حسین راغفر در گفتگو با الف:

اخلاق اولین قربانی تورم در جامعه

بخش اجتماعی الف، 7 اسفند 91

7 اسفند 1391 ساعت 2:37


یك تحلیلگر مسائل اقتصادی و کارشناس مسائل اجتماعی گفت: یکی از مهمترین پیامدهای اخلاقی تورم، ضایع شدن اخلاق در جامعه است. 

حسین راغفر در در گفتگو با الف گفت: رابطه فقر و جرم یک رابطه تایید شده است که در تمام جوامع این نکته اثبات شده که با افزایش فقر متعاقب آن جرم و بروز ناهنجارهای رفتاری بیشتر می شود. تجربه نشان می دهد هميشه رابطه مستقیمی بين وضعيت اقتصادى با رشد جرم و جرايم وجود دارد و رشد فقر و نابرابرى آمار جرايم را افزايش می دهد. 

این کار‌شناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: همراه با رشد نابرابری های اجتماعی زمینه رشد جرائم نیز شکل می گیرد. در جامعه ما هم ارتباط معنا داری بین مشکلات اقتصادی و افزایش جرائم وجود دارد که در مدت یک سال اخیر شاهد این موضوع بوده ایم. علت اصلی این موضوع هم آن است که گروههای پایین درآمدی همان درخواست ها و تقاضایی را دارند که بقیه گروهها در جامعه دارند. راغفر ضمن اشاره به قربانی شدن قشر ضعیف در اثر سیاست‌های نادرست اقتصادی دولت بیان کرد: اگر این درخواست ها از طریق یک مسیر قانونی و به صورت مشروع تامین نشود، طبیعی است که انسان هایی برای تحقق نیازهای اولیه خود به مسیرهای غیر قانونی متوسل می شوند و اشخاص با عبور از هنجارهای اجتماعی درصدد رسیدن به خواسته های خود هستند. در این بین افراد بیشتر به سمت کارهای پر ریسک مانند سرقت، فروش مواد مخدر و ایجاد کارهای زیر زمینی می پردازند. 

او در ادامه افزود: اکنون یک فاصله ای بین طبقه کم درآمد و سایر طبقات در جامعه به وجود آمده است، این افراد برای اینکه خودشان را به افرادی که درامد بالایی دارند برسانند به سمت ارتکاب جرم سوق پیدا می کنند. مسلم است که هیچ‌کس مایل نیست خود را در خطر بی‌آبرویی بیندازد مگر اینکه آنقدر از لحاظ اقتصادی و درآمدی در فشار باشد و به او آسیب رسیده باشد که چاره دیگری جز دست زدن به راه‌های خلاف برای تامین نیازهای خود و خانواده‌اش برای او نمانده باشد.
این استاد دانشگاه الزهرا اظهار داشت: نکته مهمتر اینکه این افراد خود در کاهش قدرت خرید خود موثر نیستند یعنی عدم تلاش ها آنها باعث فقیر تر شدنشان نیست و سیاستهای غلط اقتصادی باعث و بانی این کار است. معتقدم که این فاصله یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد نابسامانی‌های اقتصادی و اجتماعی، به‌خصوص در جوانان است؛ افراد جوانی که همه‌شان نیازهای مشترک دارند و آنقدر این نیازها برایشان مهم است که اگر آنها از طریق راه‌های مشروع تامین نشود، بسته به فرهنگ‌شان برای دسترسی به این حداقل‌ها ناچار می‌شوند که از طریق راه‌های خلاف عمل کنند. 

وی گفت: عمده ترین پدیده ای که در سالهای اخیر باعث افزایش فقر در جامعه شده، آسیب جدی است که به بخش تولید وارد شده است . در سالهای اخیر سیاست های تورم زای دولت مانند پرداخت نقدی یارانه ها ، این تورم را به شدت شعله ور تر کرده است که بیشتر آسیب های تورم اخیر به قشر فقیر وارد شده است .
این کارشناس مسائل اجتماعی گفت: طبقات پایین درآمدی چون فاقد دارایی ثابت های ثابت هستند، بیشتر تحت تاثیر تورم قرار گرفته اند. همچنین به دلیل نداشتن دارایی های ثبات برای تبدیل به پول و جبران تورم، به سمت راه های نامشروع برای جبران این کسری روی می آورند. این تورم باعث شده که در طبقه های متوسط و ضعیف، درصد ازدواج به شدت کاهش یابد. البته این افراد متحمل ریسک بالایی می شوند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: آنچه که بیشترین اسیب را به اقشار ضعیف وارد کرده است تورم است، که باعث کاهش توان این اقشار برای تهیه کالاهای اساسی خود شده است. مثلا دزدى يكى از جرايمى است كه به تناسب افزایش تورم رشد می کند. تقريبا همه جا رشد آن با رشد فقر و نابرابرى در جامعه ارتباط مستقيمى نشان داده است.به نظر من اين وضعيت كماكان ادامه خواهد داشت، چرا كه اين مساله ناشى از يك ايراد و مشكل ساختارى است. همچنين پيش بينى مى شود كه اين وضعيت تا آوريل ۲۰۱۳ به دليل آنكه قيمت مواد غذايى در دنيا افزايش شديدى را خواهد داشت بيشتر نيز شود. 

راغفر تصریح کرد: یکی از مهمترین پیامدهای اخلاقی تورم، ضایع شدن اخلاق در جامعه است. اخلاق اولین قربانی تورم در جامعه است و آسیب های دیگر هم به اشکال مختلف خود را نشان می دهد. از این آسیب ها می توان به رشد فرد گرایی در جامعه اشاره کرد، انسان ها از توجه به دیگران و همنوع خود غافل می شوند. جامعه بی رحمی در این حالت شکل می گیرد که به احوال گروههای پایین درآمدی توجه ندارد. در این شرایط افرادی که در معرض آسیب های ناشی از فشار اقتصادی هستند احساس می کنند که رها شده اند و تنها مانده اند و هیچ سیاست و قانونی از آنها دفاع نمی کند.
دکتر حسین راغفر در پایان اظهارات خود خاطرنشان کرد: این افراد به هر طریق برای تامین نیازهای خود دست می زنند. تورم کنونی باعث شده جامعه به سمت بی اخلاقی حرکت کند. فشارهای اقتصادی جامعه را به سمت بی اخلاقی سوق می دهد و تعهد اخلاقی نسبت به هنجارها به شدت کاهش می یابد.


کد مطلب: 179452

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcft1dy0w6deja.igiw.html?179452

الف
  http://alef.ir