تناقض زدايي از فرهنگ

بخش تعاملی الف - فرزين نيرومند

2 خرداد 1396 ساعت 9:37




در ايران فرهنگ عمومي و فرهنگ رسمي در تعامل و گاه تضاد با هم قرار گرفته اند.

در انتخابات اخير هم يكي از علل پيروزي جريان اصلاح طلبي در مواجهه با جبهه اصول گراها، دست گذاشتن بر تناقضات فرهنگي و به طبع آن ايجاد هراس افكني در امور فرهنگي و سياسي عنوان شده است.

اين تضادهاي گاه عميق را ميتوان به سه بخش اساسي تقسيم كرد:
1) تضاد فرهنگي مبتني بر مذهب
2) تضاد فرهنگي مبتني بر قوميت
3) تضاد فرهنگي مبتني بر تكنولوژي

نقص در شفاف سازي قوانين و آيين نامه ها و عدم گفتگو بين انديشه ها و باورهاي مختلف در بين علما، محققان و روشنفكران باعث شده است اين تناقضات آشكار بين فرهنگي در داخل خانواده ها و كف خيابان نمود و عينيت پيدا كرده و بر بحران هاي سياسي/اجتماعي دامن بزند.

كاروان هاي شادي ايجاد شده در مراسم و مناسبات بهترين گواه بر اين مدعا مي باشد. شادي كه از ديد بعضي ها قانون ستيز و هنجار شكن بوده از ديد برخي ديگر نياز جامعه افسرده ايران امروزي مي باشد.

چرا اين مقدار فاصله در درك مردم از نحوه شادي وجود دارد؟ آيا مردم شادي كردن بلد نيستن؟ آيا ياد نگرفته اند؟ آيا در اين شادي ها جرمي مرتكب ميشوند؟ آيا قانون گذار حق شادي براي مردم در نظر نگرفته است؟ ولي اگر گرفته است حدود و صغور آن چقدر است؟

ما قانون منع استفاده از ماهواره داريم ولي مردم بطور گسترده اي از گيرنده هاي ماهواره اي استفاده مي كنند. ما قوانين منع استفاده از دستگاه هاي ويدئو داشتيم ولي مردم از ويدئو استفاده مي كردند. دولت بعضي از جشن هاي ملي مثل چهارشنبه سوري را به رسميت نمي شناسد ولي مردم با نهايت تمايل و قدرت به استقبال آن مي روند...

قانون گذار با توجه به احكام شرع و فقه قوانين بسيار بازدارنده اي در مورد بي حجابي، بسط و توسعه موسيقي، مصرف مواد مخدر و مشروبات الكلي وضع كرده است ولي همچنان در سطح جامعه اين ناهنجاري ها قابل مشاهده است.

حال سوالي كه مطرح مي شود اين است: راهكار چيست؟ چگونه مي توان دامنه اين تضادها و تناقض ها را از بين برد يا بحران زايي آن ها را كاهش داد؟ آيا ميتوان براي قاطبه اي از مردم حقوق حقه اي را متصور شد كه تاكنون ناديده گرفته شده است؟ و آيا ميتوان براي مردمي كه نمي خواهند از همه قوانين تبعيت كنند، حقوق شهروندي متصور شد؟

بايد يك گفتمان سازنده، بدور از تعصب و همه گير با حضور همه سلائق و ديدگاه ها تشكيل داد تا با مرور، بازنگري و تجميع هر آنچه كه در اين سال هاي اخير در امور فرهنگي جامعه اتفاق افتاده بتوان براساس قوانين مملكتي، عرف و شرع  قوانين بروز و جامعي تدوين كرد كه همه باورها و سلائق را در خود داشته باشند.


کد مطلب: 474897

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgyt9tuak9u74.rpra.html?474897

الف
  http://alef.ir