تصور توافق بین ایران و ترکیه بر سر سوریه، اغراق‌آمیز است

بخش سیاسی الف،4شهریور95

4 شهريور 1395 ساعت 2:30

وبگاه آمریکایی نوشت: ایران و ترکیه سعی در حفظ منافع همراه با مصالحه دارند و بهترین رویکرد برای هر دو تمرکز بر منافع یا تهدیدهای مشترک است.


به گزارش فارس، وبگاه تحلیلی «المانتیور» در تحلیلی با عنوان «پشت پرده تانگوی ایران و ترکیه» با اشاره به سفر «محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران به ترکیه در ۱۲ ماه اوت و تعجب‌آور نامیدن این سفر، به نقل از یک مقام ارشد ایران نوشت: «ظریف برای بحث پیرامون روابط دوجانبه و امور سوریه به ترکیه رفت.»

یک دیپلمات ناشناس ایرانی نیز در همین رابطه با المانیتور گفت :«اگر گفته شود که ایران و ترکیه درباره امور سوریه و آنچه که می‌خواهند انجام دهند، توافق دارند اغراق آمیز است. اما مورد مثبت این است که اینک زمینه‌ای استوار توام با حسن نیت ایجاد شده و آشکار است که ترکیه آمادگی خود را برای رایزنی‌‌های بیشتر با ایران و روسیه و راهبرد خروج اضطراری که منجر به خاتمه دادن به خون‌ریزی در سوریه می‌شود را نشان داده است.»

بر اساس این گزارش، برای ایران نیز آشکار شده که بدون مشارکت جدی در سطح منطقه امکان برون رفت از بحران سوریه وجود ندارد و این شریک می‌تواند ترکیه یا عربستان سعودی باشد. با توجه به وخیم‌تر شدن روابط ایران با عربستان، عادی سازی روابط بین تهران و ریاض موردی است که در آینده نزدیک شاید یک رویا باشد. اما در نقطه مقابل، ترکیه و ایران با وجود اختلافاتی بابت سوریه روابط خوب خود را حفظ کرده‌اند.

در ادامه این گزارش آمده است: ترکیه اینک آماده گفت‌وگو درباره موارد بسیاری چون ‌آینده «بشار اسد» رییس جمهور سوریه و زمان در قدرت ماندن او و یا این که آیا او می‌تواند در انتخابات دور بعدی این کشور شرکت نماید یا خیر، است. ایران نیز آماده گفت‌‌وگو است و آینده اسد نیز از موارد مورد علاقه تهران برای گفت‌و‌گو می‌باشد. هم ایران و هم ترکیه سعی در حفظ منافع همراه با بحث پیرامون سازش بالقوه دارند. بنابراین بهترین رویکرد برای دو کشور تمرکز بر منافع یا تهدیدهای مشترک در میز مذاکره است.

المانیتور با اشاره به تهدید مشترک علیه ایران و ترکیه نوشت: ایجاد کشوری به نام کردستان و ممانعت از آن ایران و ترکیه را در یک صفحه قرار می‌دهد. به عبارت دیگر، ایران و ترکیه شاید در مسیری باشند که قادر به تعامل در این بخش با هم قرار گیرند. در این راستا، یک مقام ایرانی که مایل به افشای نامش نبود گفت، علاوه بر نشست‌های سطح بالا که تشکیل شده یا قرار است بین تهران و آنکارا صورت گیرد، در پشت پرده نشست‌های نظامی و امنیتی نیز وجود دارند.

این مقام ایرانی افزود: «ممکن است که ما خبر سفر "حاج قاسم سلیمانی" به استانبول یا آنکارا یا سفر مقام امنیتی عالی رتبه ترکیه به تبریز یا تهران را نشنویم. اما این افراد از جمله کسانی هستند که می‌توانند در تدوین نقشه راه کمک نمایند، یعنی آغازگر سریع همکاری ایران –ترکیه باشند.»

در همین رابطه ایران در ۱۹ اوت سال جاری خبر سفر غیر مترقبه «چاووش اغلو» دیپلمات ارشد ترکیه را به تهران اعلام کرد.

یک مقام دیگر ناشناس ایرانی در این زمینه گفت: «دیدار چاووش اغلو پاسخی به سئوال‌های ایران در چند موضوع بود که در آخرین نشست بین طرفین در ۱۲ اوت پدید آمد اما موضوع مهم در زمان سفر اردوغان رییس جمهور ترکیه به تهران آماده می‌شود.»


کد مطلب: 384916

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdciz5apqt1av32.cbct.html?384916

الف
  http://alef.ir