مرغ کیلویی 8200 تومان گران نیست؟!

28 فروردين 1396 ساعت 10:58


روزنامه جهان صنعت نوشت: در حالی که حدود 40 روز به شروع ماه رمضان باقی مانده است، شاهد افزایش قیمت برخی از کالاهای اساسی همچون مرغ در بازار هستیم. این در حالی است که به تازگی رییس انجمن پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی نیز اعلام کرد که از اواسط اردیبهشت ماه و با توجه به نزدیک شدن به ماه رمضان، باید منتظر تغییر قیمت و گرانی این محصول باشیم.

با اینکه بخش‌خصوصی بارها نسبت به بر عهده گرفتن مسوولیت تنظیم بازار کالاهای اساسی همچون مرغ و گوشت اعلام آمادگی کرده اما همچنان این بازارها به طور کامل به بخش‌خصوصی واگذار نشده است. از این رو هر روز با قیمت‌های جدیدی در این بازارها روبه‌رو هستیم که بیشتر روند صعودی دارد.

در حالی که قیمت مرغ در بازار پس از چند هفته ثبات و کاهش نسبی، مجددا رو به افزایش حرکت می‌کند، مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: هیچ مشکلی در بازار تولید، تامین و عمده‌فروشی این محصول وجود ندارد و نهایتا باید کیلویی ۷۲۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان فروخته شود. در غیر این‌صورت دستگاه‌های نظارتی باید با گرانفروشان برخورد کنند.

مرغ این روزها بازار پرنوسانی دارد و هر ساله بالا و پایین این بازار به زیان تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان تمام می‌شود اما به نظر می‌رسد عزم جدی برای کنترل و تنظیم این بازار وجود ندارد و دستگاه‌های نظارتی نیز برخورد قاطعی با گرانفروشان نمی‌کنند چراکه طی روزهای گذشته قیمت مرغ بر خلاف روزهای پس از تعطیلات نوروزی رو به افزایش بود و هر کیلوگرم آن حدود ۷۸۰۰ تا بیش از ۸۰۰۰ تومان به دست مصرف‌کنندگان رسید. این در حالی است که بارها وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده قیمت مرغ با شرایط و هزینه‌های کنونی تولید نهایتا باید کیلویی ۷۲۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان باشد.

بر همین اساس مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام گفت: هم‌اکنون هیچ مشکلی در بازار عمده‌فروشی و تامین مرغ در میادین عرضه مختلف وجود ندارد چراکه امروز این محصول کیلویی ۶۱۰۰ تومان در میادین میوه و تره‌بار عرضه می‌شود و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسوول تامین این محصولات اساسی پروتئینی مشکلی در حوزه تامین بازار احساس نمی‌کند.

علیرضا ولی با تاکید بر اینکه قیمت منطقی مرغ در شرایط کنونی نهایتا کیلویی ۷۲۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان است، گفت: اگر عرضه‌کننده یا فروشنده‌ای مرغ را بیش از این قیمت به مردم می‌فروشد، دستگاه‌های نظارتی باید با آن برخورد کنند و جلوی گرانفروشی را بگیرند.

پشت‌پرده سند گرانفروشی
البته مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران مرغ گوشتی با بیان اینکه با توجه به هزینه‌های تولید مانند قیمت جوجه یک‌روزه، خوراک مرغ، هزینه سرقفلی و ... قیمت مرغ در بازار گران نیست، گفت: قیمت جوجه یک روزه در گذشته حدود ۱۲۰۰ تومان به ازای هر قطعه بود اما هم‌اکنون هیچ مرغداری این محصول را که لازمه تولید اوست، کمتر از قطعه‌ای ۱۷۰۰ تومان نمی‌خرد و امروز هر قطعه جوجه یک‌روزه از ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان فروخته می‌شود که البته عرضه‌کنندگان این محصول به مرغداران فاکتور نمی‌دهند چراکه سند گرانفروشی آنهاست و اگر دستگاه‌های نظارتی متوجه شوند، با آنها برخورد می‌کنند.

محمدعلی کمالی‌سروستانی افزود: از سوی دیگر قیمت نهاده‌هایی مانند ذرت حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کرد و این مساله در کنار افزایش هزینه‌های سرقفلی و دیگر هزینه‌های تولید عاملی شده تا قیمت مرغ گران‌تر شود و با این شرایط به نظر می‌رسد اگر قیمت مرغ به کیلویی ۸۲۰۰ هم برسد، گران نیست. در حالی که امروز باوجود افزایش ۳۹ درصدی قیمت جوجه یک‌روزه و افزایش ۱۰ درصدی ذرت به عنوان یک نهاده تولید قیمت مرغ کمتر از ۹ درصد افزایش یافته و این محصول را ۴۶۰۰ تومان به صورت نقدی از مرغداران خریداری می‌کنند قیمت مرغ خریداری شده از مرغداران حداقل باید ۵۷۰۰ تومان باشد.

پیشنهاد تنظیم بازار مرغ به بخش‌خصوصی
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران مرغ گوشتی گفت: در شرایط عادی هزینه جوجه یک روزه ۱۱ درصد هزینه‌های تولید گوشت مرغ را به خود اختصاص می‌دهد اما امروز این عدد به بیش از ۴۰ درصد رسیده است که غیرمنطقی به نظر می‌رسد و باید برای آن فکری کرد و از سوی دیگر نیز مرغداران در ایام تعطیلات نوروز و شب عید که تصور می‌کردند می‌توانند با بازاری بهتر زیان سال گذشته خود را جبران کنند با عرضه مستمر گوشت مرغ دولتی از سوی شرکت پشتیبانی امور دام نتوانستند آن طور که باید بازار مناسبی داشته باشند.
کمالی سروستانی اعلام کرد: بارها پیشنهاد کردیم که تنظیم بازار مرغ، تامین ذخایر استراتژیک و مدیریت تولید را به اتحادیه و بخش‌خصوصی واگذار کنند تا نوسان هر ساله بازار مرغ از سوی فعالان این بازار کنترل شود و بتوانیم تولید را از جوجه‌ریزی تا خروج مرغ از سالن‌های پرورشی و خرید و فروش این محصول رصد کنیم.

نگاهی به روند قیمت مرغ
نگاهی اجمالی به روند قیمت مرغ طی ۱۴ سال (از ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴) نشان می‌دهد که این عدد تقریبا همیشه غیر از دو سال، سیر صعودی داشته است. البته رشد متوسط آن 8/12 درصد تخمین زده می‌شود. طبق جداول منتشر شده از طرف انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه، قیمت مرغ در سال ۸۰، در عمده‌فروشی‌ها حدود یک‌هزار و ۹۷ تومان در هر کیلوگرم بوده است، در حالی که همین عدد در سال ۹۴ به پنج‌هزار و ۸۹۸ تومان می‌رسد. البته دلایل مختلفی را می‌توان برای این افزایش قیمت نام برد که مهم‌ترین آنها قیمت خوراک و جوجه است، به‌گونه‌ای که می‌توان به راحتی منحنی مربوط به نرخ مرغ را بر منحنی‌های قیمت نهاده‌ها منطبق کرد. به عبارتی ارتباط این دو، رابطه‌ای مستقیم تلقی می‌شود.


کد مطلب: 463216

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjvtexmuqem8z.fsfu.html?463216

الف
  http://alef.ir