نظر تحلیلگر اردنی درباره عربستان و چالش آینده
6 فروردين 1396 ساعت 15:12
ولید عبد الحی تحلیلگر اردنی درگزارشی درخصوص چالش های پیش روی عربستان سعودی نوشت: ریاض در آینده با چالش هایی مانند کاهش قیمت نفت و پایان ذخایر مالی، اختلاف بین ولیعهد و جانشین ولیعهد سعودی بر سر قدرت، بازگشت تروریست ها به کشورهای خود و کاهش اهمیت این کشور در راهبرد آمریکا دست و پنجه نرم می کند.
به نوشته روزیکشنبه روزنامه فرا منطقه ای رای الیوم، این پروفسور اردنی با نگاهی به تحلیل های آسیایی، اروپایی و آمریکایی و تحلیل هایی که موسسات تخصصی ارایه داده اند برآورد می کند که همه این تحلیل در برخی نکات درمورد چالش های عربستان اتفاق نظر دارند:
بحران مالی: بسیاری از این تحلیل ها و بررسی ها نشان می دهد که دوره ثروت مالی ریاض به پایان رسیده و قیمت نفت در آینده به بیش از 70 دلار نخواهد رسید و در بهترین حالت تقریبا 50 تا 60 دلار می رسد و این به این معنی است که ذخایر مالی عربستان سعودی در سال 2020 به پایان خواهد رسید.
نزاع قدرت: نزاع در داخل قصر پادشاهی بین محمد بن نایف ولیعهد عربستان به عنوان نماینده نسل قدیم و سنتی و بین محمد بن سلمان جانشین ولیعهد این کشور به عنوان نماینده نسل جدید و مدرن. این اختلاف با مرگ ملک سلمان پادشاه عربستان بحرانی تر خواهد شد. نقطه بحرانی این مسئله نیز این احتمال است که محمد بن نایف اقدام به عزل محمد بن سلمان همانند اقدامی که ملک سلمان با نزدیکان خود کرد، بکند و محمد بن سلمان نیز برای جلوگیری از این موضوع اقدام به مستحکم کردن جای پای خود در دولت کند تا محمد بن نایف نتواند ریشه های او را از حکومت قطع کند.
اختلافات فرهنگی : اختلافات فرهنگ سنتی بخصوص فرهنگ وهابی با نسل های جدید بویژه صدها هزار فارغ التحصیل دانشگاه های غربی و جوانانی که از تطبیق بین رویکردهای جهانی و رویکردهای داخلی کشور خود در سطح فرهنگی رنج می برند. این پدیده خود را به وضوح در اختلافی که بین بعد سیاسی (دیوان پادشاهی) و بعد دینی (فرهنگ وهابی) با یکدیگر دارند و نیز اختلاف این دو با فرهنگ نسل جدید و معاصر وجود دارد به خوبی نشان می دهد.
تحرکات تروریستی: احتمال افزایش عملیات تروریستی در داخل عربستان بخصوص در خفقان اجتماعی و سیاسی و بازگشت عناصر تکفیری و افراط گرا از سوریه، عراق، لیبی، نیجریه و یمن به کشورهای حاشیه خلیج.
هزینه سنگین جنگ : هزینه هنگفت جنگ های سوریه و یمن و شکست اهداف از پیش تعیین شده آن سناریوهای منفی را برای ریاض دربر خواهد داشت که از جمله آن بار سنگین اقتصادی و شکست طرح های سیاسی عربستان در سوریه و یمن است.
وی در ادامه تحلیل خود می نویسد: البته درچنین شرایطی رابطه ایران وعربستان بین تنش و دوستی در نوسان خواهد بود و برخی بر این باورند که کنش ایران 54 درصد شرایط عربستان را تعیین می کند و بر برخی متغیرها مانند نفت و میزان تولید آن و قیمت آن نیز تاثیر می گذارد وعربستان برای جلوگیری از سقوط قیمت نفت مجبور است که تولید خود را کاهش دهد. سیاست های نفتی ایران و افزایش تولید خود و افزایش تولید نفت ازسوی عراق پس از پشت سر گذاشتن بحران داخلی و اختلاف ها در درون سازمان اوپک متغیرهایی هستند که عربستان سعودی را متاثر می سازند.
کاهش اهمیت عربستان در استراتژی آمریکا با توجه به کاهش اهمیت خاورمیانه در نزد واشنگتن و افزایش همکاری و نزدیکی عربستان و اسرائیل از دیگر مسایلی است که این تحلیلکر اردنی به آن می پردازد و در پایان می نویسد که ریاض هرموضعی در قبال این چالش ها اتخاذ کند کل منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد.
کد مطلب: 456860
آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcg339tzak9n74.rpra.html?456860