پایگاه خبری الف - پربيننده ترين عناوين سلامت :: نسخه کامل http://alef.ir/Health Sat, 09 Sep 2017 16:10:30 GMT استوديو خبر (سيستم جامع انتشار خبر و اتوماسيون هيئت تحريريه) نسخه 3.0 http://alef.ir/skins/default/fa/normal/ch01_newsfeed_logo.gif تهيه شده توسط پایگاه خبری الف http://alef.ir/ 100 70 fa نقل و نشر مطالب با ذکر نام پایگاه خبری الف آزاد است. Sat, 09 Sep 2017 16:10:30 GMT سلامت 60 با عرق زیاد و بوی بد پا، چه کنیم؟ http://alef.ir/vdcf11dt0w6dxma.igiw.html?509392 میلیون‌ها نفر در جهان، دچار مشکل تعریق زیاد هستند و بخش زیادی از این تعداد از عرق و بدبویی پا رنج می‌برند. به گزارش جام جم، کارشناسان می‌گویند برخی از تعریق‌ها، ایدیوپاتیک هستند؛ یعنی علت مشخصی ندارند، اما انواعی از تعریق هم هستند که می‌توانند علل بالقوه متعددی داشته باشند. دیابت، برخی سرطان ها، پرکاری تیروئید، مصرف برخی داورها و قندخون پایین از جمله علل تعرق زیاد به شمارمی‌آیند. به گفته کارشناسان، بیشتر افرادی که با مشکل عرق پا مواجه هستند در رده سنی 14 تا 65 سال قرار دارند. خوشبختانه راهکارهایی برای مقابله با این مشکل ناخوشایند وجوددارد. با برخی از این راهکارها آشنا می‌شویم:صابون آنتی‌باکتریال صابون آنتی‌باکتریال در خشک کردن پوست و کشتن باکتری‌های پا بسیار موثر است. پاهایتان را هر روز با آب ولرم و صابون آنتی‌باکتریال بشویید. پس از آن (در صورتی که دچار مشکلات گردش خون نیستید) پاها را در آب سرد قرار داده و سپس خشک کنید. صابون‌های آنتی‌باکتریال حاوی ترکیباتی هستند که پوست را از چربی‌های مرطوب‌کننده پاک کرده و به خشکی پوست کمک می‌کنند. این صابون‌ها همچنین با عفونت‌هایی که در پاها براثر بریدگی‌ها و خراش‌های کوچک ایجاد می‌شود مقابله می‌کنند، باکتری‌هایی را که روی پا زندگی می‌کنند از بین برده و از بوی بد پا جلوگیری می‌کنند. نشاسته ذرت این ماده می‌تواند بخش مهمی از رژیم مراقبت از پا به‌شمار بیاید. بعد از شستن و خشک کردن پاها به آنها نشاسته ذرت بمالید. نشاسته ذرت برای عرق دست هم مفید است و استفاده از آن می‌تواند تعریق دست و پا را فورا متوقف کند. پودر تالک و پودر ضد قارچ این پودرها می‌توانند پاها را سرد نگه داشته و از بوی بد پا جلوگیری کنند. قبل از استفاده از این پودرها، پاها را شسته و با حوله یا دستمال کاغذی خشک کنید. ضد عرق احتمالا از دئودورانت‌ها یا ضد عرق‌ها برای کاهش عرق زیر بغل استفاده می‌کنید. می‌توانید این ضدعرق‌ها را برای عرق پا هم به کار ببرید. نمک آلومینیوم یا آلومینیوم کلرهیدرات، ترکیب فعال در بیشتر ضدعرق‌هاست که با ایجاد ماده ژل مانندی روی غدد عرق میزان تعریق را کاهش می‌دهد. ]]> سلامت Fri, 08 Sep 2017 04:15:03 GMT http://alef.ir/vdcf11dt0w6dxma.igiw.html?509392 تاثیر مخرب آپنه خواب بر متابولیسم بدن http://alef.ir/vdcjoheimuqeyxz.fsfu.html?509486 کارشناسان معتقدند: آپنه خواب می‌تواند تاثیر مخربی بر متابولیسم داشته باشد. به گزارش ایسنا، در این بررسی آمده‌است افراد مبتلا به آپنه خواب که تنها برای یک مدت تحت درمان قرار نگیرند، ممکن است بیشتر در معرض افزایش سطح قند خون، هورمون‌های استرس و فشار خون باشند. محققان دانشگاه «جانز هاپکینز» در آمریکا در بررسی خود دریافتند: