صبحانه انتخاباتی الف؛

واکنش آیت الله در فردای انتخابات/ شورای نگهبان این دوره قابل پیش بینی نیست

بخش داخلی الف، 18 اردیبهشت 92

18 ارديبهشت 1392 ساعت 9:40


روز گذشته آغاز ثبت نام یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری در کشور بود. حدود ۷۵ نفر متقاضی ریاست جمهوری ثبت نام کردند. اما این روزها مهمترین دغدغه کاندیداها عبور از خان شورای نگهبان است. از طرفی شورای نگهبان نیز این دوره لباس جدید بر تن قوانین و مقرارت خود کرده است و متفاوت از گذشته عمل می کند. برخی که پیش بینی نمی شود تائید صلاحیت و برخی دیگر ممکن است ردصلاحیت شوند.

اما این روزها بسیاری از توجهات جلب آمدن یا نیامدن آیت الله هاشمی است. آمدن آیت الله و احساس تکلیف وی ستودنی است اما باید دید آیت الله هاشمی و خاندانش در این دوره از انتخابات اگر شکست بخورند چه واکنشی خواهند داشت؟ علی باقری معاون شورای امنیت ملی روز گذشته ناگفته های هسته ای را در دانشگاه تهران به روی پرده برد. حسن روحانی بی شک از این سخنرانی آسیب خورده است. صبحانه امروز به این موضوعات پرداخته است.

فردای شکست آیت الله چه خبر است؟
روزگذشته محمد خاتمی در جمع برخی فعالان رسانه ای از آمدن آیت الله هاشمی خبر داد. همچنین مهدی هاشمی نیز در نمایشگاه کتاب روز گذشته در جمع خبرنگاران از آمدن پدر در روز پایانی ثبت نام ها گفت.آمدن آیت الله هاشمی را باید به فال نیک گرفت. به دهها دلیل حضور وی مایه مباهات و خیر و برکات است. اما بسیار مفید است که آیت الله قبل از عزم کردن جزم خود به یک سوال ساده پاسخ دهد. اگر آیت الله این دوره از انتخابات شکست بخورد، روز بعد از اعلام نتایج انتخابات چه واکنشی نشان خواهد داد؟

طی چند روز گذشته اغلب کاندیداها به این سوال جواب دادند. یکی گفته به کاندیدای پیروز تبریک می گویم. دیگری گفته به او گل می دهم. آن یکی از مردم تشکر می کند و دیگری نیز گفته خوشحال می شود که تکلیف بر گردن ندارد و آن دیگری از کرنش مقابل قانون گفته است. سوال این است که آیت الله چطور؟

حتماً آیت الله هاشمی به جامعه حق می دهد که چنین سوالی بپرسند . علت نیز خیلی روشن است.

اردیبهشت ۷۶ آیت الله در نماز جمعه تهران هشدار داد که ممکن است برخی در انتخابات آرای مردم را دستکاری کنند. همین حرف یک بمب خبری بود که رسانه های خارجی تا ماه ها روی آن کار می کردند. و البته این حرف همزمان بود با شایعه ای که می گفت بنویسید خاتمی و بخوانید ناطق.

گذشت تا انتخابات دوره نهم. آیت الله هاشمی در دور اول از احمدی نژاد و کروبی جلو افتاد. با این حال طی بیانیه ای دوبار از دخالت های سازمان یافته در انتخابات خبر داد.آیت الله در دور دوم در رقابت با احمدی نژاد مغلوب شد و این بار در بیانیه ای ضمن تاکید مجدد بر دخالت های سازمان یافته نوشت که شکایتم را به شورای نگهبان که نمی خواهند و یا نمی توانند کاری کنند، نمی برم. بلکه شکایت خود را فقط همانند مورد قبل در دادگاه عدل الهی مطرح می‌کنم.

این نیز گذشت تا اینکه در انتخابات سال ۸۸ آن نامه معروف را نوشت و بعد هم همسر محترم ایشان پس از انداختن رای خود توصیه کرد که اگر موسوی رای نیاورد حتماً تقلب شده و مردم باید اعتراض کنند.با این سابقه سوال این است. شورای نگهبان که تغییر نکرده است. مجری هم که دولت احمدی نژاد است و بنابراین چیزی عوض نشده است. زمین بازی همان و داور نیز همان است. اما اگر ایشان شکست خورد فردای انتخابات چه واکنشی نشان می دهد؟ امیدواریم آیت الله سربلند شود.

شورای نگهبان اینبار غیر قابل پیش بینی
طی دو یا سه روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان با برخی رسانه ها درباره نحوه احراز صلاحیت کاندیداها مصاحبه کرده است که نکات قابل توجه و تاملی دارد.این دوره از انتخابات شورای نگهبان وظیفه سخت تری دارد. چرا که در این دروه با تعداد بسیاری زیادی از نامزدهای انتخاباتی مواجه است که اکثریت این افراد، شهره و از افراد با سابقه و از درون انقلاب محسوب می شوند. رد صلاحیت آنها ممکن است باعث سوء تفاهات شود و لازم است که شورای نگهبان قواعد خود را قبل از اعمال نظر اعلام کند.

