هادی محمدی در گفتگو با الف مطرح کرد؛

روسیه چه اهدافی را در سوریه دنبال می‌کند

بخش خارجی الف، 16 شهریور 94

16 شهريور 1394 ساعت 9:40


«داعش» به نزدیک‌ترین نقطه به مرکز دمشق رسیده و جنگ‌های خیابانی بین این گروه تروریستی و نیروهای مسلح دیگر موسوم به «معارضان مسلح» تشدیده شده است. بر اساس این گزارش؛ دیلی تلگراف نوشت: گزارش‌های اطلاعاتی جدید از گسترش طرح‌های نظامی روسیه در خاک سوریه حکایت دارد

برخی تحلیلگران معتقدند در مسکو بر سر این که آیا روسیه باید با قاطعیت از اسد به عنوان سنگری در مقابل شورشیان داعش حمایت کند یا آن که در پی انتقال سیاسی باشد که بر اساس آن اسد باید از قدرت کنار برود، اختلاف نظرهایی وجود دارد.

در طی روزهای اخیر، پوتین رئیس جمهور روسیه ایده‌های خود را در مورد چگونگی راه حل بحران سوریه مطرح و اعلام کرد اسد آن‌ها را تأیید کرده است، در واقع آن‌ها خواستار برگزاری «انتخابات زودهنگام» و مشارکت دادن عناصر «سالم» از مخالفان در دولت شد.
پوتین اعلام نکرد کدام یک از گروه‌های مخالف سوری قابل قبول هستند اما همواره بین دولت روسیه و مخالفان میانه رو مورد حمایت واشنگتن تنش‌هایی وجود دارد.

در حالی که مقامات آمریکایی اعلام کرده‌اند درباره اهداف روسیه مطمئن نیستند اما ادعا می‌کنند که می‌توان از این فرودگاه برای انتقال تجهیزات نظامی برای دولت بشار اسد یا انجام حملات هوایی روسیه برای کمک به نیروهای دولتی سوریه استفاده کرد.

از سویی دیگر وجود گروه‌های تروریستی در خاک سوریه، موجب شده تا صدها پناهجو به سمت مزرهای سایر کشورها هجوم برده و شرایط اسفناکی را به وجود بیاورند، همچنین در طی روزهای اخیر دنیا شاهد انتشار تصویر یک کودک غزق شده سوری بود که خشم و ناراحتی گسترده‌ای را در میان افکار عمومی جهان به وجود آورد.

هادی محمدی؛ کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی «الف» در مورد حضور گروه تروریستی داعش، در نزدیکی دمشق و تحولات اخیر سوریه اظهار داشت: رخدادهای اخیر در سوریه، ناشی از دگرگونی‌ها و تغییراتی است که دربرنامه‌ و پروژه‌ها، بازیگران داخلی، گروه‌های تروریستی و بن بست‌هایی که طرفین در سوریه به آن رسیده‌اند، می‌باشد. در حال حاضر آمریکا بعد از ۵ سال به نقطه‌ای رسیده است که ادامه سیاست‌های خود را در سوریه پرهزینه و بی نتیجه می‌داند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر نگاه آمریکایی‌ها از سوی بازیگران منطقه‌ای در مورد سوریه نیز متفاوت است، به طور مثال اسرائیل موافق جنگ، خونریزی، ویرانی و بی ثباتی بوده و این کف خواسته صهیونیست‌ها در تحولات سوریه است و در واقع آن‌ها خواستار نابودی نظام این کشور هستند چراکه بشار اسد همواره در مقابل این رژیم ایستادگی کرده و به دنبال از بین رفتن آن است.

این کارشناس خاورمیانه در مورد موضع ترکیه و عربستان در قبال سوریه افزود: ترکیه رویای پایان نیافتنی برای به قدرت رسیدن یک امپراتوری از نگاه اخوانی دارد و اصرار دارد تا از طریق گروه‌های دست نشانده و تروریستی این مسیر را طی کند که همواره به دنبال تقابل با سوریه است، عربستان نیز علی‌رغم فقدان سازوکارهای مثبت داخلی و ملی، هنوز خود را در جایگاه رهبری جهان اسلام و عرب در فقدان حضور مصر می‌داند و با توجه به اینکه در باتلاق یمن فرو رفته است اما اصرار به براندازی نظام سوریه دارد.