درصورتیکه آپنه خواب تنها برای مدت کوتاهی تحت درمان قرار نگیرد موجب بالا رفتن سطح قند خون، فشار خون و هورمون‌های استرس شود. دکتر «جاناتان جان» از محققان ارشد این مطالعه گفت: این اولین بار است که در یک بررسی تاثیرات آپنه خواب بر متابولیسم در طول شب نشان داده شد. محققان مشخص نکرده‌اند که آیا آپنه خواب به طور مستقیم عامل دیابت و بیماری قلبی در کنار چاقی است؛ اما این بیماری‌ها در میان مبتلایان به این عارضه شایع‌تر است. به گزارش ایسنا به نقل از هلث‌دی نیوز، محققان در مطالعه روی 31 بیمار چاق که دچار عارضه خفیف و جدی آپنه خواب بودند، دریافتند: در طول شب سطح اسیدهای چرب، انسولین، قند خون و هورمون استرس بیشتر می‌شود. ]]> سلامت Fri, 08 Sep 2017 18:10:00 GMT http://alef.ir/vdcjoheimuqeyxz.fsfu.html?509486 چرا برخی مواد غذایی موجب سرطان می شوند؟ http://alef.ir/vdcevo8nwjh87xi.b9bj.html?509382 مطالعات نشان داده اند که برخی مواد غذایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان پیوند خورده اند، که از آن جمله می توان به توت فرنگی، گوجه فرنگی، و سبزیجات چلیپایی اشاره کرد.ما می دانیم که رژیم غذایی یکی از عوامل اصلی تاثیرگذار در خطر ابتلا به سرطان محسوب می شود. در حقیقت، دانشمندان بر این باورند که ابتلا به 30 درصد از تمام سرطان ها می تواند از طریق تغذیه مناسب قابل پیشگیری باشد. به گزارش عصر ایران به نقل از "ایزی هلث اپشنز"، نتایج پژوهش های بسیاری می توانند به شما در تشخیص عادات تغذیه ای نامناسب که به سرطان منجر می شوند، کمک کنند. مطالعات نشان داده اند که برخی مواد غذایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان پیوند خورده اند، که از آن جمله می توان به توت فرنگی، گوجه فرنگی، و سبزیجات چلیپایی اشاره کرد. در مقابل، برخی مواد غذایی مانند گوشت های فرآوری شده خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهند. برخی رژیم های غذایی نیز با کاهش خطر ابتلا به سرطان پیوند خورده اند که رژیم مدیترانه ای یکی از شناخته شده‌ترین نمونه ها است. اما اگر تهیه فهرستی از هر ماده غذایی مرتبط با سرطان دلهره آور به نظر می رسد، روش موثر دیگری برای دنبال کردن یک رژیم غذایی ضد سرطان وجود دارد که تراکم انرژی هر چیز موجود در بشقاب شما را در نظر می گیرد. مواد غذایی با تراکم انرژی پایین در برابر سرطان تراکم انرژی مقیاسی از میزان کالری های موجود در هر گرم از غذای شما است. اگر گیج کننده به نظر می رسد این گونه آن را مد نظر قرار دهید... غذاهایی که حاوی کالری زیادی در هر لقمه هستند، اما چندان مغذی محسوب نمی شوند (مانند پیتزا، سیب زمینی سرخ شده، بستنی، غیره) مواد غذایی با تراکم انرژی بالا بوده، در شرایطی که غذاهایی با محتوای مواد مغذی زیاد در هر لقمه و کالری کم (مانند سبزیجات، میوه ها، لوبیاها، غیره) مواد غذایی با تراکم انرژی پایین هستند. برای ارائه تعریفی ساده‌تر، مواد غذایی با تراکم انرژی بالا به طور معمول غذاهای فرآوری شده هستند و مواد غذایی با تراکم انرژی کم به طور عمده مواد غذایی کامل هستند. تراکم انرژی غذای شما می تواند بر خطر ابتلا به سرطان تاثیرگذار باشد. پژوهشگران دانشگاه آریزونا به تازگی مطالعه ای را در زمینه چگونگی تاثیر مصرف مواد غذایی با تراکم