جوابیه شرکت ملی نفت به مقاله الف و توضیحات نویسنده مقاله

بخش اقتصادی الف/ 6آذر 95

6 آذر 1395 ساعت 19:04

بدنبال انتشار مقاله ای از آقای رضا نجفی کارشناس نفت در تاریخ دوم آبان 95 در خصوص کارنامه وزارت نفت در توسعه میادین مشترک نفتی ، روابط عمومی شرکت ملی نفت با ارسال نامه ای خواستار انتشار توضیحات خود شد . آنچه در پی می آید جوابیه و توضیحات نویسنده مقاله است .




"بسمه تعالي"
سردبير محترم سايت الف
با سلام و احترام؛
نظر به ارائه اطلاعات نادرست در گزارش منتشر شده مورخ 02/09/95 آن رسانه محترم با عنوان "حتي يك قرارداد هم براي توسعه ميادين مشترك امضا نشده چراضروري است با استناد به ماده 23 قانون مطبوعات و در راستاي تنوير افكار عمومي، پاسخ مقتضي به شرح ذيل منعكس گردد.
 
صنعت نفت در حالی به دولت یازدهم تحويل شد که به دلیل اعمال سیاستهای دولت پیشین و تحریمهای بین المللی، عملا این صنعت به مرحله محاق رسیده بود و تلاش همه جانبه کارکنان صنعت نفت نیز نتوانسته بود از بار منفی اثرات تحریم بر صنعت نفت ایران که شاهرگ حیات اقتصادی کشور بوده است، بکاهد. اين در حالي است كه برخي از سودجويان به بهانه دور زدن تحريمها و توسعه صنعت نفت در شرايط تحريم، مبالغ قابل توجهي از داراييهاي مردم را به تاراج برده اند كه شخص بابك زنجاني نيز -كه نويسنده يادداشت  موردنظر سعي در تبرئه وي دارد-، از جمله اين سودجويان بوده است. 

این ادعا که "تمامی! طرحهایی که در منطقه غرب کارون و حوزه پارس جنوبی در زمان دولت یازدهم افتتاح شده است، محصول دولت قبل است" اساسا فاقد منطق می باشد؛ در این زمینه متذکر میگردد انجام اقدامات توسعه ای از وظایف دولتها است و طبیعی است که بخشی از فعالیتهای توسعه ای صنعت نفت با توجه به زمانبر بودن در دولتهای بعدی به منصه ظهور برسد؛ همانطور که افتتاح بسیاری از طرحهای توسعه ای فازهاي پارس جنوبی و دیگر پروژه های صنعت نفت در طول حیات دولتهای نهم و دهم محصول دولتهاي هفتم و هشتم بوده است. با این وجود متذکر میگردد به رغم اظهارات نویسنده یادداشت ، با وجود اینکه بهای نفت در دولتهای نهم و دهم به حداکثر رقم خود رسیده بود (سر جمع درآمد‌های نفتی دولت در سال‌های ۸۴ تا ۹۱ به رقمی معادل ۵۷۸ میلیارد دلار بالغ می‌شود که از سر جمع درآمدهای نفتی کشور طی سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۳ رقمی معادل ۱۴۵ میلیارد دلار بیشتر است) اما به دلیل اعمال تحریمها، صنعت نفت نتوانست به بالندگی شایسته خود دست یابد؛ چه بسا بسیاری از پروژه های مطرح شده در شرکتهایی همانند نفت فلات قاره ایران که با وجود رایزنی های منسجم مديران و کارشناسان نفتی عقیم ماند! 
 
با تلاشهای صورت گرفته در دولت یازدهم که به دستاوردهایی همچون برجام ختم شد؛ روند توسعه میادین نفت وگاز ایران شتاب قابل توجهی یافته و از حالت رکود خارج شده است؛ به طوریکه در شش ماهه گذشته بیش از 10 تفاهم نامه و موافقتنامه -بر مبنای الگوی جدید قراردادهای نفتی- با برخی از شرکتهای اروپایی و آسیایی و یا کنسرسیومی از آنها به همراه شرکتهای ایرانی به امضا رسیده است که علاوه بر توسعه میادین (به ویژه میادین مرزی و مشترك) با کمترین میزان ریسک برای شرکت ملی نفت ایران، انتقال تکنولوژی و توانمندسازی پیمانکاران ایرانی صنعت نفت را نیز میسر می سازد.

این موضوع به همراه ایجاد اشتغال مولد، از مهمترین دستاوردهای صنعت نفت در دولت يازدهم به شمار میرود. ذكر اين نكته لازم است كه طي سه سال از آغاز به كار دولت يازدهم، 2 سال را در شرايط تحريم به سر بردهايم و كمتر از يك سال از به ثمر رسيدن برجام و برقراري ارتباط مسالمت آميز ميان ايران و كشورهاي صاحب تكنولوژي مي گذرد. درهمين حال مجموعه صنعت نفت با دشواريهاي فراواني نيز در تحقق مدل جديد قراردادهاي صنعت نفت مواجه بوده است كه عمدتا از سوي برخي از افراد با ديدگاههاي جناحي و غيرمنصفانه ابراز مي شده است كه اين موضوع به نوبه خود در ايجاد وقفه در انعقاد قراردادهاي توسعه اي صنعت نفت نقش پررنگي داشته است. 

