معرفی و نقد کوتاه فیلم؛ جادوگر دروغ‌ها

بخش تعاملی الف - محمدعلی آتش‌سودا

19 تير 1396 ساعت 9:16




معرفی فیلم جادوگر دروغ‌ها، The Wizard of Lies
محصول آمریکا، 2017
امتیاز: 7 از 10
نویسنده: سام لوینسون بر اساس رمان دیانا هنریکوئز
کارگردان: بری لوینسون
بازیگران: رابرت دنیرو، میشل فایفر، آلساندرو نیولا، هنک آزاریا، نیتن داراو

خلاصه‌ی فیلم: سال 2008 است و بحران مالی بازار وال استریت را فراگرفته است. در این میان برنی میداف (رابرت دنیرو) که رییس یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری امریکاست، دو پسر خود مارک (الساندرو نیوولا) و اندرو (نیتن داراو) و همسرش روث (میشل فایفر) را فرا می‌خواند و به آنها اعلام می‌کند که صندوق سرمایه‌گذاری وی که به ظاهر باید میلیاردها دلار سرمایه داشته باشد، ورشکسته است. اندرو و مارک که از حرف پدر خود شوکه شده‌اند کم‌کم و پس از هجوم مشتریان برای بازپس گرفتن سرمایه‌ی خود و ناتوانی شرکت از بازپرداخت این سرمایه، واقعیت را می‌پذیرند. برنی میداف هم در دادگاه جرم خود را به گردن می‌گیرد و به زندان می‌رود و از این پس زنجیره‌ای از اتفاقات ناگوار برای وی و خانواده‌اش پیش می‌آید که فقط شامل مسائل اقتصادی نمی‌شود، بلکه روابط عاطفی و انسانی این خانواده را نیز فرا می‌گیرد.

نقدی کوتاه: فیلم «جادوگر دروغ‌ها» بر اساس زندگی یک شخصیت واقعی به نام برنی میداف ساخته شده است که شرکت هرمی وی در جریان بحران وال استریت در سال 2008 ورشکسته شد. برنی میداف به مدت پانزده سال و فقط از طریق ترفند پانزی سود‌های غیرواقعی به مشتریان خود پرداخت می‌کرد به این ترتیب که سود هر مشتری قبلی را با اصل سرمایه‌ی مشتری بعدی می‌پرداخت. جالب است بدانید که یکی از مشتریان وی هم استیون اسپیلبرگ بود که حاضر شده بود در ازای دریافت سود 17 درصدی مبلغی از سرمایه‌اش را به شرکت میداف بسپارد.

با وجود مستند بودن تمام وقایع فیلم، کارگردان هیچ استفاده‌ای از آرشیو عکس‌ها و اسناد واقعی نمی‌کند و بیننده‌ای که از واقعی بودن ماجرا خبر نداشته باشد هرگز متوجه نمی‌شود که برنی میداف یک شخصیت واقعی بوده است.

برخلاف فیلم‌های دیگری که به موضوعات اقتصادی و یا بازار سهام و بورس می‌پردازند، نویسنده‌ی فیلمنامه و کارگردان آن به تاثیر منفی رفتار افرادی همچون میداف بر زندگی انسان‌های پیرامون آن ها و نیز افراد ورشکسته می‌پردازد. از این حیث باید «جادوگر دروغ‌ها» را یکی از بهترین آثار از این نوع دانست؛ اثری که با تامل بر جزئیات رفتار مخرب و خیانت یک نهاد اقتصادی و مسئولان آن، پیامدهای سوء استفاده‌ی این رفتار را بر زندگی آنان نشان می‌دهد. به این ترتیب در پایان فیلم فقط سرمایه‌ی شرکت برنی میداف از بین نمی‌رود، بلکه داشته‌های معنوی او نیز نابود می‌شود و کل خانواده‌ی وی از هم می‌پاشد. میداف در این میان مثل یک غده‌ی سرطانی عمل می‌کند که به تدریج اعتبار زندگی خود و همسر و پسرانش را هم از جهت مالی و هم از جهت عاطفی از بین می‌برد.

رابرت دنیرو در نقش یک شخصیت ضداجتماعی که از این صفت خود آگاهی ندارد، بسیار عالی ظاهر شده و شاید یکی از بهترین بازی‌های سال های اخیر خود را ارائه کرده است. او به خوبی از عهده‌ی ایفای نقش شخصیتی خونسرد و گاه عصبی که همه‌ی اطرافیانش به زندگی او وابسته‌اند و سپس یک دفعه زیر پای همه را خالی می‌کند برآمده است. تشابه ساختار صورت دنیرو و میداف هم برای بیننده جالب توجه است. به جز او باید از بازی بسیار عالی الساندرو نیوولا یاد کرد که نقش پسر بزرگ برنی را بازی می‌کند؛ شخصیتی مهرطلب که همواره خریدار توجه پدر است و زمانی که تصویر آرمانی این پدر قهرمان نقش بر آب می‌شود، افسردگی بر روان وی سایه می‌افکند.

در مجموع باید «جادوگر دروغ‌ها» را فیلمی تاثیرگذار ارزیابی کرد که به نحوی تدریجی بیننده را از فضایی زنده و کمیک به فضایی تراژیک سوق می‌دهد و او را به تامل در چیستی سرمایه و بازار آن و مهمتر از سرمایه به تاثیر این پدیده‌ی زندگی مدرن بر زندگی عاطفی آنسان‌ها وا می‌دارد.


کد مطلب: 490716

آدرس مطلب: http://alef.ir/vdcez78epjh8ofi.b9bj.html?490716

الف
  http://alef.ir