انرژی بالا بر خطر سرطان در زنان یائسه انجام داده و دریافتند که خطر سرطان تا 10 درصد افزایش می یابد. در شرایطی که 10 درصد ممکن است چندان زیاد به نظر نرسد، اما زمانی که موضوع سرطان مطرح می شود، کمترین مقادیر که خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهند، مهم هستند. پژوهشگران طی این مطالعه که تجزیه و تحلیل داده های 90 هزار زن یائسه در دستور کار ان قرار داشت، دریافتند آنهایی که مواد غذایی با تراکم انرژی بالای بیشتری مصرف کرده اند 10 درصد احتمال بیشتری دارد به سرطان مرتبط با چاقی، مانند سرطان پستان، سرطان لوزالمعده، سرطان آندومتر، سرطان کبد، سرطان معده، غیره مبتلا شوند. در نگاه نخست، ممکن است فکر کنید که منطقی به نظر می رسد، زیرا افرادی که مواد غذایی با تراکم انرژی بالا مصرف می کنند، احتمال بیشتری دارد اضافه وزن داشته یا چاق باشند. اما باید به این نکته توجه داشت که خطر افزایش یافته سرطان با وزن در ارتباط نبوده است و این شرایط تنها برای زنانی با وزن عادی که مواد غذایی با تراکم انرژی بالای بسیاری مصرف کرده بودند، صدق می کرد. از این رو، شما الزاما نباید دارای اضافه وزن باشید تا در معرض خطر سرطان های مرتبط با چاقی قرار بگیرید، بلکه تنها باید یک رژیم غذایی ضعیف را دنبال کنید. این رژیم غذایی به عدم تعادل های متابولیک منجر می شود که خطر بالاتر ابتلا به سرطان را در پی دارد. حداقل، این چیزی است که پژوهشگران به آن مشکوک هستند. دنبال کردن یک رژیم غذایی با تراکم انرژی پایین اگر قصد دارید یک رژیم غذایی با تراکم انرژی پایین را برنامه ریزی کنید، در اینجا برخی از بهترین گزینه ها که به طور منظم باید مصرف شوند، ارائه شده اند: سبزیجات برگدار تیره مارچوبه لوبیا سبز بروکلی کدو سبز هویج گوجه فرنگی قارچ خیار فلفل دلمه ای تربچه میوه های خانواده مرکبات ملون ها توت ها انگورها سوپ های مبتنی بر آب گوشت ماهی سینه مرغ یا بوقلمون لبنیات کم چرب حبوبات برنج قهوه ای گندم کامل جو دوسر پرهیز همیشگی از مصرف مواد غذایی فرآوری شده با تراکم انرژی بالا می تواند دشوار باشد. گاهی اوقات ممکن است از خوردن یک تکه پیتزا یا مقداری بستنی لذت ببرید. اگر این گونه است، تلاش کنید از قانون 80/20 پیروی کنید که به معنای مصرف مواد غذایی کامل در 80 درصد مواقع و مصرف غذاهای کم ارزش در باقی مواقع است. همچنین، هنگامی که عادات غذا خوردن کمتر سالم را دنبال می کنید، پس از خوشگذرانی خود نوشیدن یک فنجان چای سبز را فراموش نکنید. مطالعه ای جدید نشان داده است که این کار می تواند مقداری از اثرات منفی غذا خوردن ناسالم، مانند مغز مه آلود و مقاومت به انسولین، را خنثی سازد. ]]> سلامت Fri, 08 Sep 2017 00:12:27 GMT http://alef.ir/vdcevo8nwjh87xi.b9bj.html?509382 ارتباط ژنتیکی دیابت و بیماری قلبی http://alef.ir/vdcgyy9nwak9zw4.rpra.html?509393 دیابت نوع ۲ تبدیل به یک اپیدمی جهانی با بیش از ۳۸۰ میلیون بیمار مبتلا در سراسر جهان شده است؛ با این وجود هنوز ابهاماتی در مورد علل دیابت نوع۲ وجود دارد. به گزارش مهر، دیابت نوع۲ یک فاکتور پرخطر مهم برای بیماری قلبی عروقی (CHD) است، اما مسیرهای بیولوژیکی نشاندهنده این ارتباط مبهم هستند. محققان دانشگاه پنسیلوانیا در مطالعه جدید خود به بررسی ارتباط این دو