نظر منتشر شده
۲۱
توصيه به ديگران
 
کد مطلب: 191183
چرا قالیباف شکست خورد؟
بخش تعاملی الف - امین کاشانی
اشاره: مطلبی که می خوانید از سری یادداشت های بینندگان الف است و انتشار آن الزاما به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست. بینندگان الف می توانند با ارسال یادداشت خود، مطلب ذیل را تایید یا نقد کنند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۱۹
حالا که تب انتخابات و تعصبات آن فروکش کرده است بهترین موقع برای ارزیابی نتایج و پیامد های این انتخابات است. بنده سعی میکنم در چندین مقاله که برای سایت الف میفرستم به این موضوع از زوایای مختلف بپردازم. اما اولین موضوعی که به بررسی آن میپردازیم این است که چرا انتخابات برخلاف اکثر نظرسنجی ها پیش رفت و قالیباف برنده این انتخابات نشد؟

به سبد رای کاندیدا های مختلف طبق نظر کارشناسان و تحلیل گران سیاسی توجه کنید.

*سبد رای روحانی: اصولگرایان میانه رو و اصلاح طلبان

* سبد رای قالیباف: از تمامی طیف های اصولگرایان و تا بعضی از اصلاح طلبان

*سبد رای باقی کاندیدا ها: باقی کاندیدا های طیف های مرتبط با خود را داشته اند مثلا جلیلی حمایت اصولگرایانی که به دولت و پایداری های نزدیک اند را داشت و عارف هم اصلاح طلبان غیر تحریمی را در سبد رای خود میدید. رضایی سبد رای خود را میان اقشار کم درآمد و بعضی مناطق کشور می جست. و در نهایت ولایتی هم چشم به حمایت جامعتین و پیروان شان داشت.

همانطور که می بینید سبد رای قالیباف با روحانی همپوشانی زیادی دارد و این موضوع میتواند (و توانست) باعث جا به جایی آرا بین این دو کاندیدا شود.

عوامل زیر سبب ریزش آرای قالیباف و صعود آرای روحانی شد.

۱-چرخش قالیباف: قالیباف در زمان تبلیغات و مناظره ها با قالیباف در شهرداری تهران به کلی فرق میکرد. او سخنان و موضع گیری هایی میکرد که خیلی از طرفدارانش انتظارش را نداشتند. اشتباه او این بود که تصور میکرد برای پیروزی در انتخابات باید نظر مثبت برخی از اصولگرایان را جلب کند.

فلاحت پیشه از نزدیکان قالیباف در روزنامه قانون مینویسد:"موضع گيري‌هايي كه آقاي قاليباف مجبور شد داشته باشد و ما نيز با اين موضع گيري‌هاي ايشان مخالف بوديم با عملكرد و پيشينه ايشان نمی‌خواند ولي تحت فشار برخي از اصولگرايان ايشان اين موضعگيري‌ها را صورت داد تا مرزبندي‌هاي مورد خاص برخي از اصولگرايان را مشخص كند."

۲-مناظره ها: قالیباف در مناظره های اول و دوم خیلی خوب ظاهر شد.او درست و حساب شده صحبت میکرد و در جلب آرای مردم موفق بود. اما مناظره سوم کاملا به ضرر او بود. او از یک طرف با طرح مسئله کوی دانشگاه و پاسخ حسن روحانی زیان دید. و از سوی دیگر با ایجاد دو قطبی بین جلیلی و روحانی، قالیباف عملا بخشی از آرای خود را به روحانی باخت.

۳-شعار تغییر: خیلی از نامزد ها متوجه این موضوع شده بودند که جامعه از ادامه وضع موجود خسته شده است و خواهان یک تغییر است. اما تنها این قالیباف بود که شعار تغییر سر میداد. اما او تنها به سخن گفتن درباره تغییر بسنده کرد و نتوانست تحول خواهی خود را به مردم اثبات کند. اما در مقابل این روحانی بود که به نماد تحول خواهی در جامعه تبدیل شد بدون انکه مدام از تغییر مدیریت خسته و بسته سخن بگوید. حمایت دو رئیس جمهور سابق نیز به او کمک بسیاری کرد تا خود را یک تحول خواه واقعی نشان دهد.

