یارانه نقدی، مشکلات و راه حل آن

بخش تعاملی الف - ابوالقاسم احتشامی

7 آبان 1394 ساعت 6:36




پرداخت یارانه نقدی را، گرچه در ابتدای کار چنان جلوه دادند که بنظر می آمد یک تصمیم درست و انقلابی باشد و چنین اعلام شد که با اجرای این طرح مراجع بین المللی اعلام کرده اند که ظریب جینی در جامعه ایران کاهش یافته است و ... ولی در عمل و اجرا به مشکلاتی برخورد که تداعی کننده این موضوع شده است که این کار از ابتدا غلط بوده و به عناوین مختلف مدیران اجرایی فعلی کشور نسبت به آن اظهار نارضایتی می کنند.

مشکل چیست؟
اصل کار یک موضوع است و نحوه اجرای آن موضوع دیگر. این کار نیز شاید شبیه طرح مسکن مهر باشد که ایده اصلی طرح مسکن مهر طرح خوبی است و ایده آن این بود که با توجه به اینکه حدود ۵۰ درصد قیمت منزل قیمت زمین آن است و هر خانواده ایرانی به اندازه یک منزل متعارف از سرزمین ایران سهم می برد، با اختصاص زمین و اجرای این طرح باعث کاهش قیمت منزل شده و خانه دار شدن خانواده هایی که خانه ندارند امکان پذیر می شود. ولی در عمل متاسفانه طرح های ناقص و در محل های بدون مطالعات جامع و پیش بینی همه امکانات مورد نیاز یک زندگی اجرایی شد و مشکلات و تبعات آن برای مدت های طولانی و یا همیشه گریبانگیر دولت و صاحبان این منازل است.

در خصوص طرح پرداخت یارانه هم اصل طرح شاید خوب بود ولی در عمل و اجرا بدون مطالعات جامع و با نواقصی اجرا شده که الان مشکلات و سئوالاتی مطرح است برای مثال:

۱-بتدریج جمعیت کشور درحال افزایش است و روزانه تعدادی به جمعیت کشور اضافه می شود و بافرض پرداخت یارانه به همه پس هر ماه این مبلغ افزایش می یابد، پس از کجا باید تامین شود؟

۲- آیا با این تفاوت سطح در آمدی که در بین مردم بوضوح مشهود است آیا پرداخت یارانه به همه مردم و بطور یکسان کار درستی است؟

۳- این پرداخت نباید به گونه ای باشد که انگیزه تلاش و کار کردن را در خانواده های ایرانی نابود کند ولی متاسفانه هم اکنون این اتفاق در بخشی از خانواده ها افتاده است پس چه باید کرد؟

۴- آیا اگر این پول را مستقیم به مردم نمی دادیم ولی در عوض می گفتیم همه مردم ایران بلااستثنا و به صورت صد درصد از ابتدای تولد تا مرگ بیمه کامل درمانی هستند، بهتر نبود؟

مشکلات و سئوالات دیگری هم قابل‌ذکر است که از ذکر آن صرف‌نظر می‌کنیم ولی یکی از مشکلاتی که هم‌اکنون دولت محترم با آن دست‌وپنجه نرم می‌کند موضوع کمبود بودجه برای پرداخت یارانه است که به نظر می‌آید از ابتدا در محاسبه میزان درآمد حاصل از افزایش قیمت‌های حامل‌های انرژی و محاسبه سرانه افراد اتفاقاتی افتاده است و دولت هم طرح مجلس برای حذف کامل یارانه بخشی از جامعه را جدی نمی‌گیرد.

پیشنهاد می‌شود دولت برای بلندمدت با یک مطالعه عمیق روی مشکلات و در نظر گرفتن همه جوانب نواقص آن را برطرف کند و در کوتاه‌مدت در هر ماه با کاهش درصدی از یارانه متناسب با بودجه‌ای که موجود است موضوع کمبود بودجه یارانه را حل کند و به عبارت دیگر میزان پرداختی شناور باشد. وقتی از همه به‌طور یکسان کم شود کسی اعتراض نمی‌کند و در ذهن مردم القای تبعیض هم نمی‌شود چرا که از ابتدا این موضوع القا شده که این پول سهم همه مردم است.

البته اجرای این کار هم باید با اطلاع رسانی از قبل باشد (مثلا حداقل ۲ ماه قبل ) باشد که باعث ایجاد شوک در جامعه نشود.


کد مطلب: 305472

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdciywaprt1au52.cbct.html?305472

الف
  http://alef.ir