انتخابات آذربایجان‌شرقی در یک نگاه

11 اسفند 1394 ساعت 13:33


پرونده انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حالی در مرحله نخست بسته شد که شاهد انتخاباتی بودیم که لیست دو جناح اصولگرایان و اصلاح طلبان نقش تعیین کننده‌ای داشت.

به گزارش ایسنا، از ماه‌ها قبل دو جریان سیاسی اصولگرایی و اصلاح طلبی در تلاش بودند که لیستی قدرتمند و واحد برای انتخابات مجلس ارایه دهند و بعد از برگزاری جلسات مختلف و چندین همایش، در نهایت اصولگرایان لیستی واحد به نام ائتلاف بزرگ اصولگرایان و لیستی از سوی اصلاح طلبان به نام لیست امید برای اکثر حوزه‌های انتخابیه کشور ارایه شد.

امروز با مروری بر فهرست کاندیداهای راه بافته به مجلس دهم و همچنین کاندیداهای راه یافته به مرحله دوم انتخابات به این نکته می‌رسیم که مردم به افراد مستقل هم اعتماد کرده‌اند ولی در مقایسه با تعداد رأی افرادی که در یکی از دو لیست قرار داشتند، متوجه می‌شویم که برگ برنده در دستان کسانی بود که توانسته بودند خود را وارد یکی از این دو لیست کنند. در این بین این سوال پیش می‌آید که چگونه این لیست‌ها فراگیر شده و مردم به آن‌ها اعتماد کردند؟ اکثر کاندیداها علاوه بر تبلیغات در سطح شهرها از مدت‌ها قبل در فضای مجازی که بسیار وسیع‌تر از باکس‌های تبلیغاتی سطح شهر است، با تشکیل کانال و گروه‌های هوادارای، خود را تبلیغ می‌کردند. سوای بحث تبلیغاتی آن، این موضوع باعث شد تلگرام مملو از فضای انتخاباتی شود.

همچنین جریان‌های سیاسی نیز با استفاده از این فضای گسترده لیست‌ ائتلاف‌ها را در گروه‌ها و کانال‌های تلگرامی پخش کرده و این لیست‌ها دست به دست در میان مردم چرخید و چرخید و تا پای صندوق‌های رأی کشیده شد.

نگاهی به لیست ائتلاف‌ها و منتخبان مردم در ۱۳ حوزه انتخابیه آذربایجان‌شرقی می‌اندازیم تا با گرایش سیاسی مردم استان و میزان اعتماد آنان به لیست‌ جریان‌های سیاسی آشنا شویم.

*در حوزه انتخابیه ورزقان "رضا علیزاده" کاندیدای مورد حمایت اصولگرایان بود و اصلاح طلبان کاندیدایی را در این حوزه انتخابیه حمایت نمی‌کردند که رضا علیزاده (اصولگرا) با کسب ۱۵ هزار و ۸۹۲ رای حایز اکثریت آرا شد.

*در حوزه انتخابیه مراغه و عجب‌شیر مهدی دواتگری (مستقل) با ۲۹ هزار و ۶۶ رای و محمدعلی حسین‌زاده (مستقل) با ۲۶ هزار و ۵۱۲ رای به دور دوم راه یافتند.

*در حوزه انتخابیه هشترود و چاراویماق، غلامحسین شیری مورد حمایت اصولگرایان و غفار اسماعیلی مورد حمایت اصلاح طلبان بود که مردم هشترود بدون توجه به این ائتلاف‌ها به سید حمزه امینی (مستقل) اعتماد کردند.

*حوزه انتخابیه تبریز، اسکو و آذرشهر مهمترین حوزه انتخابیه استان به شمار می‌رود و شش کرسی در مجلس دارد، اصولگرایان در این حوزه انتخابیه محمد حسین فرهنگی، حجت الاسلام سید محمدرضا میرتاج الدینی، احمد علیرضابیگی، محمد اسماعیل سعیدی، لطیف لطیفی و معصومه راشد را مورد حمایت قرار دادند و در لیست اصلاح طلبان نیز نام‌هایی همچون مسعودپزشکیان، علی اصغر الموسوی، حجت الاسلام عباس عباس زاده، محمد رضا اسلامی، شهاب الدین بی مقدار و زهرا ساعی به چشم می‌خورد.

در دور اول انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه تبریز مسعود پزشکیان (اصلاح طلب) با کسب ۲۶۱ هزار و ۶۰۵ رأی با قاطعیت به عنوان نفر اول و احمد علیرضا بیگی (اصولگرا) ۲۳۵ هزار و ۳۱۴ به عنوان نفر دوم راهی بهارستان شدند و محمد حسین فرهنگی (اصولگرا)، زهرا ساعی (اصلاح طلب)، علیرضا منادی (مستقل)، محمد اسماعیل سعیدی (اصولگرا)، میر علی اصغر الموسوی(اصلاح طلب)، سید محمدرضا میر تاج الدینی (اصولگرا)، شهاب الدین بیمقدار (اصلاح طلب) و عباس عباس زاده (اصلاح طلب) به ترتیب حایز رتبه‌های بعدی شده و به مرحله دوم انتخابات راه یافتند و تا کنون در این حوزه انتخابیه پیروزی نسبی با اصلاح طلبان است؛ چرا که چهار کاندیدای مورد حمایت این جریان سیاسی به مرحله دوم راه یافته و همچنین یکی دیگر از کاندیدای لیست امید توانست به عنوان نفر اول به بهارستان راه یابد.

