حقایقی درباره ایران؛ پیشرفته با دستاوردهای غیرقابل انکار

1 ارديبهشت 1389 ساعت 8:41


پاتریک سییل*، میدل ایست آنلاین
ایران در آستانه تبدیل شدن به یک دموکراسی درخشان است. این کشور تحت حاکمیت روحانیون، هم اکنون یکی از آزادترین، مُدرن ترین و منسجم ترین کشورهای خاورمیانه محسوب می شود. در ایران سوادآموزی به سرعت در مناطق روستایی گسترش یافته است. در هر شهر کوچک یا روستایی در ایران (حتی اگر دورافتاده باشد) حداقل یک جاده مناسب وجود دارد؛ آماری که بیش از برخی از کشورهای عربی ثروتمند است. زنان ایران نیز نقش فعالی در جامعه این کشور دارند. بیش از 60 درصد از دانشجویان در ایران را زنان تشکیل می دهند.
بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده با هدف متقاعد کردن ایران برای پایان دادن به برنامه هسته ای خود در حال اعمال فشار بیشتر علیه این کشور است. اوباما مدعی است که ایران در حال ساخت تسلیحات هسته ای است و یا حداقل اینکه به دنبال دستیابی به توانایی ساخت تسلیحات هسته ای می باشد.
ایران نیز آشکارا اعلام کرده که به دنبال تسلیحات هسته ای نیست. چند روز پیش تهران میزبان یک کنفرانس بین المللی در مورد موضوع خلع سلاح هسته ای در جهان بود که به نظر می رسد این اجلاس پاسخی به اجلاس هسته ای اخیر در واشینگتن بود.
اکثر کارشناسان بر این باورند که حتی اگر ایران به دنبال تسلیحات هسته ای  باشد، به دلیل مشکلات فنی این روند ممکن است چند سالی به طول بینجامد. بنابراین ایران تهدید محسوب نمی شود.
با این وجود اوباما در حال حاضر از هیچ اقدامی برای جلب حمایت های بین المللی در تصویب تحریم های جدید شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران دریغ نمی کند. این در حالی است که در این مسیر چین و روسیه ( دو عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل) همچنان معتقدند که مذاکره با ایران می تواند مشکلات پیش رو را حل و فصل کند و گزینه نظامی را رد می کنند. کشورهایی همچون برزیل و ترکیه نیز نه تنها گزینه نظامی را رد کرده اند بلکه بر این باورند که باید مذاکره با ایران ادامه یابد.
اوباما باید بداند که ایران اکنون در شرایط مبارزه جویانه قرار دارد. اعمال تحریم های جدید علیه ایران اقدامات هسته ای ایران را  دو چندان خواهد کرد. همچنین با اعمال تحریم های جدید علیه ایران، اندک سازش حاصل شده با ایران نیز از بین خواهد رفت.
پس چرا اوباما تا این حد بر اعمال تحریم و فشارهای جدید علیه ایران اصرار می ورزد؟
پاسخهای زیادی  را می توان به این سوال داد که برخی از این پاسخ ها به منافع ملی آمریکا، برخی به سیاست گذاری های داخلی و برخی نیز به هم پیمانی آمریکا با اسرائیل باز می گردد.
از نظر سیاسی و نظامی، ایالات متحده یک قدرت خارجی با نفوذ در منطقه خلیج فارسٍ غنی از نفت محسوب می شود. بنابراین ایالات متحده می خواهد همچنان این قدرت را در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه حفظ کند اما ایران را مانعی بر سر راه خود می داند. از آنجائیکه ایران نیز از قدرت سیاسی و نظامی در این منطقه برخوردار است، ایالات متحده، ایران را رقیب خطرناک خود می داند که اگر نتوان آن را خلع سلاح کرد حداقل باید این کشور را مهار کرد.
