قرارداد آمریکا و چین کسری تراز تجاری آمریکا را بهبود نمی‌دهد

28 ارديبهشت 1396 ساعت 7:52


بعد از توافق تجاری منعقد شده بین آمریکا و چین خطر جنگ تجاری بین این دو کشور برای مدتی رفع شده است. اما ظرفیت این قرارداد به قدری نیست که بتواند در کوتاه مدت تأثیری چشم گیر بر بهبود کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین داشته باشد.

گرچه بعد از دیدار رئیس جمهور آمریکا و چین در ماه اخیر به نظر میرسید این دو کشور توانسته‌اند بر سر مسائل تجاری به یک توافق برسند، ولی این توافق نمیتواند آنطور که باید توقعات طرفین را برآورده سازد و تنها جنگ تجاری آمریکا و چین برای مدت کوتاهی را به تعویق انداخته است.

قراردادی که اخیرا که بین آمریکا و چین امضاء شده حوزه‌هایی از جمله کشاورزی، خدمات مالی، سرمایه‌گذاری و بخش انرژی را شامل میشود. این قرارداد نشان داد که ترامپ نیز تمایل دارد آمریکا و چین با یکدیگر رابطه تجاری داشته باشند.

این درحالیست که ترامپ در دوران انتحابات ریاست جمهوری وعده‌هایی به مراتب خصمانه نسبت به چین داده بود. به طور مثال ترامپ اعلام کرده بود تعرفه واردات از کشور چین را افزایش خواهد داد.

اما نحوه تعامل ترامپ و با شی جینپینگ، رئیس جمهور چین و قراردادی که بین دو طرف به امضاء رسید نشان داد که ترامپ نیز به همکاری آمریکا و چین علاقمند است و تعامل سازنده را به اعمال قوانین حمایتی و محدودکننده ترجیح میدهد.

تا پیش از دیدار ترامپ و شی جینپینگ در آمریکا، دو کشور شعارهای زیادی علیه یکدیگر به کار می‌بردند به طوریکه احتمال وقوع یک جنگ تجاری بزرگ بین آمریکا و چین بسیار بالا بود. اما قرارداد تجاری منعقد شده بین آمریکا و چین دست کم تا مدتی سایه جنگ تجاری را از سر روابط بین دو کشور دور کرده است.

اما آنچه امروز اهمیت دارد این مسئله است که آیا این قرارداد منعقد شده میتواند اهداف آمریکا را محقق نماید. یکی از اهداف اصلی ترامپ در این قرارداد بهبود کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین است. در حال حاضر میزان کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین بالغ بر 347 میلیارد دلار است.

ویلبر راس، وزیر تجارت آمریکا در مورد این قرارداد گفته است: «این قرارداد میتواند کسری تراز تجاری آمریکا را بهبود بخشد» اما تاکنون هیچ تخمینی از میزان بهبود کسری تراز تجاری آمریکا در این قرارداد، از سوی مقامات رسمی دولت ترامپ ارائه نشده است.

طبق این قرارداد چین به صادرکنندگان گوشت آمریکایی اجازه خواهد داد که محصولات خود را با راحتی بیشتر و به طور مستقیم به چین صادر نمایند. از سال 2003 تاکنون صادرکنندگان گوشت آمریکایی نتوانسته‌اند صادراتی به کشور چین داشته باشند. در مقابل آمریکا نیز متعهد شده است گام‌هایی برای تثبیت وضعیت واردات گوشت پرندگان پخته شده از چین بردارد.

علاوه بر این طبق این قرارداد بازار گاز طبیعی مایع شده کشور چین نیز به روی صادرکنندگان آمریکایی باز خواهد شد. با اینحال افزایش صادرات گوشت و گاز نمیتواند تأثیر زیادی بر بهبود کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین داشته باشد.

بنابراین کارشناسان معتقدند قرارداد منعقد شده ابعاد بزرگی ندارد و هرچند ممکن است از بدتر شدن کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین جلوگیری نماید، اما تأثیری بزرگ در جهت بهبود آن نیز نخواهد داشت.

درحال حاضر ژاپن بزرگترین مقصد صادرکنندگان گوشت آمریکاست. با اینحال میزان صادرات گوشت آمریکا به ژاپن در سال‌های اخیر به ندرت بیشتر از 3 میلیارد دلار بوده و در بیشترین حالت به 3.5 میلیارد دلار رسیده است. بنابراین نمیتوان انتظار داشت صادرات گوشت آمریکا به چین بتواند بیش از 3.5 میلیارد دلار کسری تراز تجاری این کشور را بهبود بخشد.

در مورد گاز طبیعی مایع شده وضعیت مقداری بهتر است اما در این مورد نیز نمیتوان انتظار زیادی داشت. در حال حاضر میزان کل واردات گاز طبیعی توسط چین در حدود 17 میلیارد دلار بوده است؛ این درحالیست که صادرکنندگان آمریکایی باید برای گرفتن سهم از این 17 میلیارد دلار با صادرکنندگان دیگر کشورها نیز رقابت نمایند و طبیعتا نمیتوانند تمامی بازار را به خود اختصاص دهند.

توافقاتی که در بخش صادرات خدمات مالی در این قرارداد لحاظ شده در بلندمدت میتواند نتایج خوبی برای آمریکا به همراه داشته باشد. طبق این قرارداد تأمین کنندگان خدمات پرداخت الکترونیک آمریکایی میتوانند به بازار چین دسترسی داشته باشند و در مقابل بانک‌های چینی نیز دسترسی گسترده‌تری به مصرف‌کنندگان آمریکایی خواهند داشت.

گرچه بخش خدمات مالی چین میتواند بازار بزرگ برای صادرکنندگان آمریکایی باشد، اما تأثیر آن در روابط تجاری دوکشور آمریکا و چین در بلندمدت نمایان خواهد شد. بنابراین به طور کلی نمیتوان از قرارداد منعقد شده انتظار داشت که به سرعت کسری تراز تجاری آمریکا در تجارت با چین را پوشش دهد.

در حال حاضر در روزهای ابتدایی بعد از انعقاد این قرارداد هستیم و ترامپ به مردم آمریکا قول داده است که بعد از گذشت 100 روز ابتدایی این قرارداد نتایج آن نمایان خواهد شد. اما چنانچه چنین اتفاقی رخ ندهد، ممکن است آمریکا و چین دوباره به سمت جنگ تجاری حرکت نمایند.

منبع: سی ان ان

شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی


کد مطلب: 473115

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcizpa5wt1ayz2.cbct.html?473115

الف
  http://alef.ir