در مرحله دوم انتخابات حوزه انتخابیه تبریز چهار اصلاح طلب و سه اصولگرا و یک مستقل به مرحله دوم راه یافتند و برای تصاحب چهار کرسی باقی مانده رقابت بسیار نزدیکی دارند.

*در حوزه انتخابیه اهر و هرییس، بیت الله عبدالهی مورد حمایت اصلاح طلبان و مهدی حسینیان مورد حمایت اصولگرایان است که هر دو به مرحله دوم انتخابات راه یافته‌اند.

*در حوزه انتخابیه ملکان، نیز شهروز افخمی مورد حمایت اصولگرایان بود و اصلاح طلبان کاندیدایی را معرفی نکرده بودند که مردم ملکان کرسی این شهر در مجلس را به سلمان خدادای مستقل سپردند.

* در حوزه انتخابیه سراب، نام مجید نصیرپور در لیست اصلاح طلبان و نام داود روشنی در لیست اصولگرایان به چشم می‌خورد که یوسف داوودی (مستقل) و مجید نصیرپور (اصلاح طلب) به مرحله دوم راه یافتند.

*در حوزه انتخابیه میانه که دو کرسی در مجلس دارد، نام حافظ شورچی و محمد حسین بهبودی در لیست اصلاح طلبان و نام سیدمحمدرضا حاجی اصغری و یعقوب شیویاری در لیست اصولگرایان به چشم می‌خورد که فردین فرمند (مستقل) با کسب ۲۴ هزار و ۹۹۶ رای و یعقوب شیویاری (اصولگرا) با ۲۳ هزار و ۹۱۹ رای حایز اکثریت آرا شدند.

*در حوزه انتخابیه کلیبر، خداآفرین و هوراند نیز اصلاح طلبان بی طرف بوده و اصولگرایان قلی الله قلی زاده را در لیست‌شان قرار داده بودند که قلی زاده (اصولگرا) با کسب ۳۶ هزار و ۹۴۶ رای حایز اکثریت آرا شد.

*در حوزه انتخابیه شبستر نیز اصلاح طلبان بی طرف بوده و اصولگرایان، علی علیلو، نماینده فعلی این شهر در مجلس را در لیست‌شان قرار داده بودند که معصومه آقاپور (مستقل) با ۱۲ هزار و ۳۱۴ رای و علی علیلو (اصولگرا) با ۸ هزار و ۵۱۱ رای به دور دوم راه یافتند.

*در حوزه انتخابیه بناب بازهم اصلاح طلبان کاندیدایی را در لیست شان قرار نداده بودند و ضیاء الله اعزازی که نامش در ائتلاف اصولگرایان وجود داشت با کسب ۲۶ هزار و ۳۸۳ رای راهی بهارستان شد.

*در حوزه انتخابیه بستان آباد، احد خیری کاندیدای مورد حمایت اصولگرایان بود و در سوی دیگر غلامرضا نوری در لیست اصلاح طلبان قرار داشت که مردم بستان آباد نه قاطع به این دو لیست گفتند و به حمد وحدتی هلان (مستقل) اعتماد کردند.

*در حوزه انتخابیه مرند و جلفا، کریم شافعی کاندیدای مورد حمایت اصلاح طلبان بود و اصولگرایان هیچ کاندیدایی را در لیست شان قرار نداده بودند که کریم شافعی (اصلاح طلب) با کسب ۲۹ هزار و ۶۷۲ رای و محمد حسن‌نژاد (مستقل) با ۲۹ هزار و ۶۳ رای به دور دوم راه یافتند.

* مرحله اول انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در کل استان آذربایجان‌شرقی با پیروزی اصولگرایان همراه بود؛ چرا که پنج کاندیدای اصولگرا و چهار کاندیدای مستقل و تنها یک کاندیدای اصلاح طلب توانستند به مجلس شورای اسلامی راه یابند.

*در انتخابات مجلس از آذربایجان‌شرقی شش مستقل، پنج اصولگرا و هفت اصلاح طلب به مرحله دوم راه یافته اند.

*در خوشبینانه ترین حالت اگر تمام کاندیداهای راه یافته به دور دوم اصلاح طلبان آذربایجان‌شرقی پیروز شوند، هشت نماینده و در خوشبینانه ترین حالت اگر تمام کاندیداهای راه یافته به دور دوم اصولگرایان پیروز شوند، ۱۰ کاندیدا در مجلس دهم از استان آذربایجان‌شرقی خواهند داشت.

با نگاهی اجمالی به راه یافته گان به مجلس در مرحله اول و همچنین راه یافتگان به مرحله دوم انتخابات در استان، به این نکته می‌رسیم که لیست اصلاح طلبان و اصولگرایان مورد توجه مردم استان قرار داشت.

با بررسی آرای مردم مشخص می‌شود که شاخص توسعه یافتگی سیاسی مردم آذربایجان‌شرقی بسیار بالاست؛ چرا که مردم فقط یک لیست ارائه شده از سوی یک حزب مشخص را کپی نکرده اند، بلکه با بررسی سوابق، برنامه ها و عملکرد افراد، در برخی مواقع

مستقل ها را، در برخی مواقع اصولگرایان را و در برخی مواقع اصلاحطلبان را به عنوان اصلح تشخیص داده اند.


کد مطلب: 335838

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchxmnx623nx6d.tft2.html?335838

الف
  http://alef.ir