بیماری پرداختند. محققان با بررسی اطلاعات توالی ژنوم بیش از ۲۵۰ هزار نفر، ۱۶ فاکتور پرخطر جدید ژنتیکی دیابت و یک فاکتور پرخطر جدید ژنتیکی CHD را کشف کردند. بدین ترتیب دیدگاه های جدیدی در مورد مکانیسم این دو بیماری مشخص شد. سپس آنها نشان دادند که بیشتر محل های موجود بر روی ژنوم که با افزایش خطر ابتلا به دیابت مرتبط بودند با خطر ابتلا به CHD نیز ارتباط دارند. در مورد هشت تا از این محل ها، محققان توانستند یک نوع ژن خاصی را شناسایی کنند که بر ریسک هر دو بیماری تاثیر می گذارد. فاکتورهای پرخطر مشترک ژنتیکی مشترک بر مسیرهای بیولوژیکی از جمله ایمنی، تکثیر سلولی و رشد قلب تاثیر می گذارند. دانش صالحین، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «شناسایی این گونه های ژن مرتبط با هر دو بیماری دیابت نوع۲ و CHD فرصت های را برای کاهش ریسک ابتلا به این بیماری با یک نوع دارو فراهم می کنند.» محققان توانستند با بررسی داده های ژنوم، هشت نوع ژن خاص را شناسایی کنند که به شدت با ریسک ابتلا به هر دو بیماری مرتبط بودند. ]]> سلامت Fri, 08 Sep 2017 02:30:49 GMT http://alef.ir/vdcgyy9nwak9zw4.rpra.html?509393 در تشخیص بوی صابون و بنزین مشکل دارید؟ http://alef.ir/vdch6wnmm23nvxd.tft2.html?509385 تحقیقات جدید نشان می‌دهد که کاهش توانایی برای بوییدن صابون، دارچین یا بنزین می‌تواند یک شاخص اولیه برای شروع بیماری پارکینسون باشد. به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، یک مطالعه طولانی مدت جدید توسط محققان دانشگاه ایالتی میشیگان شواهدی ارائه داده است که یک آزمایش می‌تواند پزشکان را به سمت افرادی که خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در آنها وجود داشته، قبل از اینکه علائم قابل توجهی داشته باشند، هدایت کند. تحقیقات قبلی نشان داده است که کاهش احساس بویایی در فرد می‌تواند با مراحل اولیه بیماری آلزایمر مرتبط باشد. این مطالعه جدید که در طول بیش از 10 سال انجام شده، بر توسعه بیماری پارکینسون در یک گروه چند نژادی متمرکز شده است. این مطالعه بر روی2,462 نفر (1,510 سفید و 952 سیاه) که بر اساس زمینه‌های نژادی به دو گروه تقسیم می‌شدند، انجام شده است. هرکدام از این موارد با بوییدن 12 رایحه معمول از دارچین و لیمو گرفته تا بنزین و صابون، مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از برچسب زدن هر شرکت‌کننده با حس بویایی ضعیف، متوسط ​​یا خوب بود، سلامت آنها به مدت یک دهه تحت نظارت قرار گرفت. چهل و دو نفر در این مطالعه به بیماری پارکینسون مبتلا شدند و کسانی که در ابتدای مطالعه احساس بویایی بدی داشتند، احتمال ابتلا به این بیماری در آنها پنج برابر بیشتر بود. این مطالعه همچنین نشان داد که این روند در ابتدا تنها در شرکت‌کنندگان سفیدپوست مشهود بود. یکی از محققان این پژوهش اظهار کرد: ما هیچ ارتباط آماری معنی‌داری بین بوی بد و بیماری پارکینسون در سیاه‌پوستان مشاهده نکردیم، اما این امر ممکن است به دلیل اندازه کم نمونه سیاه‌پوستان باشد و برای اثبات قطعی آن نیازمند انجام تحقیقات بیشتری هستیم. این مطالعه یک شاهد دیگر برای اثبات این نظریه است که بین ابتدای شروع بیماری‌هایی مانند پارکینسون و آلزایمر با کاهش حس بویایی فرد ارتباط قوی وجود دارد. با