بوفه کتاب بانوان؛ طرحی نو در راستای ارتقای فرهنگی

گفتگو از: سارا زیبا کلام، 24 بهمن 95

24 بهمن 1395 ساعت 7:00


گاهی ایده هایی به ذهنمان می رسند که بکر و تازه هستند. بسیاری اوقات کسی کاری می کند که ما با خود می گویم «من مدت هاست چنین فکر و ایده ای در سر دارم»! پس جرات و حرکت مهم است و دست بالا زدنی شجاعانه برای اجرای طرح. شجاعت و اراده دو اصل اساسی در این راستا هستند.

بوفه کتاب بانوان از این گونه فعالیت هاست. عاطفه پورحکیمی، مادر سه فرزند و فعال فرهنگی،‌ پس از تلاشهای بسیار توانست یک محیط ناب فرهنگی برای بانوان تدارک ببیند. این کافه ی مختص بانوان که درواقع بوفه ی کتاب محسوب می شود، محلی ست امن و آرام با آرم «ورود آقایان ممنوع»، محلی برای  ‌کتابخوانی و فعالیت های خیرانه و فرهنگی. چون و چرای آن را با او به گفتگو می نشینیم.
 
با چه هدف و انگیزه ای خانم ها را از آقایون جدا کردید؟

مسلما روحیه ی خانمها با آقایون کاملا متفاوته. چه از نظر جنبه های زیبایی شناختی و چه ازنظر روشهای کسب آرامش. پس اگر بخواهیم برای خانمها بطور خاص و ویژه یک مکان تفریحی آرامش بخش طراحی کنیم باید هم صاحب ایده یک خانم باشد وهم طراح دکوراسیون یک خانم خوش ذوق. که شکر خدا ما این شرایط را داشتیم و نتیجه ی کار هم همان چیزی بود که توقع داشتیم: رضایت و تشکر بانوان و دختران عزیزی که برای اولین بار وارد فضایی کاملا زنانه می شدند.

شما سرمایه ای داشتید که می توانستید از آن هر استفاده ای کنید. چه شد که فکر کردید این کار ثمر بیشتری خواهد داد؟
از نقطه نظر اقتصادی تا زمانی که حتی یک صندلی خالی در بوفه کتاب وجود داشته باشد برای ما ضرر هست و همچنین تا زمانی که نتوانیم شعبه های دیگری در نقاط مختلف افتتاح کنیم به صرفه اقتصادی نخواهیم رسید. چرا که روش قیمت گذاری ما روی مواد غذایی و کارهای هنری و حتی کتاب، با جاهای دیگر متفاوت است. هدف ما ایجاد یک فضای تفریحی و امن و کاملا فرهنگی برای دختران و بانوان بوده است. ترجیح میدهیم بجای همرنگ جماعت شدن و قیمت گذاریهای غیرمنصفانه بهترین شرایط رو برای دورهم نشستن بانوان فراهم کنیم.

ما از روش ارزش گذاری معنوی برای قیمت گذاری استفاده می کنیم.
 
جایگاه کافه ها را در روزگار ما کجا و چگونه می دانید؟
مسلما فرهنگ اصیل ایرانی خودش به تنهایی  صله رحم یا نقش همنشین در زندگی انسان را بطور ناخودآگاه برای ما نهادینه کرده است ولی با تغییرات رو به جلوی زندگی بشری، باید از تمام ابزارها و امکانات برای حفظ اصالتها استفاده کنیم.

اگر بخواهیم الگوی کافه نشینی را که در خارج از ایران رسم هست اینجا هم عینا پیاده کنیم که هنر نیست پس فرهنگ اصیل ایرانی کجا قرار میگیرد؟
کافه های تاریک و پر از دود  و منوهای رنگارنگ صرفا برای کسب درآمد به نظر من یک حرکت ناقص است. شخصا علاقه داشتم یک الگوی بومی از دورهمی های دوستانه و مخصوصا زنانه نشان بدهم و این شد که در اولین اقدام بوفه کتاب دوستانه را با طراحی جذاب  روشن ، با منویی ساده ومتفاوت  افتتاح کردیم. این یک نمونه کوچک ازارایه سبک زندگی اسلامی بود که ان شاالله با جذب سرمایه های مردمی میتوانیم آن را گسترش دهیم.
 
