تصویب کلیات طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای+متن کامل

بخش داخلی الف؛ 31 خرداد 94

31 خرداد 1394 ساعت 12:23


نمایندگان مجلس کلیات طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هسته‌ای را با ۱۹۹ رأی مثبت به تصویب رساندند. این طرح صبح امروز از دستور کار مجلس خارج شده بود که اعتراضاتی را برانگیخت و در نهایت به تصویب نمایندگان رسید.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از تصویب کلیات در سخنان کوتاهی، اظهار داشت: از صبح امروز نمایندگان مجلس در حال تهیه ماده واحده‌ای بودند تا اصلاحات لازم برای باز بودن دست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و تأیید مقام معظم رهبری و شورایعالی امنیت ملی لحاظ شود.

وی از این مجموعه تلاش برای تهیه ماده واحده به عنوان تلاشی موفق یاد کرد و به قرائت ماده واحده پرداخت.

متن کامل این ماده واحده به شرح ذیل است:

در راستای صیانت از منافع ملی و رعایت مقررات پادمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌آی هر گونه نتایج مذاکرات هسته‌ای با کشورهای ۱+۵ در صورتی معتبر است که الزامات زیر به صورت شفاف رعایت شود:

۱- لغو تحریم‌ها به طور یکجا و کامل باید در متن توافقنامه درج شده و در روز اجرای تعهدات ایران انجام شود.

۲-آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب توافقنامه پادمان مجاز به انجام نظارت‌های متعارف از سایت‌های هسته‌ای است و دسترسی به اماکن نظامی، امنیتی و حساس غیرهسته‌ای، اسناد و دانشمندان ممنوع است؛ باید مصوبات شورایعالی امنیت ملی رعایت شود.

۳-هیچ محدودیتی برای کسب دانش و فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای و تحقیق و توسعه پذیرفته نیست و باید مصوبات شورایعالی امنیت ملی رعایت شود.

تبصره یک- بر اساس اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی نتیجه مذاکرات باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.

تبصره دو- وزیر خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه یکبار به مجلس شورای اسلامی گزارش کند؛ کمیسیون امنیت ملی مجلس هر شش ماه یکبار گزارش روند حسن اجرای توافقنامه را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه می‌نماید.

به گزارش فارس، رئیس مجلس پس از قرائت متن ماده واحده تغییریافته طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هسته‌ای گفت: متنی که تهیه شده است همان متن قبلی است البته یکسری اصلاحات ویرایشی در آن انجام شده است، کلیات این طرح را امروز در مجلس تصویب کردیم و جزئیات آن در جلسه بعد به رأی گذاشته خواهد شد.

وکلای ملت با ۱۹۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموعه ۲۱۳ نماینده حاضر در مجلس ماده واحده این طرح را به تصویب رساندند.

پس از تصویب کلیات طرح مذکور با رأی بالای نمایندگان، فریاد «مرگ بر آمریکا» در صحن علنی مجلس طنین‌انداز شد.

همه حواشی تصویب کلیات طرح هسته ای مجلس

کلیات طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای در حالی در پایان جلسه علنی امروز به تصویب رسید که از صبح رایزنی های زیادی میان فراکسیون اصولگرا، شورای عالی امنیت ملی و لاریجانی برای اصلاح آن وجود داشت.

به گزارش مهر، جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شد که طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای در دستور کار مجلس قرار نداشت و مقابل طرح در دستور کار مجلس در ستونی آمده بود که طرح جایگزین در صحن بررسی خواهد شد.

امروز در صحن علنی مجلس طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای با یک شماره نامه ولی دو متن متفاوت توزیع شده بود که این امر موجب انتقاد نمایندگان و طرح تذکراتی شد.

لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی تلاش داشت اصلاحاتی براساس نظر شورای عالی امنیت ملی در متن طرحی که چند روز پیش در کمیسیون امنیت ملی به تصویب رسیده بود ایجاد کند.