۴-سیاستمدار ناشی: بخش وسیعی از آرای قالیباف غیر سیاسی بود وناشی از کارنامه خوب او در شهرداری و نیروی انتظامی بود.او در نظر سنجی هایی که دراوایل تبلیغات انتخاباتی انجام میشد پیشتاز بود. چرا که در آن موقع تب سیاسی جامعه هنوز بالا نرفته بود. اما مدیریت سیاسی غلط و اشتباه او باعث شد که در فضای به شدت سیاسی هفته آخر انتخابات آرای خود را به رقیب که از قضا سیاستمداری کارکشته بود ببازد. مواضع متضاد ، چرخشی و مبهم او باور پذیری تبلیغاتش را برای رای دهندگان مشکل کرد. اشتباهات تاکتیکی او در مناظرات هم کاملا به ضررش تمام شد. ائتلاف نافرجام او نیز هیچ نتیجه ای برای او نداشت. مستند های او هم بیشتر از آنکه رویکرد های سیاسیش را نشان دهد به معرفی کارنامه او می پرداخت.

۵-کارناوال: روز های اخر همزمان با انصراف عارف و حمایت هاشمی و خاتمی از روحانی موجی به سود روحانی ایجاد شد که سبب شد بسیاری از کسانی که به دلایل مختلف کاندیدای خود را انتخاب نکرده بودند و یا مطمئن نبودند رای خود را به روحانی دهند. اوج ریزش آرای قالیباف در این مرحله بود چرا که او از یک سو با تبلیغات ضعیف خود اعتماد بخشی از رای دهندگانش را از دست داده بود و از سوی دیگر آرای بخشی که هنوز تصمیم نگرفته بودند را به رقیب واگذار کرد.

۶-آرای خاموش و آرای خاکستری: بعد از مناظره سوم و ایجاد دو قطبی، قالیباف با مواضع خود عملا کنار جلیلی و حداد قرار گرفت و روحانی و ولایتی و عارف در قطب دیگر قرار گرفتند. این موضوع باعث شد که روحانی بخش زیادی از آرای خاکستری و ناراضی از ادامه وضع موجود را بدست آورد. از سوی دیگر بعد از حمایت هاشمی و خاتمی از روحانی بخش زیادی از آرای خاموش به نفع روحانی فعال شد. بر طبق نظرسنجی ها تا ۴۸ ساعت قبل از انتخابات هنوز ۴۰ درصد افرادی که قصد شرکت در انتخابات را داشتند کاندیدای خود را انتخاب نکرده بودند. در این مرحله با اعلام حمایت هایی که از چپ و راست برای روحانی می آمد او را در جلب این آرا بدون رقیب گذاشت.این موضع باعث شد که نتیجه انتخابات در همان دور اول مشخص شود.
کلمات کلیدی : امین کاشانی
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۴:۱۸:۲۵
عجب تحلیل آبکی بود (1475405) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۴:۴۸:۱۰
من دوتااشکال به این نوشته دارم. 1- ملاک شما برای تغییر مواضع و متضاد بودن اونها چیه؟ بنظرم همچین چیزی وجود نداشت. اگر به واقع نگاه کنید.
2- یعنی چی که نوشتید قالیباف شهرداری با قالیباف تبلیغات انتخاباتی فرق داشت؟ یعنی چی که نوشتیدبه اشتباه سعی داشت نظر مثبت اصولگراهارو جلب کنه؟ اولا که ایشون دز شهرداری بیشتر اهل کار بودن تا صحبت وتلبیغ و بیان مواضع سیاسیشون که دراونجا موردی نداشت. ولی وقتی بعنوان نامزد ریاست جمهوری پا به عرصه گذاشتن، خب طبیعیه که رفتارشون باید فرق کنه و جنبه ی تبلیعاتی بگیره. مثل بقیه ی کاندیداها. دوما اینکه ایشون از اول هم حودشون رو جزو اصولگراهای واقعی معرفی کردن. و مواضعشونم بیشتر به اصولگرایی نزدیکه، ودلیل ائتلافشونم همین بود. وگرنه بصورت مستقل میومدن. پس اصلا درست نیست که میگید به اشتباه درپی جلب نظر اصولگراها بود. درضمن ایشون بنظرم بیشتر بر مبانی ای که بهشون اعتقاد داشت عمل کرد، وگرنه میتونست برای جذب رای همرنگ خواست جماعت بشه، ومثل آقای ولایتی ( که رهبری امروز نشوندنشون سرجاش) حرفای خوش آمده مردم و عوام رو بزنه . ولی پایبندی به مواضعشون بهشون این اجازه رو نداد. (1475480) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۴:۵۳:۰۵
من که فکر میکنم آقای قالیباف نبود که فقط شعار تغییر و تحول میداد و نتونست ثابت کنه. ایشون اتفاقا با کارنامه وعملکرد قبلی خودشون ، اول اینوثابت کرده بودند و بعد شعار دادند. این آقای روحانی بود که فقط شعار داد. ولی دلیل اصلی همون حمایت ها بود که گفتید. حمایت آنها باعث شد مردم به شعار آقای روحانی بیشتر اعتمادکنند تا به عمل آقای قالیباف. (1475491) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۵:۰۳:۲۸
از آقاي قاليباف مي شود در پست وزارت استفاده كرد تا بتواند توانايي هايش را نمايش دهد (1475506) (alef-10)
 
