌ترین شکل تصادف برای وسایل نقلیه است و به همین دلیل هم بسیاری از خریداران آزمون تصادف را با این آزمون می‌شناسند. در آزمون تصادف از روبرو، هدف بررسی مقاومت بدنه خودرو در مقابل شدت تصادف با مانع است ضمن آنکه در این آزمون باید بدنه خودرو تا حد امکان نیروی تصادف را جذب کرده و مانع از تغییر شکل اتاق خودرو شود. در آزمون تصادف از جلو در EuroNCAP خودرو با سرعت 64 کیلومتر در ساعت به یک مانع برخورد می‌کند به‌گونه‌ای که 40درصد عریض‌ترین بخش خودرو از جلو در برخورد با مانع قرار گیرد. با توجه به جنس دیواره‌ای که خودرو با آن برخورد می‌کند، برآوردها نشان می‌دهد این تصادف مانند آن است که دو خودرو با سرعت 55 کیلومتر در ساعت به‌صورت رودررو با یکدیگر تصادف کنند. این مانع در اصل یک بلوک بزرگ از آلومینیوم مقاوم لانه زنبوری است که در برخورد با این شدت تغییر شکلی نمی‌دهد و به این ترتیب تمام نیروی برخورد به خودرو منتقل می‌شود.

متخصصان مؤسسه EuroNCAP همواره به دنبال آن بوده‌اند که در آزمون‌های خود نزدیک‌ترین حالت به دنیای واقعی را شبیه‌سازی کنند و به همین دلیل در این آزمون، بخشی از جلوی خودرو با مانع درگیر می‌شود چرا که بررسی‌های این مؤسسه نشان داده بخش عمده‌ای از تصادفات به این شکل رخ می‌دهد. این آزمون از سمت راننده انجام می‌شود چراکه به‌ویژه در تصادفات رودررو، بیشتر بخش جلویی خودرو در سمت راننده است که در تصادف درگیر می‌شود. این وضعیت البته کار خودروسازان را نیز دشوار می‌کند چراکه در این حالت نیروی حاصل از تصادف در یک بخش خاص متمرکز می‌شود در حالی که اگر تمام بخش‌های جلویی خودرو درگیر تصادف باشد، نیروی تصادف در سطح وسیع‌تری پخش شده و آسیب‌های کمتری را وارد می‌کند.

آزمون تصادف کامل جلوی خودرو
این آزمون نسبتاً جدید است و از سال 2015 وارد لیست آزمون‌های اجباری EuroNCAP شده است. در این آزمون، برخلاف مورد قبلی، خودرو به‌طور کامل با یک جسم سخت برخورد می‌کند. این آزمون با سرعت 50 کیلومتر در ساعت انجام می‌شود و در آن خودرو به‌طور کامل با یک دیواره سخت برخورد می‌کند. در این آزمون غیر از ایمنی راننده، ایمنی سرنشینان جلو و عقب نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. طراحی خودرو در این آزمون باید به‌گونه‌ای باشد که در اثر تصادف، بدنه و شاسی بتواند نیروی تصادف را جذب کند ضمن آنکه تجهیزات ایمنی همچون کمربند ایمنی و ایربگ‌ها هم در نتیجه این آزمون مؤثر هستند.

آزمون تصادف جانبی خودرو با خودرو
تصادف خودرو با بخش کناری خودروی دیگر یکی از مهم‌ترین دلایل آسیب به سرنشینان در تصادفات است و دومین دلیل مرگ در تصادفات را به خود اختصاص داده است. در این نوع تصادف‌ها که در تقاطع‌ها شایع است یکی از دو خودرو از جلو به بخش کناری اتاق خودروی دیگر برخورد می‌کند. بخش کناری خودرو یکی از آسیب‌پذیرترین و ضعیف‌ترین بخش‌های آن است ضمن آنکه کمترین فاصله میان بیرون و درون خودرو در این بخش وجود دارد و به همین دلیل در این تصادف‌ها، آسیب به بدن و سر سرنشین یا راننده شدید خواهد بود. مؤسسه EuroNCAP دو نوع آزمون تصادف جانبی را انجام می‌دهد که اصلی‌ترین آن تصادف خودرو با خودرو است. در این حالت یک بلوک سخت با سرعت 50 کیلومتر در ساعت به بخش کناری خودروی مورد آزمون، دقیقاً جایی که ستون B خودرو قرار دارد برخورد می‌کند. در این حالت از یک‌سو باید ستون میانی و محافظ‌های درون درب‌ها شدت برخورد را کم کنند و از سوی دیگر ایربگ‌های جانبی سر و بدن مانع از برخورد سر و بدن راننده به شیشه‌های کناری و درب‌ها شوند.

آزمون تصادف جانبی با ستون
بررسی‌ها نشان می‌دهد یک‌چهارم از تمام تصادفات مرگبار در برخوردهای جانبی رخ می‌دهد. در این بین، برخورد از کنار با درخت، تیر برق و یا گوشه یک خودروی دیگر (که در آن محل اعمال نیروی تصادف متمرکز است) یکی از دلایل اصلی مرگ‌ومیر است و به همین دلیل هم EuroNCAP آزمون تصادف جانبی با ستون را برای شبیه‌سازی این شکل از تصادفات تدارک دیده است. در این آزمون ستونی با قطر 254 میلی‌متر با سرعت 32 کیلومتر در ساعت به بخش کناری خودرو برخورد می‌کند.

در این شرایط اصلی‌ترین عامل نجات راننده و سرنشین ایربگ‌های جانبی و به‌ویژه ایربگ پرده‌ای است چراکه بررسی‌ها نشان می‌دهد شدت ضربه بدون ایربگ در حدی است که حتی احتمال برخورد سر با ستون وجود دارد و شدت ضربه بیش از پنج برابر میزانی است که می‌تواند منجر به صدمات مغزی و مرگ شود. در این حالت ایربگ پرده می‌تواند کمک بزرگی باشد چراکه در حدفاصل میان سر و شیشه کناری و درنتیجه ستون متحرک قرار می‌گیرد تا سر به جای برخورد با موانع سخت، با این پرده برخورد کند و تا حد زیادی از شدت برخورد کاسته شود.
 
کلمات کلیدی : ستاره‌های ایمنی، خودرو ، ایمنی
 
۱۳۹۶-۰۶-۱۱ ۰۸:۰۹:۴۸
ممنون مطلب مفیدی بود (4542468) (alef-11)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.