احتمال واگذاری چند پروژه نفتی بدون برگزاری مناقصه/ زنگنه مجلس را دور می‌زند؟

بخش اقتصادی الف، 5 شهریور 95

5 شهريور 1395 ساعت 19:46


در حالی که هنوز اصلاحات ساختاری موجود در مدل جدید قراردادهای نفتی ایران به طور کامل انجام نشده، دغدغه ای جدید به صنعت نفت کشور وارد شده که واگذاری برخی پروژه های نفتی بدون برگزاری مناقصه و در شرایط غیرشفاف به برخی شرکت های خارجی است.

به گزارش تسنیم، مدل جدید قراردادهای نفتی ایران در ماه گذشته به تصویب هیئت وزیران رسید و شانزدهم مردادماه ساختار عمومی آن با امضای معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد. با وجود اینکه این مدل قراردادی بعد از اصلاحاتی که به قول مسئولان دولت، ۱۵۰ مورد عنوان شده، هنوز اصلاحات ساختاری مورد نظر کارشناسان منتقد را برطرف و پشت سر نگذاشته است؛ دغدغه ای جدید به صنعت نفت کشور وارد شده که واگذاری برخی پروژه های نفتی بدون برگزاری مناقصه و در شرایط غیرشفاف به برخی شرکت های خارجی است.

در این بین، میادینی چون آزادگان جنوبی و فاز ۱۱ پارس جنوبی از پروژه هایی هستند که احتمال واگذاری آنها به شرکتهای توتال فرانسه و انی ایتالیا بدون انجام مناقصه وجود دارد.

«علی کاردر» مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در خصوص اینکه آیا اکنون امکان واگذاری پروژه های نفتی در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی ایران به شرکت های خارجی بدون برگزاری مناقصه وجود دارد، اظهار داشت: "تاکنون تصمیمی بر واگذاری توسعه میدانی بدون برگزاری مناقصه اتخاذ نشده، باید مدل جدید قراردادهای نفتی ایران را به فضای اجرا برسانیم و بعد در آن فضا ببینیم چه تصمیمی گرفته خواهد شد."

وی افزود: "اگر میدان مشترک باشد، اجازه واگذاری آن بدون برگزاری مناقصه با مقام عالی وزارت نفت است، چون در قانون نفت در آیین نامه معاملات شرکت نفت ایران آمده که بعد از تأیید وزیر می تواند عملیاتی شود اما اگر میدان غیرمشترک باشد، برای بررسی واگذاری پروژه به صورت ترک مناقصه، کمیته ویژه ای دارد که اعضای این کمیته ویژه را وزرای اقتصاد و دارایی، معاون رئیس جمهوری، رئیس سازمان مدیریت و وزیر نفت تشکیل می دهند و باید تصمیم بگیرند."

تا امروز ۱۴ بلوک اکتشافی شامل بلوک های اکتشافی آبادان، بامداد، تیماب، ذهاب، مغان، کویر، راز، سرخس، دوستی، تایباد، سیستان، ماهان، پارسال و تودج برای واگذاری در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی ایران به شرکت های خارجی در شرکت ملی نفت ایران مورد نظر قرار گرفته است و واگذاری آنها با انجام مذاکره و بدون برگزاری مناقصه به شرکت های خارجی در شرکت ملی نفت ایران در حال بررسی است.

به گزارش الف روز جمعه وزیر نفت اعلام کرد که قراردادهای جدید نفتی دیگر نیازی به تصویب مجدد مجلس ندارد و فعلا برنامه‌ای برای افزایش قیمت بنزین وجود ندارد.

بیژن زنگنه در نشست خبری که در جریان بازدید از فازها و مجتمع های پتروشیمی در عسلویه برگزار شد در پاسخ به سوالی در باره قراردادهای جدید نفتی اظهار کرد: قراردادهای جدید پس از اصلاحات از سوی رئیس مجلس تائید شد و اعمال نظرهای رئیس مجلس و کمیسیون تلفیق لحاظ شد که پس از آن نیز به دولت برای بررسی و تائید نهایی خواهد رفت اما این قراردادها دیگر نیازی به تصویب در مجلس شورای اسلامی ندارد.

وی افزود: این مصوبه شرایط عمومی الگوی قراردادی و یا بیع متقابل جدی است بنابراین اگر قرار بود به همان شیوه مدل قدیمی هم اجرا شود باید به تصویب رسیده و فرآیندهای لازم طی می‌شد اما آنچه مهم است این است که در جلسه اخیر با نمایندگان مجلس اکثر آن‌ها قانع شده و با کلیت طرح موافقت کردند.

وزیر نفت ادامه داد: شرایط عمومی این قراردادها باید به تصویب دولت برسد و وزارت نفت اجازه دارد که نسبت به امضای قراردادها اقدام کند که البته اجرای این مدل جدید قراردادها نیاز به پیش‌نویس دارد که به زودی عملیاتی می‌شود.

زنگنه با بیان اینکه زمان زیادی تا اجرای قراردادها به سبک و سیاق جدید نداریم، اظهار کرد: پس از مذاکره و مناقصه باید یک نسخه محرمانه از قراردادها به مجلس ارسال شود.


کد مطلب: 385392

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchwmnxi23n6xd.tft2.html?385392

الف
  http://alef.ir