آیا یک کافه می تواند محل آرام بخشی برای افراد باشد و حقیقتا به تخلیه ی انرژی منفی آنان کمک کند یا برعکس است؟ گاه می گویند که فضای کافه ها اتفاقا سرشار است از انرژی منفی؟
ما حتی در تعیین عنوان که کافه نباشد هم حواسمان به ارایه سبک جدید بوده یعنی خانمها مانند منزل خودشان میز پذیرایی را البته به ساده ترین و زیباترین شکل ممکن می چینند و میهمان به دلخواه خود از امکانات استفاده می کند.پس هم میزبان و هم میهمان در یک فضای کاملا راحت دورهم جمع می شوند و انشاالله سعی می کنند با صحبتها و گفتگوهای همدلانه لبخندی به لب هم بنشانند یا گره ای از مشکلات یکدیگر باز کنند . بوفه کتاب بانوان که امکانات پذیرایی بی تکلف  و صندلی ماساژور و غرفه ی فروش محصولا ت هنری بانوان و بازارچه خیریه دایمی کتاب دارد قطعا از بدو ورود انرژی مثبت و شادی آفرینش را به بانوان منتقل کرده و متقابلا این انرژی را هم از لذت و رضایت بانوان جذب می کند.
 
فکر میکنید انگیزه های مذهبی شما تا چه حد در تصمیم گیری تان برای راه اندازی یک کافه ی صرفا زنانه، تاثیرگذار بوده است؟

هویت زن یکی از مسایل اساسی در اسلام است. ما تصمیم گرفتیم قدمی برای برگرداندن زن ایرانی به هویت اصیل خودش برداریم. رشد عزت نفس  و خودباوری مخصوصا بین دختران و زنان باعث بهتر شدن روابط خانوادگی و تربیتی خواهد شد چه اینکه  کمبود فضاهای تفریحی برای سنین مختلف زن و مرد در جامعه ی ما تاثیر بسزایی در رشد آسیب های اجتماعی دارد ما سعی کردیم قدم کوچکی برای رفع این کمبود برداریم .
 
از منظر کافه ای و فقط زنانه چه تاثیرات مثبتی می تواند داشته باشد؟

ارزش وجودی زن به شخصیت واندیشه ی والاست نه به صرف جنسیت زن. ولی هرچقدر زنان در سرتاسر دنیا  رسالت خودشان را درک کنند و بفهمند که تربیت انسانهای صالح،  جوامع بشری را به صلح نزدیک میکند، آنوقت میتوانیم همه در دنیایی عاری از خشونت و جنگ زندگی کنیم.
 
شما ظاهرا اولین کافه ای بوده اید که در ایران چنین ابتکاری زده اید. استقبال چگونه و چه اندازه بوده است؟
در شهرهای مختلف کافی شاپ زنانه شاید باشد ولی قطعا اولین بوفه کتاب بانوان که به ثبت رسیده ما هستیم. بدون استثنا تمام بانوانی که مهمان ما بوده اند و یا حتی اخبار به آنها رسیده با پیامها و نظرات تشکرآمیزشان مایه دلگرمی ما شده اند و ما را به دوستانشان معرفی کرده اند.
 
چه اهداف مشخصی از چنین کاری داشته اید؟
هویت بخشی به زن ایرانی با ایجاد فضاهای تفریحی و برگزاری جشنواره های فرهنگی مختص بانوان.

تا به حال فکر می کنید می توانید به اهدافتان برسید؟ پشیمان نشده اید؟
قدم برداشتن برای خدا پشیمانی ندارد. به مصداق آیه شریفه: «ان تنصرواالله ینصرکم و یثبت اقدامکم » به کمک امام زمان(عج) و دعاهای خوب بانوان عزیز همچنان به پیش می رویم.
 
شما ظاهرا صرفا به یک کافه محدود نمی شوید و فعالیت های دیگری هم به موازات کافه دارید. کافه کتاب هستید و فعالیت های خیریه ای هم انجام می دهید. برایمان توضیح دهید.
خیریه فرهنگی هم_سایه از دوسال پیش با فراخوان جمع آوری کتابهای خوانده شده کار خودش رو آغاز کرد و همچنان درآمدی که از فروش کتابهای اهدایی مردم بدست می آید به نیازمندان کمک می کند و البته با جمع آوری لوازم و پوشاک اهدایی مردم هم کمکهای زیادی بدست نیازمندان رسیده است.

مسابقات کتابخوانی- نشست های تخصصی اقتصادی با اهداف خیرخواهانه- نشست صمیمی با دختران نوجوان- بازارچه های خیریه مخصوص تولید داخل- کارآفرینی در شاخه فرهنگ- حمایت از نویسندگان جوان- اکران مستند در فضای بوفه کتاب- برگزاری اردوهای فرهنگی و تفریحی- تولید محصولاتی برای حمایت از محیط زیست و جشنواره ها و مسابقات تفریحی فرهنگی خاص بانوان و دعوت از دانش آموزان و معلمان برای برگزاری مراسم و تخفیفات مناسبتی، جزو فعالیت های ما می باشد.
 