از طرفی بسیاری از کسانی که نامزد شدند تقریبا در یک طراز و هم وزن هستند. تائید صلاحیت برخی و ردصلاحیت برخی دیگر ممکن است باعث سوء ظن و القای بی عدالتی شود. از این جهت نیز لازم است شورای نگهبان آئین نامه اجرائی خود را پیشاپیش در معرض دید عموم قرار دهد.

اما چرا این دوره از انتخابات نمی شود تائید صلاحیت ها را پیش بینی کرد؟
به گفته کدخدائی در این دوره از انتخابات شورای نگهبان معیارهای عینی تر و ملموس تری را برای تشخیص رجل سیاسی در نظر گرفته است. یکی از این شاخص های جدید مربوط به کسانی است که بتوانند از عهده مباحث کلان سیاسی روز برآیند و تجزیه و تحلیل روشنی داشته باشند و مهمتر اینکه افراد و یا مقامات اجرایی آن‌ها را طرف مشورت قرار دهند.

از طرفی روز گذشته کدخدائی اعلام کرد که کسانی که سابقه اجرائی قابل قبولی نداشته باشند می توانند با ارائه برنامه، عدم سابقه را جبران کنند. به این ترتیب تا حد زیادی شاخص های مورد نظر شورای نگهبان تحلیلی و تشخیصی شده است. به این معنا که فهم و شناخت اعضای محترم شورای نگهبان از فعالان سیاسی است که احراز صلاحیت را مشخص می کند.

با این مقدمه ممکن است برخی افراد هم وزن از نگاه مردم، تائید صلاحیت و برخی دیگر احراز صلاحیت نشوند. به همین دلیل نمی توان پیش بینی کرد که شورای نگهبان چه افرادی را تائید و چه کسانی را رد صلاحیت می کند. باید دید اعضای محترم شورای نگهبان چه شناختی از کاندیداها دارند؟ و کدامیک از آنها را دارای تحلیل سیاسی بهتر و بالاتر و دقیقتر می دانند. روش های کدام کاندیدا را موثرتر می پندارند؟ و قس علی هذا

مگر حسن روحانی هم ترس دارد؟
روز گذشته علی باقری معاون شورای عالی امنیت ملی در جمع دانشجویان دانشگاه تهران به تشریح ده دور مذاکرات هسته ایی ایران با غرب پرداخت. موضع برنامه اگرچه بررسی ده دور مذاکرات بود اما بحث اصلی خواه یا ناخواه به بررسی عملکرد حسن روحانی در دوره ریاستش بر شورای امینت تبدیل شد.

رسانه ها نوشتند که علی باقری از ناگفته ها پرده برداشت. از پرتگاه سازش تا تردید در مقاومت، عنوان بررسی مدل رفتاری دولت اصلاحات و عملکرد حسن روحانی در ماجرای پرونده هسته ای ایران بوده است. البته علی باقری از دیپلمات های صاحب علم و دارای تجریه در مسیر مذاکرات است و اظهارات دیروز وی نیز به دلائل مختلف با ارزش و قابل اتکا برای ثبت در تاریخ است.

با این حال یک سوال مطرح است و آن اینکه چه اتفاقی طی چند روز گذشته افتاده است که معاون شورای امنیت ملی را به دانشگاه کشانده است تا از خیانت های دوران گذشته پرده بر دارد؟ تیم هسته ای ایران بارها مورد انتقاد رسانه ها بوده اند که چرا در جلسات عمومی و نشست های رسانه ای حاضر نمی شوند تا ابعاد پرونده هسته ای ایران را با جزئیات مطرح کنند. طی دو سال گذشته چرا مسئولین محترم پرونده هسته ای ایران در دانشگاه ها حاضر نشدند. اظهارات دیروز باقری بسیار آموزنده و عبرت انگیز و هشدار دهنده بود. اما سوال این است که چرا امروز؟

مسئولین محترم پرونده هسته ای ایران می دانند که با برگزاری این جلسه فوری و البته دیرهنگام در مظان این اتهام قرار گرفته اند که با هدف تحت الشعاع قرار دادن حضور حسن روحانی به تکاپو افتاده اند. کاری که مثلاً کیهان باید انجام دهد را نباید شورای امنیت بر عهده گیرد. یعنی آن قدر حضور حسن روحانی در انتخابات مایه نگرانی است که معاون شورای امنیت ملی خرق عادت کرده و خیل ناگفته ها را بر گرده ایام انتخابات نهاده است؟ و اگر غیر این است که انتخاب چنین زمانی به نظر بدسلیقگی سیاسی است.


کد مطلب: 186813

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcezp8zxjh8vvi.b9bj.html?186813

الف
  http://alef.ir