بهرام قاسمی: هنوز برای قضاوت در خصوص ترامپ زود است / مغایر برجام باشد به شکل مقتضی برخورد می‌کنیم

1 آذر 1395 ساعت 14:48


قاسمی در خصوص مواضع ترامپ در مورد برجام گفت: در شعارهای انتخاباتی صحبت‌های زیادی صورت گرفت؛ هنوز برای قضاوت زود است باید صبر کرد رفته رفته هر چه ترامپ به ریاست جمهوری نزدیکتر می‌شود مواضعش تعدیل می‌شود؛ ایران آمادگی لازم را دارد و گزینه‌های خود را آماده کرده است.

به گزارش فارس، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران اربعین حسینی را تسلیت گفت.

* راه غلطی که عربستان طی می‌کند/ریاض از خردگرایی لازم برخوردار نیست

وی در ادامه و در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره بیانیه شورای روابط بین‌المللی کشورهای حاشیه خلیج فارس موسوم به «کوگر» که با مطرح کردن اکاذیبی علیه تهران، خواهان اخراج ایران از سازمان‌های اسلامی از جمله سازمان همکاری اسلامی شده و از سوی دیگر بیانیه سفارت عربستان در قاهره که ایران را متهم به دخالت در امور کشورهای منطقه کرده است، گفت:‌ طی چند هفته گذشته اتفاقات متعددی را در صحنه سازمان همکاری‌های اسلامی و تحرکات عربستان و شورای همکاری خلیج فارس و تا حدی در بخشی از جهان عرب و کشورهای عربی داشتیم که تا حدی به نظر می‌رسد رو به تزاید بوده و از شدت بیشتری برخوردار بوده است.

وی افزود: فکر می‌کنم اینها ناشی از مشکلات درونی عربستان و با محوریت این کشور است که سعی کرده با توجه به مشکلات عدیده‌ای که در درون و برون خودش دارد، بتواند با جمع آوری یا تشکیل اتحادیه و ائتلافی تحت عنوان کشوری مثل ایران یا دشمنی مثل ایران آنها را در کنار خودش داشته باشد.

قاسمی اضافه کرد: راه غلطی است که عربستان طی می‌کند و از اشتباهات تاریخی عربستان است که متاسفانه نشان می‌دهد هنوز از خردگرایی لازم برخوردار نیستند و راهی را می‌رود که برخی دیکتاتورهای قبلی منطقه در این خصوص گام زدند و به سرنوشت مشخصی دچار شدند.

*عربستان نمی‌تواند برای کشورهای عربی تعیین تکلیف کند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: طبیعی است عربستان در این مقطع دست به چنین کارهایی بزند و قطعا راه به جایی نخواهد برد و کشوری مثل عربستان نمی‌تواند در درازمدت و حتی میان مدت برای سایر کشورهای عربی تعیین تکلیف کند. ما ارتباطات کم و بیش خوبی با برخی کشورهای عربی و منطقه داریم آنها با ما صحبت می‌کنند و وضعیت خود را توجیه می‌کنند که شدیدا تحت فشار عربستان هستند.

وی تصریح کرد: عربستان باید به این نتیجه برسد که فشارهای خود را از روی این کشورها بردارد و از این اقدامات بی اساس که بی‌ثمر خواهد بود کوتاه بیاید و نهایتا راه دیگری را انتخاب کند.

*سازمان همکاری اسلامی به ماهیت اصلی خود بازگردد

قاسمی همچنین گفت: امیدوارم سازمان همکاری اسلامی به ماهیت اصلی خود برگردد و به جای ایجاد افتراق، نفرت، کینه پراکنی، کینه توزی و واگرایی در درون اسلام و کشورهای اسلامی به نقش اساسی خود توجه کند و این بحث مهمی است که باید ریاض با دقت کافی به آن توجه کند و در آینده حتما باید پاسخگوی اقدامات خودش برای همه کشورها و جوامع اسلامی باشد.