این حال، نتایج این مطالعه می‌تواند نشان دهد که این همبستگی ممکن است پیچیده‌تر از آنچه که قبلا در نظر گرفته شده است، باشد. با این حال تحقیقات بیشتری برای درک اینکه چگونه برخی از ویژگی‌های دیگر، مانند نژاد می‌تواند بر این نتایج تاثیر بگذارد، مورد نیاز است. محققان همچنین اظهار کردند قبل از این‌که از این روش برای غربالگری پارکینسون استفاده شود، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. اما هدف ما در حال حاضر تعیین جمعیت‌هایی است که در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماری‌هایی مانند پارکینسون و آلزایمر هستند. ضمن اینکه گام بعدی ما شناسایی عوامل دیگری است که در ابتلای فرد به این بیماری‌ها دخیل هستند. این پژوهش در مجله Neurology منتشر شده است. ]]> سلامت Fri, 08 Sep 2017 02:00:55 GMT http://alef.ir/vdch6wnmm23nvxd.tft2.html?509385 ۲۴ درصد از ایرانی‌ها از اختلالات روان رنج می‌برند http://alef.ir/vdcfm1dtvw6dxta.igiw.html?509536 عضو انجمن علمی روان‌پزشکان ایران گفت: بر اساس آخرین تحقیقات وزارت بهداشت، شیوع اختلالات روان بین افراد ۱۵ تا ۶۵ سال بدون احتساب اختلالات شخصیتی، ۲۴ درصد است. حسن فلاح‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که از هر چهار ایرانی یک نفر مبتلا به اختلالات روان (در گستره خفیف تا شدید) است، اظهار کرد: بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت، مفهوم سلامتی شامل رفاه و آسایش جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی است و صرف نبود بیماری جسمی نمی‌تواند به معنای سلامتی کامل باشد؛ چه بسا افرادی باشند که از نظر جسمی سالم هستند ولی از سلامت کامل برخوردار نیستند. این روان‌پزشک با تاکید بر این‌که مفهوم سلامتی طیف گسترده‌ای دارد، افزود: برخلاف تصور عموم، ممکن است کسی در ظاهر افسرده و پریشان به نظر نرسد ولی آن‌طور که باید از زندگی فردی و اجتماعی خود لذت نبرده و حال چندان مساعدی نداشته باشد؛ در واقع این افراد عمیقا خوشحال نیستند، شرایط اجتماعی و اقتصادی پیرامون خود را در خور شان و مطالبات‌شان نمی‌بینند و نمی‌توانند لذت برخورداری از یک زندگی آرام را درک کنند. در حالی که همین افراد اگر در سلامت کامل به سر می‌بردند، می‌توانستند استعدادهای خود را بروز دهند، مولد باشند، به راحتی با شرایط استرس‌زا تطبیق یابند و در فعالیت‌های اجتماعی مشارکت داشته باشند.   وی با تاکید بر این‌که ابعاد مختلف سلامتی بر یکدیگر تاثیر متقابل دارند و نقص و کمبود در هر یک می‌تواند جنبه دیگری از سلامتی را مورد آسیب قرار دهد، افزود: بدون شک سلامت روان تحت تاثیر عوامل زیادی از جمله عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نیز سلامت جسمی قرار دارد. همه ما سرماخوردگی و سردرد را تجربه کرده‌ایم و به خوبی واقفیم که حتی با یک سرماخوردگی کوچک، چگونه سطح روحیه افت می‌کند. سلامت روان هم همین‌گونه است و نمی‌توان از کسی که در شرایط نامطلوب اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی جسمی به سر می‌برد، انتظار داشت که از سلامت روان مناسبی برخوردار بوده و رفتار بهنجار و نرمالی داشته باشد.   