مريم
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۵:۲۲:۴۲
تحليل زيبايي بود كاملا موافقم (1475544) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۶:۰۵:۲۰
نکته ی دیگر این که معمولا کاندیداهای کمتر شناخته(و کمتر معروف در کاراجرایی)در انتخابات ریاست جمهوری طی هر 8 سال قبلی رای بیشتری داشته اند.یعنی رای دهندگان با انتخاب هر ریاست جمهوری جدید، خواهان تجربه و ظهور تحولات جدید بوده اند. (1475623) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۶:۰۶:۴۹
انشااله دچار نخبه کشی نشویم و مدیر توانایی مانند قالیباف را ضایع نکنیم.
امید می رود که روحانی از ایشان استفاده ای شایسته بنماید. (1475626) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۶:۱۴:۲۶
چرا از انصراف آقای عارف و ریخته شدن تمامی آرای ایشان به سبد آقای دکتر روحانی در این تحلیل نامی ذکر نشده است ؟

ظاهرن در تحلیلتان تمامی جوانب دیده نشده است . (1475642) (alef-10)
 
رضا
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۶:۵۷:۱۴
اگر آرای واقعی روحانی را بخواهید 78 درصد است. چون تمام کسانی که رای ندادند در اینطرف قرار میگیرند (1475718) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۷:۵۵:۴۱
اصلا همه 100 درصد ارا ماله روحانی خوبه ؟ راضی میشی شما !؟ (1475784) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۸:۱۹
چه باحال!! ریاضی شما چقدر قوی است!! یعنی من که رای ندادم و اگر هم می دادم به روحانی رای نمی دادم جزو مردم این کشور نیستم؟؟ (1475831) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۲۱:۱۳:۴۴
اگر مناظره سوم رو حذف کنیم آرای روحانی به 30 درصد هم نمیرسید. (1476073) (alef-10)
 
مرجان
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۷:۳۰:۲۰
خوشحایم که بهترین انتخاب ممکن صورت گرفت. (1475755) (alef-10)
 