ادعای نویسنده مبنی بر کاهش افق یک میلیون بشکه ای تولید نفت به 250 هزار بشکه در روز ناشی از برداشت نادرست وی از اخبار صنعت نفت است. (توضیح آنکه وزیر محترم نفت در آئین رسمی بهره‌برداری از طرح‌های توسعه میدان‌های یادآوران، آزادگان شمالی و یاران شمالی در محل میدان نفتی یادآوران که آبانماه 95 انجام شد، به این موضوع اشاره کرده اند که "با افتتاح طرح های مذکور روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز به تولیدات نفت افزوده می شود و تولید نفت در این منطقه به ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز می رسد."  حال آن که افق تولید نفت در منطقه غرب کارون بر خلاف اظهارات نویسنده يادداشت مذكور، 1.2 میلیون بشکه در روز است که تا سال 1400 محقق خواهد شد. 

وزارت نفت توسعه میادین نفت و گاز را بر مبنای برداشت صیانتی و با حداکثر ضریب برداشت در دستور کار داد که تولید مستمر و حداکثری از منابع خداداد صنعت نفت را در پی دارد. در همين راستا ذكر اين نكته لازم است كه میزان تولید گاز غنی صيانتي از میدان پارس جنوبی در دولت یازدهم از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده، به طوری که از 5/235 میلیون مترمکعب در روز در ابتدای استقرار دولت یازدهم (شش ماهه اول سال 1392) به 3/360 میلیون مترمکعب در روز در سال 1394 افزایش یافته است. بهره‌برداری کامل از فاز 12 پارس جنوبی، تکمیل و افتتاح فازهای 15 و 16 و آغاز تولید از فازهای 17، 18 و 19 از جمله مهم ترین اقدامات دولت یازدهم در سال‌های اخیر بوده که منجر به افزایش چشمگیر تولید گاز غنی شده است.

همچنين به تبع افزایش میزان تولید گاز غنی از میدان گازی پارس جنوبی، کل تولید گازغنی کشور از 3/581 میلیون مترمکعب در روز در ابتدای استقرار دولت یازدهم به 7/718 میلیون مترمکعب در روز در سال 1394 افزایش یافته است. 
 همچنين متذكر مي گردد تولید نفت ایران در سالهاي تحريم با افت شدید به حدود 1.7 میلیون بشکه در روز رسیده بود که این رقم پس از گذشت 3 سال به بيش از 3.8 میلیون بشکه افزایش یافته است. اين در حالي است كه صادرات نفت خام  ایران نيز كه در سال 91 به کمترین میزان در 31 سال گذشته رسيده بود، در طول دولت يازدهم بيش از 2.5 برابر افزايش داشته است.
 
در پايان اظهار اميدواري ميشود که صاحبان قلم با افزايش سطح دانش خود در حوزه هاي تخصصي بتوانند در نقل مضامین به شیوهای منصفانه و به دور از غرض ورزی های شخصی و یا جناحی اقدام نمایند تا بدين شكل رسالت رسانه در ترويج دانش و آگاهي شفاف محفوظ بماند.

           محمد ناصري
            رييس روابط عمومي
 
 
 
 
توضیحات نویسنده مقاله

ضمن تشکر از روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران که به جای روابط عمومی وزارت نفت به مقاله ی منتشره در سایت الف توضیحاتی را ارایه داده است معروض می دارد که بندهای 4،2،1 و 5  به کلی با یادداشت منتشره مبنی بر اینکه "تا کنون در دولت یازدهم هیچ قراردادی برای توسعه ی میادین مشترک و غیر مشترک امضا نشده است" غیر مرتبط بود طی این بندها روابط عمومی تلاش نموده بود با تشریح شرایط تحریم ( گویی قبل از این دولت تحریم نبوده)، رفتن در خاکریز بابک زنجانی یا مقایسه دولت با دولتهای قبل و مواردی از این قبیل، به موضوعاتی غیر از موضوع مقاله ی منتشره در سایت الف بپردازد برای احترام به افکار عمومی بندهای پاسخ روابط عمومی به شرح زیر مرور می شود:

الف) در بند یک از پاسخ روابط عمومی به شرایط کلی مثل تحریم به عنوان مانع توسعه نفت اشاره شده بود که در همین شرایط تحریم در دولت قبل قراردادهایی امضا و وارد فعالیتهای اجرایی شده اند( میادینی مثل یاران شمالی و جنوبی که نهایتا در این دولت یاران شمالی به تولید رسیده و یاران جنوبی به زودی به تولید خواهد رسید) پس چرا در این دولت "انعقاد قرارداد توسعه" اتفاق نیفتاده است؟