این روان‌پزشک تصریح کرد: نابسامانی در هر کدام از این عوامل می‌تواند باعث بروز و شعله‌ور شدن اختلال روان شود. اما سئوالی که ممکن است در اذهان نقش ببندد این است که چرا در مواجهه با ناملایمات زندگی، برخی زودتر از سایرین به اختلالت روان مبتلا می‌شوند و آیا احتمال ابتلا در همه افراد یکسان است؟ در پاسخ باید اذعان کرد که افراد استعدادهای متفاوتی دارند و حتی اعضای یک خانواده هم در مواقع بحرانی شبیه یه یکدیگر واکنش نشان نمی‌دهند. از این‌ رو برخی از ما استعداد ابتلا به اختلال سلامت روان را در وجود خودمان داریم و ممکن است زودتر از بقیه به یک اختلال روان مبتلا شویم.   عضو انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، خاطرنشان کرد: از نظر قانون، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متولی سلامت است ولی تحقیقات نشان می‌دهد که فقط ۲۵ درصد از سلامتی افراد، تحت کنترل وزارت بهداشت قرار دارد و ۷۵ درصد مابقی را عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت از جمله نوع شغل، سطح درآمد، دسترسی عادلانه به امکانات، سواد سلامت، فقر و بیکاری، آلودگی‌ها، ترافیک و ... تعیین می‌کند. در واقع ارتباط بین وزارت بهداشت و سایر ارگان‌ها اجتناب‌ناپذیر است و خوشبختانه از سال ۱۳۹۵، معاونتی تحت عنوان معاونت اجتماعی در سطح وزارت بهداشت راه‌اندازی شده و تاکنون قدم‌های مثبتی برای ساماندهی و هماهنگی بین ارگان‌های مختلف دخیل در سلامت برداشته است.   فلاح‌پور یادآور شد: علاوه بر همه این موارد، یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها در برخورداری از سلامت روان، سواد سلامت است؛ بدین معنی که افراد بتوانند اطلاعات بهداشتی و درمانی مناسب را دریافت کرده و آن را برای حفظ سلامتی، پیشگیری از بیماری و بهبود روند درمان به کار گیرند. البته در دنیای امروز و با توجه به فعالیت گسترده رسانه‌های جمعی، توجه به این شاخص نسبت به قبل پررنگ‌تر شده است و بر اساس آخرین آمار، ۴۴ درصد از مردم از سواد سلامتی محدودی برخوردار هستند.   این روان‌پزشک افزود: اختلال روان نیز مفهوم گسترده‌ای داشته و با تصوری که در ذهن عموم نقش بسته است تفاوت‌های زیادی دارد. با این اوصاف، باید در راستای ارتقای فرهنگ سلامت اهتمام بورزیم و با افزایش آگاهی عموم، شرایطی را فراهم آوریم که در صورت بروز علایم اولیه از ناخوشی‌های روان، خیلی زود به روان‌پزشک مراجعه کنند و تا زمان بروز علایم شدید مراجعه به درمانگر را به تعویق نیندازند.   فلاح‌پور تاکید کرد: اختلال روان زمانی شکل می‌گیرد که عملکرد طبیعی فرد در حوزه افکار، احساسات و اندیشه دچار نقصان شده و موجب کاهش عملکردهای روزمره شود. به عنوان مثال اگر خانم خانه‌داری دچار اختلال روان شود، دیگر نمی‌تواند برنامه‌های روزمره خود را با کیفیت سابق انجام دهد و افراد شاغل نیز ممکن است که با ابتلا به اختلال روان، دچار کاهش تمرکز و افت روحیه شوند. همچنین علایم اختلال روان در افراد با سنین بالاتر ممکن است که با کاهش حافظه و متعاقب آن کاهش عملکرد بروز کند.   این روان‌پزشک ادامه داد: نکته قابل توجه این است که خود فرد پیش از سایرین برخی از خفیف‌ترین علایم اختلال روان را به خوبی احساس می‌کند. چنین فردی درک می‌کند که دیگر روحیه قبلی را ندارد، سر حال نیست، اضطراب دارد، وسواس پیدا کرده است و به عبارتی حالش خوب نیست. ولی متاسفانه به خاطر آن‌که سواد سلامت پایینی دارد، این‌طور تصور می‌کند که اختلالاتی از این دست باید خود به خود بهبود یابند و نیاز به درمان ندارند. در حالی که اختلالات روان درمان نشده و سرکوب شوند، با مرور زمان شدت می‌یابند و در نهایت درمان‌های طولانی‌تر و بیشتری ‌را می‌طلبند.   