* طرح تجزیه سوریه راه به جایی نخواهد برد

خبرنگاری به طرح دی‌میستورا برای سوریه که ظاهرا زمینه ساز تجزیه سوریه می‌شود اشاره کرد و نظر سخنگوی وزارت خارجه را جویا شد که وی گفت: طرح‌هایی که در رابطه با سوریه توسط ایشان یا هر کس دیگری داده می‌شود، مقطعی است و عمدتا هیچکدام نتوانسته تاکنون به دلایل پیچیدگی صحنه میدانی و سیاسی سوریه به منصه ظهور برسد. این بحث ابتری است و راه به جایی نخواهد برد و تلاش‌هایی است که در مقاطع مختلف توسط ایشان صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه بحث سوریه بازیگران زیاد و اثرگذاری‌های زیادی در صحنه منطقه‌ای و سوریه وجود دارد و ایشان به تنهایی نمی‌تواند چنین طرحی را داشته باشد، عنوان کرد: تجزیه سوریه مخالفان بسیار جدی و زیادی دارد که به این سادگی نخواهد توانست اتفاق بیفتد و فکر می‌کنم هنوز به جایی نرسیده‌ایم که این بحث و اینگونه مباحث را جدی تلقی کرده و روی آن خیلی فکر کنیم.

* گزینه‌هایمان را آماده کرده‌ایم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص مواضع ترامپ و مشاورانش در مورد برجام نیز اظهار داشت: در مباحث و شعارهای انتخاباتی صحبت‌های زیادی درباره مسائل گوناگون و مختلف صورت گرفت و مثل همیشه و همه جا تنها به برجام اختصاص نداشت و مسائل جهان عرب، سوریه، اروپا و ناتو و در خصوص کشورهای دیگر اظهارات متفاوت و اهداف متناقضی مطرح شد.

وی ادامه داد: هنوز برای قضاوت زود است و باید صبر کرد، آنچه که پیداست رفته رفته هر چه که آقای ترامپ به آغاز ریاست جمهوری خود نزدیکتر می‌شود، مواضعش براساس قوانین آمریکا باید تعدیل شود و فکر می‌کنم آنقدر خردگرایی در جامعه آمریکا وجود دارد که نهایتا با خردمندی و در نظر گرفتن منافع جهانی، منافع آمریکا و منافع بین‌المللی را به خطر نیندازد.

قاسمی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی همه چیز را دارد و گزینه‌های خود را از پیش برای هر وضعیتی مهیا کرده و آمادگی لازم را دارد و در وقت خود و زمان لازم اگر احساس کند نهایتا طرف آمریکایی می‌تواند و می‌‌خواهد در این زمینه اقدامی بکند، اقدامات لازم را به عمل می‌آورد.

وی با بیان اینکه برجام یک توافق دوجانبه نیست، خاطرنشان کرد: برجام تفاهمی چند جانبه است که بین ما، اروپا، چین و روسیه و مهمتر از همه اینکه این تفاهم به تأیید سازمان ملل و شورای امنیت رسیده است.

قاسمی افزود: تصور من این نیست که کاری ساده باشد که یک طرف بخواهد این موضوع را زیر پا بگذارد یا بخواهد طرح بازنگری مجدد آن را مطرح کند. من هنوز نمی‌توانم در این خصوص جمع بندی خاصی را داشته باشم.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: فکر می‌کنم همانگونه که ما صبور بودیم همچنان صبور خواهیم بود و وضعیت را در درون آمریکا رصد خواهیم کرد و با توجه به تیمی که ترامپ خواهد داشت و اقداماتی که صورت خواهد گرفت در نهایت تصمیمات مقتضی را براساس شرایط نوین خواهیم گرفت.