مرور مقاله ی سایت الف، حتما برای روابط عمومی مشخص خواهد نمود که به هیچ وجه قصد تبرئه ی زنجانی(که قوه ی قضاییه در مورد آن حکم داده) نبوده و نیست  بلکه صرفا جهت تقریب به ذهن خوانندگان به بزرگی خسارت عدم النفع وارد شده توسط مسولان نفتی فعلی، از قضیه ی بابک زنجانی به عنوان یک مقیاس استفاده شده و عنوان داشته که عدم اقدام وزارت نفت در انعقاد قرارداد، 50 برابر بابک زنجانی خسارت وارد نموده است لازم به ذکر نیست که اقایان زنگنه و جهانگیری همیشه از زنجانی به عنوان یک عدد بزرگ و یک خاکریز بزرگ استفاده کرده اند حال خوب است بدانند خودشان چند برابر او خسارت وارد کرده اند.

ب)  مطالب مطروحه در بند دو به کلی غیر مرتبط با مقاله ی منتشره به مقایسه ی درآمد دولت نهم و دهم و دولت یازدهم اشاره کرده است.

ج) در بند سه روابط عمومی اشاره به امضای ده فقره "یادداشت تفاهم" نموده است که عزیزانی که با الفبای امور حقوقی و قراردادها هم آشنا هستند واقفند که "یادداشت تفاهم" با "قرارداد" کاملا متفاوت است. یادداشت تفاهم هیچ تعهدی برای امضاکنندگان ایجاد نمی کند و صرفا طرفین در آن اظهار علاقه می کنند که ضمن تبادل اطلاعات با یکدیگر برای یافتن راههای همکاری مذاکره کنند که ممکن است مذاکرات پس از یادداشت تفاهم، منجر به امضای قرارداد بشود یا نشود.

صد البته آرزوی همه ی ماست که برای کاسته شدن از دامنه ی عدم النفع های چند ده میلیارددلاری، همگی به انعقاد قرارداد( البته نه مانند قرارداد کرسنت) منجر شوند اگر چه باید گفت تاکنون این یادداشت تفاهم ها هیچ کدام منجر به امضای قرارداد نشده است. آیا گذشت حدود چهل ماه از عمر این دولت برای تدوین و امضای یک قرارداد زمان کمی است؟

کاش روابط عمومی در پاسخ خود صرفا به امضای یک قرارداد توسعه ای اشاره می فرمود یا لااقل دلیل توقف مناقصه ی کارخانه ی فرآورش آزادگان جنوبی که حدود 80 حلقه چاه آن در شرایط تحریم حفاری شده بود را ذکر می کرد نه اینکه تلاش نماید "یادداشت تفاهم" را به جای "قرارداد" بنشاند.

د) در بند چهار روابط عمومی تلاش نموده بگوید افق تولید در غرب کارون یک میلیون بشکه نیست و 1.2 میلیون بشکه است که باید گفت اولا با این حساب خسارت عدم النفع وارد شده ، 20 درصد بیشتر از اعداد مطروحه در مقاله است و جرم وزارت نفت سنگین تر از اعداد مطروحه است البته کارشناسان نفت می دانند که معمولا سه افق خوشبینانه، بدبینانه و واقع بینانه در مطالعات و شبیه سازیها برای پتانسیل تولید از مخازن و میادین مطرح می شود که باید عرض شود 1.2 میلیون بشکه خوشبینانه بوده ولی نگارنده برای جلوگیری از ملامت کارشناسان محاسبات حداقل عدم النفع را بر اساس پیش بینی واقع بینانه ی تولید ( نه خوشبینانه) صورت داده است.

ه ) و نهایتا روابط عمومی در بند 5 به افزایش ظرفیتهای تولید گاز در پارس جنوبی را اشاره داشته که مقاله ی منتشره هم عنوان داشته قراردادها و پیشرفت عمده ی طرحهای پارس جنوبی محصول عمل دولت قبل بوده که در این دولت به ثمر نشسته است و این دولت هیچ قراردادی را منعقد ننموده است و ردیه ای بر مقاله ی منتشره در این بند هم به چشم نمی خورد.

ای کاش روابط عمومی  شماره ی یک قرارداد توسعه ی میدان مشترک یا غیر مشترک را به همراه موافقت نامه ی آن منتشر می کرد( که البته چنین قراردادی تاکنون وجود خارجی ندارد) .ای کاش روابط عمومی موضوع رکود کارخانه های سازنده ی تجهیزات و کاهش چند هزارنفری شاغلین طرحهای توسعه ی میادین که نتیجه ی مستقیم عدم انعقاد قرارداد توسعه ی میادین است را در جوابیه ی خود مورد ملاحظه قرار می داد و چندین ای کاش دیگر...
با تشکر
رضا نجفی کارشناس نفت


کد مطلب: 418090

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcjhoexyuqevyz.fsfu.html?418090

الف
  http://alef.ir