رئیس مجلس درباره طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران گفت: این موضوع در هیئت رئیسه بحث شد و بنا شد چارچوب موردنظر رهبری مورد توجه قرار گیرد و با شورای عالی امنیت ملی در این زمینه مشورت شود.

به گزارش تسنیم، احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی صبح امروز پارلمان در تذکری با استناد به آئین‌نامه داخلی مجلس گفت: براساس تبصره ۲ ماده ۱۴۶ آئین‌نامه داخلی مجلس وقتی گزارش کمیسیون چاپ می‌شود و در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد تا وقتی در دستور کار نیامده، قابل تغییر است.

وی برهمین اساس گفت: وقتی یک طرحی در دستور کار مجلس چاپ شد، دیگر نمی‌توان آن را تغییر داد لذا طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران در دستور کار این هفته مجلس چاپ شده بود اما امروز در دستور کار خوانده نشد و این مغایر آئین‌نامه داخلی مجلس است.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به این تذکر گفت: مسائلی که مربوط به شورای عالی امنیت ملی است و شورا روی آنها نظر دارد، باید مورد توجه قرار گیرد و ما هم در این زمینه کمک کنیم.
وی افزود: شورا چارچوب‌هایی دارد و باید با آنها هماهنگی لازم را داشته باشیم؛ بحث فروش سیب‌زمینی که نیست، باید هماهنگی وجود داشته باشد.

رئیس مجلس تصریح کرد: در هیئت رئیسه هم این موضوع مورد بحث قرار گرفت و بنا شد در این مسئله چارچوب‌های مورد نظر مقام معظم رهبری حتما رعایت شود لذا تصویب این طرح باید با مشورت شورای عالی امنیت ملی انجام شود.

لاریجانی افزود: آنها ملاحظاتی دارند که ما این ملاحظات را منتقل کردیم اما متاسفانه برخی از این ملاحظات رعایت نشده‌اند، حال این مسئله مهم است و چون می‌خواهیم با رای بالایی تصویب شود باید همه به این موضوع کمک کنیم.

در ادامه جلسه بررسی طرح استانی شدن انتخابات به طول انجامید اما اصولگرایان مجلس تاکید داشتند که کلیات طرح الزام دولت باید امروز به تصویب صحن علنی مجلس برسد لذا ۱۵ نفر از نمایندگان با ارائه درخواست به هیات رئیسه خواستار قید واژه مهم در طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای شدند که در صورت ارائه این درخواست هیات رئیسه باید فورا برای آن رای گیری شده و در صورت اصلاح عنوان طرح باید بلافاصله این طرح به صورت دوشوری در صحن علنی بررسی می شد.

علاوه بر این ۵۰ نفر از نمایندگان نیز طی درخواستی به هیات رئیسه مجلس خواستار تعطیلی کمیسیون ها در نوبت عصر و بررسی طرح هسته ای در دو نوبت صبح و عصر شدند.

در صحن علنی مجلس نیز گعده هایی بر میان نمایندگان برای بحث درخصوص طرح هسته ای مجلس تشکیل شده بود که مهرداد بذرباش و محمود نبویان که در مرکزیت برخی از این گعده ها قرار داشتند.

جلسه فراکسیون های مجلس برای ایجاد اجماع در تصویب طرح هسته ای

احمدی امیر آبادی نماینده مردم قم در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مذاکرات دو فراکسیون مجلس برای نهایی شدن طرح هسته ای گفت: صبح امروز آقای جلالی رئیس فراکسیون رهروان با آقای زاکانی عضو هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان و همچنین با حضور احمدرضا دستغیب عضو هیات رئیسه مجلس و بنده جلسه ای تشکیل دادیم تا نقطه نظرات فراکسیون ها و همچنین آقای لاریجانی برای نهایی شدن طرح هسته ای را بررسی کنیم.