شما سه فرزند دارید. چگونه زندگیتان را تنظیم کرده اید که هم به فرزندان برسید و هم چنین کار حجیمی را دنبال و مدیریت کنید؟
زندگی خانوادگی و خلاءهای آموزشی که در دوران ما وجود داشت و همچنان هم تاثیرات محسوسی در روابط خانوادگی دارد، باعث شد دغدغه آموزش غیرمستقیم  برای ما قوی تر شود و با کمک بی دریغ و حمایتهای همسرم سعی کردیم خللی در زندگی بوجود نیاید و بعد از راه اندازی بوفه کتاب با بکارگیری بانوان مستعد و علاقمند که کارهای اجرایی را انجام می دهند توانستیم برروی مسایل اصلی و فکری تمرکز کنیم.

اصولا با توجه به تجربیاتتان، کار بیرون از منزل را به زنان توصیه می کنید؟
به فرموده مقام معظم رهبری به هیچ عنوان وظیفه ی زن کسب درآمد و دنبال روزی رفتن نیست. ولی زنانی که از فرصتهای ویژه برای فعالیت های اجتماعی –سیاسی وفرهنگی  تاثیرگذار برخوردارند دردرجه اول باید رضایت همسر و فرزندان خود را جلب نمایند تا کار فرهنگی آنها برکت و تاثیر داشته باشد. و این هم جز با استفاده ازنیروهای دیگر محقق نمیشود چرا که ظرافت زنانه تحمل اینهمه بار جسمی و فکری را بطور همزمان ندارد. زنان گاهی با ایده پردازی در کنج آشپزخانه هم می توانند به پرورش روحی و معنوی خود و جامعه کمک کنند و تاثیرگذار باشند نیازی نیست حتما همه در همه ی فعالیتها حضور داشته باشند مهم اینست که در زمان و مکان با بصیرت به وظیفه خود عمل کنند.

آیا برای انجام و راه اندازی یک کار مفید، همیشه سرمایه ی زیاد لازم است؟
خیر. هر قدمی که برمی داریم اگر برای رضای خدا باشد مقدار و میزانی برایش نیست. حتما برکت و تاثیر خواهد داشت. گاهی با هدیه دادن یک کتاب میشود زندگی فردی را متحول کرد گاهی با صرف میلیاردها بودجه هم کمترین تاثیر را نمیشود گذاشت.
 
برای ترغیب افراد به مطالعه هم کاری از پیش برده اید؟
شرایط بی نظیر خرید کتاب در بوفه کتاب دوستانه و طرح کتابخوانی  ما با استقبال خوبی مواجه شده است. مسابقات مناسبتی و اهدا کتاب در جشنواره های مردمی ما حرکت جدیدی هست که انشاالله مردم بعنوان یک نذر فرهنگی به آن بهای بیشتری بدهند.

طرح جدیدی بمناسبت 22 بهمن رونمایی خواهد شد که هم تشویق به کتابخوانی است و هم حافظ محیط زیست می باشد.
ما در تبلیغات محیطی هم از کتاب استفاده کرده ایم و برای اولین بار در ایران شما با پله هایی مواجه می شوید که شما را دعوت به خواندن و بالارفتن می کند. بخوان و بالابرو!
 
برای دیگر افرادی که از شما ایده گرفته و شاید بخواهند چنین کاری کنند یعنی کافه یا رستوران مخصوص زنان راه بیندازند چه توصیه ای دارید؟ 

با توجه به اینکه بوفه کتاب بانوان به ثبت رسیده، علاقمندان می توانند با مراجعه ی حضوری از شرایط واگذاری شعبه مطلع شوند. مهمترین اصل برای این کار داشتن دغدغه ی فرهنگ اسلامی است.
 
همسر شما بعنوان یک مرد چگونه این فعالیت خاص شما را درک و پشتیبانی می کند؟
وجود ایشان از همان اول ازدواج همیشه مایه دلگرمی وحرکت رو به جلو بوده است. گوش شنوای ایشان همیشه شنونده ی ایده های مختلف بنده بوده . به ثمر نشستن ایده های من تنها با همدلی و همیاری ایشان و البته حمایت های خانواده بخصوص پدر بزرگوارم ممکن بوده  و هست.
 
در کافه زنانه شما، رعایت حجاب به چه صورت است؟

ورود آقایان ممنوع هست ولی این بدین معنا نیست که زنان برای تفریح و دورهم نشستن حتما نیاز دارند تا حجابشان را بردارند.عکاسی  در بوفه کتاب دوستانه فقط از طریق دوربین تک نسخه ای بوفه کتاب ممکن می باشد.
 
حرف آخر
از بانوان و دختران عزیزی که علاقه به رشد و پیشرفت مادی و معنوی آنها مسبب ایجاد چنین فضاهایی شده تقاضا می کنیم باور کنند که هزینه ی کمی که برای انواع خدمات در نظر گرفته شده دلیل وابستگی ما به نهاد یا ارگان خاصی نیست، ما از همه ی سلیقه ها و عقیده ها استقبال می کنیم .


کد مطلب: 444674

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgut9ttak9t34.rpra.html?444674

الف
  http://alef.ir