وی تاکید کرد: آمریکایی‌ها از این جهت نگاه متفاوتی دارند که نگاه کلان و بالاتری را مدنظر داشته و نمی‌توانند مشاهده کنند که شرکای منطقه‌ای آن‌ها در آسیب جدی قرار گرفته‌اند چراکه اردن، مصر، عربستان و ترکیه در آستانه تهدیدات جدی قرار گرفته که این موضوع از نگاه آمریکا یک قمار یا یک ریسک آسیب ساز است لذا ممکن است این چراغ سبز را به روس‌ها داده باشند تا یک طرحی را برای حل این بحران ارائه دهند، چراکه یک طرح سیاسی از سوی روس‌ها ممکن است منافع بیشتری برای آمریکایی‌ها داشته باشد. همین که روس‌ها می‌پذیرند در آینده سیاسی سوریه بخشی از منافع و خواسته‌های آمریکا را مدنظر قرار دهند، برای آمریکایی‌ها ایده آل خواهد بود، اما این سؤال در جای خود باقی است که آیا طرح روسیه به دنبال تقسیم کیک در سوریه است یا ماهیت دیگری دارد که باید در جای دیگری به آن پاسخ داد.

محمدی ادامه داد: ما همواره در رایزنی‌های سیاسی مشاهده می‌کنیم که احتمال دارد این چراغ سبز از طرف آمریکا به روسیه داده شده باشد، از سوی دیگر روسیه در زمینه تسلیحاتی با هواپیمای میگ ۳۱ می‌تواند موازنه قدرت را در این منطقه به شکل کاملاً محسوس در مقابل رژیم صهیونیستی و ترکیه تغییر دهد و تحویل دادن این هواپیما به سوریه به معنای این است که ترکیه نخواهد توانست منطقه امن حاشیه مرزهای خود با سوریه را در شمال حلب به وجود بیاورد و ناامنی را در سوریه گسترش دهد چراکه قابلیت این هواپیما به نحوی است که شبیه یک رادار پرنده است و قالبیت های رنگی و بیش از ۲۰۰ کیلومتری را دارد و قطعاً ترکیه در سیاست‌های خودش ناکام خواهد بود.

وی خاطرنشان کرد: در مقابل نیز رژیم صهیونیستی علاوه بر تعرضات و تحرکات خود، به جبهه النصره و ارتش حر چشم دوخته و به آن‌ها کمک نظامی و مالی می‌کند چراکه وجود این هواپیما برای سوریه معادله قدرت را برهم خواهد زد، همچنین علاوه بر فشارهای نامحسوس غرب، اردن و امارات در کنار انگیزه‌های شخصی که در برابر اخوانی‌ها و جریان‌های تکفیری دارند باید ایستادگی کنند و در واقع این ائتلاف در مقابل سوریه شکسته شده است. از سوی دیگر مصر، اردن و امارات که در یک جبهه واحد در مقابل سوریه قرار داشتند، امروز عربستان و سایر کشورها را رها کرده و در نشست‌های مسکو حضور دارند و تلاش دارند تا مسیر دیگری را دنبال کنند.

محمدی ادامه داد: در حال حاضر روابط مصر، اردن و سوریه فعال شده است و امارات به دنبال بازگشایی کنسولگری خود در دمشق است و مسیر دیگری جدای از عربستان و ترکیه را در پیش گرفته است که این فضا نشان می‌دهد که در معادله کلی منطقه، آمریکا بن بسته‌ای فعلی را قابل تحمل ندانسته و ادامه مسیر را تأمین کننده منافع خود نمی‌داند لذا با وجود اختلاف‌هایی که با روس‌ها دارد اما امیدوار است که روسیه با طرح دیدگاهایی که مطرح کرده است بتواند تا حدودی خواسته‌های آمریکا را دیده عمل بپوشاند، منتهی شرط اصلی روسیه که مستقیماً با ایران دنبال می‌شود، مبارزه با تروریسم است که تحولاتی در حاشیه لبنان و سایر مناطق نشان دهنده خشکیده شدن گروه‌های تروریستی در دمشق است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان گفتگو با الف خاطرنشان کرد: معادله کلی قدرت چه در دستور کار غرب و ائتلاف آن‌ها باشد، ائتلاف جدیدی نیز با مشارکت مصر، امارات و اردن شکل گرفته است که آن‌ها مبارزه با تروریست را دستور کار دارند و اگر ترکیه و آمریکا تحت تأثیر ائتلاف غربی نیز پیش بروند، چشم انداز تحولات سوریه به سمت جدیدی خواهد رفت و حوادث جنوب دمشق که به واسطه داعش اتفاق افتاده است، راه به جایی نخواهد برد و سوریه به سمت ثبات با حفظ ابتکار نظام سوریه در حال حرکت است و تهران و روسیه به عنوان هم پیمانان نقش مهمی در این تحولات دارند.


کد مطلب: 293374

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfemd0jw6d1ma.igiw.html?293374

الف
  http://alef.ir