* مغایر برجام باشد به شکل مقتضی برخورد می‌کنیم

وی در پاسخ به سوالی در خصوص تصویب طرح ممنوعیت فروش هواپیما به ایران در مجلس نمایندگان آمریکا با بیان اینکه در یک سال گذشته شاهد تصویب و یا طرح لوایح زیادی در مجلس نمایندگان و کنگره آمریکا بوده‌ایم که هیچکدام قابلیت اجرا ندارد، گفت: بحث ممنوعیت فروش هواپیما یه ایران هم در مرحله اول تصویب شد و در مرحله بعد باید در سنا تصویب و به امضای رئیس جمهور آمریکا برسد. این طرح زمان‌بر است و زمان زیادی تا آن موقع داریم.

قاسمی ادامه داد: ما صبر می‌کنیم، شرایط را می‌سنجیم و بعد از روند تحولات در صورتی که با برجام مغایرت داشته باشد یا منافاتی با منافع ما داشته باشد، به شکل متقضی با این مسئله برخورد خواهیم داشت.

نخستین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه نیمه دوم ژانویه در تهران

وی در پاسخ به سؤالی درباره رایزنی‌های ایران با اتحادیه اروپا پس از انتخاب ترامپ و اینکه آیا وزیر خارجه کشورمان درباره برجام در این مدت با اتحادیه اروپا گفت‌وگویی داشته است؟ عنوان کرد: اتحادیه اروپا در بیانیه چند هفته پیش خود که در پارلمان اروپا تصویب شد، راهکار خود را نسبت به ایران روشن کرد. گام دوم بیانیه هفته گذشته بعد از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل صادر شد که بخش اعظم این بیانیه، مثبت است و رویکرد مثبتی را نسبت به ایران نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: در حوزه روابط دوجانبه ایران و اتحادیه اروپا، این اتحادیه به علاقه‌مندی‌های خود و اهمیت جایگاه ایران اذعان می‌کند و نکته مهم بیانیه وزرای خارجه این است که بر بحث برجام تأکید می‌کند که با توجه به صدور بیانیه و این نشست، بعد از انتخاب ترامپ می‌تواند نشانگر دیدگاه اتحادیه اروپا و تاکید آن بر پا فشردن بر تفاهمی که بین ایران و 1+5 صورت پذیرفته است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: دیدگاه اتحادیه اروپا درباره ایران و برجام، مشخص است. رایزنی‌های ما ادامه داشته، اخیرا معاون وزیر خارجه در بروکسل دیدارهای خود را با عنوان دومین دور مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا انجام داد و این گفت‌وگوها هر شش ماه یکبار باید برگزار شود و بعد از این در شش ماهه بعدی دور سوم را در تهران خواهیم داشت. در آنجا مذاکرات خوبی صورت گرفت و مواضع ما نسبت به مسائل منطقه، روابط دوجانبه و مسائل جهانی روشن شد. مواضع طرف اروپایی را نیز شنیدیم.

وی با بیان اینکه تماس‌های ما ادامه خواهد داشت، افزود: امیدواریم بتوانیم در سایه نشست‌ها، گفت‌وگوها و رایزنی‌هایی که وجود دارد به اشتراکات خود بیفزاییم و آنچه که تفاوت دیدگاه‌ است و تفاوت‌هایی که بین ما و آنها وجود دارد را کاهش دهیم و بتوانیم پایه و اساسی را برای یک روابط متقابل سازنده و توام با احترام با هم داشته باشیم.

به گزارش فارس، قاسمی ادامه داد: اشتراکات ما همواره بسیار بوده، فاصله جغرافیایی ما زیاد نیست. در حوزه خاورمیانه و شمال آفریقا می‌‌توانیم دیدگاه‌های مشترکی را پیدا کنیم. با کشورهای اروپایی نیز روابط خود را دنبال می‌کنیم و خوشبینیم که بتوانیم با کشورهای اروپایی به صورت دوجانبه روابط خود را در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی تا حد ممکن و با توجه به شرایط افزون کنیم.