وی تاکید کرد: برای بهبود سلامت روان جامعه، در وهله اول باید سطح سواد سلامت مردم افزایش یابد و هر کسی تا حد زیادی علایم اختلالات روان را بشناسد. همچنین همه ما نسبت به خود، خانواده و اطرافیان مسئولیم و باید با مشاهده علایمی از کاهش سلامت روان جهت تشخیص به پزشک متخصص اعصاب و روان (روان‌پزشک) مراجعه کنیم. این در حالی است که درمان برخی از اختلالات روان خفیف، نیاز به تجویز دارو ندارد و فرد با رفتاردرمانی و روان‌درمانی بهبود می‌یابد.   فلاح‌پور با تاکید بر این‌که اگر اختلالات روان نیز مانند سایر بیماری‌ها دیر تشخیص داده شود و عود کند، ممکن است برای درمان نیاز به بستری شدن باشد، خاطرنشان کرد: کدام‌یک از ما زمانی که به بیماری‌های جسمی مثل دیابت و فشار خون بالا مبتلا می‌شویم، به خود اجازه می‌دهیم که درمان دارویی را بدون نظر پزشک و خودسرانه قطع کنیم؟ روند درمان اختلالات روان نیز به همین منوال است. قطع خودسرانه دارو و بدون مشورت پزشک ممکن است که اختلال را مزمن کند و آن را در زمره بیماری‌هایی قرار دهد که نیاز به درمان نگهدارنده دارند. البته همه اختلالات این‌طور نیستند و درصد بالایی از اختلالات روان با دوره درمان چند ماهه بهبود می‌یابند.   عضو انجمن علمی روان‌پزشکان ایران، خاطرنشان کرد: در جامعه ما نیز باید به مقوله برخورداری از مولفه‌های سلامت اجتماعی توجه شود و میزان دست‌یابی آحاد جامعه به آن‌ها باید به جد مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه این عوامل روی سلامت روان تاثیر مستقیم می‌گذارند و تحقیقات نشان می‌دهد که ارتباط مستقیمی بین متغیر فقر و اختلالات شایع روان وجود دارد؛ به عبارتی اگر مولفه فقر و افزایش روزافزون آن در برخی جوامع نادیده گرفته شود، هر چقدر هم که اقدامات مطلوبی در راستای درمان اختلال روان صورت گیرد، در نهایت درمان کامل صورت نگرفته است. وی همچنین تاکید کرد: سلامتی یکی از حقوق عمده انسانی است و همه انسان‌ها حق دارند که به منابع اساسی برای تامین سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دسترسی داشته باشند. در این میان نسبت فرهنگ در جامعه به مثابه شخصیت در فرد است و اگر جامعه‌ای فرهنگ شایسته‌ای دارد، مثل این است که فردی از شخصیت سالمی برخوردار است. فرهنگ یکی از مهم‌ترین مولفه‌های شناخت یک جامعه است و رسانه‌ها نقش بسیار پررنگی در شکل‌گیری فرهنگ جامعه دارند؛ در واقع رسانه‌ها می‌توانند با افزایش فرهنگ سلامت، زمینه را برای پیشگیری از بروز برخی اختلالات روانی فراهم کنند و روند درمان و توانبخشی بیماران را بهبود بخشند. خوشبختانه طی سال‌های اخیر قدم‌های مهمی برداشته شده است که راه‌اندازی شبکه سلامت، شبکه آموزش و رادیو سلامت از جمله آن‌ها است. در عین حال متاسفانه گاهی برنامه‌هایی تولید می‌شود که هرچه رشته شده را پنبه می‌کند و این جای تاسف دارد.   