نماینده مردم قم ادامه داد: نظر فراکسیون اصولگرایان این بود که تمام تحریم ها باید به صورت یکجا و کامل برداشته شود بنابراین قید کامل نیز به طرح اضافه شد.

همچنین تغییراتی نیز که مدنظر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی بود در طرح گنجانده شد و در صحن علنی مجلس امضای قاطبه اعضای کمیسیون برای طرح جدید گرفته شد و پس از تایید لاریجانی در صحن مجلس قرائت شد.

وی تاکید کرد: تلاش داریم اجماعی در مجلس میان دو فراکسیون سیاسی برای تصویب این طرح ایجاد شود تا با اکثریت آرا به تصویب برسد.

چه تغییراتی در طرح هسته ای کمیسیون امنیت ملی ایجاد شد

در ادامه عباسعلی منصوری آرانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در تشریح تفاوت های طرح امروز مجلس با طرحی که پیش از این در کمیسیون امنیت ملی به تصویب رسیده بود گفت: در طرح قبل آمده بود که در روز توافق هسته ای باید همه تحریم ها برداشته شود اما در طرح فعلی آمده است که در روز عملیاتی شدن و لازم الاجرایی شدن توافق باید تمام تحریم ها برداشته شود.

نماینده مردم کاشان ادامه داد: در طرح قبلی شورای عالی امنیت ملی در تعیین مصادیق بازرسی آژانس محدود می شد اما با اصلاح طرح دست شورا باز شد و آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند در چارچوب هایی که شورای عالی امنیت ملی تعیین می کند بازرسی ها انجام شود.

عضو کمیسیون امنیت ملی گفت: علاوه بر این در صدر ماده واحده طرح لزوم تطبیق توافق توسط مجلس با اصل ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی حذف شد و به صورت کلی به این موضوع اشاره کردیم. بر این اساس دیگر الزامی برای تصویب توافق هسته ای در صحن علنی مجلس وجود ندارد.

وی گفت: طرح نهایی که کلیات آن امروز در صحن به تصویب رسید نتیجه اجماع دو فراکسیون اصولگرای مجلس و شورای عالی امنیت ملی بود.

علی مطهری نیز در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس و در جمع خبرنگاران، با اشاره به تصویب کلیات «طرح الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران» در نشست امروز مجلس اظهار داشت: این طرح، در جلسه امروز چند بار اصلاح شد و برخی هم نسبت به آن اعتراض داشتند؛ در جلسه امروز، بیشتر موضوع بازرسی از مراکز نظامی غیرهسته‌ای که در این طرح ممنوع اعلام شده بود، مورد بحث قرار گرفت. البته در طرح اعلام شده که بازرسی از مراکز نظامی با مجوز شورای عالی امنیت ملی مقدور است، اما برخی مخالف آن بوده و می‌گفتند که بازرسی باید به طور مطلق ممنوع شود.

وی افزود: برخی نیز به فرمایشات رهبر معظم انقلاب استناد کرده و می‌گفتند که نباید اجازه بازرسی از مراکز نظامی و بازجویی از دانشمندان هسته‌ای را داد.

مطهری: دخالت مجلس درمذاکرات لازم بود
علی مطهری اظهار داشت: به نظرم این طرح در مجموع طرح خوبی است، هر چند حرف تازه‌ای ندارد اما صرف دخالت مجلس در این موضوع مهم است.

وی تصریح کرد: اگر مجلس هیچ دخالتی در این رابطه نداشته باشد، در مقابل تاریخ پاسخی نخواهد داشت.

نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه در متن این طرح اصلاحاتی لازم است که باید در بررسی جزئیات طرح نسبت به آن دقت شود، گفت: در بحث لغو همه تحریم‌ها، باید توجه کنیم که غربی‌ها تحریم‌های حقوق بشری را لغو نمی‌کنند؛ باید قیدی در این طرح بیاید که همه تحریم‌های هسته‌ای باید لغو شود، چون مجلس باید این توافقنامه را بعداً بررسی کند، ممکن است به این شیوه برای مجلس مشکل‌ساز شود.