وی با اشاره به سفر هفته گذشته تخت‌روانچی معاون ظریف به پاریس گفت: معاون وزیر خارجه کشورمان با همتای خود و وزیر خارجه فرانسه مذاکرات سازنده و مفیدی را داشت و تفاهمات خوبی صورت گرفت و قرار شد در نیمه دوم ژانویه نخستین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و فرانسه بعد از سالیان مدید شاید بیش از 20 سال مجددا از نو و در تهران برگزار کنیم. این کمیسیون به ریاست وزرای خارجه خواهد بود.

این دیپلمات کشورمان با بیان اینکه تعداد کمیسیون‌های مشترک ما با کشورهای اروپایی طی سالیان گذشته محدود بوده، عنوان کرد: به جز یک مقطعی که برخی از تحریم‌ها لغو شد، تنها با ایتالیا برای سالیان متمادی در سطح وزرای صنایع کمیسیون مشترک برگزار شد که نتایج بسیار خوبی برای طرفین داشت. امیدواریم با فرانسه نیز که یکی از کشورهای مهم اروپایی است، بتوانیم در نیمه دوم ژانویه و در تهران نشستی سازنده در حوزه‌های مختلف داشته باشیم.

قاسمی ادامه داد: همانگونه که بارها اعلام کردیم و هنوز هم اعلام می‌کنیم برای روابط با کشورهای عمده جهان تلاش می‌کنیم و آنها هم این علاقه‌مندی را داشته و دارند و نشستن، صحبت، رایزنی و گفت‌وگو با دیگر کشورها نکته مثبتی است.

* توصیه قاسمی به کشورهای منطقه

به گزارش فارس، وی در پاسخ به سؤالی در خصوص آمادگی کویت برای گسترش همکاری با ناتو اظهار داشت: اتکا به سازمان‌ها و ارگان‌های نظامی یا غیرنظامی یا کشورهای قدرتمند برای کشورهای منطقه، نسخه خوبی نیست و مسائل منطقه را پیچیده می‌کند.

وی افزود: فکر می‌کنیم امنیت و ثبات در منطقه تنها می‌تواند توسط کشورهای منطقه و با همفکری و همکاری خودشان اتفاق بیفتد و ورود نیروهای بیگانه و خارجی به منطقه هیچ وقت نتوانسته حلال مشکلات باشد و متاسفانه در گذشته هم شاهد بودیم که دستاویزی شده برای بی ثباتی، ناامنی و افزایش مشکلات در منطقه.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: توصیه می‌کنیم به جای نظامی‌گری یا گرایش به سازمان‌ها و یا تشکل‌ها یا نیروهایی مثل ناتو، کشورها با اتکا به نیروهای مردمی خود و در تعامل سازنده با همسایگان بتوانند در جهت تامین منافع خود و ثبات منطقه و کشور خود تلاش کنند. و این شاید بهترین راهی است که تاریخ و تجربه تاریخی نیز آن را به ما القا و بر آن تأکید می‌کند.

* عربستان فکر می‌کرد یک هفته‌ای می‌تواند در یمن به پیروزی‌های بزرگی نائل شود

وی در پاسخ به سؤالی درباره موضع تهران در خصوص نامه 11 کشور عربی به سازمان ملل درباره دخالت‌های ایران در منطقه با بیان اینکه عربستان مبتکر این نوع سناریوها است، عنوان کرد: برخی از کشورهای امضا کننده یا همراهی کننده با عربستان به طور جد می‌توانند همراه عربستان باشند برخی از آنها نیز چنین نیستند. ما بین آنها می‌توانیم تا حدی تمایز قائل شویم.

قاسمی افزود: ولی این رفتار غیرقابل قبول نیست و قابل سرزنش است.