فلاح‌پور تصریح کرد: در حالی که برنامه‌های طنز رسانه ملی می‌تواند کمک شایانی به افزایش نشاط اجتماعی و ارتقای سلامت روان جامعه کند، برخی بی‌توجهی‌ها و اشتباهات در آن‌ها می‌تواند نگرش افراد جامعه به اختلالات روان را تحت تاثیر قرار داده و با ایجاد انگ اجتماعی موجب کاهش سلامت روان و سطح سواد سلامت افراد شود. به طور مثال به سخره گرفتن نام یک اختلال روان و استفاده از لفظ دیوانه و روانی برای توهین ‌به فرد دیگر، می‌تواند در طولانی‌ مدت، باعث افزایش انگ اجتماعی شده و فشار روانی زیادی بر افرادی که از اختلالات روان رنج می‌برند، وارد کند. در حالی که اگر برای ارتقای کیفیت تولیدات تلویزیونی و رادیویی، مشاوره‌های روانشناختی مناسب در نظر گرفته شود، حاصل آن برنامه‌هایی خواهد بود که منجر به افزایش نشاط، ارتقای سلامت روان و سطح سواد سلامت جامعه خواهد بود.  ]]> سلامت Sat, 09 Sep 2017 06:00:25 GMT http://alef.ir/vdcfm1dtvw6dxta.igiw.html?509536 60 % بزرگسالان کشور چاق هستند http://alef.ir/vdcdsn0k9yt0zs6.2a2y.html?509336 مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: هم اینک 60 درصد گروه سنی بزرگسالان در کشور چاق و یا دچار اضافه وزن هستند و در برخی از استان ها این میزان به 70 درصد می رسد. به گزارش ایرنا دکتر زهرا عبداللهی روز پنجشنبه در دومین روز از همایش بین المللی تغذیه، از تحقیقات علوم پایه تا مداخلات بالینی در مشهد افزود: با تغییر سبک زندگی و تغذیه نادرست، مشکلات اضافه وزن و چاقی در کشور، که خود عامل ایجاد بیماری های مختلف است،‌ افزایش یافته است.  وی بیان کرد: کلسترول بالا، دیابت و فشار خون بالا از دیگر مشکلات ناشی از تغذیه ناسالم در کشور به شمار می رود.  وی در ادامه گفت: سیاست های مختلفی در راستای کنترل و بهبود وضعیت تغذیه در ایران تبیین شده و بدین منظور کمیته هایی زیر نظر رییس جمهوری و وزیر بهداشت تشکیل شده است.  وی اظهار کرد: در راهبرد تغذیه ای ایران، پیشگیری و کنترل تولد نوزادان کم وزن، کاهش مصرف نمک و چربی، بهبود وضعیت تغذیه ای و افزایش مصرف میوه و سبزی به میزان حداقل پنج واحد در روز دنبال می شود.  وی به وضعیت سوء تغذیه در ایران اشاره کرد و گفت: طبق بررسی ها تولد نوزادان با وزن کمتر از 2.5 کیلوگرم و سوء تغذیه در ایران طی سالهای گذشته کاهش یافته، با این حال پیشگیری و کنترل سوء تغذیه تا سال 2025 در ایران دنبال می شود.  وی افزایش مصرف میوه و سبزی، کاهش مصرف نمک و چربی، دستیابی به غذای مناسب و سالم، کاهش فاکتورهای خطرساز زیست محیطی و کشاورزی، برچسب گذاری مواد غذایی و نظارت بر اماکن عمومی را از جمله برنامه های وزارت بهداشت در این راستا برشمرد.  مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: کاهش آنمی فقر آهن (کم خونی)، پیشگیری و کنترل کمبود ید، کاهش کمبود وزن کودکان زیر پنج سال، کاهش کمبود روی و تولد نوزادان دیگر اقدامات وزارت بهداشت در این زمینه بوده است.  عبدالهی بیان کرد: اگر چه موفقیت های خوبی در حوزه بهبود وضعیت سوء تغذیه در کشور ایجاد شده، اما هنوز با چالش هایی در حوزه تغذیه روبه رو هستیم.  وی کمبود روی در کودکان زیر 2 سال، کمبود ویتامین 'آ' در زنان باردار، کمبود ویتامین 'دی' و افزایش چاقی در دوران کودکی را از جمله مشکلات تغذیه ای در کشور برشمرد.  ]]> سلامت Thu, 07 Sep 2017 15:10:04 GMT http://alef.ir/vdcdsn0k9yt0zs6.2a2y.html?509336