مطهری با انتقاد از نحوه مطرح شدن این طرح در جلسه علنی امروز مجلس و با اشاره به مغایرت آن با آیین‌نامه داخلی مجلس، گفت: این طرح چاپ نشده و نمایندگان آن را ندیده‌اند و مخالف و موافق ثبت‌نام نکرده بودند. هر چند فضا به شیوه‌ای بود که اکثریت قریب به اتفاق نمایندگان موافق آن بودند، اما این شیوه خلاف آیین‌نامه بود.

مصوبه مجلس دست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای را نمی‌بندد

وی در ادامه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا این مصوبه مجلس، مذاکرات هسته‌ای را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد؟ گفت: اینطور نیست؛ معمولا این مصوبات را مجالس دنیا انجام می‌دهند که اگر توافقنامه خلاف میل آنها بود، آن را رد کنند؛ به نظر من با این اصلاحاتی که در این طرح انجام شد، دست تیم مذاکره‌کننده بسته نمی‌شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره حذف قید «تصویب توافق نهایی در مجلس» در طرح جدید، اظهار داشت: به نظر من این عبارت باید باشد، وگرنه این مصوبه نمایندگان فایده زیادی ندارد؛ هر چند دیگر الان نمی‌توان پیشنهاد داد و فقط می‌توان پیشنهاد حذف ارائه کرد.

مطهری در توضیح این مساله افزود: مصوبه باید طوری باشد که بهانه داشته باشیم تا اگر توافق خوبی انجام نشد، بگویند مجلس آن را رد کرد؛ یعنی دولت مجوز قانونی برای این کار داشته باشد، همانطور که کنگره آمریکا نیز این کار را انجام داد.

وی گفت: تبصره یک طرح نیز که به اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی اشاره کرده، تاکید کرده که نتیجه را به اطلاع مجلس برسانند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تصویب این طرح قدری با عجله انجام شد و می‌توانست به جلسه روز سه‌شنبه موکول شود، تصریح کرد: تصور می‌کنم چون صحبت‌هایی مطرح بود که این طرح از دستور کار خارج شود، آقای لاریجانی خواست فرصتی برای این حرف‌ها ایجاد نشود.

مذاکرات به نتیجه می‌رسد/توافق نشود طرف مقابل ضرر می‌کند

مطهری در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره پیش‌بینی وی نسبت به نتیجه مذاکرات هسته‌ای، عنوان کرد: فکر می‌کنم توافق انجام می‌شود و توافق خوبی هم خواهد بود و نشانه‌های آن نیز آشکار است؛ هم آنها و هم ما اراده لازم را داریم و این یک نیاز طرفینی است.

وی در پاسخ به این سئوال که با توجه به صحبت‌های اخیر علی‌اکبر ولایتی مبنی بر عهدشکنی چند باره طرف مقابل نسبت به توافق ژنو، آیا باز هم احتمال توافق می‌رود یا خیر؟ تصریح کرد: این مسائل بوده است، اما مهم توافق نهایی است که قرائن نشان می‌دهد، انجام شدنی است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی در عین حال تاکید کرد: اگر توافق نشود، بیشتر به ضرر آنهاست و چه انجام بشود و چه نشود، این مذاکرات به نفع کشور ما خواهد بود؛ ایران انعطاف و نرمش خود را نشان داده و اثبات کرده که جنگ‌طلب نیست و هم برای مردم دنیا و هم برای مردم خودمان، اتمام حجت شده که نظام به دنبال توافق بوده، اما نشده است.

مطهری خاطر نشان کرد: حتی اگر حمله نظامی نیز بشود، مردم ما بهتر مقاومت خواهند کرد و در هر صورت مذاکرات به نفع ماست.


کد مطلب: 277618

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcizyarvt1ayq2.cbct.html?277618

الف
  http://alef.ir