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: برخی از این کشورها به ما خیلی نزدیک و در مجاورت ما هستند و یک نوع فرافکنی و کارشکنی است که توسط عربستان ایجاد می‌شود و ریشه‌های آن به مشکلات داخلی عربستان بازمی‌گردد و ریشه‌های خارجی آن نیز در جهان غرب در اروپا و حتی در منطقه و بخصوص در بحران یمن و اتفاقاتی که در یمن افتاد و عربستان نتوانست به وعده خود که تصور می‌کرد مانند صدام حسین که تصور می‌کرد می‌تواند یک هفته‌ای بخشی از ایران را تصرف و برای آن تعیین تکلیف کند، عربستان هم فکر می‌کرد ظرف یک هفته می‌تواند در یمن به پیروزی‌های بزرگی نائل شود و جنبش مردمی یمن را سرکوب کند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: امروز یک سال از آغاز تجاوز بیرحمانه عربستان به یمن می‌گذرد و علاوه بر هزینه‌های مادی، هزینه‌های معنوی و وضعیت نابهنجاری را نزد افکار عمومی جهان و مردم جهان ایجاد کرده ولذا عربستان نیازمند است یا تصور می‌کند یک تصور واهی و یک تخیل بی ربطی دارد که با داشتن یک دشمن که آن دشمن می‌تواند ایران باشد، می‌تواند بر مشکلات خود فائق آید و می‌تواند ائتلافی از کشورهای کوچک اطراف خود را در کنار خود داشته باشد، لذا در این برهه به تلاش‌های مذبوحانه خود افزوده و شاید تصور می‌کند در این دوران که دوران انتقال آمریکا هم هست، شاید بتواند از گذر این تقلاها و تلاش‌ها برای خود منافعی را کسب و یکسری مشکلات را برای ایران ایجاد کند که متاسفانه این از کم دانی و نادانی است که ناشی از عدم شناخت جایگاه، نقش، تاریخ، فرهنگ و مردم ایران است.

وی افزود: باید به آنها توصیه کرد که با تفکر و درایت بیشتر و بخصوص با توجه به آینده و آینده منطقه در مورد این نوع حرکات فکر کرده و تصمیم بگیرند. البته انتظار نداریم از کشوری که بانی تروریسم است و امروز تروریسم را بعد از چند دهه در منطقه و جهان گسترش داده و آن را ترویج و به تمام جهان صادر کرده است، بتواند در این برهه یک تفکر یا تصمیم عاقلانه‌تری بگیرد.

قاسمی یادآور شد: ولی بهر حال مردم جهان و منطقه به اندازه کافی قدرت تشخیص و فهم مسائل و تحلیل اوضاع را خواهند داشت.

* بر تعهدات برجامی‌ خود پایبندیم

به گزارش فارس، سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر افزایش میزان آب سنگین ایران از حد مجاز عنوان کرد: این بحثی فنی است و آنچه مسلم است و من می‌توانم بر آن تأکید کنم این است که ما تا جایی که بتوانیم و طرف‌های مقابل ما و 1+5 بخواهند، ما بر تعهدات خود در برجام باقی خواهیم ماند و آن را دقیقا اجرا می‌کنیم.

وی افزود: به دلایل سنتی، فکری و عقیدتی در تعهداتی که داریم سعی می‌کنیم تا جایی که دیگران تعهدات خود را رعایت می‌کنند ما نیز بر تعهدات خود باقی بمانیم.

قاسمی گفت: همچنان بر تعهداتمان باقی هستیم و آنها را اجرا می‌کنیم. فکر می‌کنم پاسخ سؤال شما را که یک سؤال فنی است سازمان انرژی اتمی داده و مواضع کشور را اعلام کرده است و من علاقه‌مند نیستم علاوه بر آن چیزی را اضافه کنم و فکر می‌کنم به اندازه کافی صحبت‌ها و مواضع اتخاذ شده مواضع منطقی و درستی است. آنچه که به ما مربوط می‌شود بحث اساسی برجام است که عنوان کردم به تعهداتمان پایبندیم و آن را رعایت می‌کنیم و مقامات خارجی نیز تأکید کردند که ایران بر تعهدات خود در این زمینه باقی بوده و آن را اجرا کرده است.


کد مطلب: 416153

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdchm-nkx23nzzd.tft2.html?416153

الف
  http://alef.ir