سیاست گذاری های مقامات ارشد ایالات متحده آمریکا نیز عامل دیگری در این موضوع محسوب می شود. بیش از سه دهه است که مقامات ارشد ایالات متحده آمریکا مغز مردم آمریکا را در مورد ایران شستشو می دهند. این مقامات به مردم آمریکا این را القا می کنند که ایران در حال تبدیل شدن به یک نظام خطرناک در جهان است.
نومحافظه کاران و لابی اسرائیل در آمریکا نقش مهمی در به تصویر کشیدن ایران به عنوان یک کشور خطرناک در جهان ایفا می کنند. بنابراین مقامات آمریکایی و اسرائیلی به طور مداوم از ایران به عنوان تهدیدی خطرناک برای مردم جهان به ویژه مردم آمریکا و اسرائیل یاد می کنند.
دلیل این اقدام اسرائیل نیز آشکار است. چون اسرائیل تنها قدرت هسته ای فعلی در خاورمیانه محسوب می شود و قصد دارد تا با هر ابزاری و به هر قیمتی حق انحصاری هسته ای بودن خود را در خاورمیانه حفظ کند. اسرائیل هرگز تعادل قدرت در منطقه را تحمل نمی کند. بزرگترین نگرانی اسرائیل این است که اوباما با ایران به توافق برسد. بنابراین مشخص می شود که اعمال فشار به اوباما برای افزایش تحریم ها علیه ایران از سوی چه فرد یا گروههایی است.
اسرائیل و دوستانش با همین ترفند آمریکا را به حمله به عراق مجبور کردند. حمله ای که تنها با یک ادعا آغاز شد؛ ادعایی که هیچ وقت ثابت نشد.
فکر می کنید چرا آمریکا به عراق حمله کرد؟ چون اسرائیل معتقد بود که رژیم صدام برای اسرائیل خطرناک است پس به دولت بوش فشار آورد تا به عراق حمله کند. دقیقا این کار را اکنون اسرائیل انجام می دهد.
در حال حاضر اسرائیل ترجیح می دهد که خود ایالات متحده آمریکا به ایران حمله کند اما اگر ایالات متحده از انجام این اقدام امتناع کند، اسرائیل تهدید می کند که به تنهایی به ایران حمله خواهد کرد.
حال آیا مقامات آمریکا و اسرائیل از تمامی حقایق در مورد کشور ایران مطلع هستند؟
آنها باید بدانند که ایران کشوری است که طی دو دهه گذشته تغییرات بنیادینی درونش انجام شده است. درست است که هنوز هم ایران با مشکلاتی روبروست اما این کشور در آستانه تبدیل شدن به یک دموکراسی درخشان و سرزنده است.
حتی به رغم مواجهه با مشکلات ناشی از تحریم ها، ایران هم اکنون یکی از مدرن ترین، آزادترین و منسجم ترین کشورهای خاورمیانه محسوب می شود. هشت سال جنگ ایران با عراق باعث شد که عملا تمامی مردم ایران با یکدیگر متحد شوند. پیشرفت های ایران طی چند سال اخیر در تمامی زمینه ها غیرقابل انکار است. ایران حتی در حوزه های فرهنگی- هنری از جمله فیلمسازی، تئاتر،موسیقی، ادبیات و عکاسی نیز استعدادهای زیادی را به جهانیان معرفی کرده است.
اینها حقایقی هستند که مقامات آمریکا و اسرائیل باید در مورد ایران بدانند و مطمئن شوند که ایران کشوری معمولی نیست. اوباما باید بداند که تقابل در قبال ایران راه حل مناسبی نیست و تعامل بهترین گزینه در قبال ایران به حساب می آید.
 
* پاتریک سییل تحلیل گر مسائل خاورمیانه است. از وی چند کتاب، مقاله و گزارش در مورد تحولات خاورمیانه منتشر شده است.
 
 


کد مطلب: 69174

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcgtq93.ak9yu4prra.html?69174

الف
  http://alef.ir