احسان
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۲:۴۰
انشا الله آقای روحانی از تواناییهای آقای قالیباف استفاده کنند (1475823) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۸:۱۶:۰۷
در رابطه با چرایی رای نیاوردن قالیباف:1-باید بزرگان و بازیگردانان چپ وراست و...بپذیرند که رشد فردی در صحنه سیاسی و اجتماعی علاوه بر برکات مثبت ومنفی جزو حق الناس بوده وبا سرمایه و حق مردم به این جایگاه رسیده است و کنار گذاشتن وی از بازی نه بنفع ونه قابل قبول از نطر افکار عمومیست:مثلا هاشمی یکی از ذخایر انقلاب است وعلیرعم بر خورد تخریبی باوی مردم به وی اعتماد دارند.در همین راستا قالیباف با استفاده از ثروت مردم و بکارگیری صحیح این ثروت ملی به این محبوبیت رسیده است لذا رای وی حاصل هیچ همگرایی سیاسی و امتیاز نبوده است .2-فردی مثل قالیباف در هر شرایطی توانسته در حوزه کاری خود تحولات شگرفی در سطح مقبولیت ملی ایجاد کند.3-مجموعه مدیران دایره مدیریتی قالیباف افرادی از همه طیف های سیاسی با یک ویژگی یکسان که توانایی مدیریت و بروز خلاقیت داشتند میباشند لذا این توانایی با ویژگی جوان بودن نسبی و تجربه در جنگ میتواند مقبول همه کسانی باشد که قصد پشبرد اهداف کشور را با اتکا به نیروهای داخلی مورد اعتماد دارند.4-تحولات صحنه های سیاسی کشور بدلیل عدم پذیرش حریف در دوره مسئولیت مانند همه دوره های ریاست جمهوری چه اصلاح طلب وچه اصولگرا باعث چرخشهای ناگهانی مردم برای رسیدن به مطالبات شده لذا کشور وبالتبع مردم همیشه از صحنه خارج شدن این نیروها متضرر میشوند.لذا شایسته است مسئولین با تدبیر عمل کرده و افرادی مثل قالیباف که پتانسیل عملگرایی بالایی دارند را جذب و استفاده نمایند.باید توجه داشت که این موقعیت زمانی حداکثر فرصت برای گروه قالیباف در صحنه اجرایی است وبا از دست رفتن ان تجربیات مدیریتی چه در صحنه داخلی وجه جنگ از دست خواهد رفت. (1475829) (alef-10)
 
محمود
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۸:۳۸:۲۶
هنوز هم می گویم : فقط قالیباف (1475860) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۹:۱۳:۲۷
شاید نویسنده این طور فکر می کند که چون قالیباف پیروز انتخابات نشده لابد عملکردش در انتخابات غلط بوده که این کوته فکری است. نباید معادلات پیچیده انتخابت را از یاد ببریم. (1475932) (alef-10)
 
ن
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۹:۱۵:۲۳
چه کسی می گوید قالیباف باخته است . او فردی معتدل ومیانه رو وکاری است انشاله در دولت آینده هم مسئولیتی داشته باشد . (1475937) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۹:۲۲:۵۲
مشکل بزرگ مرد مجاهد ما، قالیباف، این بود که نمی توانست لفاظی و زبون بازی کند، مشکل بزرگ دیگر او این بود که بیشتر فکر میکند تا حرف بزند، اتفاقاً آن شش ملیون رای هم به خاطر همین کم حرف زدن و بیشتر کار کردن بود. نتیجه فکر باز او را میتوان در عملکردش هم دید.

بگذریم، امیدوارم جناب روحانی موفق باشند، اما من ترسم از آن است که چهار یا هشت سال بعد متوجه شویم که ایکاش....
اما چه فایده که قالیباف ما پیر شده و هشت سال هم فرصت از دست رفته!!! (1475951) (alef-10)
 
ماندگار
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۱۹:۳۳:۴۴
به نظر من کارنامه خدمتی قالیباف با نمره 20 بسته شده و ایشان در حوزه کاری و عملکردی با نمره بالا فارغ التحصیل شده است تنها ضعف قالیبلف که منجر به شکست ایشان شد ضعف در حوزه سیلست می باشد قالیباف به مردم نشان داد مدیر موفقی است اما به آنان نشان نداد که توان هدایت کشور از مشکلات سیاسی و بحران های جهانی را دارد . چقدر خوب است که قالیباق دیگر انرژی خود را در کارهای اجرایی صرف نکند و با تشکیل یک حزب سیاسی فراگیر تحت عنوان پیشرقت و عدالت توانایی خود را در عرصه سیاست بالا برده و به عنوان جدی ترین رقیب انتخاباتی سال 96 که مثل باد فرا میرسد کار خود را از همین امروز شروع کند ( (1475972) (alef-10)
 
۱۳۹۲-۰۴-۰۵ ۲۱:۱۴:۵۹
آرای قالیباف اینگونه ریزش نمیکرد اگر در مورد بعضی مواضع خود سکوت میکرد. (1476074) (alef-10)
 


نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.