ژنرال بازنشسته سعودی: روابط عربستان و اسرائیل بر طبق منافع مشترک خواهد بود

8 تير 1396 ساعت 11:42


ژنرال بازنشسته سعودی گفت که پس از عملیات صلح و عادی سازی، روابط عربستان و اسرائیل بر طبق منافع مشترک و بر اساس مقابله به مثل خواهد بود.

به گزارش العالم، "انور عشقی"، مشهور به "دلال روابط عربستان و اسرائیل"، در گفتگو با رادیو آلمان اظهار داشت: عادی سازی روابط با اسرائیل در گرو موافقت اسرائیل با ابتکار عربی است.

یادآور می شود، ابتکار صلح عربی در خاورمیانه میان اسراییل و فلسطین در سال 2002 به پیشنهاد ملک عبدالله بن عبدالعزیز مطرح شد و بر بازگشت آوارگان، عقب نشینی از بلندی‌های جولان و به رسمیت شناختن کشور فلسطین در مرزهای 67 در مقابلِ عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و به رسمیت شناختن آن تاکید می کند).

وی افزود: پس از تحویل گرفتن جزایر تیران و صنافیر پس از تایید توافقنامه ترسیم مرزهای دریایی از سوی پارلمان مصر، عربستان دیگر توافق کمپ دیوید را تنها یک توافق مصری ـ اسرائیلی به شمار نمی آورد.

ژنرال بازنشسته سعودی تصریح کرد: تا آنجا که من می دانم عربستان پس از اجرای ابتکار صلح عربی، به سمت عادی سازی روابط با اسرائیل پیش خواهد رفت. بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نیز ابتکاری مطرح کرد که اندکی با ابتکار صلح عربی تفاوت دارد و اینک در آمریکا در حال بررسی است. اگر برادران فلسطینی با آن موافقت کنند، مطمئنا عربستان اعتراضی نخواهد کرد.

عشقی درباره تفاوت‌های میان دو ابتکار گفت: از جمله این تفاوتها آن است که اسرائیل با ایجاد کونفدرالی فلسطینی با تضمین اردن و مصر موافق است. این اطلاعاتی است که درباره این ابتکار به دست من رسیده است.

وی درباره واکنش جامعه عربستان با عادی سازی روابط با اسرائیل خاطرنشان کرد: اگر توئیت‌ها و اظهارنظرهای مردم را در نظر بگیریم درمی یابیم که آنها می گویند تاکنون یک تجاوز به عربستان از سوی اسرائیل ثبت نشده است.

این ژنرال بازنشسته سعودی توضیح داد: بی تردید حقوق ملت فلسطین باید مورد احترام قرار گیرد، عربستان از زمان ملک عبدالعزیز با خود عهد بسته است که در کنار برادران فلسطینی باشد و حقوقشان را بازپس گیرد حال که برادران فلسطینی با ابتکار صلح عربی موافقت کردند، عربستان بر اساس احترام به حقوق فلسطینی ها و بر طبق این ابتکار که فلسطینی ها با آن موافقت کردند، عمل خواهد کرد؛ و در صورتی که آنها با هر راه حلی با اسرائیل به نتیجه برسند، گمان نمی کنم که عربستان مخالفتی کند.

عشقی درباره احتمال موافقت جنبش حماس گفت: گمان می کنم حماس با آن موافقت کند؛ زیرا جنبش حماس ارتباط حسنه‌ای با اخوان المسلمین دارد. اخوان المسلمین در طول حکومت یکساله در مصر ابتکارهای خوبی با اسرائیل مطرح کردند اما با ابتکار صلح عربی تفاوت دارد. اظهارات آنها حاوی نوعی صمیمیت با سران اسرائیل بود اما اینها فقط در راستای حفظ منافع گروه غزه و نه گروه تشکیلات خودگردان بود.

وی تصریح کرد: در سند اخیر از جانب جنبش حماس، موافقت با راه حل دو کشور و موافقت با مساله مرزها با اسرائیل در آن مطرح بود؛ اما توافق با اسرائیل در آن به چشم نمی خورد. با این حال این یک تحول بزرگ به شمار می آید. اسرائیل با ابتکاری که مطرح کرده است فقط می خواهد که راه حل با کشورهای عربی و فلسطینی ها فراگیر باشد.

ژنرال بازنشسته سعودی در پاسخ به این سوال که آیا ایران علت نزدیکی عربستان و اسرائیل است، گفت: "این یک توافق نیست بلکه شرایط این گونه ایجاب کرده است. دشمنی با ایران دو زاویه دارد یکی اسرائیلی و دیگری سعودی. زوایه سعودی با زاویه اسرائیلی متفاوت است. دشمنی اسرائیل با ایران به این دلیل است که ایران می خواهد اسرائیل را به طور کامل از وجود محو کند اما درباره عربستان، ایران فقط می خواهد برای آن مزاحمت ایجاد کند و امنیت آن را بر هم بزند. و نمی گویم که عربستان آمادگی دارد تا برای حمایت خود با شیطان ائتلاف ببندد؛ اما تا زمانی که می تواند از خود حمایت کند، نیازی نیست که با هر انسان و یا شیطان ائتلاف کند".

عشقی افزود: پس از عملیات صلح و عادی سازی، روابط عربستان و اسرائیل بر طبق منافع مشترک و بر اساس مقابله به مثل خواهد بود.

وی در پایان گفت: عربستان با آمریکا ائتلاف می بندد؛ زیرا از اسرائیل قوی تر است.


کد مطلب: 487388

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcfcedjcw6dcma.igiw.html?487388

الف
  http://alef.ir